ARTIKEL

Bruidsportretten maken met het Canon RF 85mm F1.2L USM-objectief

A bride lies on white sheets with pink flowers in hand. Photo by Félicia Sisco with a Canon RF 85mm F1.2L USM lens.
Bruiloftfotograaf Félicia Sisco was een van de eerste fotografen die foto's maakte met het Canon RF 85mm F1.2L USM-objectief. Gefotografeerd met een Canon EOS R en een Canon RF 85mm F1.2L USM-objectief ingesteld op 1/1600 sec, f/2.0 en ISO1250. © Félicia Sisco

Als bruiloftfotograaf Félicia Sisco mensen fotografeert, denkt ze het liefst zo min mogelijk aan haar camera. Om dit te kunnen bereiken, moet ze compleet kunnen vertrouwen op haar apparatuur. Heeft ze het perfecte objectief gevonden voor het maken van portretten, nu ze het nieuwe Canon RF 85mm F1.2L USM-objectief voor het eerst heeft kunnen testen?

"Ik heb het perfecte gereedschap nodig, een apparaat dat ik zonder nadenken kan bedienen, zodat ik niet eens merk dat ik de camera in mijn hand heb, dat het een onderdeel is van mij," zegt ze. "Als ik mijn camera kan vertrouwen, kan ik me volledig richten op mijn bruid of mijn model. Het belangrijkste voor mij is dat ze zich goed voelen."

Félicia, gevestigd in Frankrijk en sinds 2018 Canon-ambassadeur, maakt al 37 jaar gebruik van Canon-kits voor bruiloften en redactionele fotografie. "Ik denk dat ik een geboren fotograaf ben," zegt ze. "Als klein meisje was ik al dol op fotografie. Ik heb drie zussen en twee daarvan zijn ook fotografen. Het zit in mijn bloed." Ze staat vooral bekend om het maken van elegante, romantische, natuurlijke beelden met omgevingslicht.

Ze zegt dat ze zowel ongeposeerde, spontane beelden als redactionele settings kan fotograferen, waardoor ze aantrekkelijke optie is voor toekomstige bruiden. "Daarom kiezen veel mensen mijn werk", zegt ze. "Ze weten dat ik redactioneel werk doe en dat ze voor hun speciale dag een model zullen zijn, maar het belangrijkste is dat ze ook zichzelf kunnen zijn. Als ik met de bruiden praat voorafgaand aan de bruiloft, zeggen ze: ‘Ik ben niet fotogeniek, ik ben lelijk, [maar] je foto's zien er allemaal uit alsof er modellen op staan.' Ik zeg nee, dat zijn echte bruiden.

A bride with a large flower in her hair looks dreamily at the camera. Photo by Félicia Sisco with a Canon RF 85mm F1.2L USM lens.
Félicia zegt dat bruiden vaak denken dat haar portfolio-afbeeldingen foto's zijn van modellen, in plaats van gewone mensen. Gefotografeerd met een Canon EOS R en een Canon RF 85mm F1.2L USM-objectief ingesteld op 1/800 sec, f/1.6 en ISO1000. © Félicia Sisco
Canon Professional Services

Heb je Canon-apparatuur?

Registreer je apparatuur voor gratis advies van experts, onderhoud van apparatuur, toegang tot inspirerende evenementen en exclusieve aanbiedingen met Canon Professional Services (CPS).

Een van de geheimen van Félicia waardoor haar foto's een flatteuze look krijgen, is haar favoriete brandpuntsafstand: 85mm. "Met een 85mm-objectief kan ik alles, van close-up portretten tot opnamen over de hele lengte," legt ze uit. Ze is zeer enthousiast over het gebruik van de iconische EF 85mm f/1.2L II USM- en EF 85mm f/1.4L IS USM-objectieven van Canon, maar zegt dat de technologische ontwikkelingen die zijn opgenomen in het nieuwe RF 85mm F1.2L USM-objectief een aantal opvallende functies bieden die haar tijdens haar werk nog verder zullen helpen.

Dankzij de lange ervaring van Félicia met de 85mm-objectieven van Canon was ze enthousiast om de nieuwe RF-objectieven te testen tijdens een redactioneel-achtige bruidsshoot in een prachtig appartement in Parijs. Het objectief is gekoppeld aan een Canon EOS R-body, die volgens haar haar "nieuwe liefde" is en die ze al eerder had gebruikt om meerdere bruiloften te fotograferen.

