BRUILOFTEN

Perfecte match: de beste Canon-camera's voor trouwvideografie en -fotografie

Ontdek de beste camera's voor hoogwaardige trouwvideo's, en die het meest geschikt zijn om zowel video's als foto's van de gebeurtenis vast te leggen.
Een jong stel, gefotografeerd vanuit een lage hoek, staat tegenover elkaar in een tuin, met onscherpe bomen en struiken achter hen.

De Canon EOS R5 C is de perfecte camera voor bruiloften voor zowel videospecialisten als hybride fotografen. Hij kan overschakelen van een volwaardige Cinema EOS-videocamera naar een professionele fotocamera, met een 45 Megapixel sensor die zowel foto's tot wel 20 fps kan maken als lange 8K RAW-video's. Gefotografeerd met een Canon EOS R5 C en een Canon RF 35mm F1.8 Macro IS STM-objectief, ingesteld op 1/50 sec, f/1.8 en ISO100. © Kevin Clerc

Een trouwalbum is niet meer genoeg. Tegenwoordig willen digitaal goed onderlegde echtparen digitale foto's en video's van topkwaliteit, die ze met familie en vrienden over de hele wereld kunnen delen. Of je je nu vooral op foto's richt, een hybride fotograaf bent die zowel foto's als video met één camera wil vastleggen, of een specialist in videografie die een filmische ervaring wil creëren, er is een Canon-camera die perfect is voor de grote gebeurtenis.

We spraken met professionele bruidsfotografen en Canon's technische experts om uit te zoeken wat de beste camera is als je hoofdzakelijk trouwvideo's maakt, en voor trouwvideo's als aanvulling op fotografie.

Een blik over de schouder van de fotograaf op het LCD-scherm van een Canon EOS R5 C-camera waarop een bruid en bruidegom te zien zijn. Hetzelfde stel is onscherp te zien op de achtergrond.

De Canon EOS R5 C combineert 8K RAW-video en 45 Megapixel foto's in een ongelooflijk compacte en toch robuuste body, en beschikt over het volledige scala aan hoogwaardige Cinema EOS-functies, dubbele kaartsleuven, plus professionele autofocus. Een integraal, actief koelsysteem maakt het mogelijk volledig 8K-video's op te nemen net zo lang als je dat nodig hebt.

De beste Canon-camera's voor hoogwaardige trouwvideo's

Canon's Cinema EOS-serie is speciaal bedoeld voor professionele, eersteklas video-opnamen. Enkele van de nieuwste modellen, zoals de EOS R5 C en EOS C70, zijn bedoeld om te worden gecombineerd met de groeiende reeks formidabele RF-objectieven. Voor hybride fotografen die de speciale functies van het Cinema EOS-systeem niet nodig hebben, maar toch zowel professionele video als geavanceerde foto's willen maken, maakt de EOS R5naadloze omschakeling tussen beide mogelijk – zie hieronder de beste Canon-camera's voor bruidsfotografie en -videografie.

Canon EOS R5 C

"De Canon EOS R5 C is gebaseerd op de EOS R5", legt productspecialist bij Canon Europe Ram Sarup uit. "Het zijn allebei hybride camera's, bij uitstek geschikt om zowel foto's als video vast te leggen, maar ze benaderen de combinatie vanuit verschillende uitgangspunten. De EOS R5 is een fantastische krachtpatser voor foto's, terwijl de EOS R5 C – uit Canon's Cinema EOS-serie – veel meer gericht is op video, waardoor het een indrukwekkend instrument is voor filmopnamen.

"Voortbouwend op dezelfde 45 Megapixel beeldsensor en processor als de EOS R5, voegt de EOS R5 C een actief koelsysteem toe waarmee langere 8K video-opnamen mogelijk zijn. De meeste klanten vragen nog niet om 8K-video, maar opnamen in 8K geven je de vrijheid om tijdens de nabewerking bij te snijden, te pannen en te zoomen."

De Canon EOS R5 C-camera.

Canon EOS R5 C

Maak adembenemende 8K-video en 45 Megapixel foto's met Canon's meest compacte Cinema EOS-camera die overal op voorbereid is.

