ARTIKEL

De portretten van Javier Cortés zijn geïnspireerd op het werk van oude meesters

 Plus-size, tattooed model Ami is photographed from behind, sitting with her legs to one side in a pose reminiscent of Old Master paintings of reclining models.
De foto's van Javier doen denken aan schilderijen van oude meesters - met een eigentijdse knipoog. Gefotografeerd met een Canon EOS R met Canon RF 50mm f/1.2L USM-objectief, ingesteld op 1/250 sec, f/2.5 en ISO400. © Javier Cortés

Al in zijn jonge jaren werd Canon Ambassador Javier Cortés verliefd op de artisticiteit van oude meesters als Caravaggio, Velázquez en Rembrandt. De wijze waarop klassieke meesters licht wisten te vangen, inspireerde hem bij het maken van zijn eigen fotorealistische schilderijen, en later, toen hij zijn ware passie vond, in zijn fotografie. 

"Ik begon het licht in de schilderijen na te bootsen met de camera," vertelt hij. "In het begin was ik gewoon een beetje aan het spelen, maar het heeft al mijn werk beïnvloed. Nu werk ik altijd aan ‘verhalende’ manieren van belichting. Ik wil iets meer vertellen, net als bewegende beelden doen, maar dan in één foto." Het is een traditie die hij doorgeeft aan fotografiestudenten in zijn thuisland Spanje. Hij laat hen zien hoe hij met één lamp, vaak continu, of natuurlijk licht, het licht in het werk van zijn favoriete kunstenaars probeert te evenaren.

Javiers liefde voor licht is duidelijk merkbaar in zijn portfolio met werk voor de haute couture, met onder andere foto's voor Vogue en Esquire, en films voor uiteenlopende merken als Estée Lauder, Toyota en Swatch. Kortgeleden brak de fotograaf met de traditionele beperkingen van de modewereld in een fotosessie, geïnspireerd op barokschilders: de ultieme test voor de Canon EOS R.

A bunch of pale pink flowers, starting to wilt, lie on a grey sack cloth.
Javier wilde met de Canon EOS R mooie artistieke opnamen maken van echte vrouwen, niet van modellen. "Met de nieuwe RF-objectieven en de [30,3 MP] sensor van de EOS R kun je steeds verder inzoomen en dan bijsnijden, en je ziet geen pixel – het is en blijft een helder beeld," zegt hij. Gefotografeerd met een Canon EOS R met Canon RF 50mm f/1.2L USM-objectief ingesteld op 1/200 sec, f/5.0 en ISO800. © Javier Cortés
A view over Javier Cortés's shoulder as he photographs two models on set with a Canon EOS R.
Javier kon dit stilleven fotograferen met zijn bestaande Canon EF 85mm f/1.4L IS USM-objectief door een EF-EOS R-adapter te gebruiken. Gefotografeerd met een Canon EOS R met een Canon EF 85mm f/1.4L II USM-objectief, ingesteld op 1/100 sec, f/6.3 en ISO800. © Javier Cortés

"Ik wilde altijd al een persoonlijk project doen met echte mensen, in plaats van met modellen," vertelt hij. "Ik denk dat mijn favoriete schilders twee soorten schilderijen maakten. Schilderijen in opdracht waarvoor ze betaald werden, en schilderijen die ze zelf wilden schilderen omdat ze iets mooi vonden en het aan anderen wilden laten zien.

Canon Professional Services

Heb je Canon-apparatuur?

Registreer je apparatuur voor gratis advies van experts, onderhoud van apparatuur, toegang tot inspirerende evenementen en exclusieve aanbiedingen met Canon Professional Services (CPS).

"Dit is wat ik probeerde te doen in deze serie: verschillende omgevingen en verschillende soorten vrouwen laten zien, en de details die ik zag vastleggen, van hun huid tot de kracht in hun ogen."

In samenwerking met street casting agent Charlotte James zocht de fotograaf ongewone mensen die er anders uitzagen dan de meeste fotomodellen. De vrouwen, waaronder de roodharige Maisie met sproetjes en de mollige Ami met tatoeages, varieerden in leeftijd van 16 tot 70.