A bride wears a sheer white fabric. Photo by Félicia Sisco with a Canon RF 85mm F1.2L USM lens.
Félicia heeft jarenlange ervaring met de Canon EF 85mm f/1.2L II USM- en Canon EF 85mm f/1.4L IS USM-objectieven, waardoor ze de ideale persoon was om de prestaties van het nieuwe RF 85mm F1.2L USM-objectief te beoordelen. Gefotografeerd met een Canon EOS R en een Canon RF 85mm F1.2L USM-objectief ingesteld op 1/400 sec, f/1.8 en ISO500. © Félicia Sisco
A close-up of a bride wearing a veil and holding pink flowers. Photo by Félicia Sisco with a Canon RF 85mm F1.2L USM lens.
Deze redactioneel-achtige bruidsfoto met natuurlijk licht was de perfecte test voor het Canon RF 85mm F1.2L USM-objectief. Gefotografeerd met een Canon EOS R en een Canon EF 85mm F1.2L II USM-objectief, ingesteld op 1/400 sec, f/1.4 en ISO100. © Félicia Sisco

Portretten maken met het Canon RF 85mm F1.2L USM-objectief

Uit eerdere ervaringen wist Félicia dat het appartement veel aantrekkelijk natuurlijk licht zou bieden. Maar ze was zich er ook van bewust dat foto's die vanuit de hand zijn gemaakt in een van de schaars verlichte kamers met donkere panelen, of 's avonds buiten, worden verbeterd door het grote diafragma van het objectief en de snelle, nauwkeurige scherpstelling bij weinig licht van de Canon EOS R.

Ze zegt dat ze vooral graag werkt in moeilijke lichtomstandigheden. "Voor mij is het geen probleem, ik ben er erg enthousiast over", zegt ze. "Het verveelt me als het licht normaal is en ik heb er een hekel aan een flitser te gebruiken. Ik hou van weinig licht en ik hou van helder licht – ik vind het leuk als het moeilijk is.

"Als ik met volledige achtergrondverlichting werk, zeggen sommige mensen dat je reflectoren of flitser nodig hebt, maar ik heb niets nodig. Als fotograaf is het mijn taak om het licht te leren kennen en te werken met het licht dat ik heb."

A bride stands in a room and flicks her skirt up above her head. Photo by Félicia Sisco with a Canon RF 85mm F1.2L USM lens.
"Ik hou van weinig licht en ik hou van helder licht – ik vind het leuk als het moeilijk is", zegt Félicia. Gefotografeerd met een Canon EOS R en een Canon RF 85mm F1.2L USM-objectief ingesteld op 1/4000 sec, f/1.6 en ISO1600. © Félicia Sisco
A bride stands in front of a patterned wall. Photo by Félicia Sisco with a Canon RF 85mm F1.2L USM lens.
Félicia had al eerder met de Canon EOS R gewerkt voordat deze shoot plaatsvond. Gefotografeerd met een Canon EOS R en een Canon RF 85mm F1.2L USM-objectief ingesteld op 1/2500 sec, f/1.4 en ISO640. © Félicia Sisco
An Indian bride holds one henna-covered hand over her eye.

Een Indiase bruiloft fotograferen met de Canon EOS R

Canon-ambassadeur Sanjay Jogia onthult het verhaal achter zijn fotoshoot op een weelderige hindoebruiloft, met de Canon EOS R.

Félicia koos ervoor om met slechts één model te werken en de shoot duurde 10 uur, van 10:00 uur tot 20:00 uur, op één enkele dag in maart. Ze gebruikte geen flitser of reflectoren, alleen de Canon EOS R en het RF 85mm F1.2L USM-objectief.

Gedurende de dag fotografeerde ze haar model op verschillende locaties in de verschillende kamers van het appartement. Bij zonsondergang ging ze naar buiten met het model en gebruikte ze straatverlichting en etalageverlichting om sfeervolle buitenopnamen te maken.

Ze maakt graag foto's met korte sluitertijden, idealiter ongeveer 1/2000 sec., en daarom verhoogde ze bij minder licht de ISO-instelling van de Canon EOS R om dit te compenseren. Voor een haarscherpe scherpstelling gebruikte ze AF met duimtracking om een exact scherpstelpunt te kiezen op het touchscreen van de camera. Ze gebruikte ook de Eye-Tracking AF van de camera. "Het is erg fijn om te gebruiken," zegt ze. “Je moet er eerst wat mee oefenen, maar ik denk dat ik het steeds vaker zal gebruiken."

A bride wears a white coat and hat in a city. Photo by Félicia Sisco with a Canon RF 85mm F1.2L USM lens.
Na de foto's in het appartement besloten Félicia en het model bij zonsondergang de straat op te gaan. Gefotografeerd met een Canon EOS R en een Canon RF 85mm F1.2L USM-objectief ingesteld op 1/400 sec, f/1.4 en ISO2000. © Félicia Sisco
A bride wears a white coat in a city. Photo by Félicia Sisco with a Canon RF 85mm F1.2L USM lens.
"Het Canon RF 85mm F1.2L USM combineert de bokeh van het EF 85mm f/1.2L II USM met de scherpte van het EF 85mm f/1.4L IS USM", zegt Félicia. Gefotografeerd met een Canon EOS R en een Canon RF 85mm F1.2L USM-objectief ingesteld op 1/1250 sec, f/1.2 en ISO2000. © Félicia Sisco

Het nieuwe RF 85mm F1.2L USM-objectief heeft verschillende opvallende kenmerken die het werk van Félicia ten goede komen. "Net als de EF 85mm f/1.2L II USM en EF 85mm f/1.4L IS USM-objectieven is dit objectief zeer snel en scherp," zegt ze. "Het combineert de beste kenmerken van deze twee objectieven, de bokeh van de f/1.2 en de scherpte van de f/1.4. De bokeh die het aan de foto's geeft, is gewoon ongelooflijk!

