ARTIKEL

Ontdek het DS-coatingeffect: de eerste shoot met het Canon RF 85mm F1.2L USM DS-objectief

A night-time bridal portrait, with soft-edged bokeh on a row of lights in the background. Photography by Félicia Sisco.
In de nachtopnamen van Canon Ambassador Félicia Sisco met het Canon RF 85mm F1.2L USM DS-objectief met DS-coating (Defocus Smoothing) veranderden schitterende lichten in bokeh-schijven met zachte randen, van het midden van het frame tot aan de randen. Gefotografeerd met een Canon EOS R en een Canon RF 85mm F1.2L USM DS-objectief, ingesteld op 1/60 sec, f/1.2 en ISO1600. © Félicia Sisco

De populaire bruidsfotograaf en Canon Ambassador Félicia Sisco heeft het vastleggen van natuurlijke en intieme bruidsportretten tot kunst verheven. De objectieven die ze gebruikt, spelen een hoofdrol in de romantische resultaten.

Félicia gebruikt al jarenlang de hoogwaardige objectieven uit de L-serie van Canon, en werkt vooral graag met de voor portretten klassieke brandpuntsafstand van 85 mm. Het is dan ook geen wonder dat ze als een van de eerste fotografen de Canon RF 85mm F1.2L USM op de proef stelde. Ze was ook de ideale professionele fotograaf om als eerste foto's te maken met de Canon RF 85mm F1.2L USM DS, een RF-objectief met een Defocus Smoothing-coating die het nog makkelijker maakt om de verfijnde, filmische look te creëren die klanten zo waarderen.

A model in a frilly wedding dress, photographed against a blurred background of tangled greenery.
Félicia gebruikt graag een brandpuntsafstand van 85 mm voor portretten. Deze sfeervolle foto is gemaakt met een Canon EOS R en een Canon RF 85mm F1.2L USM-objectief, ingesteld op 1/4000 sec, f/1.2 en ISO500. © Félicia Sisco
A model in a frilly wedding dress, photographed against a blurred background using the Canon RF 85mm F1.2L USM DS lens with Defocus Smoothing.
Ontdek het verschil! Deze versie van de foto is gemaakt met het nieuwe RF-objectief met DS-coating, met hetzelfde diafragma. Gefotografeerd met een Canon EOS R en een Canon RF 85mm F1.2L USM DS-objectief, ingesteld op 1/1250 sec, f/1.2 en ISO500. © Félicia Sisco

Wat doet de Defocus Smoothing-coating?

De Canon RF 85mm F1.2L USM DS is het ultieme objectief voor portret-, bruiloft- en fashionfotografen. Het objectief combineert uitzonderlijke scherpte in de scherpgestelde gebieden van een foto met zachte onscherpe gebieden, waardoor het onderwerp prachtig naar voren komt. Het is echter geen 'soft focus'-objectief. In plaats daarvan zorgt de exclusieve Defocus Smoothing-coating van Canon ervoor dat de randen van onscherpe gebieden steeds vloeiender worden en dat er nog vloeiendere bokeh en zachtere randen van onscherpe gebieden ontstaan. Ook de scherptediepte is dieper waardoor het onderwerp er beter dan ooit uitspringt.

Canon Professional Services

Heb je Canon-apparatuur?

Registreer je apparatuur voor gratis advies van experts, onderhoud van apparatuur, toegang tot inspirerende evenementen en exclusieve aanbiedingen met Canon Professional Services (CPS).

Het DS-objectief biedt dezelfde hoogwaardige optische kwaliteit als het objectief zonder DS-coating, de Canon RF 85mm F1.2L USM, en is het eerste objectief met de speciaal ontwikkelde Defocus Smoothing-coating. De Defocus Smoothing-coating is op de voor- en achterkant van twee objectiefelementen in dit objectief toegepast en zorgt ervoor dat de lichttransmissie geleidelijk wordt verminderd van het midden naar de rand van het objectief. Het eindresultaat? Bokeh met zachtere, diffusere randen en portretten met meer diepte en karakter.

Félicia gebruikte het nieuwe DS-objectief in combinatie met een Canon EOS R tijdens een stijlvolle bruidsshoot in Parijs. Het was een grijze herfstdag en het contrast met haar vorige opdracht in de Marokkaanse kuststad Essaouira, waar ze "opnamen maakte in een woestijnlandschap met verbazingwekkend sterk licht", kon niet groter zijn. Maar dankzij het enorme grootste diafragma van het objectief, in combinatie met de full-frame CMOS-sensor met 30,3 MP en de hoge ISO-prestaties van haar Canon EOS R, kon Félicia toch uitstekend uit de voeten met de minder dramatische verlichting in de straten van de Franse hoofdstad.

A diagram comparing a soft-edged circle of light, created by the Defocus Smoothing coating on a lens, with the sharper circle from a lens without DS coating.
Canon's eigen Defocus Smoothing-lenscoating heeft een hoge lichtgevoeligheid in het midden van de lens en een lagere lichtgevoeligheid aan de randen. Het resultaat is dat licht buiten het centrum van de foto diffuser is en onscherpe gebieden zachter lijken.

