ARTIKEL

Fashionportretten maken in Sicilië met de Canon EOS R6

Balletdanser Lee Jay Hoy poseert voor klassieke gebouwen in Palermo op Sicilië.

Modefotograaf Wanda Martin was de eerste professional die met de Canon EOS R6 foto's maakte, waarbij balletdanser Lee Jay Hoy in de klassieke omgeving van Palermo, Sicilië, als onderwerp fungeerde. Gefotografeerd met een Canon EOS R6 en een Canon RF 24-70mm F2.8L IS USM-lens, ingesteld op 24mm, 1/2000 sec, f/2.8 en ISO320. © Wanda Martin

Het werk van fashionfotograaf en Canon Ambassador Wanda Martin is geïnspireerd door de romantiek. Toen ze werd gevraagd om balletdanser Lee Jay Hoy voor een modeblad vast te leggen, werd ze aangetrokken door de weelderige en sierlijke gebouwen van de Italiaanse stad Palermo, de hoofdstad van Sicilië.

"Palermo heeft zulke prachtige klassieke gebouwen - precies het soort omgeving waarin ik graag fotografeer", aldus Wanda, een Hongaarse fotograaf die in Londen is gevestigd en voor veel belangrijke tijdschriften en commerciële klanten werkt. "Ik haal mijn inspiratie uit portretten uit de 17e tot 19e eeuw, met name de prerafaëlieten. Net als die kunstenaars gebruik ik natuurlijk of sfeervol licht voor het interieur. De sfeer van die schilderijen is wat ik wil vastleggen."

Twee balletdansers leunen tegen een muur.

Delen van het Palazzo Conte Federico in Palermo dateren uit de 12e eeuw, waardoor het de perfecte achtergrond is voor de kunstportretten van Wanda. Gefotografeerd met een Canon EOS R6 en een Canon RF 24-70mm F2.8L IS USM-lens, ingesteld op 24mm, 1/100 sec, f/2.8 en ISO1000. © Wanda Martin

Wanda Martin gebruikt een Canon EOS R6 om een danser te fotograferen in een sierlijk ingerichte kamer.

Dansers fotograferen in de sierlijke omgeving van het Palazzo was een testcase voor de autofocus, snelheid en prestaties van de Canon EOS R6 onder uiteenlopende lichtomstandigheden.

Voor het vastleggen van snelbewegende balletdansers bij weinig licht, heb je een snelle camera nodig met uitstekende AF, mogelijkheden bij weinig licht en een goed dynamisch bereik. Wanda, die meestal met een Canon EOS-1D X Mark II fotografeert, werd gevraagd om de Canon EOS R6 uitgebreid te testen.

De nieuwste full-frame systeemcamera van Canon biedt behalve een maximale framesnelheid van 20 fps1 (12 fps met de mechanische sluiter) ook uitstekende prestaties bij weinig licht, verbeterde AF voor het volgen van gezichten, ogen en lichamen, en 8-stops beeldstabilisatie, afhankelijk van het gebruikte objectief.

Geïnspireerd door klassieke gebouwen en ballet

De twee belangrijkste opnamelocaties van Wanda waren het weelderige, prachtig gemeubileerde Palazzo Conte Federico en het Teatro Massimo, het grote 19e-eeuwse operagebouw van Palermo en het grootste theater in Italië.

Wanda gebruikte twee RF-objectieven - de Canon RF 15-35mm F2.8L IS USM en de Canon RF 24-70mm F2.8L IS USM, twee van de drie essentiële professionele Canon-objectieven voor EOS R System-camera's.

Heb je Canon-apparatuur?

Heb je Canon-apparatuur?

Registreer je apparatuur voor gratis advies van experts, onderhoud van apparatuur, toegang tot inspirerende evenementen en exclusieve aanbiedingen met Canon Professional Services (CPS).

