ARTIKEL

Christian Anderl maakt gevoelige studioportretten van vaders met de Canon EOS R

A man in a dark blue shirt gesturing with one hand.
Een van de vaders die door voormalig Canon Ambassador Christian Anderl werd vastgelegd voor zijn portretproject over vaderschap. Gefotografeerd met een Canon EOS R met Canon RF 28-70mm F2L USM-objectief ingesteld op 1/125 sec, f/2.5 en ISO100. © Christian Anderl

Of je nu een kersverse ouder of een doorgewinterde veteraan bent, je begrijpt de Oostenrijkse portretfotograaf Christian Anderl heel goed als hij zegt dat 'slapeloze nachten' en 'uitputting' het eerste is wat bij hem opkomt als het over vaderschap gaat. Nadat hij als vader een moeilijke periode had meegemaakt, maakte de voormalige Canon Ambassador met de Canon EOS R een portretserie om de rauwe emoties vast te leggen die naar boven komen als je leven draait om het grootbrengen van een kind.

"Ik ben nu vijf jaar vader, en er zijn een heleboel pieken en dalen geweest," zegt Christian. "Ongeveer twee jaar geleden werd ik geïnterviewd voor een ouderschapscursus, waarbij aanstaande moeders en vaders werden voorbereid op wat gaat komen. Ze wilden een aantal ervaren ouders aan het woord laten, en vroegen ons hoe we de zwangerschap hadden ervaren, en of ik nog tips had voor jonge vaders.

Ik werd heel emotioneel toen ik aan al die dingen terugdacht. Het herinnerde me eraan dat alles zo snel gaat; je partner wordt zwanger en plotseling is de baby er, en vervolgens krijg je geen slaap meer en moet je je aanpassen aan die nieuwe rol in je leven. Iedere dag brengt weer een nieuwe uitdaging. Maar het was een goed gevoel om terug te blikken en openlijk te bespreken wat ik dacht en voelde tijdens die uitputtende periode."

A wide-eyed man with tattooed arms in a white t-shirt.
Christians modellen vertelden openhartig over hun ervaringen met het vaderschap. Gefotografeerd met een Canon EOS R met Canon RF 35mm f/1.8 MACRO IS STM-objectief ingesteld op 1/200 sec, f/2.8 en ISO50. © Christian Anderl
A man with greying hair and steel-rimmed glasses sits with elbows on his knees looking pensively downwards.
"Alle mannen wilden me vertellen wat het voor hen betekent om vader te zijn... Vaders willen echt over dat soort dingen praten," zegt Christian. Gefotografeerd met een Canon EOS R met Canon RF 28-70mm F2L USM-objectief ingesteld op 1/160 sec, f/3.2 en ISO50. © Christian Anderl
Canon Professional Services

Heb je Canon-apparatuur?

Registreer je apparatuur voor gratis advies van experts, onderhoud van apparatuur, toegang tot inspirerende evenementen en exclusieve aanbiedingen met Canon Professional Services (CPS).

Deze onverwacht emotionele herinneringen zetten Christian aan het denken. We kennen genoeg verhalen van moeders over het ouderschap, over hoe het is als je leven plotseling om een kind draait, maar waarom horen we zo zelden iets over de ervaringen van vaders? Waarom zijn er zo weinig plekken waar vaders openlijk hun emoties kunnen delen?

Een jaar of twee na het interview werden Christian en zijn vrouw opnieuw op proef gesteld toen hun zoon ziek werd en een tijdje op de intensive care moest doorbrengen. Deze zware tijd was voor hem de aanleiding om het project op te zetten dat zich uiteindelijk zou ontwikkelen tot de fotoserie over vaderschap.

"Op Facebook heb ik een grote groep van 40.000 volgers, en ik geef ook online cursussen aan 7000 deelnemers. Nadat het idee voor het vaderschapsproject was ontstaan, probeerde ik mijn community in beweging te krijgen door berichten te plaatsen op sociale media. Ik heb voor dit project ook een speciale website gemaakt, waar vaders zich konden aanmelden. Uiteindelijk hadden we 160 mannen die mee wilden doen. Ze wilden allemaal vertellen wat het voor hen betekent om vader te zijn. Dat overtuigde me er uiteindelijk van hoe gerechtvaardigd dit project was. Vaders willen echt over dit soort dingen praten."

Christian kwam bovendien op het slimme idee om visitekaartjes te laten drukken met de naam van zijn website. Die gaf hij aan de vaders die hij tegenkwam als hij in Wenen op stap was.

Christians eenvoudige studio-inrichting

"Ik heb lang nagedacht over de manier waarop ik deze portretten moest fotograferen," zegt Christian. "Aanvankelijk dacht ik aan portretten waarbij we de vaders in hun eigen omgeving zouden zien, thuis of op het werk, misschien in pak achter hun bureau. Maar uiteindelijk besloot ik om het in de studio te doen, want ik wilde dat de portretten eenvormig zouden zijn. Ik gebruikte één enkele lamp en een met de hand geschilderde donkergrijze achtergrond. Daardoor kan ik me op de mensen concentreren, op hun lichaamstaal en gezichtsuitdrukking."

