ARTIKEL

In de schaduw van Silicon Valley: Laura Morton over de twee gezichten van de technische droom

A cyclist and a car travel under a highway sign indicating the exit for University Avenue, Palo Alto and East Palo Alto. Photo by Laura Morton.
Het University Avenue-project van Laura Morton, winnaar van de Canon Female Photojournalist Award 2018, heeft als onderwerp: twee naburige gemeenschappen in de Bay Area van Californië. Eerst wilde ze zich richten op de ongelijkheid, maar ze ontdekte meer overeenkomsten dan verschillen. Gefotografeerd met een Canon EOS R en een Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM-objectief ingesteld op 1/320 sec, f/9 en ISO100. © Laura Morton

Palo Alto en East Palo Alto zijn twee bijna gelijknamige Amerikaanse steden, naast elkaar in de Bay Area van Californië. Maar ze worden gescheiden door een enorme welstandskloof. Volgens overheidsstatistieken bedraagt het inkomen per hoofd $ 82.576 in Palo Alto, en slechts $ 22.068 in East Palo Alto. Het University Avenue-project van Laura Morton, winnaar van de Canon Female Photojournalist Award 2018, ontleent zijn naam aan de straat die door beide steden loopt.

Eerst wilde Laura zich richten op de ongelijkheid, maar ze zag meer overeenkomsten dan ze verwachtte tussen de plek waar Mark Zuckerberg woont en zijn minder welvarende buren. Zo werd het thema van University Avenue het leven in de breedste zin: hoe we werken, spelen, bidden, een gemeenschap bouwen.

"Beide steden zitten op verschillende manieren in de tang van de techreuzen in de buurt", zegt ze. "Ik vond het interessanter om foto's te maken van vergelijkbare aspecten van het dagelijkse leven, die economische en culturele verschillen overstijgen; te focussen op overeenkomsten tussen mensen."

Three women talk at a garage sale in front of a large house. Photo by Laura Morton.
De inwoners van Palo Alto zijn over het algemeen veel rijker dan hun oosterburen, maar niet iedereen in Palo Alto is miljardair. Anne Butler (midden) en haar vriendin Alice Jacob (links) organiseerden in mei 2019 een garageverkoop in het huis van Anne in de wijk Crescent Park. Gefotografeerd met een Canon EOS 5D Mark III en een Canon EF 28mm f/1.8 USM-objectief ingesteld op 1/800 sec, f/5.6 en ISO160. © Laura Morton
A woman and her daughter look at clothes at a garage sale in the garden of a smaller home. Photo by Laura Morton.
Er is armoede in East Palo Alto, maar de meeste inwoners behoren tot de middenklasse of lagere middenklasse. Hier zien we Sandra Martinez met haar dochter tijdens een garageverkoop bij de familie Jimenez, in juni 2019. Gefotografeerd met een Canon EOS 5D Mark III (opgevolgd door de Canon EOS 5D Mark IV) en een Canon EF 28mm f/1.8 USM-objectief ingesteld op 1/800 sec, f/4.5 en ISO125. © Laura Morton

Winnaar Canon Female Photojournalist 2018

Documentairefotograaf Laura uit San Francisco dook in de techscene van Palo Alto om Wild West Tech te fotograferen, gefinancierd door de Magnum Foundation. Ze documenteert de jonge mensen die naar Silicon Valley zwermen om de technische droom te beleven – moderne goudkoorts.

Canon Professional Services

Heb je Canon-apparatuur?

Registreer je apparatuur voor gratis advies van experts, onderhoud van apparatuur, toegang tot inspirerende evenementen en exclusieve aanbiedingen met Canon Professional Services (CPS).

Nadat Laura de Canon Female Photojournalist Award 2018 had gewonnen op Visa pour l'Image in het Franse Perpignan, kon ze beginnen aan dit nieuwe, aanverwante project. De prijs, die jaarlijks wordt uitgereikt aan "een uitstekende vrouwelijke fotograaf voor haar bijdrage aan de fotojournalistiek", omvat een toelage van € 8.000 ter ondersteuning van een project. Dit wordt een jaar later tentoongesteld op het Visa pour l'Image-festival.

