ARTIKEL

Klein maar fijn: het plezier van intieme bruiloften

Koppels kiezen steeds vaker voor een intieme bruiloft – maar wat betekent dat voor huwelijksfotografen? Pablo Laguia en zijn vrouw Ana Gómez bespreken de voordelen en beloningen van het fotograferen van kleinschalige vieringen op grootse locaties.
Pasgetrouwd stel omarmt elkaar, met de ogen gesloten en het voorhoofd tegen elkaar. De bruid draagt een bloemenkrans in het haar.

Intieme bruiloften zijn in opkomst, aangezien steeds meer stellen kiezen voor een kleine en intieme bruiloft in plaats van een grote, traditionele ceremonie. Voor internationaal trouwfotografenduo Pablo Laguia en zijn vrouw Ana Gómez betekent dit een andere, maar tevens meer lonende manier van werken. Gefotografeerd met een Canon EOS 6D (nu opgevolgd door de Canon EOS 6D Mark II) met een Canon EF 50mm f/1.2L USM-objectief, ingesteld op 1/250sec, f/2.5 en ISO100. © Pablo Laguia

Na alles wat er in 2020 is gebeurd, is het geen verrassing dat er steeds meer intieme bruiloften plaatsvinden omdat koppels kiezen voor een veel eenvoudigere en persoonlijkere ceremonie in plaats van een grootse, formele bruiloft. Klein betekent echter niet saai. Om hun hang naar avontuur te uiten, kiezen koppels er steeds vaker voor om traditionele locaties te verruilen voor adembenemende buitenlocaties of ongebruikelijke locaties. Welke locatie het bruidspaar ook kiest voor hun ja-woord, het selecteren van de juiste fotograaf voor een intieme bruiloft is nog belangrijker wanneer de beelden die worden vastgelegd, de enige manier is waarop de speciale dag wordt gedeeld met familie en vrienden.

Internationaal huwelijksfotograaf en Canon Ambassador Pablo Laguia werkt samen met zijn vrouw Ana Gómez vanuit hun basis in Alicante, Spanje, en het fotograferen van intieme bruiloften is nu een belangrijk deel van hun activiteiten. Ana werkte in de mode-industrie en ze ontmoetten elkaar toen ze samen aan campagnes werkten. "We dachten dat we een goed team zouden vormen," zegt ze. Ana houdt zich bezig met de marketing, communicatie en klanten, terwijl ze ook als tweede fotograaf werkt.

Hier deelt het koppel de lessen die zij hebben geleerd tijdens het fotograferen van intieme bruiloften en waarom het zo'n unieke kick is om bij kleinschalige ceremonies achter de camera te staan.

Een pasgetrouwd stel in een omarming, in het midden van een halve cirkel laagbrandende vuren.

Pablo en Ana bekijken de trouwlocaties vaak op Google Earth en gebruiken een app om de meest gunstige tijden voor opnames te bepalen. Gefotografeerd met een Canon EOS 6D met een Canon EF 35mm f/1.4L II USM-objectief, ingesteld op 1/100 sec, f/3.2 en ISO100. © Pablo Laguia

Hoe zijn jullie begonnen met het fotograferen van intieme bruiloften?

"We kwamen in aanraking met het fotograferen van intieme bruiloften op dezelfde manier als veel van ons werk – via sociale media," legt Ana uit. "Onze eerste boeking voor een intieme bruiloft kregen we via Instagram. Zodra je foto's van een intieme bruiloft kunt laten zien, kun je aan de slag. Spanje is nogal een conservatief land, dus intieme bruiloften komen niet zo vaak voor. Veel van onze intieme bruiloften vinden plaats in de VS of in Azië, dus het heeft voor ons deuren naar nieuwe markten geopend."

Hoeveel van de shoot is gepland bij een intieme bruiloft?

"We werken ongeveer de helft van onze opnames uit voordat we gaan, en de andere helft is spontaner," zegt Ana. "En we proberen minstens te werken volgens onze richtlijnen. Voordat we vertrekken zoeken we de locatie op via Google Earth, leggen we alles vast, en gebruiken we een app om te ontdekken hoe laat de zon ondergaat en wanneer we het beste licht hebben.

"We werken altijd samen als we intieme bruiloften vastleggen – we zijn nooit alleen. Ik leg de details vast en de emotie, en Pablo is altijd op zoek naar het perfecte kader.

Heb je Canon-apparatuur?

Heb je Canon-apparatuur?

