NIEUWSARTIKEL

#FreeYourStory: een uniek perspectief

Creativiteit, impact en de kracht van het vertellen van een verhaal: de winnende foto's van een wedstrijd die is bedoeld om de volgende generatie visuele storytellers te vinden.
Een man in een roze trui houdt een Canon-camera voor zijn gezicht. De flitser straalt een oranje licht uit.

Creativiteit, impact en de kracht van het vertellen van een verhaal: dat is wat alle fotografen met hun foto's hopen te bereiken. Een goede fotograaf weet hoe je een uniek perspectief laat zien. Daarom heeft Canon de hashtag #FreeYourStory in het leven geroepen en de bijbehorende wedstrijd georganiseerd.

De jonge fotografen die aan de #FreeYourStory-wedstrijd deelnamen, werd gevraagd foto's in te zenden voor twee categorieën: Mirror Selfie en Forced Perspective. Vervolgens werden de inzendingen beoordeeld door een panel van onafhankelijke juryleden dat op zoek was naar foto's die eruit sprongen. De juryleden bogen zich over de honderden inzendingen om uiteindelijk de winnende foto's en een paar eervolle vermeldingen te selecteren, die je hieronder kunt bekijken. Daarnaast kun je het verhaal achter elke #FreeYourStory-winnaar horen en meer te weten komen over de juryleden: Canon Ambassador en portretspecialist Wanda Martin, Canon Ambassador, fotojournalist en documentairemaker Ulla Lohmann, en reisfotograaf, filmmaker en influencer Michael Gray.

Winnaar van de Mirror Selfie

Een zwart-witfoto van een kind wiens weerspiegeling in het raam de illusie wekt dat ze deel uitmaakt van een etalage met poppen.

Karolina Dworzynska uit Polen nam deze foto toen ze met haar jonge gezin een sprookjesdorp bezocht. Ze kreeg maar één kans om de foto te maken voordat haar dochter zich begon te vervelen en wegliep. © Karolina Dworzynska

"Toen ik als winnaar van deze categorie werd uitgeroepen, kon ik het niet geloven," vertelt Karolina Dworzynska. "Ik heb in mijn hele leven nog nooit iets gewonnen en dit was de eerste fotowedstrijd waaraan ik deelnam."

"Ik vind het leuk om foto's van kinderen te maken, omdat hun reacties altijd oprecht zijn en je de emoties op hun gezichten kunt zien. Ik streef ernaar een momentopname te maken, zodat mijn kinderen later kunnen zien hoe hun jeugd eruitzag en opnieuw van die momenten kunnen genieten. Ik heb maar een paar foto's van mezelf als klein meisje, waardoor ik dat helaas niet kan doen. Misschien is dat de reden waarom fotografie zo belangrijk voor me is."

De winnende zwart-witfoto van Karolina werd door de jury als 'speels' en 'verrassend' omschreven en werd gemaakt tijdens een familiebezoek aan een sprookjesachtig dorp, waar kleine huizen vol met animatiefiguren staan. "We waren naar het verhaal van Assepoester aan het luisteren toen ik de weerspiegeling van mijn dochter in het raam zag. Ze zag eruit alsof ze helemaal opging in het sprookje, waarna ik de gelegenheid aangreep om een foto te maken. Ik probeerde nog een tweede foto te maken, maar helaas sloeg de verveling toe en rende ze weg. Dus toen was het klaar. Ik had één kans en greep die met beide handen aan."

Een zwart-witfoto van een vrouw die haar hand uitstrekt, weerkaatst in een spiegel.

Deze afbeelding van Daria Liushnevska uit Polen won de tweede prijs in de categorie Mirror Selfie. © Daria Liushnevska

Een zelfportret van een gehurkte man op een rots, weerspiegeld in een zeshoekige zonnebril.

Op deze foto van tweedeprijswinnaar Dominique De Laender is hij gehurkt te zien met zijn Canon-kit, weerspiegeld in een zonnebril. © Dominique De Laender

De mening van professionals...

De intrigerende invulling die Karolina aan de Mirror Selfie gaf, maakte indruk op de jury. "De mirror selfie is een van de oudste en populairste fotografiestijlen voor het maken van zelfportretten. Op sociale media komen er dagelijks honderden voorbij," vertelt Canon Ambassador en portretspecialist Wanda Martin. "Tijdens de lockdown ben ik zelf met zelfportretten gaan experimenteren en ik was nieuwsgierig hoe anderen dit thema zouden benaderden.