"Ik houd van de fashionbranche, maar tegelijkertijd heb ik een hekel aan sommige van de stereotypen, daarom probeer ik altijd ver weg te blijven van ‘het perfecte lichaam’ of waar het maar ook om draait," zegt Javier. "Ik fotografeer echte mensen, mensen die geen model zijn en die minder zelfverzekerd zijn als ze voor de camera poseren. Dit maakt deel uit van het project, want ik wil dat het er vooral echt uitziet."

Om haute couture te combineren met artistieke invloeden, gebruikte Javier licht om de aandacht te vestigen op de kenmerken van zijn onderwerpen. Tegen een schilderachtige achtergrond en een tapijt van bloemen en bladeren, poseren de vrouwen in een modernistische versie van Barok en Renaissance.

A silver-haired older woman stands tall and elegant, in a figure-hugging orange dress swathed with lace around the shoulders and tumbling to the floor on one side and concertina swags of red fabric on the other side.
De onderwerpen van Javier waren geen professionele modellen en varieerden in leeftijd van 16 tot 70. Gefotografeerd met een Canon EOS R met Canon RF 50mm f/1.2L USM-objectief, ingesteld op 1/250 sec, f/4.5 en ISO640. © Javier Cortés
Red-haired model Maisie looks straight at the camera over her bare shoulder.
"Ik heb de EOS R getest bij weinig licht en het resultaat was indrukwekkend - de focus was altijd daar waar ik het wilde hebben," zegt Javier. Gefotografeerd met een Canon EOS R met Canon RF 50mm f/1.2L USM-objectief, ingesteld op 1/160 sec, f/4.0 en ISO500. © Javier Cortés

Scherpstellen met de EOS R

A woman submerged in water with a pink and gold scarf billowing around her, her face reflected above her brows.

Tips voor prachtige onderwaterportretten

"Beeldend kunstenaar onder water" Maya Almeida vertelt over de uitdagingen achter haar creatieve onderwaterportretten.

Javier maakte de opnamen met de full-frame Canon EOS R-systeemcamera, voornamelijk met het nieuwe Canon RF 50mm f/1.2L USM-objectief – een ervaring die hij omschrijft als ‘fenomenaal’.

"Ik vond de kwaliteit van de EOS R geweldig," zegt hij. "Met de nieuwe RF-objectieven heb je het gevoel dat je door een grotere camera kijkt, zoals bij een middenformaat. Met deze objectieven en deze [30,3 MP] sensor kun je steeds verder inzoomen en dan bijsnijden, en je ziet geen enkele pixel – het is en blijft een helder beeld," zegt hij.

Javier kwam tot de ontdekking dat hij zijn gebruikelijke camera, een Canon EOS 5D Mark IV, niet miste, omdat hij met de EOS R zulke goede resultaten boekte. In het algemeen beweegt hij zich tijdens fotosessies snel in alle richtingen, terwijl de modellen van positie veranderen en bewegen. Met de EOS R was "de autofocusfunctie echt indrukwekkend, en dat hielp me geweldig," legt hij uit.

Dankzij de Dual Pixel AF van de EOS R kon hij de focus ook na de opnamen aanpassen. "Als het niet helemaal klopt, kun je het een klein beetje veranderen, bijvoorbeeld als er is scherpgesteld op de ogen, en je juist de neus of de lippenstift in focus wilt hebben. Als een opname vrijwel perfect is en je een kleine verandering wilt aanbrengen, kan dat heel goed werken."

A woman with tightly curled red hair, wearing a rustic-looking smock, coat, hat and red flowery glove, looking slightly down at us, holding a sheaf of dried lavender.
Javier paste de focus van sommige opnamen later nog aan, dankzij de Dual Pixel AF van de EOS R. "Als een opname vrijwel perfect is en je een kleine verandering wilt aanbrengen, kan dat heel goed werken," zegt hij. Gefotografeerd met een Canon EOS R en een Canon RF 50mm f/1.2L USM-objectief, ingesteld op 1/80 sec, f/4.0 en ISO400. © Javier Cortés
A redheaded woman wearing a silky off-white blouse and red and white striped trousers lies on her back on a bed of greenery with the corner of the set visible behind.
De composities van Javier zijn vaak geïnspireerd op zijn favoriete klassieke schilders. Gefotografeerd met een Canon EOS R met Canon RF 50mm f/1.2L USM-objectief ingesteld op 1/500 sec, f/3.2 en ISO640. © Javier Cortés

De EOS R was perfect geschikt voor de karakteristieke low-light stijl van Javier. "Deze camera was fantastisch omdat ik graag met beperkt licht fotografeer en het soms moeilijk is om scherp te stellen. Ik heb de EOS R getest bij weinig licht en het resultaat was indrukwekkend – de focus was altijd daar waar ik die wilde hebben."