Een belangrijk onderdeel van portretfotografie is de kleurweergave, dus Christian koos voor belichting en een camera-opstelling waarbij de huidtinten levensecht werden vastgelegd. Dat draagt bij aan de authentieke, eerlijke look van het project.

A long-haired, bearded man pinches the bridge of his nose with one hand.
Voor Christian en een aantal van de geïnterviewde vaders waren de opnames 'een intense ervaring'. Gefotografeerd met een Canon EOS R met Canon RF 28-70mm F2L USM-objectief ingesteld op 1/125 sec, f/3.2 en ISO50. © Christian Anderl
A man in a dark blue shirt and white shorts leans forward, laughing broadly.
De eenvoudige, uniforme studio-inrichting garandeerde dat de aandacht tijdens het fotograferen helemaal bij de vaders en hun verhalen lag. Gefotografeerd met een Canon EOS R met Canon RF 28-70mm F2L USM-objectief ingesteld op 1/125 sec, f/2.5 en ISO100. © Christian Anderl
Landscape and nature enthusiast Gergo Kazsimer was among the first to use the Canon EOS RP, on a trip to shoot spectacular South African sights.

Direct aan de slag met de full-frame Canon EOS RP-systeemcamera

Landschaps- en natuurfotograaf Gergo Kazsimer gebruikte als een van de eerste fotografen de Canon EOS RP, tijdens een reis waarop hij spectaculaire Zuid-Afrikaanse landschappen wilde vastleggen.

"Als ik les geef in portretfotografie zeg ik altijd dat je mensen niet hoeft te laten poseren voor een goed portret. Voor bepaalde soorten portretten werkt dat natuurlijk wel, maar bij karakterportretten zoals deze gaat het er meer om dat je het moment vastlegt, de juiste gezichtsuitdrukking, de juiste emoties. Daarom praatte ik tijdens het fotograferen met de vaders. Ik wilde erachter komen waar ze echt warm voor liepen; sport misschien, muziek of hun kinderen. Daardoor gingen ze me vertrouwen en kwamen ze los. Op de momenten dat ze nadenken geven ze zich bloot, en krijg je een unieke gezichtsuitdrukking te zien."

In totaal maakte Christian portretfoto's van 11 vaders in zijn studio in Wenen, en hij interviewde ze allemaal om een beeld te krijgen van hun leven. Volgens Christian was het een intense ervaring, waarbij hij soms niet wist of hij moest lachen of huilen. De foto's van de vaders werden zo positief ontvangen dat hij nu vastbesloten is om nog er nog meer te maken, en uiteindelijk ook een boek uit te brengen.

Een frisse benadering

Voor dit project gebruikte Christian Canon's full-frame EOS R-systeemcamera – de eerste camera in het EOS R System-assortiment, en de professionele versie van de Canon EOS RP. "Echt, de EOS R was de perfecte keuze voor dit project," zegt hij. "Ik vond het spannend om hiervoor een nieuwe camera te gebruiken. Zeker een systeemcamera, omdat ik gewend ben om met DSLR's te werken, en dan voornamelijk met de Canon EOS-1D X Mark II. Maar [toen] ik de EOS R uit de doos haalde, voelde die perfect aan in mijn handen. Omdat ik flinke handen heb geef ik meestal de voorkeur aan wat grotere camera's, maar de EOS R paste precies.

"Hij voelt nog steeds als een Canon, maar dan nieuwer en moderner. Met de battery grip kan ik hem wat forser maken, voor mijn grote handen. Wat ik ook prettig vind is dat je dezelfde accu's kunt gebruiken als voor de EOS 5D Mark IV."

A long-haired man with close-trimmed beard holds both hands up in front of himself, palms upwards.
Lichaamstaal? Op verrassend veel foto's maken de vaders gebaren die de indruk wekken dat ze liefdevol een baby vasthouden. Gefotografeerd met een Canon EOS R met Canon RF 28-70mm F2L USM-objectief ingesteld op 1/125 sec, f/2.5 en ISO100. © Christian Anderl
A man with short hair and close-trimmed beard crosses one arm across his body and holds the other up to his forehead.
Christian zegt dat veel vaders "vergaten dat de camera erbij was." Gefotografeerd met een Canon EOS R met Canon RF 28-70mm F2L USM-objectief ingesteld op 1/125 sec, f/2.8 en ISO100. © Christian Anderl

Er waren nog meer redenen waarom dit voor Christian een geweldige ervaring werd. Om te beginnen deed hij zijn voordeel met de stille modus van de EOS R, wat betekende dat het model tijdens zijn verhaal niet werd gestoord door het geklik van de sluiter. Ten tweede kon Christian dankzij de prestaties bij weinig licht en de gevoeligheid van de full-frame sensor van de EOS R met LED-verlichting werken, in plaat van met de strobes die hij anders zou hebben gebruikt. Ten slotte kon hij de camera op een statief zetten, en met het variangle touchscreen zowel de compositie bepalen als scherpstellen.