Registreer je apparatuur voor gratis advies van experts, onderhoud van apparatuur, toegang tot inspirerende evenementen en exclusieve aanbiedingen met Canon Professional Services (CPS).
Een pasgetrouwd stel wandelt door een veld met bomen aan de rand van een bos.

Een sfeervolle foto, van bovenaf vastgelegd, van een pasgetrouwd stel dat in een uitgestrekt landschap aan de rand van een bos in Oslo wandelt. Overgangsfoto's zoals deze helpen om het verhaal van de dag te vertellen. Gefotografeerd met een Canon EOS 6D met een Canon EF 35mm f/1.4L II USM-objectief, ingesteld op 1/800 sec, f/2 en ISO160. © Pablo Laguia

Een bruid staat bij het raam van een luxueuze hotelkamer. Haar schoenen staan op de stoel naast haar.

De achtergrond van Pablo en Ana in de fashionfotografie is duidelijk zichtbaar in deze opname van het silhouet van de bruid tegen een raam. Gefotografeerd met een Canon EOS 5D Mark IV met een Canon EF 35mm f/1.4L II USM-objectief, ingesteld op 1/125 sec, f/1,8 en ISO400. © Pablo Laguia

Hoe belangrijk is het om een verhaal te vertellen bij het fotograferen van intieme bruiloften?

"Het is alles voor ons," zegt Ana. "Het is ons handelsmerk. Overgangsfoto's helpen het verhaal te vertellen. We fotograferen niet alleen het koppel, maar ook het landschap, de emoties en de details. Dat maakt het verhaal uniek, dus voor ons is het erg belangrijk. Voor ons is huwelijksfotografie niet anders dan modeshoots of een documentaire. Een bruiloft is een verhaal, het is mode, het is portretten – het is alles."

Is het fotograferen van intieme bruiloften uitdagender dan traditionele bruiloften?

"Ik zou het geen uitdaging willen noemen," zegt Ana. "Het is eenvoudiger dan het fotograferen van een gewone bruiloft, omdat er geen protocollen en vaste schema's zijn. Het koppel is meer relaxed en het voelt als een avontuur. We vertrekken samen met hen, beklimmen misschien een berg met hen – stel je de gevoelens voor als je de top bereikt: de emoties, de opwinding – het is zo'n groot avontuur om te fotograferen."

Een pasgetrouwd stel loopt hand in hand over een begraafplaats, terwijl duiven door de lucht vliegen.

Pablo en Ana hebben ontdekt dat de sleutel tot het vastleggen van de meest natuurlijke en intieme opnamen een goede verstandhouding met de koppels is. Gefotografeerd met een Canon EOS 6D met een Canon EF 50mm f/1.2L USM-objectief, ingesteld op 1/200 sec, f/2.2 en ISO250. © Pablo Laguia

Wat hebben jullie geleerd van het fotograferen van intieme bruiloften?

"De klant heeft altijd gelijk!" zegt Pablo. "Natuurlijk hebben we veel dingen geleerd, maar het belangrijkste is dat je veel met je klanten moet praten, hen op hun gemak moet stellen en elk detail moet bespreken zodat er geen verrassingen zijn. Ze moeten de fotograaf kennen en weten wat ze die dag gaan doen. We hebben geleerd dat dit uitermate belangrijk is. De klanten moeten van je werk houden, want als ze zich niet op hun gemak voelen bij jou, of als ze het idee hebben dat jij niet de juiste persoon bent om hun bruiloft te fotograferen, zal het resultaat niet hetzelfde zijn. Ze moeten gelukkig en ontspannen zijn."

Pasgetrouwd stel houdt een sterretje vast onder een paraplu in de regen.

Tips voor huwelijksfotografie

Huwelijksfotografen Fabio Mirulla en Carmen en Ingo over obstakels, lockdown en beperkingen omzetten in creatieve mogelijkheden.

Hoe stel je koppels op hun gemak en zorg je ervoor dat ze zich comfortabel voelen?

"Het hangt af van het koppel," zegt Ana. "We proberen veel met hen te praten en ze zelfvertrouwen te geven. We skypen, vragen naar hun verhaal en proberen hen zo goed mogelijk te leren kennen. Als we een beetje van hen weten – bijvoorbeeld hun favoriete liedje, hoe we ze aan het lachen krijgen of op hun gemak kunnen stellen – helpt dat bij het vastleggen van de emotie."

Een pasgetrouwd stel danst op een heuvel naast een man die doedelzak speelt.