Javier legt zijn aanpak op de set verder uit: "Soms wanneer ik portretten maak, vind ik het moment dat je voor het model staat en het model net de andere kant op kijkt, bijzonder waardevol. Deze camera maakt geen geluid, zodat ik opnamen kan maken zonder dat ze het merken, en dat vind ik geweldig. Ik fotografeer fashion, maar ik probeer altijd een echt verhaal te vertellen. Met deze functie vergeten ze mijn aanwezigheid en kan ik de verhaallaag aanboren."

A woman with tattoos on two fingers and lower arm wears a black hat and red woollen top. She lies on one arm on an old wooden bench, looking at us.
Javier was onder de indruk van de prestaties van de EOS R bij weinig licht, de autofocusmogelijkheden en de functie voor stille opname, om maar een paar kenmerken te noemen. Gefotografeerd met een Canon EOS R met een Canon RF 50mm f/1.2L USM-objectief, ingesteld op 1/80 sec, f/5.0 en ISO400. © Javier Cortés

Verliefd op een systeemcamera

Door het werken met de EOS R heeft Javier zijn mening over systeemcamera's bijgesteld. "In het verleden was ik niet zo gek op systeemcamera's," geeft hij toe. "Ik wil graag zien wat er voor de camera is als ik aan het werk ben, en niet iets anders, dus ik vind het geen prettig gevoel om door de zoeker naar iets digitaals te kijken. Maar met de EOS R heb je niet het gevoel in een scherm te kijken, het is veel realistischer, met de kleuren en het licht.

"Voor veel van mijn fotosessies en het verkennen van locaties, is de camera uitstekend geschikt. Op dit moment gebruik ik een EOS 5D Mark IV en een EOS 5DS. Ik wil graag een EOS R, want het lijkt me geweldig om die camera aan mijn uitrusting toe te voegen.

"Ook het gewicht van de camera bevalt me goed. Wanneer ik films maak met de 5D Mark IV, wil ik ook graag een camera bij de hand hebben die licht is, maar dezelfde kwaliteit biedt. Ook daarvoor is de EOS R perfect."

Javier vond het gebruik van de EOS R voor dit project zo de moeite waard dat hij er graag meer mee wil doen. "Ik probeer mijn persoonlijke visie tot uitdrukking te laten komen in mijn werk voor tijdschriften en advertenties, maar dat is niet zo persoonlijk als dit type project," zegt hij. "Ik wil heel graag doorgaan met het maken van dit soort opnamen – wanneer ik echt interessante mensen ontmoet, of mensen die me inspireren om een portret te maken."

Sinds Javier bij deze shoot met de EOS R werkte, zijn er firmwareupdates doorgevoerd die extra functies bevatten die modefotografen goed van pas komen. De functies bevatten AF-oogdetectie die Servo AF ondersteunt, waarmee de ogen van het onderwerp altijd scherp in beeld blijven bij beweging. Ook kun je een kleine autofocusgrootte te kiezen die Servo AF ondersteunt en continu-opnamen maken als je de stille sluiter gebruikt.

Geschreven door Lucy Fulford


De uitrusting van Javier Cortés

De uitrusting voor schilderachtige portretten bij weinig licht

Javier Cortés looking through the viewfinder of a Canon EOS R with Canon RF 50mm f/1.2L USM lens.

Camera's

Canon EOS R

Deze full-frame systeemcamera opent nieuwe creatieve mogelijkheden voor fotografen en filmmakers. "Bij echt weinig licht was het resultaat bijzonder indrukwekkend - de focus was altijd daar waar ik die wilde hebben," zegt Javier.

Lenzen

Canon RF 50mm f/1.2L USM

Een RF-objectief dat een nieuw soort optische prestaties biedt in full-frame fotografie, met uitmuntende helderheid en scherpte. "Ik vind de kwaliteit ongelofelijk," zegt Javier. "Je hebt het gevoel dat je door een grotere camera kijkt, zoals bij een middenformaat."

Gerelateerde artikelen

Alles weergeven

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Klik hier voor inspirerende verhalen en het laatste nieuws van Canon Europe Pro

Meld je nu aan