CREATIEF PRINTEN

Spelen met voedsel: zo houdt Paperboyo alles fris

Rich McCor, het creatieve brein achter Instagrams Paperboyo, praat over zijn passie voor papierkunst en legt uit hoe hij de Canon SELPHY Square QX10 heeft gebruikt om geweldige kunst met een foodthema te maken.
Een citroen zweeft in de lucht boven een geïllustreerde print van een tennisspeler die wil gaan serveren. Door het effect lijkt het alsof de speler op het punt staat de citroen te raken.

"Waarom ik zo gepassioneerd ben over wat ik doe, is omdat ik daar terechtgekomen ben door simpelweg de dingen te doen waar ik nieuwsgierig naar was," legt Rich McCor uit. "Voor mij was dat het vastleggen van de wereld om me heen, maar dan op een andere, verbeeldende manier zoals ik nog niet eerder had gedaan. En dat in combinatie met de mogelijkheid om mijn thuisstad Londen te verkennen."

Voor Rich, de Britse artiest achter het populaire Instagram-account Paperboyo, was het combineren van zijn hobby fotografie met papierkunst in eerste instantie een manier om originele content te produceren die tot zijn eigen verbeelding sprak. Voor zijn meest iconische werk hield hij zwarte stukken papier voor Londense bezienswaardigheden, om zo slimme illusies te creëren.

"Dit was rond de tijd toen selfie-sticks populair en Instagram-feeds mainstream werden," zegt Rich. “Het was mijn bedoeling om clichés te vermijden. In plaats daarvan wilde ik een geheel eigen stijl vinden en ging ik experimenteren met verschillende vormen van mijn papierkunst."

Ruim vijf jaar later is het werk van Rich getransformeerd van een hobby naar een bloeiende carrière. Hij heeft een boek uitgegeven met de titel Around the World in Cut-Outs en samengewerkt met grote merken zoals Disney®, en hij geniet van een levensstijl die hem, vóór 2020, de hele wereld over bracht.

Terugkijkend op zijn succes zegt Rich: "Wat begon als een kleine hobby in de avonden en weekenden groeide uit tot een carrière waardoor ik de hele wereld heb gezien en waarmee ik geld verdiende door te spelen."

Creativiteit met de Canon SELPHY Square QX10

Een Canon SELPHY Square QX10-printer omgeven door prints en gekrabbelde conceptkunst.

"Mijn directe mindset was om de Canon SELPHY Square QX10 niet als gewoon een printer te zien, want dat ligt voor de hand en ik hoef niemand te vertellen dat hij prachtige foto's kan printen," zegt creatief fotograaf Rich McCor, ook bekend als Paperboyo.

Een Canon SELPHY Square QX10 print een kleurrijke illustratie van een jong meisje met roze haren en kauwgom op haar gezicht.

De Canon SELPHY Square QX10 is wireless en portable, en levert in enkele seconden krachtige prints van hoge kwaliteit.

Inmiddels heeft Rich bijna een half miljoen volgers op Instagram en tilt hij zijn uitvindingen naar een hoger niveau. Voor zijn nieuwste project mocht hij zijn creativiteit de vrije loop laten met de Canon SELPHY Square QX10, waarmee hij prints van stripfiguren combineerde met een foodthema – samen met een grote dosis Paperboyo-originaliteit.

Rich wist dat de Canon SELPHY Square QX10 levendige foto's kon produceren, maar hij wilde graag illustraties proberen zodat de kleuren er echt uit zouden springen. Rich illustreerde zijn animaties met Adobe® Photoshop®. Hierna paste hij een achtergrond uit een beeldbank toe, exporteerde hij de animaties naar zijn smartphone en printte ze op afstand met de SELPHY Photo Layout app.

Spelen met creatieve interpretatie

A tomato is suspended in the air in front of an illustrated print of a boxer. The effect makes it look as if the boxer's left glove is reaching out of the picture.

"In 2020 dwongen de beperkingen mij ertoe om mijn werk en de omgevingen waarin ik beelden creëer te veranderen," zegt Rich. Hij was erop gebrand manieren te vinden om zijn creativiteit te blijven stimuleren en besloot zich te gaan richten op zijn thuisomgeving. "In plaats van beelden te maken met bezienswaardigheden en landschappen, ben ik nu aan het experimenteren met de snijplank in mijn keuken of op mijn bureau. Mijn ontwerpen zijn geleidelijk aan complexer geworden. Als vanzelfsprekend heb ik mijn silhouetten verder ontwikkeld en daarbij gebruikgemaakt van mijn illustratievaardigheden door mijn karakters meer kleur en detail te geven."

Verwijzend naar twee korte animaties waarin een citroen voor een tennisbal staat en een tomaat voor een bokshandschoen moet doorgaan, zegt Rich: "Toen ik werd uitgedaagd om creatief met voedsel te zijn, interpreteerde ik dat onmiddellijk als 'spelen met eten'. Daardoor dacht ik aan sporten en hoe ik voedsel kon gebruiken als vervanging voor een sportuitrusting."

