A group of friends pose holding sparklers, facing the camera with their faces illuminated by the sparkler light.

Partyfotografie

Creatieve partyfoto's maken

Een van de beste dingen tijdens de feestdagen is dat er veel feesten en gebeurtenissen zijn waarbij vrienden of familie bij elkaar komen en de kans hebben om te lachen, te dansen, te ontspannen en bij te praten. Of je nu naar een kleine bijeenkomst met vrienden gaat of naar een uitgebreide kerstviering met de hele familie, als je weet hoe je het plezier en de festiviteiten op een creatieve manier kunt fotograferen, zul je dierbare herinneringen creëren die je altijd zult koesteren. Met deze handige tips en technieken krijg je geweldige partyfoto's die iedereen prachtig zal vinden en zal willen delen.

1. Kies de beste camera-instellingen voor een feest binnenshuis

Feestjes betekenen vaak weinig licht en bewegende onderwerpen. Het is dus belangrijk om ervoor te zorgen dat je camera juist is ingesteld om in zo’n omgeving te fotograferen.

Je hoeft geen flitser te gebruiken, maar je moet ervoor zorgen dat je sluitertijd kort genoeg is om met beweging om te gaan. Gebruik een sluitertijd van ongeveer minimaal 1/160 of 1/250 seconde en zorg ervoor dat je diafragma relatief wijd open is (lager f-nummer). Het helpt ook een hogere ISO-instelling te gebruiken, zoals ISO 3200 of ISO 6400.

2. Gebruik de juiste hoek voor je flitser

Als je wel een flitser gebruikt, zorg dan dat deze zo is ingesteld dat je onderwerpen geflatteerd worden. Als je een Speedlite-flitser gebruikt, richt deze dan naar het plafond in plaats van op het onderwerp dat je fotografeert. Op deze manier wordt het licht naar je onderwerp weerkaatst. Dit zorgt niet alleen voor een meer natuurlijke verlichting, maar je onderwerp zal zich er ook lekkerder bij voelen.

De Speedlite 470EX-AI, 's werelds eerste flitser met Auto Intelligent bouncen, selecteert de optimale weerkaatsingshoek door je omgeving te analyseren en automatisch de flitser naar de optimale plek op de muur of het plafond te richten. Hierdoor kun jij je gewoon op het maken van de foto richten.

Als je camera Wi-Fi heeft en je kunt een externe flitser met wireless verbindingsmogelijkheden gebruiken – of als je geen wireless gebruikt, maar je hebt wel een kabel voor losse flitsschoen – dan kun je de flitser naast de camera positioneren en deze op afstand activeren.

3. Verstrooi het licht van je flitser

Een andere manier om geweldige resultaten met je flits te behalen, is om een diffusiekap of een kleine soft box over de flitskop te gebruiken. Dit zal het licht van de flits verspreiden en verzachten, waardoor je meer natuurlijke huidtinten bij het bevriezen van de actie krijgt.

4. Probeer spontane foto's te maken

Geposeerde foto’s hebben zeker hun waarde, maar als je plezier op een feestje op een natuurlijke manier wilt vastleggen, zijn spontane foto’s het beste.

Een langere lens, zoals de Canon EF-S 17-55mm f/2.8 IS USM, zal je helpen om je onderwerpen vanaf een grotere afstand vast te leggen, waardoor je kunt fotograferen zonder dat het al te veel opvalt dat je camera op een bepaalde persoon gericht is. Om dezelfde reden is het een goed idee om het AF-hulplicht van de camera uit te schakelen.

Als je spontane foto’s maakt, is het beter om in plaats van de flitser een groot diafragma en een gemiddelde tot hoge ISO-instelling te gebruiken om je onderwerpen scherp op de foto te krijgen.

Je hoeft geen flitser te gebruiken, maar je moet ervoor zorgen dat je sluitertijd kort genoeg is om met beweging om te gaan.

Gerelateerde artikelen
10 tips for capturing fireworks

VUURWERKFOTOGRAFIE

10 tips voor vuurwerkfotografie

Kit, technieken en compositie – de beste tips voor het fotograferen van vuurwerk.

Party with Creative Park

PRINTEN EN KNUTSELEN

Feest met Creative Park

Versieringen en accessoires die je thuis kunt printen met de Creative Park-app.

Creative ways to use the Canon PowerShot PX

FAMILIEFOTOGRAFIE

De voordelen van de Canon PowerShot PX

Ontdek nieuwe manieren om deze compacte, slimme PTZ-camera te gebruiken.

