Een van de beste dingen tijdens de feestdagen is dat er veel feesten en gebeurtenissen zijn waarbij vrienden of familie bij elkaar komen en de kans hebben om te lachen, te dansen, te ontspannen en bij te praten. Als je weet hoe je de feestelijke glimlachen, glinsterende lichtjes en bizarre dansbewegingen op een creatieve manier kunt fotograferen, kun je herinneringen maken die je altijd zult koesteren.
Met deze handige tips en technieken voor partyfotografie krijg je niet alleen geweldige foto's die iedereen mooi vindt en zal delen, maar heb je ook beelden die recht doen aan je speciale momenten en die mooi genoeg zijn om te printen en te koesteren.
Creatieve partyfoto's maken
1. Kies de beste camera-instellingen voor een partyfotografie
Of je nu binnen of buiten bent, op feestjes heb je vaak te maken met bewegende onderwerpen. Het is dus belangrijk om ervoor te zorgen dat je camera optimaal is ingesteld voor partyfotografie.
Om de snelle beweging op de dansvloer zonder flitser vast te leggen, moet je ervoor zorgen dat je sluitertijd kort genoeg is. In de modus Sluitertijdvoorkeuze (Tv) kun je de sluitertijd opgeven, terwijl de camera diafragma en ISO selecteert voor een goed belichte opname. Een kortste sluitertijd van ongeveer 1/160 of 1/250 seconden is het beste voor beweging, hoewel je bij snellere bewegingen misschien wel tot 1/1000 seconden moet gaan Als je opnamen maakt in de handmatige modus (M), moet je ervoor zorgen het diafragma ver open is (lager f-getal) om de kortere sluitertijd te compenseren. Begin met Auto ISO, maar als de afbeelding te donker is, stel dan eens een gemiddelde of hoge ISO-waarde in, bijvoorbeeld ISO 3200 of ISO 6400.
Als het meer een zitfeest is, kun je in de modus Diafragmavoorkeuze (Av) de scherptediepte selecteren. In rustigere omgevingen kun je de camera-instellingen beoordelen op basis van het beschikbare licht. Een sluitertijd van 1/80 seconden is bijvoorbeeld prima voor langzaam bewegende portretten of groepsfoto's. Hierdoor kan meer licht de sensor raken, zodat je wat meer speelruimte overhoudt voor de diafragma- en ISO-waarden.
2. Probeer spontane foto's te maken
Geposeerde foto’s hebben hun waarde, maar als je plezier op een feestje op een natuurlijke manier wilt vastleggen, zijn spontane foto’s het beste.
Een zoomlens, zoals de Canon RF-S 18-45mm F4.5-6.3 IS STM, zal je helpen om je onderwerpen vanaf een grotere afstand vast te leggen, waardoor je kunt fotograferen zonder dat het al te veel opvalt dat je camera op een bepaalde persoon gericht is. Deze lens heeft bovendien een 4-stops Image Stabilizer, die je foto's scherp houdt wanneer je opnamen maakt vanuit de hand.
Als je spontane foto’s maakt, is het beter om in plaats van de flitser een groot diafragma en een gemiddelde tot hoge ISO-instelling te gebruiken om je onderwerpen scherp op de foto te krijgen. Op deze manier stoort de flits je onderwerpen niet, zodat de opname natuurlijk blijft. Om dezelfde reden is het een goed idee om het AF-hulplicht van de camera uit te schakelen.
Houd alles spontaan door een camera op afstand in te stellen, zoals de Canon PowerShot PX, die op intelligente wijze kadert en automatisch foto's en video's opneemt. Hij is minder opdringerig dan een traditionele camera en heeft als bijkomend voordeel dat je zelf gewoon lekker mee kunt feesten.
3. Leer hoe je achtergrond- en voorgrondvervaging vastlegt
Of het nu gaat om een zee van glinsterende kerstboomlichtjes of een eenvoudige kaars, de feestdagen zitten vol mooie lichtjes die je, met de juiste opstelling, kunt veranderen in prachtige gloeiende bollen op de achtergrond van je opnamen. Het Japanse woord 'bokeh' wordt gebruikt om de esthetische kwaliteit van deze onscherpe lichten te beschrijven.