Twee handen houden een print van een ridder en een print van een draak omhoog aan beide kanten van een koffiekopje. Door het schuim op de koffie lijkt het alsof de draak vuur spuwt.

Je kunt direct vanaf je smartphone printen met de Canon SELPHY Square QX10 – de vierkante prints met een omsluitend kader hadden voor Rich het ideale formaat om in zijn eigenzinnige beelden met foodthema te verwerken.

De inspiratie voor deze uitdaging kreeg ook uiting in de vorm van een kauwgombel die knapt op het gezicht van een karakter en melkschuim in een kop koffie in de vorm van een vlam. Deze vlam werd naast levendige vierkante 68mm-prints van een draak en een ridder geplaatst. "Ik neem iets herkenbaars en geef er een creatieve twist aan om de kijker te verrassen," zegt hij. "Ik ben de kant van animaties opgegaan en ik heb mijn omgeving veranderd, maar het concept van creatieve transformatie vormt altijd het hart van mijn werk."

Passie voor het eindeloze streven naar ideeën

Een kleurrijke illustratie van een meisje met een rode baseballpet, dat een grote roze kauwgombel blaast.

Volgens Rich is het geheim achter de blijvende populariteit van Paperboyo dat hij niet bang is om nieuwe dingen te proberen.

Een kleurrijke illustratie van een jong meisje met een rode baseballpet, met geklapte roze kauwgom over haar hele gezicht.

"De kauwgomtransitie was gewoon een goed getimede camera-actie," legt Rich uit. "Ik wilde een reeks maken die indruk maakt maar tegelijkertijd niet het gevoel geeft dat een ander dit niet zou kunnen maken."

Rich weet dat hij nieuwe dingen moet blijven proberen om het succes dat hij heeft bereikt met Paperboyo te behouden, ook als dat soms mislukkingen oplevert. "Ik denk dat het belangrijk is voor aankomende artiesten en creators om te weten dat mislukkingen, fouten en slechte kunst vaak leiden tot goede dingen," zegt hij. "Voor elk goed idee dat ik heb gehad, waren er minimaal tien slechte nodig voordat ik dé vonk kreeg die leidde tot het betere idee."

Omdat hij zo gepassioneerd is over zijn kunst, blijft zijn feed zich vullen met foto's waar zijn volgeners van houden en prints van willen kopen. "Ik krijg vaak de vraag: 'Hoe word ik groot op Instagram?', en volgens mij is dat de verkeerde vraag. De vraag zou moeten zijn: 'Hoe vind ik iets waar ik van houd?'. Want op die manier heb ik hiervan ook een succes weten te maken.

"Het is een vreemde overgang van een kleine hobby die helemaal van jezelf is, waarbij al je mislukkingen van jezelf zijn maar ook al je successen, naar een carrière waarbij je de content moet laten vormen door de meningen van andere mensen," vervolgt Rich. “Ik houd mijn volgers betrokken omdat het me is gelukt mezelf verder te ontwikkelen en nieuwe richtingen in te slaan. En ook dat doe ik omdat dit nog steeds mijn passie is en ik nog steeds unieke content wil blijven ontdekken en creëren."


Geschreven door Lorna Dockerill

Gerelateerde producten

 • Printers voor thuis

  SELPHY SQUARE QX10

  Koester je speciale herinneringen als prachtige prints die je overal wireless kunt maken.
 • Spiegelreflexcamera''s

  EOS 6D Mark II

  Voor iedereen die ambitieuze fotografieprojecten voor ogen heeft of professioneler wil gaan fotograferen. De EOS 6D Mark II heeft alles in zich wat nodig is voor jouw volgende stap.
 • Lenzen voor spiegelreflexcamera's

  EF 24-105mm f/4L IS II USM

  Ideaal voor fotografen die een enkele lens willen meenemen op locatie. Deze lens levert verbluffende beeldkwaliteit met geavanceerde beeldstabilisatie.
 • Gerelateerde artikelen

 • Een vrouw print een foto met een Canon SELPHY Square QX10. Voor haar staat een moodboard rechtop op het bureau dat is geïnspireerd op een outfit.

  CREATIEF PRINTEN

  Print en maak een moodboard

  Breng je creatieve projecten naar een hoger niveau en ontdek hoe je een moodboard maakt.

 • CREATIEF PRINTEN

  Maak een visionboard van je leven

  Geef je ruimte je eigen stijl met de Canon SELPHY Square QX10.

 • CREATIEF PRINTEN

  Printen met plezier

  Vijf redenen waarom jij een compacte fotoprinter nodig hebt.

 • Thee spat omhoog vanuit een hoge beker met een motief op een schotel.

  FOODFOTOGRAFIE

  Een food-influencer worden

  Tips voor foodfotografie van Instagram-influencer en Canon Ambassador Yasmin AlBatoul.