"Dat was heel belangrijk voor me, want daardoor kon ik het gesprek op gang houden zonder telkens het oogcontact te hoeven verbreken om door de zoeker te kijken," zegt hij. "Al die dingen samen zorgden ervoor dat de vader die ik fotografeerde vergat dat de camera erbij was."

Werken met de EOS R

Christian stelt meestal handmatig scherp, dus hij zegt dat hij niet zo vertrouwd was met het gebruik van de autofocus. Toch vond hij de intuïtieve manier van focussen van de Canon EOS R een openbaring. "Dat was het moment dat ik ging vertrouwen op scherpstellen via het touchscreen, want dat werkte perfect," zegt hij. "Toen ik eenmaal doorhad hoe goed dat ging, stelde iemand voor dat ik de gezichtsdetectie eens zou proberen. Die blies me van mijn sokken. Ieder gezicht op iedere foto was haarscherp. Naast de gezichtsdetectie kon ik ook de functie voor oogdetectie gebruiken, want scherpe ogen zijn natuurlijk essentieel in ieder portret. Dat werkte enorm snel en precies, zelfs als er weinig licht was. Een extra pluspunt was dat de camera zelfs als iemand zijn hand voor zijn gezicht hield nog registreerde op welk gebied scherp gesteld moest worden."

Sinds Christians shoot bevatten firmwareupdates uitgebreide AF-oogdetectie ter ondersteuning van Servo AF.

Zoals veel portretfotografen gebruikt Christian meestal liever prime-lenzen dan zoomlenzen. "Toen ik de mogelijkheid kreeg om het Canon RF 28-70mm F2L USM-objectief te gebruiken aarzelde ik, en ik dacht dat ik het af en toe zou gebruiken als afwisseling op mijn normale prime-lenzen," zegt hij. "Toen ik het probeerde wist ik niet wat me overkwam."

A middle-aged man, smiling broadly, raises a folded handkerchief with one hand.
Hoewel Christian tot nu toe nog maar een klein aantal vaders heeft gefotografeerd, vormen ze een gevarieerde groep. Gefotografeerd met een Canon EOS R met Canon RF 28-70mm F2L USM-objectief ingesteld op 1/125 sec, f/2.8 en ISO100. © Christian Anderl
A close-up of a man with greying facial hair, wearing a t-shirt, smiling slightly.
Volgens Christian gaat portretfotografie over "het vastleggen van het moment; de juiste gezichtsuitdrukkingen, de juiste emoties". Gefotografeerd met een Canon EOS R met Canon RF 28-70mm F2L USM-objectief ingesteld op 1/125 sec, f/2.8 en ISO100. © Christian Anderl

"De foto's zijn heel scherp over het hele brandpuntsbereik, zelfs bij een diafragma van f/2. De scherptediepte is min of meer gelijk aan de kwaliteit die je kunt verwachten als je een middenformaatcamera gebruikt. Door op 28 mm te fotograferen kan ik nog dichter bij het onderwerp komen, en daardoor wordt de uiteindelijke foto veel intiemer."

Christian was heel blij met de resultaten die hij haalde met de Canon EOS R. "De RAW-bestanden waren heel makkelijk te bewerken," zegt hij. "De kleuren en huidtinten deden volkomen natuurlijk aan. Kleurgetrouwheid is bij fotografie altijd een grote uitdaging, maar dit ziet er prachtig uit."

Tot nu toe heeft Christian alle foto's voor het project in Wenen gemaakt. Maar de mensen in zijn online community komen niet alleen uit Oostenrijk, maar ook uit Duitsland en Zwitserland. Dat bracht Christian op het idee om een studiotour door deze landen te maken.

"Er zijn in die landen veel mensen die graag mee zouden doen aan het vaderschapsproject, maar ik zit wel erg ver weg. Vandaar dat ik overweeg om daar enkele studio's te huren en naar ze toe te komen. In mijn hoofd is dit dus een project dat nog steeds groeit en soort van explodeert. Ik kan hier zo veel meer mee doen. Het gaat nog heel druk worden!"

Als je op zoek bent naar een voordelige full-frame systeemcamera voor het maken van portretten, dan is de Canon EOS RP wellicht iets voor jou. De camera is onderdeel van het Canon EOS R System-assortiment en biedt full-framekwaliteit, stil vastleggen en compatibiliteit met de RF-objectieven. De body is compacter en voordeliger dan de professionele Canon EOS R. Kom meer te weten op de Canon EOS RP-productpagina.

Geschreven door Oliver Atwell


Christian Anderls uitrusting

De essentiële kit waarmee professionals fotograferen

A Canon EOS R camera, mount adapters and RF lenses sit on a black surface in front of a black background.

Camera

Canon EOS R

"Hij heeft het perfecte formaat... De functie voor oogdetectie werkte razendsnel en nauwkeurig, zelfs als er weinig licht was."

Lens

Gerelateerde artikelen

Alles weergeven

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Klik hier voor inspirerende verhalen en het laatste nieuws van Canon Europe Pro

Meld je nu aan