Het effect is het eenvoudigst te bereiken wanneer de lens is ingesteld op het grootste diafragma. Dit resulteert in een zeer geringe scherptediepte, waardoor je zeer selectief kunt scherpstellen, zodat je het onderwerp kunt laten opvallen tegen een onscherpe achtergrond. De Canon RF 50mm F1.8 STM, met een ultrabreed maximaal diafragma van f/1.8, is hiervoor de ideale lens. Maar je kunt ook leuke onscherpe lichten krijgen met kleinere diafragma’s, zoals f/5.6. Verbeter het effect door de afstand tussen je onderwerp en de achtergrond te verhogen of ga dichter bij je onderwerp staan.
4. Verlaag de sluitertijd om bewegingsonscherpte vast te leggen
Terwijl kortere sluitertijden helpen om bewegende onderwerpen scherp vast te leggen, bestaat er ook een alternatieve benadering waarbij een veel langere sluitertijd wordt gebruikt om beweging te creëren in een scène met statische onderwerpen.
Gebruik een sluitertijd van ongeveer 1/10 of 1/20 seconde als je vanuit de hand fotografeert en zorg ervoor dat een statisch (of relatief statisch) onderwerp duidelijk in de scène zichtbaar is. Het is handig als de lens is voorzien van ingebouwde optische beeldstabilisatie (IS), zoals de Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM, omdat je hiermee je foto's scherper kunt houden bij langere sluitertijden. Sommige camera's, zoals de Canon EOS R7 en EOS R6 Mark II, hebben In-body beeldstabilisatie (IBIS). Hierdoor wordt de sensor van de camera fysiek verplaatst om beweging te compenseren als je geen opnamen maakt vanuit een vaste positie (zoals een statief). Dit type IS werkt met elke lens.
Als je een statief gebruikt, kun je een veel langere sluitertijd gebruiken om dit effect te bereiken. Activeer de sluiter met een bekabelde of wireless afstandsbediening, de Canon Camera Connect-app of de zelfontspannermodus.
5. Leg lichtstrepen op de dansvloer vast
Door te bepalen wanneer je camera de flitser activeert, kun je kleurrijke strepen van licht vastleggen, die de sfeer van het feest op een creatieve manier overbrengen terwijl het onderwerp scherp blijft. Selecteer een lange sluitertijd van ongeveer één seconde en kies in de flitserinstellingen van je camera tussen eerste- of tweede-gordijnsynchronisatie.
Eerste-gordijnsynchronisatie is de standaardoptie op de meeste camera's. Hierbij gaat de flitser af bij het begin van de belichting en worden onscherpe zaken voor het onderwerp vastgelegd. Bij tweede-gordijnsynchronisatie gaat de flitser aan het einde van de belichting af en worden de lichtsporen en andere details achter het onderwerp vastgelegd.
6. Werp met de flitser licht op je partyfoto's
Als je wel een flitser gebruikt, zorg dan dat deze zo is ingesteld dat je onderwerpen worden geflatteerd. Als je een Speedlite-flitser gebruikt, richt deze dan naar het plafond in plaats van op het onderwerp dat je fotografeert. Op deze manier wordt het licht naar je onderwerp weerkaatst. Dit zorgt niet alleen voor een meer natuurlijke verlichting, maar je onderwerp zal zich er ook lekkerder bij voelen.
De Canon Speedlite EL-100 kan zowel horizontaal als verticaal draaien, zodat je de perfecte weerkaatsingshoek kunt kiezen. De camera beschikt ook over een automatische modus, die op basis van de omgeving de beste instellingen voor je selecteert, zodat jij je eenvoudig kunt concentreren op het maken van de opname.
Een andere manier om geweldige resultaten met je flits te behalen, is om een diffusiekap of een kleine soft box over de flitskop te gebruiken. Dit zal het licht van de flits verspreiden en verzachten, waardoor je meer natuurlijke huidtinten bij het bevriezen van de actie krijgt.
7. Richt je op de kleinere details
Onthoud dat foto’s van feestjes niet altijd vol met mensen hoeven te zijn. Door je te concentreren op de kleinere details kan je nog steeds heel effectief de stemming en het gevoel van de gelegenheid overbrengen.
Als je met je huidige lens niet dicht genoeg bij je onderwerp kunt komen, overweeg dan een lens met macromogelijkheden, zoals de Canon RF-S 18-150 mm F3.5-6.3 IS STM (in MF-modus) of de Canon RF 85 mm F2 MACRO IS STM. Met een groothoeklens, zoals de Canon RF 35mm f/1.8 MACRO IS STM, kun je ook dichtbij komen, terwijl je toch meer van de omgeving kunt vastleggen en zo de context kunt weergeven.