Naast 8K 30p in HEVC en 4K in XF-AVC met oversampling, beide zeer praktische formaten die veel gebruikt worden door trouwvideografen, biedt de EOS R5 C meervoudige 12-bits RAW-opnamemogelijkheden voor video. "Dat biedt videografen de grootste flexibiliteit", legt Ram uit. "De beschikbaarheid van meerdere RAW-opties, en van XF-AVC- en MP4-formaten, maakt van de EOS R5 C echt een goede aanvulling op de rest van de Cinema EOS-serie. De maximale 8K framerate wordt ook verhoogd van 30 fps tot 60 fps, met een externe voedingsbron.

"Andere videospecifieke functies in vergelijking met de EOS R5 zijn een waveform-monitor, false colour en een aansluiting voor tijdcode, belangrijke professionele tools en functies voor hoogwaardige video-opnamen. Ook al is het de kleinste, meest lichte Cinema EOS-camera, toch levert de EOS R5 C absoluut prachtige opnamen. De bediening is ook bijzonder goed te personaliseren, met 13 knoppen waaraan je verschillende functies kunt toewijzen, zodat je precies kunt werken zoals je zelf wilt."

Filmmaker Kevin Clerc gebruikte de EOS R5 C om een bruiloft te filmen als onderdeel van een film over het eiland Madeira, en hij was onder de indruk van de veelzijdigheid van de camera. Hij vond de autofocus met oog- en gezichttracking 'bijzonder betrouwbaar' en was dol op de functie Dual Pixel Focus-Guide, een handig hulpmiddel als je handmatig scherpstelt. "Wat een professionele camera in zo'n kleine body!" merkt hij op.

Uiteindelijk is de EOS R5 C ideaal voor professionals die een compacte, lichte camera nodig hebben voor het maken van lange, hoogwaardige trouwvideo's, samen met de mogelijkheid om een hele bruiloft vanuit een fotoperspectief met uitzonderlijke resolutie vast te leggen, en dat allemaal zonder van camera te hoeven wisselen.

Canon EOS C70

De compacte EOS C70 was Canon's eerste Cinema EOS-camera met RF-vatting, compatibel met de groeiende reeks baanbrekende RF-objectieven.

"Een belangrijk voordeel van de EOS C70 is dat deze een DGO-sensor (Dual Gain Output) heeft", zegt Ram. "Deze voert de opnamegegevens tweemaal uit, met prioriteit voor hooglichten en schaduwen, en combineert dan de twee signalen, waardoor het dynamisch bereik op sensorniveau wordt vergroot. Het resultaat is dat de Super 35mm-sensor een ongelooflijk 16+ stops dynamisch bereik produceert, met een fantastisch verloop bij hooglichten en schaduwdetails. Hij is geweldig voor trouwvideo's, waarbij je alles wilt vastleggen, van zonnige luchten en witte jurken tot donkere pakken.

De Canon EOS C70-camera.

Canon EOS C70

Een nieuwe generatie Cinema EOS System-camera met RF-vatting en Canon's 4K Super 35mm DGO-sensor.

"Ingebouwde neutrale dichtheidsfilters maken het geheel nog aantrekkelijker, ideaal om grote diafragma's te blijven gebruiken voor een geringe scherptediepte, zelfs bij fel licht", voegt Ram eraan toe. "Speciale audioregelaars zorgen voor een eersteklas geluidskwaliteit, samen met mini-XLR-aansluitingen voor het koppelen van andere professionele audioapparatuur. Bovendien kun je met de vattingadapter EF-EOS R 0.71x het brede scala aan Canon EF-objectieven gebruiken met behoud van dezelfde full-frame beeldhoek naast een verhoogde lichttransmissie van ongeveer 1-stop."

Sofia en Elena Costa, die Costa Sisters Productions, een bedrijf voor trouwvideografie, runnen, hebben hun unieke stijl gebaseerd op het creëren van een gevoel van snelle beweging. Ze maken opnamen met een Canon EOS R5, waar ze dol op zijn vanwege de 8K video-opnamemogelijkheden en beeldstabilisatie, maar vooral met een EOS C70. "Een van de fantastische dingen aan de EOS C70 is de AF met gezichts- en oogdetectie, vooral als we onderweg zijn tijdens bruiloften", zegt Elena. "De 4K-opname met 120 fps van de camera is ook zeer geschikt voor het maken van slow-motionopnamen, ideaal voor scènes als de eerste dans, de eerste kus en confetti-opnamen. Hiermee voeg je een filmische sfeer toe aan de trouwvideo."

