Photographer Tom Bing on a beach taking a picture of a surfer holding her board.

OUTDOOR FOTOGRAFIE

Van golven tot wielen: het creatief vastleggen van avontuurlijke hobby's

Tom Bing is een fervent surfer en motorrijder en is net zo verslingerd aan deze supersnelle hobby's als de onderwerpen die hij vastlegt. Hij ontmoette zijn vrouw Sally, ook een enthousiast surfer, op de kunstacademie. Het koppel reisde met de motor en hun surfplanken in twaalf maanden van Santiago naar San Francisco. Ze zijn inmiddels verhuisd naar Tynemouth in het noordoosten van Engeland. Deze surfplek staat bekend om de gouden stranden en koude zee.

Tom zegt dat zijn interesse in fotografie is gewekt door zijn overleden grootvader, die ook hield van zeilen en vissen op zee. "Mijn grootvader hield zich veel bezig met fotografie en had thuis een doka om foto's te ontwikkelen. Ik heb nog een aantal van zijn oude camera's", zegt Tom. "Hij gaf me de inspiratie om momenten vast te leggen voor mezelf en anderen."

Tom is nu een professionele fotograaf en is gespecialiseerd in surfen en motorraces. Dit brengt hem naar zijn lokale strand en de rest van de wereld. Zijn passie is uitgegroeid tot het vastleggen van de gemeenschappen, de vrijheid en het plezier dat deze hobby's met zich meebrengen.

Hier deelt hij zijn aanpak, technieken en tips voor het vastleggen van buitenactiviteiten met een creatief tintje.

Leg zowel de actie als de sfeer vast – tips van Tom Bing

1. Je uitrusting aan de activiteit aanpassen

Licht, draagbaar en krachtig: dankzij de Canon EOS M6 Mark II kon Tom de actie bijhouden en het was het perfecte hulpmiddel om deze trailrunner mee vast te leggen.

Tom gebruikt de Canon EOS 90D met een Canon EF 70-300mm f/4-5.6L IS II USM-lens. Deze uitrusting is ideaal voor het vastleggen van snel bewegende dieren en sport, met functies die variëren van continue opname met 10 fps tot 45 kruistype autofocuspunten.

Bij het fietsen of wandelen naar moeilijk bereikbare plaatsen gebruikt hij ook de lichtere en kleinere Canon EOS M6 Mark II-systeemcamera met Canon EF-M 55-200mm f/4.5-6.3 IS STM en Canon EF-M 32mm f/1.4 STM-lenzen. "Met een systeemcamera heb je veel meer in een kleinere verpakking", zegt Tom. Dat is perfect wanneer je licht moet reizen.

Hij adviseert om realistisch te zijn over hoeveel je meeneemt als je op locatie fotografeert. "Misschien heb je geen tien lenzen nodig, maar slechts twee die echt doen wat je nodig hebt", zegt hij.

Bij zeer snelle actie kan de optische zoeker van een DSLR je helpen om de actie bij te houden zonder de kleine vertraging die gepaard gaat met de elektronische zoeker in een systeemcamera, maar Tom vindt de beeldkwaliteit van systeemcamera's net zo goed.

2. Helemaal opgaan in de actie

Als je de activiteit die je fotografeert begrijpt, kun je anticiperen op de actie, zodat je er klaar voor bent om deze vast te leggen. Zelfs iets eenvoudigs als weten op welk punt een motorrijder het liefst door een modderig stuk rijdt, kan het verschil maken tussen het vastleggen van het perfecte moment of het net missen. Dit soort dingen leer je door je eigen ervaring.

"Ik was altijd geïnspireerd door [fotojournalisten] James Nachtwey en Don McCullin en door de documentairestijl van hun fotografie. Ik vond het geweldig dat ze opgingen in de verhalen die ze vastlegden", zegt Tom. Hij wil zelf ook meer vastleggen dan alleen het beeld voor buitenstaanders en probeert altijd de emotie en de opwinding van de deelnemers aan de activiteiten in beeld te brengen.

"Voordat je de camera uit je tas haalt, moet je je verdiepen in de cultuur van wat je wilt vastleggen", zegt hij. "Als je weet hoe het voelt om te mountainbiken over een mooi pad door een prachtig reservaat, weet je wat je probeert vast te leggen en op welke milliseconde je op de sluiterknop moet drukken."

Als je bijvoorbeeld uit eigen ervaring weet hoe je de surfomstandigheden kunt inschatten, kun je anticiperen op waar de actie zal plaatsvinden en ben je voorbereid om dat moment vast te leggen. "Actie is actie, en het geeft een geweldig gevoel om op het juiste moment op de juiste plaats te zijn", zegt Tom.