De effecten van Defocus Smoothing zijn meer uitgesproken bij grote diafragma's, waarbij de vervaging het grootst en vloeiendst is dankzij de negen diafragmalamellen. Bij een diafragma kleiner dan f/2 verdwijnen de effecten.

Het Canon RF 85mm F1.2L USM DS-objectief biedt ook bij weinig licht prima prestaties, waardoor onscherpe lampen, kaarsen en andere lichtbronnen als fluwelen, zachte schijven op de achtergrond of voorgrond smelten. Na zonsondergang nam Félicia een serie foto's op een balkon, waarbij de DS-technologie de schitterende koplampen van auto's op straat transformeerde in karakteristieke bokeh-schijven met zachte randen.

A schematic view of the Canon RF 85mm F1.2L USM DS lens showing the DS coating on two lens elements.
Het Defocus Smoothing-effect wordt bereikt met behulp van een lenscoating in plaats van extra objectiefelementen, waardoor de technologie mogelijk kan worden toegepast op elke lens en optische prestaties behouden kunnen blijven. Het beperken van de lichtgevoeligheid betekent echter wel dat de algehele helderheid van de lens wordt verminderd bij het grootste diafragma.
A model in a frilly wedding dress and top hat, photographed against a brightly-lit shop front in evening light.
Van groen gebladerte tot helder verlichte winkel-etalages, achtergronden smelten aangenaam weg en geven portretten meer diepte en karakter. Gefotografeerd met een Canon EOS R en een Canon RF 85mm F1.2L USM DS-objectief, ingesteld op 1/640 sec, f/1.2 en ISO800. © Félicia Sisco

Dankzij de uitmuntende kwaliteit van de vervaging die de Canon RF 85mm F1.2 USM DS vastlegt, lossen afleidende achtergronden als het ware op in het daglicht. Dit kwam Félicia bijzonder goed van pas bij het fotograferen van haar model tegen een wirwar van takken in de tuin: "De achtergrond zag er zo vloeiend uit en de vervaging was verfijnder dan ik normaal zou kunnen bereiken", zegt ze.

"Het effect in de foto sluit perfect aan op mijn stijl van fotograferen. Ik ben gek op kunst en schilderijen, en door de elegante, artistieke manier waarop dit objectief de foto's op f/1.2 heeft gemaakt, zien de bomen eruit als objecten uit een impressionistisch schilderij. Of een aquarel, gezien de regen."

A model in a cream-coloured wedding dress, photographed in evening light against an out-of-focus background.
Een klassiek romantisch portret gefotografeerd met een Canon EOS R en een Canon RF 85mm F1.2L USM-objectief, ingesteld op 1/200 sec, f/1.2 en ISO800. © Félicia Sisco
A model in a cream-coloured wedding dress against an out-of-focus background with creamier bokeh.
Deze versie van het beeld, dat is gemaakt met het DS-objectief, heeft nog zachtere bokeh en vloeiendere randen rond onscherpe gebieden. Gefotografeerd met een Canon EOS R en een Canon RF 85mm F1.2L USM DS-objectief, ingesteld op 1/125 sec, f/1.2 en ISO800. © Félicia Sisco
A woman with red hair lies on a bed.

Bruidsportretten met het RF 85mm F1.2L USM-objectief

Bruidsfotograaf en Canon Ambassador Félicia Sisco praat over het maken van professionele bruidsportretten met het RF 85mm F1.2L USM-objectief.

"Ik had ook het Canon RF 85mm F1.2L USM-objectief meegenomen naar de opname. Zo kon ik dezelfde foto's maken met twee verschillende objectieven en de resultaten vergelijken. Gezien de scènes en omgevingsfactoren van die shoot vond ik het DS-objectief uiteindelijk beter geschikt voor de stijl van foto's die ik wil maken.

"We hebben bijvoorbeeld een aantal prachtige foto's gemaakt met een gebouw op de achtergrond waarbij het model werd verlicht door het licht van een winkelraam, en je kunt duidelijk het verschil zien tussen de foto die is gemaakt met het originele objectief en de DS-versie.

"De kleuren in de foto's met het Canon RF 85mm F1.2 USM DS-objectief waren natuurlijk en rijk, ondanks het slechte weer. Ik werkte een groot deel van de dag met zeer vlak licht, dus ik was oprecht verbaasd over het uitstekende contrast in de foto's."