Canon EOS C200

Marco Abba heeft zich gevestigd in Rimini, Italië, en maakt al sinds 2009 trouwvideo's met zijn vrouw Stefy.

"De EOS C200 heeft veel voordelen", zegt Marco. "De camera is ergonomisch in gebruik, de accu's hebben een lange levensduur en dankzij de dubbele SD-kaartsleuf kunnen we realtime back-ups van beeldmateriaal maken. De hoofdfuncties zijn ook eenvoudig toegankelijk via de desbetreffende toetsen (zoals WB, ND, Zebra en Waveform).

"Met ND-filters hebben we altijd een opnamehoek van 180 graden met een framerate van 50 fps, zelfs bij fel licht. We hoeven het diafragma niet te sluiten om te voorkomen dat onze beelden overbelicht worden of zelfs een te hoge sluitertijd in te stellen. Zo zijn onze beelden altijd heel natuurlijk en zacht."

De Canon EOS C200-camera.

Canon EOS C200

De nieuwe EOS C200 is een compacte en veelzijdige hoogwaardige camera voor filmmakers die haarscherpe beelden in 4K 50p willen maken.

Marco voegt daaraan toe dat hij niet zonder de betrouwbare AF van de camera zou kunnen. "Ik weet altijd zeker dat het onderwerp scherp is, zelfs als ik het scherm niet goed zie omdat ik opnamen maak in de volle zon", zegt hij. Aan het andere uiterste heeft hij de AF met gezichtsdetectie van onschatbare waarde gevonden, zelfs bij weinig licht, zoals wanneer hij de toespraken op de receptie fotografeert - zelfs als de sprekers zich bewegen, blijft de AF op hen gericht.

Een stel houdt hartvormige rode ballonnen vast tegen een stralende blauw/paarse lucht. De foto is zo gemaakt dat alleen de bovenkant van hun hoofden te zien is.

"Systeemcamera's boden me een heel nieuwe manier van fotograferen", zegt Fabio Mirulla, die deze geestige foto maakte met een Canon EOS R5 en een Canon RF 50mm F1.2L USM-objectief, ingesteld op 1/160 sec, f/6.3 en ISO320. © Fabio Mirulla

De beste Canon-camera's voor bruidsfotografie en -videografie

Zoals eerder gezegd, is de EOS R5 C een volwaardige Cinema EOS-videocamera die kan overschakelen op het maken van 45 Megapixel foto's. Als je de Cinema EOS-interface en de gespecialiseerde professionele video-outputmogelijkheden van de EOS R5 C niet nodig hebt, kun je met alle Canon professionele EOS-camera's zowel foto's als video-opnamen maken. Met deze hybride mogelijkheden heb je gedurende de hele dag meer mogelijkheden om verhalen te vertellen – en dat alles zonder extra apparatuur mee te hoeven nemen of extra fotografen of videografen in te schakelen.

Canon EOS R5

"Een schitterende hybride camera, de EOS R5 is minder op video gericht dan de EOS R5 C", zegt Ram. "Toch kan hij video's van professionele kwaliteit opnemen en heeft hij verschillende voordelen. Voor mensen die geen lange 8K video-opnamen hoeven te maken, maar wel direct moeten kunnen schakelen tussen video- en foto-opnamen, is de EOS R5 een perfecte keuze."

"De aparte video-opnameknop van de EOS R5 is een geweldige hybride functie", voegt Canon Europe Senior Product Specialist Mike Burnhill toe. "Dat betekent dat je foto's kunt maken en, gewoon door op de videoknop te drukken, video's kunt gaan opnemen met een heel andere reeks filminstellingen, zonder zelfs maar je blik van de zoeker te hoeven halen of naar menu's te hoeven gaan. Hij is perfect om niet te herhalen momenten vast te leggen, zoals het gooien van het boeket. En voor situaties als deze, waarin het een moeilijke keuze is tussen video-opnamen of foto's, kun je eenvoudig video opnemen in 8K en daaruit 33 Megapixel foto's halen."

De Canon EOS R5-camera.