3. De actie bevriezen

Begrijp hoe de sluitertijd werkt en hoe deze in verband staat met de ISO-waarde en het diafragma om de actie en de sfeer perfect vast te leggen.

"Ik fotografeer bijna altijd in de burstmodus", zegt Tom. "Bij actiefotografie is die modus van onschatbare waarde, omdat gezichtsuitdrukkingen snel kunnen veranderen en je niet kunt verwachten dat je in één opname de perfecte foto hebt bij snelle actie. Je hebt er ongeveer tien nodig."

De Canon EOS M6 Mark II helpt je hierbij door de mogelijkheid om opnamen te maken met 14 fps, en het extra voordeel van haarscherpe continue autofocus-tracking. Als snelheid van essentieel belang is, kan de camera zelfs RAW-bestanden vastleggen met 30 fps, met continue scherpstellen en in een bijgesneden RAW-burstmodus met 18 Megapixel.

Ondertussen heeft de Canon EOS 90D een groter sluitertijdbereik – tot 1/8000 seconden, of tot 1/16000 seconden met elektronische sluiter, vergeleken met het maximale bereik van 1/4000 sec van de EOS M6 Mark II. Daardoor heb je de best mogelijke kans om snelle bewegingen te bevriezen. Met de optische zoeker kun je bovendien de actie bijhouden zonder de vertraging die je krijgt bij de beste elektronische zoekers.

4. Wees creatief

Laat je creativiteit de vrije loop en ontdek aparte composities, zoals deze, voor interessantere foto's.

Aparte perspectieven, panning, silhouetten en spelen met scherptediepte zijn allemaal creatieve technieken die Tom gebruikt om over te brengen wat er door zijn onderwerp heen gaat op de baan of in het water.

"Context kan echt het verschil maken en als ik niet kan inzoomen op de actie, maar wel een stap terug kan zetten en de hele scène kan vastleggen, is dat soms nog krachtiger", zegt hij. "Ik fotografeer [ook] tegen de zon in, want ik vind het leuk om te spelen met de uitdagingen die daarbij komen kijken. Die uitdaging voelt de motorrijder misschien ook wel."

Functies van de Canon EOS M6 Mark II die Toms creativiteit een boost geven, zijn onder andere de afneembare elektronische zoeker en het kantelbare touchscreen. Deze zijn beide van onschatbare waarde voor die creatieve composities en lastige momenten met een lage hoek.

5. Het draait niet alleen om actie

Probeer verschillende fotostijlen en neem de tijd om elk aspect van een activiteit te verkennen en de actie vast te leggen.

Net als bij veel anderen in de surfgemeenschap draait Toms passie niet alleen om zijn hobby, maar ook om de natuur, de oceaan en de regio waarin hij woont. Zijn advies is om niet alleen te wachten op de momenten van actie, maar om de hele scène vast te leggen. Maak de hele dag door opnamen en je zult zien dat je aan het eind van de dag niet alleen geweldige actiefoto's hebt, maar dat je ook een aantal gedenkwaardige foto's van de mensen en de plek tegenkomt.

"Ik probeer dingen vast te leggen zoals ik ze zie", zegt Tom. "Ik vind het geweldig om plaatsen en ervaringen vast te leggen, de kracht en de veelzijdigheid van de oceaan. En als surfer kijk ik ook erg graag naar surfers die de uitdagingen van de oceaan aangaan met stijl."

Geschreven door Lorna Dockerill

Gerelateerde artikelen
A dirt bike heads towards the camera spraying muddy water in its wake.

SLUITERTIJD

Krijg vat op je sluitertijd

Met deze 5 eenvoudige tips krijg je vat op je sluitertijd, zodat je bewegende onderwerpen kunt vastleggen en je actiefotografie kunt verbeteren.

An action-packed photoshoot with a pro

SPORTFOTOGRAFIE

Actiefotografie: tips van een pro

Leer meer over actiesportfotografie tijdens deze mentorsessie met een meester in mountainbiken.

A person holding a Canon PowerShot SX740 HS looking at their shot on the flip up screen.

SPORTFOTOGRAFIE

'Mikken & klikken' - sportfotografie

Professioneel fotograaf Molly Darlington legt uit hoe je grootse sportevenementen kunt vastleggen met een camera in zakformaat.

Gerelateerde producten

Gerelateerde artikelen

Get Inspired is je belangrijkste bron van nuttige fotografietips, koopgidsen en interessante interviews - alles wat je nodig hebt om de beste camera of de beste printer te vinden, en breng je volgende creatieve idee tot leven.

Terug naar alle tips en technieken