VERHALEN

Het objectief waar de fashionfotograaf Javier Cortés niet zonder kan

A female model stands outside in the foreground, with two other female models standing on a hill in the background.
Korte fashionfilm Meet the Swinton Sisters, in opdracht van Vogue España. Gefotografeerd met een Canon EOS 5D Mark III en een Canon EF 50mm f/1.2L USM-objectief. © Javier Cortés

In de Canon-serie Couldn't Work Without vertellen toonaangevende fotografen en filmmakers over hun basisapparatuur. Javier Cortés is een fashionfotograaf die zijn voorkeur voor zijn objectief niet onder stoelen of banken steekt.

Nadat hij zijn laatste vaste baan bij een grote studio in zijn geboortestad Madrid had opgezet, plaatste de Canon Ambassador een foto op Instagram met zijn lievelingsobjectief. "Ik zal altijd van je houden!", schreef hij op 29 mei 2012 naast de afbeelding van zijn geliefde Canon EF 50mm f/1.2L USM-objectief. Het is een eerbetoon aan het objectief dat nu nog steeds een vaste plek heeft in zijn uitrusting. Hij was er zo van onder de indruk tijdens zijn tijd in de studio, dat hij al snel zijn eigen objectief kocht.

"Het objectief kostte meer dan mijn camera", lacht Javier, die werkzaam is als fotograaf en filmmaker in de fashion- en reclamewereld. "Maar ik kocht 'm en gebruik 'm nog steeds. Het enige onderdeel van mijn uitrusting dat ik altijd bij me heb is dit objectief. Ik ben er gek op."

A women sits down on a carpet, looking directly into the camera, her left hand resting on the carpet in front of her.
Uit Meet the Swinton Sisters, gefotografeerd met Javiers 'perfecte objectief'. Gefotografeerd met een Canon EOS 5D Mark IV en een Canon EF 50mm f/1.2L USM-lens. © Javier Cortés
Two young models are poised to kiss, a shadow cast in between them.
Foto uit een recente fashionshoot voor het Spaanse tijdschrift VEIN, waar Javier een documentairestijl toepaste. Gefotografeerd met een Canon EOS 5D Mark IV en een Canon EF 50mm f/1.2L USM-lens. © Javier Cortés

Bekroonde inspiratie

Championing women in photography: Mimi Haddon

Voorvechter van vrouwen in de fotografie: Mimi Haddon

Getty-fotografe Mimi Haddon vertelt hoe haar helden – en een kostuumverhuurder – de inspiratie vormden voor artistieke foto's in levendige kleuren.

Javier is een fervent Canon-gebruiker: zijn eerste camera was een Canon AE-1, een populair SLR-model dat in productie was tussen 1976 en 1984. Zijn passie voor portretfotografie schrijft hij toe aan tweevoudig World Press Photo Award-winnaar Isabel Muñoz. Tussen 2012 en 2013 was Javier Isabels assistent. Zij moedigde hem aan om een hele dag maar één objectief te gebruiken zodat hij zich kon focussen op de foto's die hij wilde maken. Uiteindelijk werkte hij een hele week enkel met de 50 mm uit de professionele objectiefserie van Canon. "Het was een hele goede oefening en ik merkte dat ik hele mooie foto's maakte en een nieuwe stijl ontwikkelde", aldus Javier. "Ik zie de dingen graag zoals ze zijn. Ook al ben ik een fashion- en reclamefotograaf, wat eigenlijk synoniem staat voor het creëren en vastleggen van schijnwerelden, werk ik op een zekere manier om de werkelijkheid heen."

Voor Javier, die momenteel werkt met een Canon EOS 5D Mark IV, blijft 50 mm zijn favoriete brandpuntsafstand. Ongeacht of hij foto's maakt voor fashionartikelen voor Vogue España en Esquire, of campagnes voor merken zoals Zara en Estée Lauder, de EF 50mm f/1.2L USM is de eerste keuze voor Javier. "Ik begin bijna elke shoot met dit objectief omdat ik vind dat het mijn perspectief het beste weergeeft", zegt Javier. Volgens hem zie je in zijn fotografiestijl de passie voor reizen, licht en 'de zoektocht naar het natuurlijke' terug.

Two women hang out of a dark blue car, one in the driver's seat and one in the back seat.
Uit Meet the Swinton Sisters voor Vogue España. Gefotografeerd met een Canon EOS 5D Mark III en een Canon EF 50mm f/1.2L USM-objectief. © Javier Cortés

Het objectief was onmisbaar bij zijn recente opdracht voor Vogue España, Your Christmas is Unique. Dankzij zijn achtergrond in de filmwereld (als regisseur van reclames voor Toyota Spanje, fashionfilms voor Zara en andere videoprojecten) wist Javier hoe hij pakkende verhalen kon maken over sterke, creatieve vrouwen. Zijn onderwerpen, vrijgevochten artiesten, zangers, schrijvers en dansers, waren tussen de 5 en 72 jaar oud, en kwamen uit verschillende delen van de wereld, waaronder de Sahara, Rusland en de VS.