5. Leer hoe je een prachtig bokeh-effect kunt vastleggen

Of het nu om een zee van sprankelende kerstboomlichtjes of om een eenvoudige kaars gaat, de feestdagen zitten vol mooie lichtjes die kunnen veranderen in prachtige stralende cirkels op de achtergrond van je foto's als je de juiste instellingen weet te gebruiken. Het Japanse woord 'bokeh' wordt gebruikt om de esthetische kwaliteit van deze onscherpe lichten te beschrijven.

Onscherp licht op de achtergrond kan groot en abstract zijn, maar ook kleiner en duidelijker weergeven. Je kunt zelf creatief zijn en het onscherpe licht de vorm van een ster, hart of kerstboom geven. Ontdek in de video hierboven hoe dat moet.

Het effect is het gemakkelijkst te bereiken als je lens op het grootste diafragma is ingesteld, zoals f/2.8 of f/2, waardoor je goed kunt selecteren waar je op wilt scherpstellen. Op die manier kun je het onderwerp tegen een onscherpe achtergrond eruit laten springen. Je kunt echter ook leuke onscherpe lichten krijgen met kleinere diafragma’s, zoals f/5.6. Verbeter het effect door de afstand tussen je onderwerp en de achtergrond te verhogen of ga dichter bij je onderwerp staan.

6. Kies een langere sluitertijd om bewegingsonscherpte vast te leggen

Terwijl kortere sluitertijden helpen om bewegende onderwerpen scherp vast te leggen, bestaat er ook een alternatieve benadering waarbij een veel langere sluitertijd wordt gebruikt om beweging te creëren in een scène met statische onderwerpen.

Gebruik een sluitertijd van ongeveer 1/10 of 1/20 seconde als je vanuit de hand fotografeert en zorg ervoor dat een statisch (of relatief statisch) onderwerp duidelijk in de scène zichtbaar is. Het is handig als je lens een Image Stabilizer heeft, want daardoor blijven je foto's scherper bij langere sluitertijden. Sommige camera's hebben een ingebouwde Image Stabilizer. In dat geval werkt de beeldstabilisatie van de camera met elke lens.

Als je een statief gebruikt, kun je een veel langere sluitertijd gebruiken om dit effect te bereiken. Activeer de sluiter met een bekabelde of wireless afstandsbediening, de Canon Camera Connect-app of de zelfontspannermodus.

A woman throws her arms back amidst trails of light

7. Leg lichtstrepen op de dansvloer vast

Door te bepalen wanneer je camera de flitser activeert, kun je kleurrijke strepen van licht vastleggen, die de sfeer van het feest op een creatieve manier overbrengen terwijl het onderwerp scherp blijft. Selecteer een lange sluitertijd van ongeveer één seconde en kies tussen eerste- of tweede-gordijnsynchronisatie in de flitserinstellingen van je camera.

Eerste-gordijnsynchronisatie is de standaardoptie op de meeste camera's. Hierbij gaat de flitser af bij het begin van de belichting en worden onscherpe zaken voor het onderwerp vastgelegd. Bij tweede-gordijnsynchronisatie gaat de flitser aan het einde van de belichting af en worden de lichtsporen en andere details achter het onderwerp vastgelegd.

8. Richt je op de kleinere details

Bedenk dat foto’s van feestjes niet altijd vol met mensen hoeven te zijn. Leg de nadruk op kleinere details, zoals de kerstballen in de boom, de versieringen op de tafel of andere dingen die op een efficiënte manier de feestelijke stemming kunnen weergeven.

Als je met je huidige lens niet dicht genoeg bij je onderwerp kunt komen, overweeg dan een macrolens, zoals de Canon EF-S 35mm f/2,8 Macro IS STM, Canon EF-S 60mm f/2,8 Macro USM of Canon EF 100mm f/2.8L Macro IS USM. Met een groothoeklens, zoals de Canon EF-M 28mm f/3,5 Macro IS STM (voor EOS M-camera's), kun je ook dichtbij komen, terwijl je toch meer van de omgeving kunt vastleggen en zo de context kunt weergeven.

Geschreven door Matt Golowczynski

Gerelateerde producten

Gerelateerde artikelen

Get Inspired is je belangrijkste bron van nuttige fotografietips, koopgidsen en interessante interviews - alles wat je nodig hebt om de beste camera of de beste printer te vinden, en breng je volgende creatieve idee tot leven.

Terug naar alle tips en technieken