Deze opname, gemaakt op het eiland Skye, legt de energie en het karakter van de dag vast, en geeft de reportage-achtige fotografiestijl van Pablo en Ana weer. Gefotografeerd met een Canon EOS 5D Mark IV en een Canon EF 24mm f/1.4L II USM-objectief, ingesteld op 1/800 sec, f/4 en ISO200. © Pablo Laguia

Hoe kun je door je uitrusting intieme bruiloften in een onopvallende reportagestijl vastleggen?

"Wij houden van natuurlijk licht," zegt Pablo, die recent zijn Canon EOS 6D verruilde voor een Canon EOS R5. "We werken altijd buiten en onze uitrusting is perfect voor dit soort fotografie. Het formaat en lage gewicht van de EOS R5 maken hem perfect voor deze shoots, en hij is betrouwbaar bij slechte weersomstandigheden.

"De EOS R5 biedt een ongelooflijke beeldkwaliteit, zelfs bij weinig licht, en heeft veel functies die ons leven eenvoudiger maken. Door Eye-tracking kunnen wij ons volledig onderdompelen in een scène zonder ons druk te hoeven maken over scherpstellen. Een andere functie die we fascinerend vinden, is de elektronische zoeker, wat ons helpt bij het vinden van de perfecte belichting. En door de Image Stabilizer kunnen we opnames maken zonder een statief, wat voorheen ondenkbaar was.

"Om een beetje magie toe te voegen aan speciale momenten of een geweldige locatie gebruiken we het Canon TS-E 24mm f/3.5L-tilt-shiftobjectief (inmiddels opgevolgd door de Canon TS-E 24mm f/3.5L II). Dit objectief is perfect voor het testen van je creativiteit. We gebruiken ook de Canon EF 50mm f/1.2L USM - een objectief dat perfect is voor dagelijks gebruik – voor zowel bruiloften als reizen. Onze allrounder is het Canon EF 35mm f/1.4L II USM-objectief, aangezien we er de hele bruiloft mee kunnen fotograferen - het objectief heeft een groothoekbereik en is zeer veelzijdig. Ana's favoriete objectief is de Canon EF 135mm f/2L USM, die ideaal is voor portretfoto's."

Een pasgetrouwd stel kussend op een heuvel vóór besneeuwde bergtoppen.

Dit leuke portret is gemaakt in Nieuw-Zeeland en geeft niet alleen de romantiek van het moment weer, maar is tevens een verbluffende landschapsfoto. Gefotografeerd met een Canon EOS 6D met een Canon EF 35mm f/1.4L II USM-objectief, ingesteld op 1/160 sec, f/3.5 en ISO200. © Pablo Laguia

Wat is de grootste beloning voor het fotograferen van intieme bruiloften?

"Intieme bruiloften kunnen twee personen zijn of het koppel plus een paar gasten," zegt Ana. "Omdat we de hele dag met hen samen zijn - soms zelfs een aantal dagen – vertrekken we met iets geweldigs. Een bruiloft is voor veel mensen de meest belangrijke dag van hun leven - en jij mag die met hen doorbrengen.

"We vinden het zo leuk omdat het niet alleen een avontuur is, maar we ontmoeten ook nog eens fantastische mensen die soms vrienden worden. Daar zijn we zo dankbaar voor. Het is een eer om deel uit te maken van iemands bruiloft, voor mij is dat het beste deel van het werk."

Lorna Dockerill

Gerelateerde artikelen

 • ARTIKEL

  Marketingtips van een professionele huwelijksfotograaf

  Canon Ambassador Sanjay Jogia deelt zijn beste marketingtips voor huwelijksfotografen

 • ARTIKEL

  De beste Canon-lenzen voor huwelijksfotografie

  Huwelijksfotografen Julia Blumenthal en Gil Gropengießer en fotograaf voor bruiloften in het buitenland Fabio Mirulla onthullen hun favoriete lenzen.

 • PORTRET

  De beste objectieven voor portretfotografie

  Guia Besana, Félicia Sisco, Helen Bartlett, James Musselwhite en Ilvy Njiokiktjien onthullen wat hun favoriete professionele objectieven zijn voor het maken van portretten.

 • ARTIKEL

  3 huwelijksfotografie-objectieven voor prachtige bokeh

  Professional Marina Karpiy vertelt waarom haar favoriete huwelijksfotoapparatuur bestaat uit prime-objectieven uit de Canon L-serie in plaats van zoomobjectieven.

 • Meld je aan voor de nieuwsbrief

  Klik hier voor inspirerende verhalen en het laatste nieuws van Canon Europe Pro