De toelage gaf Laura financiële vrijheid. "Dankzij de prijs was ik vrijgesteld van de dagelijkse opdrachten die ik normaliter zou moeten doen om de kost te verdienen. Tijd om te werken is een cadeau voor een documentairefotograaf. Ik woon niet al te ver weg, maar het is in totaal 120 kilometer rijden van mijn huis in San Francisco naar Palo Alto en terug. Met het prijzengeld kon ik de benzine betalen. Ik heb meer dan 8000 kilometer gereden voor dit project!"

Laura had als uitrusting de Canon EOS R met een Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM-objectief. "Ik werk meestal met één camera en een vast 35-mm objectief. Ik heb de EOS R voornamelijk gekozen vanwege het compacte formaat. Hij oogt niet als een professionele camera en dat stelt mensen gerust. Ook heb ik veel heen en weer gewandeld tussen Palo Alto en East Palo Alto. Het was beter voor mijn rug om een kleine uitrusting te hebben."

Three cheerleaders do high kicks in the middle of a street. Photo by Laura Morton.
Het Cheerleading Squad van Stanford repeteert op University Avenue voor de uitvoering op de 97ste jaarlijkse May Fete-parade. Laura fotografeerde dit grote evenement in Palo Alto en de Cinco de Mayo-vieringen in East Palo Alto. Het inspireerde haar om de foto's in groepjes van twee te maken. Gefotografeerd met een Canon EOS R en een Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM-objectief ingesteld op 1/1250 sec, f/5.6 en ISO200. © Laura Morton
Four dancers in traditional Mexican dress perform in the middle of a street. Photo by Laura Morton.
Dansers tijdens de 34e jaarlijkse Cinco de Mayo-parade in East Palo Alto. Gefotografeerd met een Canon EOS R en een Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM-objectief ingesteld op 1/1000 sec, f/5.6 en ISO160. © Laura Morton

Laura begon afgelopen winter aan het project. Normaliter verdiept ze zich eerst in het onderwerp maar er was weinig literatuur beschikbaar. "Ik heb veel rondgelopen om steden te verkennen en te praten met mensen. Het was nuttig om naar buurtevenementen te gaan en plaatsen te bezoeken waar mensen bijeenkwamen die hebben geïnvesteerd in de gemeenschap, zoals gemeenteraadsvergaderingen en kerken. Ik werk graag op een plek waar ik zoveel mogelijk achtergrondinformatie kan vinden, om me vervolgens te laten leiden door mensen die ik ontmoet.

"Het voordeel van een toelage is de mogelijkheid om de tijd te nemen, te onderzoeken en van richting te veranderen als ik denk dat dit nodig is. Ik werk liever op deze manier. Zo kan ik diepere en subtielere verhalen maken", zegt Laura.

Six siblings pose for a portrait against a bare wall in a sparsely-furnished room. Photo by Anush Babajanyan.

Winnaar Canon Female Photojournalist 2019

De Armeense fotografe Anush Babajanyan is uitgeroepen tot winnares van de 19e Canon Female Photojournalist Award.

"Als ik praat met mensen van buiten East Palo Alto, hoor ik vaak opmerkingen in de trant van: 'O, het is goed dat East Palo Alto een betere buurt wordt'. Dat was voor mij aanleiding om juist het unieke van de gemeenschap – sociaal en cultureel – in beeld te brengen.

Ik vond het belangrijk om niet te focussen op rijk tegenover arm, en wilde vooral niet East Palo Alto neerzetten als arme stad", vervolgt ze. "Er is armoede in East Palo Alto, maar de meeste inwoners behoren tot de lagere middenklasse." En in Palo Alto is niet iedereen miljardair, "zeker niet de ouderen die er al lang wonen. Als ze een huis hebben, zijn ze rijk op papier. Maar als ze het verkopen, moeten ze misschien de buurt uit. Hetzelfde geldt voor East Palo Alto, waar het gemiddelde huis bijna een miljoen dollar waard is."

Het duurde een paar maanden voordat Laura begon met fotograferen. "We hadden een van de natste winters en voorjaren in de geschiedenis van Noord-Californië. Tot mei regende het bijna elke dag", herinnert ze zich. "Toen de regen eindelijk ophield, leek iedereen in beide steden uit de winterslaap te komen. De straten kwamen tot leven. Toen ging het echt van start."