Wanda geeft altijd de voorkeur aan zoomobjectieven. "Ik werk graag snel en deze professionele zoomobjectieven bieden je de veelzijdigheid en dynamiek om in een handomdraai te schakelen van portretfoto's naar opnamen over de hele lengte", zegt ze. "De twee RF-objectieven waren snel, met een grootste diafragma van f/2.8 en krachtige optische beeldstabilisatie. Ze helpen je om creatief te blijven en in alle omstandigheden direct te reageren, voor prachtige en ongelooflijk scherpe beelden."

Wanda bereidde zich, zoals gewoonlijk, uitgebreid voor op de shoot, maar liet wat ruimte voor onverwachte ontwikkelingen. "Ik heb altijd een visie, een sfeer en een verhaal dat ik probeer vast te leggen", zegt ze. "Ik maak meestal moodboards, maar de shoot is afhankelijk van de persoonlijkheid van het model en de chemie tussen ons."

Balletdanser Lee Jay Hoy poseert op de vloer van een sierlijk ingerichte kamer.

Wanda zegt dat ze graag werkte met Lee. "Hij is een zeer geestdriftige, interessante persoon. We hebben inspiratie gehaald uit het klassieke ballet, maar met een eigentijdse aanpak.” Gefotografeerd met een Canon EOS R6 en een Canon RF 24-70mm F2.8L IS USM-lens, ingesteld op 24 mm, 1/160 sec, f/3.2 en ISO1250. © Wanda Martin

Zoals verwacht was de verlichting op beide locaties een uitdaging. In het Teatro Massimo kon Wanda de lichtapparatuur van het podium gebruiken, maar achter het podium was er alleen omgevingslicht en maakte ze foto's met minimaal ISO 6400. De Canon EOS R6 heeft een ISO-bereik dat kan worden uitgebreid tot ISO 204800 en biedt ongelooflijke prestaties in situaties met weinig licht.

De stijl van Wanda is om sfeervolle, stilstaande situaties vast te leggen, maar ze maakte nu ook foto's van de sprongen en pirouettes van Lee in de kamers van het Palazzo en op het podium van het theater. "Ik werk meestal niet met dansers, dus het was een uitdaging om de beweging en de vloeibaarheid vast te leggen", zegt ze.

Balletdanser Lee Jay Hoy vastgelegd in de lucht terwijl hij over een sierlijk ingerichte kamer springt.

"Ik kon de ogen, het lichaam en het hoofd van mijn onderwerp gemakkelijk volgen," zegt Wanda. "De gezichtsherkenning gaf me het vertrouwen om mijn model bij te houden en zijn dynamische en emotionele poses vast te leggen.” Gefotografeerd met een Canon EOS R6 en een Canon RF 24-70mm F2.8L IS USM-lens, ingesteld op 24 mm, 1/1300 sec, f/2.8 en ISO2000. © Wanda Martin

Actie vastleggen met 20 fps en 8-stops IS

Door haar ervaring met de Canon EOS 5D Mark II (nu opgevolgd door de Canon EOS 5D Mark IV) en de Canon EOS-1D X Mark III, voelde de Canon EOS R6 meteen vertrouwd aan voor Wanda. "Het voelde goed en ik kon meteen beginnen met fotograferen", zegt ze. Maar de camera bood ook functies die ze nog niet eerder had gebruikt. Dit vergrootte haar creatieve opties.

"Hoewel ik helemaal gewend ben aan het gewicht van camera's uit de EOS-1-serie, was het erg prettig om met zo'n lichte camera te fotograferen", zegt ze. "Ik zie de Canon EOS R6 als een camera die ik overal mee naartoe kan nemen - perfect voor documentaire- of portretfotografie."

De automatische scherpstelling met gezichtsherkenning van de Canon EOS R6 werkte perfect en volgde alle bewegingen van Lee. De EOS R6 is gebaseerd op de krachtige AF-systemen van verschillende professionele Canon-producten. De camera beschikt over Dual Pixel CMOS AF voor het volgen van gezichten, lichamen en ogen en een verticale en horizontale dekking van maximaal 100% bij gebruik van de automatische volgmodi. Met tot wel 6072 AF-gebieden kun je nauwkeurige handmatige selecties maken en met de AF-joystick kun je tijdens een dynamische opname snel naar een focusgebied bewegen.