"We zijn een aantal grappige en creatieve visuele oplossingen tegengekomen. Onze winnaar is een prachtige zwart-witfoto, waarop de weerspiegeling van het kind één wordt met een universum aan poppen. De twee werelden lijken met elkaar versmolten en we vonden het prachtig hoe deze optische illusie een nieuwe werkelijkheid teweegbracht."

De andere juryleden beamen dit. "Het duurde even voordat ik het doorhad," aldus Canon Ambassador, fotojournalist en documentairemaker Ulla Lohmann. "De weerspiegeling van het jonge kind en de fotograaf vormde een verrassingselement, waarin oud en nieuw samenkwamen. Hoe langer je kijkt, hoe interessanter het wordt."

"We waren dit gebruik van weerspiegeling nog niet eerder tegengekomen," vertelt reisfotograaf, filmmaker en influencer Michael Gray. "We genoten van de precisie waarmee het kind is uitgelijnd met de lengte van de poppen. Hierdoor zagen de juryleden niet onmiddellijk wat er aan de hand was en dat fascineerde ons."

Een zwart-witfoto van meerdere weerspiegelingen van hetzelfde gezicht in een spiegel.

Tweedeprijswinnaar JoJanni Cosico uit de VAE gebruikte spiegels om meerdere foto's van zijn gezicht te maken. © JoJanni Cosico

Een zwart-witselfie van een vrouw die naar de lens staart en een camera voor haar gezicht houdt.

Een wat meer gebruikelijke selfie met een enorme impact van tweedeprijswinnaar Sepiso Dean Mwamelo uit het Verenigd Koninkrijk. © Sepiso Dean Mwamelo

Je eigen mirror selfie maken

De foto van Karolina laat zien hoe eenvoudig het is om van alledaagse fotomomenten iets bijzonders te maken wanneer je je creativiteit de vrije loop laat. We wandelen bijvoorbeeld allemaal weleens langs een etalage, zonder de kans op een geweldige foto te grijpen. Dit type foto is technisch gezien makkelijk te maken door het weerspiegelde onderwerp tegen een donkerder deel van de achtergrond te plaatsen en ervoor te zorgen dat je camera is scherpgesteld op de weerspiegeling in plaats van op de achtergrond. De uitdaging is echter het vinden van een interessant onderwerp.

Daarvoor hoef je geen fotoshoot te plannen of een zware camera mee te dragen: stop de compacte Canon Zoemini S instant camera in je zak en maak onderweg spontane instant prints. Zo kun je op een geweldige manier vluchtige familiemomenten vastleggen. Bovendien maak je heel eenvoudig creatieve groepsselfies dankzij de ingebouwde spiegel van de camera.

Karolina maakte haar foto zwart-wit, waardoor de twee werelden aan elke kant van het glas in elkaar overvloeien, wat de optische illusie versterkt. Probeer eens een filter aan je kleurenfoto's toe te voegen voordat je ze deelt of print. Download de Canon Mini Print-app in de App Store of Google Play op je mobiele apparaat en ga aan de slag met trendy filters, frames en vertekeningen om unieke foto's te creëren, voordat je ze print met de Canon Zoemini S. Ga voor meer inspiratie naar de #FreeYourStory-hub.

Winnaar Forced Perspective

Een klein jongetje met een hoed en zonnebril dat applaudisseert, terwijl Turkse F-16-straaljagers een demonstratie geven en strepen van rode en witte rook in de lucht achterlaten.

De hoek en de compositie van deze foto leverden Muhammet de eerste prijs in de categorie Forced Perspective op. © Muhammet Samet Yılmaz

Muhammet Samet Ylmaz won de #FreeYourStory-categorie Forced Perspective met deze treffende foto van Turkse F-16-piloten die hun vaardigheden laten zien. "Ik zag een jongen trots naar de show kijken, waarna ik direct dit beeld voor ogen had. Ik ging vlug op zoek naar een mooie hoek en drukte op de ontspanknop."