Five congregants with red neckties stand holding hands at church. Photo by Laura Morton.
Laura had al een foto van de kerk in East Palo Alto (rechts) en zocht een tegenhanger toen ze de gemeente van de First United Methodist Church zag, de handen ineengeslagen in gebed. De rode stropdassen spiegelen het sjaaltje over de knieën van de vrouw in de foto uit East Palo Alto. Gefotografeerd met een Canon EOS R en een Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM-objectief ingesteld op 1/160 sec, f/4.0 en ISO6400. © Laura Morton
Congregants stand holding hands at church – one woman sits with a red shawl across her knees. Photo by Laura Morton.
Gemeenteleden tijdens de zondagsdienst in de St. John Missionary Baptist Church in East Palo Alto. Gefotografeerd met een Canon EOS 5D Mark III (opgevolgd door de Canon EOS 5D Mark IV) en een Canon EF 28mm f/1.8 USM-objectief ingesteld op 1/200 sec, f/2.8 en ISO6400. © Laura Morton

Naar aanleiding van foto's van de May Fete-parade in Palo Alto op zaterdag en de Cinco de Mayo-parade in East Palo Alto besloot Laura de foto's in groepjes van twee tentoon te stellen op Visa 2019. Die keuze bepaalde hoe ze locaties, mensen en momenten selecteerde om vast te leggen en al doende te bewerken.

"Ik was op zoek naar een tegenhanger voor elke foto", zegt ze. "Als ik van één van beide steden een foto had, printte ik die uit om thuis aan de muur te hangen. Dan ging ik in de andere stad op zoek naar de tegenhanger. Ik had een leuke foto van de kerk in East Palo Alto. Toen ik naar de kerk in Palo Alto ging, had ik de foto in mijn hoofd. Ik zag een groep op dezelfde manier staan in gebed, in een halve cirkel, de handen ineengeslagen, ook met rode accenten in hun kleding. Ik rende erheen en nam de foto."

De uitdaging was: visueel interessante situaties vinden om te fotograferen. "Dit zijn niet de meest spectaculaire plaatsen, maar in wezen maak ik een verhaal over het dagelijks leven in voorsteden. Ik kies graag projecten die niet visueel voor de hand liggen, en wacht tot momenten en foto's bij elkaar komen." Dit betekende veel straatfotografie, een interessante ervaring voor iemand die van nature verlegen is. "Ik voel me meer op mijn gemak in een intieme situatie die ik heb gecreëerd dan op straat. Voor dit project moet ik eraan wennen."

Laura werkt nu aan de volgende fase van Wild West Tech en kijkt naar start-ups in cryptovaluta en robotica, maar University Avenue is nog geen verleden tijd. "Van allerlei leuke foto's heb ik nog geen tegenhangers gevonden, ook al weet ik dat ze er zijn", zegt ze. "Ik werk graag in fasen aan langetermijnprojecten. Ik duik er een paar maanden in, maak een hoofdstuk af en neem dan een pauze. Als ik opnieuw begin, kijk ik meestal met frisse ogen."

Geschreven door Rachel Segal Hamilton


Bekijk Laura's tentoonstelling University Avenue in de Canon-stand op Visa pour l'Image 2019, 2-7 september 2019.

De uitrusting van Laura Morton

De essentiële kit waarmee professionals fotograferen

Portrait of Laura Morton.

Camera's

Canon EOS R

Een full-frame 30,3 Megapixel sensor met indrukwekkende detailweergave, ISO-prestaties en Dual Pixel CMOS AF. "Ik heb de EOS R voornamelijk gekozen vanwege het compacte formaat. Hij oogt niet als een professionele camera en dat stelt mensen gerust", legt Laura uit.

Canon EOS 5D Mark IV

De EOS 5D Mark IV is gemaakt voor fotografen die op zoek zijn naar de allerbeste beeldkwaliteit. De 30,4 Megapixel-sensor zorgt voor uiterst gedetailleerde beelden, zelfs op de helderste plekken en in de donkerste schaduwen.

Objectieven

Canon EF 28mm f/1.8 USM

De EF 28mm f/1.8 USM biedt de perfecte balans tussen betaalbaarheid en optische prestaties. Het snelle, maximale diafragma van f/1.8 maakt het bovendien mogelijk bij weinig licht opnamen zonder statief te maken.

Gerelateerde artikelen

Alles weergeven

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Klik hier voor inspirerende verhalen en het laatste nieuws van Canon Europe Pro

Meld je nu aan