Félicia Sisco holding a Canon EOS R with Canon RF 85mm F1.2L USM DS lens outside.
Félicia vond de resultaten van het Canon RF 85mm F1.2L USM DS-objectief geweldig.
A model in a cream-coloured wedding dress and top hat poses in front of a blurred background of greenery.
"Door de elegante, artistieke manier waarop dit objectief de foto's op f/1.2 heeft gemaakt, lijken de bomen zo uit een schilderij van een impressionist te komen", zegt Félicia. Gefotografeerd met een Canon EOS R en een Canon RF 85mm F1.2L USM DS-objectief, ingesteld op 1/1600 sec, f/1.2 en ISO640. © Félicia Sisco

Het voordeel van RF

Félicia heeft het afgelopen jaar de Canon EOS R gebruikt voor haar huwelijks- en bruidsreportages, en weet inmiddels dan ook zeer goed wat de toonaangevende full-frame systeemcamera van Canon in petto heeft. Ze zegt dat het heldere beeld in de elektronische zoeker een van de belangrijkste voordelen van de camera is. "Ik kan het beeld zien zoals de camera het ziet, zonder dat ik op het scherm hoef te kijken. Dat vind ik echt een groot voordeel", legt ze uit. "De automatische scherpstelling reageert ook snel en nauwkeurig, zelfs bij weinig licht, en dankzij touch-and-drag AF op het touchscreen kan ik het AF-punt heel eenvoudig positioneren terwijl ik door de zoeker kijk."

"Toen ik overstapte van DSLR naar het EOS R System voelde het in eerste instantie vreemd omdat ik geen joystick had om het AF-punt te verplaatsen. Maar als ik nu de Canon EOS-1D X Mark II of Canon EOS 5D Mark IV gebruik, begin ik instinctief met mijn duim op het scherm te bewegen."

Ook de Lens Control Ring van een RF-objectief biedt Félicia voordelen. Ze stelt deze in om de belichtingscompensatie te regelen tijdens het maken van foto's in de modus Diafragmaprioriteit. "Als ik het resultaat kan zien zonder mijn ogen van de zoeker te halen, kan ik snel aanpassingen maken", zegt ze.

A head-and-shoulders portrait of a model with an ornate ruffled collar, photographed against a blurred shopfront.
Félicia was zeer tevreden over de rijke, natuurlijke kleuren en het goede contrast van haar foto's, zelfs als haar model alleen werd verlicht door het omgevingslicht van etalages. Gefotografeerd met een Canon EOS R en een Canon RF 85mm F1.2L USM DS-objectief, ingesteld op 1/50 sec, f/1.2 en ISO1600. © Félicia Sisco

Ondanks de bewolkte omstandigheden tijdens de bruidsmodeshoot, gebruikte Félicia geen flitser en vertrouwde ze alleen op het beschikbare licht. "We hebben vooral buiten foto's gemaakt, in een klein park en op straat. Overdag profiteerden we van het natuurlijke licht en 's avonds gebruikten we kunstlicht", zegt ze. "De shoot duurde bijna zeven uur, maar het was erg bewolkt en de door de regen moesten we vaak stoppen om te schuilen. Door deze omstandigheden en het kleine lichtverlies dat de DS-coating veroorzaakt, heb ik ter compensatie de ISO een beetje verhoogd en zo veel mogelijk gefotografeerd op f/1.2."

Hoewel de DS-coating, de brandpuntsafstand en het snelle grootste diafragma de Canon RF 85mm F1.2 USM DS bij uitstek geschikt maken voor portretfotografie, kan dit veelzijdige objectief worden gebruikt voor allerlei onderwerpen, van het fotograferen van voedsel tot video-opnamen. "Met de kwaliteit van deze bokeh ben ik ervan overtuigd dat ik prachtige resultaten kan behalen bij het vastleggen van alle details van een bruiloft, zoals bloemen, cake, schoenen enzovoort", zegt Félicia.

"De 85mm prime is en blijft mijn favoriete type objectief en omdat DS ook nog eens foto's die met deze brandpuntsafstand zijn gemaakt spectaculair verbetert, is dit hét objectief voor mij. Als je eenmaal ziet wat er mogelijk is, wil je het objectief zoveel mogelijk gebruiken, vooral op f/1.2 met een volledig geopend diafragma."

Geschreven door Marcus Hawkins


De uitrusting van Félicia Sisco

De essentiële kit waarmee professionals fotograferen

A Canon RF 85mm F1.2L USM lens and RF 85mm F1.2L USM DS lens side-by-side on a table, with a Canon EOS R behind.

Camera

Canon EOS R

Een full-frame 30,3 Megapixel-sensor en indrukwekkende detailweergave, ISO-prestaties en Dual Pixel CMOS AF. Naast de nieuwe RF-objectieven biedt de Canon EOS R de ultieme opname-ervaring waarmee je je verhalen nog beter kunt vertellen. "Ik kan het beeld zien zoals de camera het ziet, zonder dat ik op het scherm hoef te kijken. Dat vind ik echt een groot voordeel", zegt Félicia.

Objectieven

Canon RF 85mm F1.2L USM DS

Dit speciale portretobjectief uit de L-serie biedt adembenemende scherpte, hoogwaardige AF, legendarische constructiekwaliteit en een nieuwe DS-coating voor de ultieme zachte bokeh. "Als je eenmaal ziet wat er mogelijk is, wil je het objectief zoveel mogelijk gebruiken", zegt Félicia.

Gerelateerde artikelen

Alles weergeven

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Klik hier voor inspirerende verhalen en het laatste nieuws van Canon Europe Pro

Meld je nu aan