Muhammet houdt van reizen en neemt altijd een camera mee. Zo kan ik fotomomenten vastleggen wanneer ze zich voordoen, wat zeker van pas komt bij spontane fotografie met forced perspective. "Ik was zo blij toen ik hoorde dat ik had gewonnen. Ik moest de e-mail meerdere keren lezen omdat ik het niet kon geloven," vertelt hij.

De mening van professionals...

"Mijn collega-juryleden en ik konden het persoonlijke element van de winnaar van de categorie Forced Perspective enorm waarderen," legt Wanda uit. "Net als bij de winnaar van de Mirror Selfie, is het een ongebruikelijke familiefoto met een heel slim bedacht visueel spel."

"In deze afbeelding kan iedereen zich vinden," voegt Ulla toe. "Ik vind techniek belangrijk, maar ben ook op zoek naar een foto die me verrast en een verhaal vertelt. Daaraan voldoet deze afbeelding in alle opzichten.

"Ik heb het thema forced perspective onlangs in een van mijn workshops gebruikt om deelnemers uit te dagen. Ik zou iedereen die dit leest, willen aanmoedigen om zowel dit thema als het thema mirror selfie uit te proberen en jezelf uit te dagen om je fotografie buiten de gebaande paden te brengen."

Mike is het daarmee eens: "Ik hoopte iemand tegen te komen met een compleet nieuwe kijk, vooral nu de wereld op zijn kop lijkt te staan. We kregen heel veel inzendingen die mensen in hun achtertuin hadden gemaakt, wat laat zien dat je overal creatief kunt zijn.

"Wat we vooral leuk vonden aan beide winnende foto's, was dat ze aan de opdracht voldeden. Op de foto met forced perspective kwamen het verhaal en de emotie duidelijk naar voren toen we ernaar keken."

Een silhouet van een man die met zijn vinger de ondergaande zon lijkt aan te raken.

Dit silhouet van Fattih Ekmen won de tweede prijs in de categorie Forced Perspective en geeft een prachtige zonsondergang een nieuwe interessante laag. © Fattih Ekmen.

Een foto van een vrouw in sportkleding die een blauw blok lijkt te beklimmen, van bovenaf gemaakt.

Tweedeprijswinnaar Angelika Arkuszynska koos ervoor om haar foto van bovenaf te maken, waardoor de illusie wordt gewekt dat haar onderwerp een verticale muur beklimt. © Angelika Arkuszynska

Je eigen opnamen met forced perspective maken

Bij forced perspective gaat het niet alleen om het vinden van het juiste onderwerp en de juiste hoek, maar ook om een volledige controle over de camerabediening. Voor een overtuigend eindresultaat moet je bereid zijn te hurken, op de grond te gaan liggen of je foto vanuit een hoge hoek te nemen.

Simpele ideeën werken vaak het best. Als je eenmaal een uitgelezen kans ziet, probeer dan de delen die niet aan je verhaal bijdragen, buiten beeld te houden. Experimenteer met het perspectief: als je een klein onderwerp groot wilt laten lijken in verhouding tot de achtergronddetails, moet je dichterbij gaan staan met een groothoeklens of verder weg staan en inzoomen. Je kunt ook zelf op de afbeelding staan. Probeer je arm voor de camera te strekken en net te doen alsof je interactie hebt met objecten in de verte.

Wanneer je je foto's en video's met forced perspective op Instagram deelt, vergeet dan niet de hashtag #FreeYourStory toe te voegen. We zijn benieuwd naar je creaties!


Geschreven door Marcus Hawkins

Gerelateerde producten

Gerelateerde artikelen

 • CREATIEF PRINTEN

  Speelse prints met Paperboyo

  Speel, print en post: Instagram-ster Paperboyo experimenteert met de Canon SELPHY Square QX10.

 • CREATIEF PRINTEN

  De beste draagbare printers van Canon

  Bekijk Canon's assortiment compacte printers om te ontdekken welke printer het beste bij je past.

 • INSTANTCAMERA'S

  Wees creatief met mobiele printers.

  Instagram-influencer Joel Thorpe over het gebruik van een Canon Zoemini S om zijn foto's niet alleen op sociale media maar ook als prints te delen.

 • CREATIEF PRINTEN

  Plan, speel en print

  Ontdek hoe de SELPHY Photo Layout-app je kan helpen bij het bedenken van leuke knutselprojecten.