8. Maak opnamen met meervoudige belichting
Sommige EOS R System-camera's, zoals de Canon EOS R10 en de Canon EOS R8, bieden een modus voor meervoudige belichting. Hierdoor worden meerdere foto's gemaakt en over elkaar gelegd voor een artistiek effect. Omdat dit allemaal in de camera gebeurt, is het niet nodig om bewerkingssoftware te gebruiken.
Er zijn vier verschillende belichtingsmodi waaruit je kunt kiezen op basis van de belichting en het uiteindelijke resultaat dat je wilt behalen. Je kunt er echter voor kiezen om opnamen te maken met de belichting 'Gemiddeld', zodat de camera de juiste uiteindelijke belichting kan bepalen. Je kunt er ook voor kiezen om slechts twee opnamen met verschillende belichting te maken of meerdere verschillende opnamen in lagen te plaatsen voor een supersurrealistisch resultaat.
9. Speel met perspectief
Maak je partyfoto's visueel aantrekkelijker door te spelen met perspectief. Dit kan zo eenvoudig zijn als je camera hoger of lager zetten. Wees niet bang om verticaliteit tot het uiterste te doorvoeren door vanaf de vloer omhoog of vanaf het plafond omlaag opnamen te maken voor een vogelperspectief. Opnamen maken vanuit een hoge of lagere hoek is eenvoudig als je een camera gebruikt zoals de Canon EOS R50, die is voorzien van een uitklapbaar variangle-scherm. Het is ook een ideale camera om selfies mee te maken.
Varieer met het kader van je foto's door deuren, ramen of trapbalustrades te gebruiken en zoek naar glanzende oppervlakken of water om de weerspiegeling van het feest vast te leggen of om jezelf creatief te verwerken in de opname.
Lichtveranderende materialen kunnen de esthetiek van je foto's veranderen; fotografeer door transparante stilstaande vloeistoffen zoals drankjes om gebroken licht vast te leggen, waarmee je grootte en verhoudingen vervormt. Opnamen maken via glas met textuur of matglas kan een opvallend wazig effect opleveren.
Speel met al deze technieken, maak plezier en maak je geen zorgen als het niet werkt: het draait allemaal om experimenteren.
Geschreven door Matt Golowczynski & Peter Wolinski
Gerelateerde producten
-
EOS R7
Ga de natuur in met een camera die sensationele snelheid en beeldkwaliteit biedt in een draagbare APS-C-body die is ontworpen voor de toekomst. -
EOS R8
Stap over op full-frame fotografie en video en realiseer je creatieve ambities. -
EOS R10
Zet je volgende stappen op het gebied van fotografie en videografie met een EOS R-systeemcamera die is gebouwd rond een APS-C-sensor. -
PowerShot PX
Leg de belangrijke momenten van het leven automatisch vast met deze intelligente smartcamera die gezichten herkent en verbinding maakt met je telefoon of tablet. -
RF 35mm F1.8 MACRO IS STM
Een 35 mm f/1.8-macrolens met snel diafragma voor groothoekperspectief, van dichtbij scherpstellen en Hybrid IS. -
RF 50mm F1.8 STM
Een compacte, stille en lichtgewicht 50mm RF prime lens met een groot f/1.8-diafragma, perfect om je creatieve visie vorm te geven. -
RF 85mm F2 MACRO IS STM
De RF 85mm F2 MACRO IS STM biedt veelzijdigheid voor close-ups met een subtiele telefotocompressie en 5-stops beeldstabilisatie in een compacte lichtgewicht behuizing. -
RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM
Een APS-C-zoomlens met een groothoek- tot telelens uit de EOS R-serie die perfect is voor reizen, wildlife, sport en lifestyle. -
Speedlite EL-100
Indirect flitsen voor veelzijdige en natuurlijke belichtingsresultaten binnen.
Gerelateerde artikelen
10 tips voor vuurwerkfotografie
Kit, technieken en compositie – de beste tips voor het fotograferen van vuurwerk.
Tips voor 's nachts video-opnamen maken
Ontdek een wereld vol creativiteit met Canon's gids voor het maken van video's in het donker.
Waarom en hoe je een flitser gebruikt
Vijf manieren om je foto's te corrigeren met een flitser.
Een prachtig bokeh creëren
Volg deze tips & tricks om je achtergronden een prachtige vervaging te geven.