A woman stands in the front garden of a single-storey clapboard house, casting a long shadow as she faces a sunset.
Uit de korte fashionfilm Your Christmas is Unique, in opdracht van Vogue España. Dit beeld is genomen in Los Feliz, Los Angeles. Gefotografeerd met een Canon EOS 5D Mark IV en een Canon EF 50mm f/1.2L USM-lens. © Javier Cortés
Resting her head on her left arm, balanced on the back of a light tan leather chair, a woman stares ahead.
Foto tijdens een shoot voor het tijdschrift VEIN. Gefotografeerd met een Canon EOS 5D Mark IV en een Canon EF 50mm f/1.2L USM-lens. © Javier Cortés

Hij fotografeerde met een volledig open diafragma bij weinig licht en maakte haarscherpe beelden van zijn onderwerpen van dichtbij. Ze springen eruit tegen een wazige, zachte achtergrond dankzij het cirkelvormige diafragma van het objectief. Bij de shoot in het heldere zonlicht van Los Angeles liep hij niet tegen kleurbalans- en contrastproblemen aan. De niet-weerspiegelende Super Spectra-coating van de EF 50mm f/1.2L USM vermindert overstraling en reflecties die vaak voorkomen wanneer licht reflecteert in de sensor van de camera.

A black and white shot is composed with a young man mostly out of frame, his jaw and ear in shot, as a woman leans close to whisper to him.
Voor de VEIN-shoot combineerde Javier intieme close-upportretten met opvallende omgevingsfoto's. Gefotografeerd met een Canon EOS 5D Mark IV en een Canon EF 50mm f/1.2L USM-lens. © Javier Cortés
Dressed in a red hat, sunglasses and dress, a woman holds her hands together as if to pray.
Voor Your Christmas is Unique fotografeerde Javier tien vrouwen van over de hele wereld, uit landen zoals Spanje, Portugal, Frankrijk, Rusland en de Verenigde Staten. Gemaakt met een Canon EOS 5D Mark IV. © Javier Cortés

Javiers documentairestijl zien we ook terug in een fashionshoot die hij laatst deed voor het Spaanse tijdschrift VEIN. Tijdens de shoot maakte hij verschillende foto's, van intieme close-ups tot opvallende omgevingsportretten. Deze intuïtieve en gevarieerde werkwijze is kenmerkend voor Javier en de autofocus van de EF 50mm f/1.2L USM helpt hem hierbij. Met het objectief heeft hij volledige controle, waardoor hij rustig en onverstoorbaar te werk kan gaan of juist snel en vol energie.

Three people are captured around a winter tree, two standing together to the right, and another sitting on one of the branches to the left of the shot.
Toen de fotograaf zijn eerste vertrouwde 50mm-objectief kocht, "kostte het meer dan mijn camera". Gefotografeerd voor het tijdschrift VEIN met een Canon EOS 5D Mark IV en een Canon EF 50mm f/1.2L USM-objectief. © Javier Cortés
A man holds a ping pong bat and ball, looking intently down as if to start playing, and in the background a woman stands in a yellow dress, bat in hand.
Gefotografeerd voor het tijdschrift VEIN met een Canon EOS 5D Mark IV en een Canon EF 50mm f/1.2L USM-objectief. © Javier Cortés

Hoewel Javier ontzettend gefocust is tijdens zijn werk, is hij zeer vriendelijk en ontspannen in de omgang. Dit komt goed van pas in een wereld waar je met mensen om moet kunnen gaan en een zekere mate van zelfvertrouwen moet hebben, naast een creatief perspectief. "Ik probeer met mijn team altijd iets anders en speciaals te vinden in de locatie, de stijl, de kleuren, het verhaal", zegt hij. "Tijdens de shoot zijn we één familie en proberen we onze taak zo goed mogelijk uit te voeren."

Geschreven door Gemma Padley


De uitrusting van Javier Cortés

De essentiële kit waarmee professionals fotograferen

Javier Cortés's kitbag

Camera's

Canon EOS 5D Mark III

Met deze full-frame 22,3 Megapixel DSLR met 61-punts autofocus en continue opnamen met 6 fps kan alles met de hand worden ingesteld en de camera beschikt bovendien over een geïntegreerde HDR-modus.

Canon EOS 5D Mark IV

Deze full-frame 30,4 Megapixel DSLR legt ongelooflijk scherpe details vast, zelfs bij extreem contrast. Door de continue 7fps-opnamen wordt het perfecte moment gegarandeerd vastgelegd, terwijl de 4K-video ongekend scherp beeldmateriaal oplevert volgens de DCI-norm (4096x2160).

Lens

Canon EF 50mm f/1.2L USM

Met zijn maximale diafragma van f/1.2 en ultrasonische autofocus is dit bliksemsnelle objectief perfect als je met weinig licht moet werken.

Gerelateerde artikelen

Alles weergeven

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Klik hier voor inspirerende verhalen en het laatste nieuws van Canon Europe Pro

Meld je nu aan