Balletdansers bewegen snel - de perfecte houding of een middelhoge sprong duurt vaak maar een paar frames - maar de mogelijkheid om opnamen te maken met tot wel 20 fps1 met de stille elektronische sluiter van de Canon EOS R6 gaf Wanda meer opties. "De uitdaging van deze shoot was het vastleggen van snelle bewegingen", zegt ze. "Dankzij de snelheden tot 20 fps was het eenvoudiger om dat ene beslissende moment vast te leggen."

Schoonheid in beweging: de eerste video-opnamen met de Canon EOS R6

Fashion-filmmaker en Canon Ambassador Javier Cortés filmt een dansreis door Sicilië met de full-frame Canon EOS R6-systeemcamera.

Dankzij de 8-stops2 beeldstabilisatie van de camera, afhankelijk van het gebruikte objectief, kon Wanda ook foto's maken met veel langere belichtingstijden en zonder statief. "Iemand vertelde me dat het mogelijk was om minstens twee seconden lang vanuit de hand te fotograferen, maar dat leek me sterk. Maar in het Palazzo lukte het me om zelfs vier seconden lang vanuit de hand te fotograferen en de achtergrond was nog steeds scherp. Ik kon het niet geloven."

Een danser staat in een deur van een sierlijk ingerichte kamer, armen wazig door de beweging.

Wanda gebruikte een sluitertijd van vier seconden om deze impressie van de beweging van de danser vast te leggen. Hoewel ze uit de hand fotografeerde met een lange sluitertijd, is de achtergrond nog steeds scherp. Gefotografeerd met een Canon EOS R6 en een Canon RF 15-35mm F2.8L IS USM-lens, ingesteld op 15mm, 4 sec, f/14 en ISO100. © Wanda Martin

Balletdanser Lee Jay Hoy ligt op een bank en kijkt omhoog naar de camera.

Een droomfoto voor Wanda in de stijl van de oude meesters. "Het Vari-angle-scherm maakte het heel eenvoudig om snel vanuit een ander perspectief te fotograferen", zegt ze. Gefotografeerd met een Canon EOS R6 en een Canon RF 24-70mm F2.8L IS USM-lens, ingesteld op 24mm, 1/85 sec, f/2.8 en ISO2500. © Wanda Martin

De grenzen van creatieve vrijheid verleggen

Wanda kreeg ook de kans om voor het eerst een variangle scherm te gebruiken en dit hielp haar een foto te maken waar ze al lang van droomde. "De oude meesters schilderden vroeger hun muzen al liggend op een bank in een klassieke positie, en het leek me interessant om het mannelijke model op dezelfde manier te fotograferen", zegt ze. "Lee ging op een bank liggen en zijn gezicht en bovenlichaam werd verlicht door een mooie straal goudkleurig licht."

Toen Wanda na afloop de in Sicilië gemaakte foto's bekeek, was ze bijzonder tevreden over de kwaliteit van de bestanden en vond ze het dynamische bereik "indrukwekkend, met hooglichten en schaduwen vol details". Dit was zelfs het geval in foto's met tegenlicht en bij opnamen in donkere ruimten met slechts flarden helder licht.

Twee balletdansers poseren samen op het toneel van Teatro Massimo, Sicilië.

De Canon EOS R6 presteerde uitstekend, zelfs bij het gebrek aan licht in Teatro Massimo. Gefotografeerd met een Canon EOS R6 en een Canon RF 24-70mm F2.8L IS USM-lens, ingesteld op 24mm, 1/800 sec, f/3.2 en ISO3200. © Wanda Martin

Modefotograaf Wanda Martin met een Canon EOS R6.