Canon EOS R5

De ongeëvenaarde prestaties van de EOS R5 zullen je fotografie en filmproductie radicaal veranderen.

Canon Ambassador en winnaar van International Wedding Photographer of Year 2021 Fabio Mirulla maakt foto's met een Canon EOS R5 en EOS R6. "De autofocus met oogdetectie/-tracking is fenomenaal, en stelt echt elke keer scherp, zelfs als mensen bewegen of er confetti door de scène vliegt", zegt hij. "Nu laat ik het scherpstellen gewoon over aan de camera en concentreer ik me op compositie en timing."

"Autofocus met gezichts- en oogdetectie/-tracking betekent dat je niet meer hoeft te goochelen met compositie en AF-punten – de camera regelt alles voor je", voegt Mike eraan toe. "Zelfs met snelle f/1.2-objectieven met een heel kleine scherptediepte kun je rekenen op een steeds nauwkeurige scherpstelling op precies de juiste plek. Je krijgt er een nieuw niveau van zekerheid door, zodat je meer risico's kunt nemen en creatiever kunt worden."

Fabio vindt de hoge resolutie van de EOS R5 erg handig. "Op verschillende belangrijke momenten tijdens een bruiloft," zegt hij, "zoals tijdens de ceremonie zelf en de toespraken, moet je vanuit een vaste positie fotograferen en heb je geen tijd om van objectief te wisselen. De resolutie van 45 Megapixel betekent dat je vrij fors kunt bijsnijden en toch nog mooie resultaten krijgt.

"Het live belichtingsvoorbeeld is nog zo'n geweldige functie. Ik speel graag met schaduwen en licht en het is ongelooflijk dat ik al voor de opname kan zien hoe de foto eruit zal zien. Ook IBIS is zo baanbrekend voor mij. Ik beweeg veel als ik fotografeer en dat ik geen statief of monopod hoef te gebruiken, geeft me een heel nieuw niveau van creatieve vrijheid."

Een stel omhelst elkaar, terwijl ze in een binnentuin staan en een groep dansers rode stof om hen heen draait.

De verbeterde AF voor onderwerptracking in de EOS R3 zorgt ervoor dat de onderwerpen op je foto's en video's scherp blijven, ongeacht wat er om hen heen gebeurt, of er nu confetti rondvliegt of iets exotischer, zoals in deze demonstratiefoto van lifestyle bruiloftspecialiste Vanessa Joy.

Canon EOS R3

"De Canon EOS R3 is een uitstekende hybride camera voor bruidsfotografie", zegt Mike. "Natuurlijk heeft hij ook IBIS, de autofocusmogelijkheden met gezichtsherkenning en oogdetectie van de EOS R5 en EOS R6, en net als de EOS R5 een directe video-opnameknop, zodat je naar video kunt overschakelen zonder in menu's de instellingen te moeten veranderen. Maar op de EOS R3 kun je met de elektronische sluiter foto's maken met een fenomenale snelheid tot 30 fps, zodat je er zeker van bent dat je die bepalende momenten en snelle blikken kunt vastleggen. De elektronische sluiter betekent ook dat je volledig geluidloos kunt fotograferen tijdens de ceremonie en voor spontane foto's, maar, in tegenstelling tot andere systeemcamera's, kun je deze camera ook met flits gebruiken. Dit bespaart de noodzaak om tussen sluiterstanden te wisselen voor verschillende opnamen met en zonder flits.

De Canon EOS R3-camera.

Canon EOS R3

Vergankelijke momenten door de tijd, vastgelegd op beeld op een nooit eerder vertoonde manier. Welkom in de toekomst van de actiefotografie.

"Met behulp van de aangepaste functies kun je de foto/video-schakelaar instellen op stil fotograferen, dus door gewoon de camera op te pakken en de stand van de schakelaar te voelen, weet je of je in de mechanische of elektronische sluitermodus werkt. Het is allemaal gewoon heel intuïtief.

"Ook gaaf voor trouwfoto’s is dat je een functietoets kunt gebruiken om een geluidseffect voor de elektronische sluiter toe te voegen, compleet met volumeregeling", voegt Mike eraan toe. "Het is ideaal voor formele portretten en groepsfoto's, zodat de mensen weten dat je de foto ook echt hebt gemaakt, anders proberen ze misschien een bepaalde houding vast te houden en voelen ze zich ongemakkelijk.