"Maar wat ik vooral geweldig vind, is de Control Ring. Die is perfect voor mij." Met deze ring, die op alle objectieven uit de RF-serie zit, kun je eenvoudig de ISO-waarden, sluitertijd en het diafragma regelen. Ze heeft de ring gepersonaliseerd, zodat ze snel de instellingen kan wijzigen in onderbelichting of overbelichting, bijvoorbeeld bij sterke achtergrondverlichting.

A bride wearing large flowers in her hair looks down dreamily. Photo by Félicia Sisco with a Canon RF 85mm F1.2L USM lens.
Veel van Félicia's bruiden vragen haar later hun zwangerschapsfoto's en foto's van hun kinderen te maken. Gefotografeerd met een Canon EOS R en een Canon RF 85mm F1.2L USM-objectief ingesteld op 1/400 sec, f/1.8 en ISO640. © Félicia Sisco
A bride sits in a chair, kicking her legs out. Photo by Félicia Sisco with a Canon RF 85mm F1.2L USM lens.
"Als ik portretten maak met de Canon EOS R in combinatie met het RF 85mm F1.2L USM-objectief, is ieder aspect van de foto's zoals het moet zijn, van de belichting tot de huidtinten, zonder enige postproductie", zegt Félicia. Gefotografeerd met een Canon EOS R en een Canon RF 85mm F1.2L USM-objectief ingesteld op 1/800 sec, f/1.6 en ISO800. © Félicia Sisco

Er is iets speciaals aan de relatie die Félicia ontwikkelt met een bruid tijdens het maken van deze intieme een-op-een-shoots. "Als ik op een bruiloft aankom, weet ik dat ik spontane foto's moet maken wanneer de bruid zich aan het klaarmaken is, maar ik weet ook dat ze op mij wacht om wat redactioneel-achtige foto's met haar te maken. Als ik dan mijn bruid voor me heb, behandel ik haar alsof ze een model is", zegt ze.

"Elk klein meisje kijkt in de spiegel en wil er prachtig uitzien, en op haar trouwdag, in haar bruidsjurk, komen haar dromen met mij tot leven. Ik zet klassieke muziek op en zeg: 'Je hoeft alleen maar naar de muziek te luisteren en naar mij te kijken.' Daarna zeg ik niets meer. In de tijd dat we alleen zijn, zijn we samen één. Die momenten zijn ongelooflijk."

Félicia heeft een goed gevoel om het plaatje goed in beeld te krijgen en zegt dat de combinatie van deze camera en dit objectief haar helpt dat te doen. "Als fotograaf draait het om foto's maken, naar het scherm op je camera kijken en zien dat de foto goed is," zegt ze. "Je hoeft als het goed is geen postproductie uit te voeren om de foto er goed uit te laten zien. Ja, je kunt rimpels of vlekjes verwijderen, maar de belichting moet op het scherm perfect zijn.

"Als ik portretten maak met de Canon EOS R in combinatie met het RF 85mm F1.2L USM-objectief, is alles aan de foto's zoals het moet zijn, van de belichting tot de huidtinten, zonder enige postproductie. [Deze camera en dit objectief] geven me de controle over het beeld die ik nodig heb, zonder dat ik eraan hoeft te denken. Hierdoor weet ik dat ik de ideale hulpmiddelen heb voor het vastleggen van emoties en dat ik niet aan mijn camera hoef te denken."

Geschreven door David Clark


De uitrusting van Félicia Sisco

De essentiële kit waarmee professionals bruiloften fotograferen

Félicia Sisco’s camera and lenses on a table for a wedding shoot.

Camera

Canon EOS R

Een full-frame 30,3 Megapixel-sensor en indrukwekkende detailweergave, ISO-prestaties en Dual Pixel CMOS AF. "Ik ben echt verliefd op deze camera", zegt Félicia.

Objectief

Canon RF 85mm F1.2L USM-objectief

Een prime-, mid-teleobjectief met groot diafragma met krachtige prestaties voor ervaren en professionele portretfotografen. Félicia zegt: "Het is erg snel en scherp. De bokeh die het aan de foto's geeft, is gewoon ongelooflijk!"

Gerelateerde artikelen

Alles weergeven

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Klik hier voor inspirerende verhalen en het laatste nieuws van Canon Europe Pro

Meld je nu aan