Wanda vond dat de Canon EOS R6 haar creatieve opties uitbreidde en haar in staat stelde haar visie te verwezenlijken. "Voor mij was de uitdaging van de shoot vooral om de dynamiek en de beweging van de danser vast te leggen, terwijl ik de schilderijkwaliteit die ik leuk vind en een redactioneel perspectief in stand kon houden. Ik ben erg blij met het resultaat."

Maar nog belangrijker: volgens Wanda gaf de Canon EOS R6 haar meer creatieve vrijheid en kon ze zo haar grenzen verleggen. "Ik wil niet te veel nadenken over de technische aspecten. Ik wil me niet constant afvragen of het te donker is, of dat mijn foto's misschien te veel ruis bevatten of wazig zijn. Ik heb een camera nodig die mijn leven makkelijker maakt en me helpt het verhaal vast te leggen dat ik wil vertellen - zo snel mogelijk.

"Met de EOS R6 kun je fotograferen bij weinig licht met een zeer hoge ISO-snelheid en ook je sluitersnelheid verlagen terwijl je gewoon vanuit de hand foto's maakt. En ik vind de veelzijdigheid ook geweldig, want het is ook nog eens een perfecte videocamera. Ik heb alles gevonden wat ik echt nodig heb in een camera."

David Clark

De uitrusting van Wanda Martin

De essentiële kit waarmee professionals fotograferen

De uitrusting van Wanda Martin

Camera

Canon EOS R6

Deze geavanceerde full-frame systeemcamera is bij uitstek geschikt voor zowel foto's als video's en biedt indrukwekkende prestaties bij weinig licht en intelligente AF. "Ik vond vooral de hoge ISO-prestaties en de AF met gezichtsherkenning geweldig", zegt Wanda.

Objectieven

Canon RF 15-35mm F2.8L IS USM

Canon's snelste ultragroothoekzoom met een Nano USM-motor, 5-stops beeldstabilisatie, plus 3 asferische elementen en 2 UD-elementen voor verbluffende scherpte. Wanda zegt dat ze hiermee "prachtige en ongelooflijk scherpe beelden" kan maken.

Canon RF 24-70mm F2.8L IS USM

De Canon RF 24-70mm F2.8L IS USM is een van de drie essentiële professionele RF-objectieven van Canon. Het heeft een snel diafragma en beeldstabilisatie plus een Nano USM-motor voor stille scherpstelling. "Ik werk graag snel en de professionele RF-zoomobjectieven geven je de veelzijdigheid en dynamiek om in een handomdraai te schakelen van portretfoto's naar opnamen over de hele lengte", zegt Wanda.

Gerelateerde artikelen

 • FASHION

  10 tips voor beginnende fashionfotografen

  Van belichting tot compositie: ontdek insidertips waarmee je je fashionfoto's naar een professioneel niveau tilt.

 • ARTIKEL

  Young Photographer: fashionfotografie leren

  In een samenwerkingsproject met Getty Images en Canon leert aankomend talent Rianna Gayle de belangrijkste technieken van fashionfotograaf Wanda Martin.

 • ARTIKEL

  Canon EOS R5 versus EOS R6 – welke past bij jou?

  Canon introduceert niet één maar twee baanbrekende full-frame systeemcamera's. Ontdek welke het best bij jou past. Een vergelijking van de EOS R5 en de EOS R6.

 • ARTIKEL

  Maak kennis met de volgende generatie: Canon EOS R6

  De Canon EOS R6, Canon's volgende generatie full-frame systeemcamera, biedt allround uitmuntendheid in foto's en video's, met maximaal 20 fps, 8 stops IS, 4K 60p en verbluffende prestaties bij weinig licht.

 • Meld je aan voor de nieuwsbrief

  Klik hier voor inspirerende verhalen en het laatste nieuws van Canon Europe Pro
  1. *De opnamesnelheid is afhankelijk van het accutype, het gebruik van een battery grip of Wi-Fi en de gebruikstemperatuur. Zie specificaties voor meer informatie.
  2. 8 stops gebaseerd op de CIPA-standaard met RF 24-105mm F4 L IS USM op een brandpuntsafstand van 105 mm