EVENTS

Winnares Canon Female Photojournalist 2018 bekendgemaakt

A well-dressed young woman with a large handbag stands facing the camera wearing a VR headset and earphones, completely absorbed, while everyone else in the room is facing the opposite direction.
Dit gebeurde tijdens een happy-hour-evenement. "Deze vrouw had net haar VR-bril opgezet toen een van de medewerkers van het bedrijf besloot om even het woord te nemen in de andere ruimte", herinnert fotograaf Laura Morton zich. "Iedereen draaide zich naar de spreker toe, en niemand tikte deze vrouw even op haar schouder, dus is ze volledig ondergedompeld in haar eigen wereld." Gemaakt op een Canon EOS-1D X met een Canon EF 24mm f/1.4L II USM-objectief. © Laura Morton

Laura Morton, freelance documentairefotografe uit San Francisco in de VS, is uitgeroepen tot winnaar van de Canon Female Photojournalist Award 2018.

De prijs, die voor het 18e jaar wordt uitgereikt, bestaat uit € 8000 financiering van een nieuw project, waarvan de resultaten worden tentoongesteld op het festival voor fotojournalistiek Visa pour l'Image 2019.

Eerdere winnaars kozen onderwerpen als vrouwelijke voormalige FARC-guerillastrijders in Colombia, de afzondering en onderdrukking van Pashtun-vrouwen in Pakistan, en slachtoffers van seksueel geweld in het leger van de VS. Maar het winnende voorstel van Laura, University Avenue, gaat in een andere richting.

A young man wearing glasses, a casual shirt and jeans sits in a garden chair on a flat rooftop working at a laptop computer. The rooftops of suburban San Francisco are behind.
Een jonge programmeur werkt op het dak van een huis dat hij met zo'n 45 mensen deelt in San Francisco. Het is een voormalig hotel met eenpersoonskamers dat een aantal jaren had leeggestaan, voordat het werd overgenomen door de woongroep, die tal van startende ondernemers bevat. Gefotografeerd met een Canon EOS 5D Mark III en een Canon EF 50mm f/1.2L USM-objectief. © Laura Morton
Canon Professional Services

Met Canon ben je in veilige handen

Je krijgt gratis toegang tot advies van experts, onderhoud van apparatuur, inspirerende evenementen en exclusieve aanbiedingen met Canon Professional Services (CPS).

Haar nieuwe project is genoemd naar de weg die een breuklijn vormt tussen twee totaal verschillende werelden in haar woonplaats. "University Avenue begint bij de elitaire Stanford University, loopt door het perfect onderhouden Palo Alto, langs de enorme huizen waar de leidinggevenden van grote techbedrijven wonen, en kruist vervolgens met Highway 101", legt ze uit.

"Maar daarna ziet alles er onmiddellijk anders uit. De weg gaat verder door het hart van East Palo Alto, langs kleine huizen, bedrijfjes en buurthuizen, en eindigt aan de baai, pal naast de campus van Facebook. Met deze documentaire wil ik de levens van mensen die aan deze weg wonen en werken vastleggen, en zo inkomensongelijkheid een menselijk gezicht geven en illustreren hoe de ene gemeenschap achter kan blijven, terwijl de andere door zo veel weelde wordt omringd."

De cijfers liegen er niet om: uit overheidsstatistieken blijkt dat het inkomen per hoofd van de bevolking in Palo Alto $ 77.419 bedraagt, terwijl dat in East Palo Alto niet meer is dan $ 18.675. "Palo Alto is een van de rijkste plaatsen van het land", merkt Laura op. "De CEO van Apple woont er, en Mark Zuckerberg. Maar aan de overkant van de snelweg leeft 18% van de bevolking onder de armoedegrens."

"Ik kwam op het idee toen ik op een dag op Highway 101 reed, op de terugweg van Silicon Valley", herinnert Laura zich. "Er staat een bord waarop de afslag voor University Avenue wordt aangegeven: Palo Alto de ene kant op en East Palo Alto de andere kant op. Deze twee wijken, pal naast elkaar, leven in een ongelofelijk verschillende economische realiteit, en ik realiseerde me dat dit een goede manier zou zijn om deze inkomenskloof kort maar krachtig op de kaart te zetten."