"Voor video's van filmische, broadcastkwaliteit kan de EOS R3 6K RAW tot wel 60 fps intern op een CFexpress-kaart opnemen, of oversampled 4K voor maximale details. Canon Log 3 biedt een groter dynamisch bereik en kleurgradaties."

Een zwart-witfoto van een bruid en bruidegom die genieten van hun eerste dans. Overal om hen heen maken mensen foto's.

Voor trouwfeesten in het donker grijpt Fabio naar de EOS R6 vanwege de uitstekende mogelijkheden daarvan bij weinig licht. Gefotografeerd met een Canon EOS R6 en een Canon RF 85mm F1.2L USM-objectief, ingesteld op 1/200 sec, f/1.4 en ISO5000. © Fabio Mirulla

Canon EOS R6

De Canon EOS R6 is een andere uitstekende hybride camera voor foto's en video, vooral bij weinig licht. Fabio zegt: "Ik gebruik mijn EOS R6 het liefst voor het dansgedeelte van de bruiloft. Als het bijna donker is, autofocust de EOS R6 nog steeds ongelooflijk snel en nauwkeurig. Het variangle scherm is ook geweldig voor het samenstellen van dansopnamen, want ik kan voor autofocus op de camera vertrouwen en hem hoog in de lucht houden om over andere mensen heen opnamen te maken. En als ik een hoge ISO-instelling moet gebruiken om beweging vast te leggen, blijft de kwaliteit verbazend gedetailleerd en ruisvrij. Over het algemeen gebruik ik, als de bruidstaart is aangesneden, gewoon de EOS R6."

De Canon EOS R6-camera.

Canon EOS R6

Wat je ook vastlegt, hoe je het ook vastlegt, met de EOS R6 kun je creatief zijn op manieren die je nooit voor mogelijk had gehouden.

Mike voegt eraan toe: "De EOS R6 is bijzonder compact en betaalbaar, maar heeft toch dezelfde autofocusmogelijkheden als de EOS R5, en dezelfde IBIS-prestaties – tot 8-stops met sommige RF-objectieven. Dit is misschien niet zo essentieel voor foto's, waar je vaak een korte sluitertijd moet gebruiken om beweging vast te leggen, maar het is geweldig om bewegingsvrijheid te krijgen bij video-opnamen. Met 10-bits 4:2:2 interne opnamen, Canon Log 3 en HDR PQ-opties om videografen te helpen meer dynamisch bereik vast te leggen, is hij klaar voor de uiteenlopende uitdagingen die bruiloften kunnen bieden.

"De snelle foto's met 20 fps helpen om 'het moment vast te leggen' in situaties zoals bij het gooien van confetti of het boeket."

Canon EOS R

De Canon Ambassadors Julia Blumenthal en Gil Gropengießer uit Leipzig zijn bruidsfotografen en -videografen die op een natuurlijke en spontane manier willen werken.

"Het kleinere formaat van de EOS R maakt voor ons een verschil, want hoe groter de camera, hoe enger de camera voor de mensen ervoor is", zegt Gil.

"We hebben video-opnamen gemaakt met de EOS R [hierboven] bij een pre-bruidshoot in Barcelona in veel verschillende lichtomstandigheden, van fel licht tot schaduwlicht en binnen en buiten. De automatische scherpstelling was verbluffend. Op een bepaald moment rende ik rond met de EOS R en het paar dat we hebben gefilmd, liep naar me toe. De zon stond ook direct op het objectief. Maar de automatische scherpstelling leek haast vastgeplakt aan het stel.

De Canon EOS R-camera.

Canon EOS R

Een full-frame 30,3 Megapixel sensor met indrukwekkende detailweergave, ISO-prestaties en Dual Pixel CMOS AF.

"Het beeldmateriaal is naderhand ook gemakkelijk te bewerken", voegt Gil eraan toe. "De kleuren waren prachtig, ik hou van de tinten in de huid, en we hadden veel flexibiliteit bij de kleurcorrectie. De EOS R biedt ons alles wat we nodig hebben om datgene te produceren waar we van houden."

David Clark and Matthew Richards

Gerelateerde artikelen

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Klik hier voor inspirerende verhalen en het laatste nieuws van Canon Europe Pro