Three casually dressed young men stand holding drinks and cigarettes in the backyard of a fraternity house, with assorted garden chairs, discarded carboard, an old mattress and other objects strewn around.
Jonge ondernemers uit Frankrijk nemen even pauze in de achtertuin van een Fraternity House in San Francisco, waar ze die nacht sliepen. Om geld te besparen, zoals veel anderen, maakte een van hen gedurende de zomer gebruik van CouchSurfing, in plaats van een appartement te huren. Gemaakt met een Canon EOS-1D X. © Laura Morton

Het nieuwe project vormt een natuurlijke opvolger van een eerdere serie van Laura, de bekroonde documentaire Wild West Tech, gefinancierd met een beurs van de Magnum Foundation, met als onderwerp de cultuur in de technologiesector in San Francisco en Silicon Valley.

"Dat project was bedoeld om te documenteren wat ik zag als een moderne goudkoorts", vertelt Laura.

"Mensen kwamen uit alle hoeken van de wereld met een idee, maar geen geld, bleven een paar maanden dromen en dan doofde het vuur. Ik fotografeerde bijvoorbeeld een paar jongens die de hele zomer aan CouchSurfing deden, terwijl ze aan hun app werkten. Op een avond moesten ze in hun gezamenlijke kantoor slapen, omdat ze geen geld hadden voor een andere plek. Voor mijn gevoel werd deze kant van de zaak over het hoofd gezien door de media; een kant die moest worden gedocumenteerd als belangrijk moment in de geschiedenis van deze stad van bloei en neergang."

Laura ziet dit niet als louter een lokale kwestie, maar als een urgente nationale zaak. "In Amerika is de kloof tussen arm en rijk sinds de Roaring Twenties niet zo groot geweest", zegt ze. "Sinds de zeventiger jaren is de ongelijkheid gegroeid en nu controleert naar schatting de rijkste 1% bijna even veel van de rijkdom van het land als de onderste 90%."

Laura is dankbaar voor de prijs die haar de mogelijkheid biedt aandacht te vragen voor deze belangrijke kwestie. "De subtielere verhalen, die economische kwesties vaak zijn, vragen in het algemeen een enorme hoeveelheid tijd en onderzoek in het veld om op de juiste manier verteld te kunnen worden", legt ze uit. "Daarom ben ik Canon dankbaar voor het sponsoren van deze prijs, die me de gelegenheid biedt om in de materie te duiken en de nodige tijd te nemen voor dit project."

Geschreven door Tom May


De uitrusting van Laura Morton

De essentiële kit waarmee professionals fotograferen

aa

Camera's

Canon EOS-1D X

De EOS-1D X combineert snelheid met beeldkwaliteit en is daardoor de volgende generatie camera voor professionals. De 18-Megapixel volbeeld-sensor met twee "DIGIC 5+"-processoren stelt de norm, en het maken van opnamen tot 12 fps gaat nog verder.

Canon EOS 5D Mark III

Met deze full-frame 22,3 Megapixel DSLR met 61-punts autofocus en continue opnamen met 6 fps kan alles met de hand worden ingesteld en de camera beschikt bovendien over een geïntegreerde HDR-modus.

Lenzen

Canon EF 24mm f/1.4L II USM

Dit groothoekobjectief met snel diafragma was de eerste met Canon's Subwavelength Structure Coating die reflecties en overstraling minimaliseert, terwijl UD en asferische elementen vertekening en aberraties uitbannen voor haarscherpe resultaten.

Canon EF 50mm f/1.2L USM

Met zijn maximale diafragma van f/1.2 en ultrasonische autofocus is dit bliksemsnelle objectief perfect als je met weinig licht moet werken.

Gerelateerde artikelen

Alles weergeven

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Klik hier voor inspirerende verhalen en het laatste nieuws van Canon Europe Pro

Meld je nu aan