ARTIKEL

De beste Canon-camera's voor bruiloftsvideo's; drie professionals laten zien welke apparatuur ze gebruiken

A bride and groom stand close together, faces touching, in front of a tree full of yellow blossoms.
Stellen vragen nu regelmatig om zowel een trouwvideo als trouwfoto's. Bruiloftsvideograaf Marco Abba zegt dat Cinema EOS-camera's, met name de Canon EOS C200, zijn favoriete camera's zijn om mee te filmen. © Marco Abba

Bruiloften zijn booming business: stellen geven nu meer geld uit aan hun speciale dag dan ooit. Zo huren ze naast een fotograaf steeds vaker een professionele bruiloftsvideograaf in om de gebeurtenissen van de dag vast te leggen.

"We hebben gezien dat het aantal stellen dat inziet dat beide creatieve media iets heel anders bieden om terug te kunnen kijken op hun trouwdag, is toegenomen," aldus fotograaf en videograaf Andy Mac. "In onze sector helpen we waardevolle herinneringen te bewaren van een zeer belangrijk, emotioneel moment in het leven van twee mensen, dat ze delen hun dierbaren."

Hoewel foto's het evenement op een unieke manier vastleggen, bieden bruiloftsvideo's een andere dimensie, en Andy maakt deze video's met liefde. "Ik vind het verhalende aspect van video geweldig," zegt hij. "De context van een moment, beweging, geluid, van muziek, tijd, tempo; al deze factoren bieden iets anders dan wat fotografie biedt."

Canon Professional Services

Heb je Canon-apparatuur?

Registreer je apparatuur voor gratis advies van experts, onderhoud van apparatuur, toegang tot inspirerende evenementen en exclusieve aanbiedingen met Canon Professional Services (CPS).

Net als Andy hebben Canon-ambassadeurs Julia Blumentthal en Gil Gropengisser ontdekt dat video een natuurlijke uitbreiding was van hun bruiloftsfotografie. "We zijn partners in fotografie, dus we wonen de bruiloft altijd samen bij," zegt Gil.

"Soms hebben we iets meer tijd dan een fotograaf die individueel een bruiloft bijwoont. Daarom hebben we besloten om een aantal videomomenten te verzamelen van elk deel van de dag en die samen te voegen. Zo zijn we begonnen met videografie en sindsdien bieden we onze klanten foto's en video's in één pakket."

De mogelijkheid om video's van professionele kwaliteit te maken is een waardevolle toevoeging aan de vaardigheden van elke bruiloftsfotograaf. Zodra je de vereiste technieken hebt geleerd en een andere workflow onder de knie hebt, biedt dit een voordeel in een zeer concurrerende branche.

Naast de groei van bruiloftsvideo's neemt ook het assortiment camera's van Canon toe, waarmee hoogwaardige video's kunnen worden gemaakt. Fotografen en videografen kunnen nu kiezen uit Cinema EOS-camera's, DSLR's of full-frame systeemcamera's. Hier presenteren drie specialisten op het gebied van bruiloftsvideo's de Canon-set die ze gebruiken en leggen ze uit waarom het formaat en het model van de camera aan hun eigen behoeften en de verschillende behoeften van hun klanten voldoen.

A Canon EOS 5D Mark IV with mic and wind shield.

Canon EOS 5D Mark IV

De EOS 5D Mark IV is ontworpen voor elke situatie, heeft een prachtige vormgeving en is een uitstekende allrounder.

DSLR: Canon EOS 5D Mark IV

De Britse bruiloftsfotograaf en -videograaf Andy Mac begon als fotograaf en maakte commerciële opnamen voordat hij zich specialiseerde in bruiloften. Hij biedt zijn klanten, onder wie beroemdheden en leden van koninklijke families, een luxe foto- en videoservice voor bruiloften via zijn bedrijf Andy Mac Photography & Filming.

Andy zegt: "We gebruiken de Canon EOS 5D Mark IV, omdat deze zeer veelzijdig is voor zowel foto's als video's. Een van de belangrijkste redenen waarom we deze gebruiken, is de mogelijkheid om met dezelfde camerabody te schakelen tussen de twee media.

"Als iedereen met eigen Canon-objectieven in hetzelfde systeem werkt, kan mijn team zeer efficiënt werken en toch wegvallen tussen de mensen. Het gebruik van hetzelfde camerasysteem helpt ook bij het bewerken, zodat we de dag een consistente uitstraling kunnen geven. De natuurlijke levendigheid in kleur die de Canon EOS 5D Mark IV biedt om kleuren eenvoudig te bewerken is fantastisch en een natuurlijke levendigheid met kleur past uitstekend bij onze bruiloftsstijl.

A bride and groom dance at their wedding reception.
"We gebruiken de Canon EOS 5D Mark IV, omdat deze zeer veelzijdig is voor zowel foto's als video", aldus bruiloftsfotograaf en -videograaf Andy Mac. © Andy Mac

"We vinden dat de EOS 5D Mark IV een echte transformatie was ten opzichte van zijn voorganger, met de mogelijkheid om in een video scherp te stellen op een onderwerp en dit te volgen, met name met behulp van de gezichtsdetectiemodus. Dit betekent dat een veel groter aantal opnamen haarscherp is, zelfs bij bewegingen en een geringe scherptediepte. De scherpstelling op het touchscreen was hierbij ook een doorbraak.

"Dankzij 4K-opnamen en verbeterde veelzijdigheid bij hogere framerates kunnen we opnamen maken met slowmotion in gedachten en/of met een hogere technische kwaliteit in het uiteindelijke beeld. Wat nog meer goed bevalt, is dat het een relatief kleine camera is (in vergelijking met een cinema-camera) die ook robuust is, en dat de knoppen en het keuzewiel op een ergonomisch zijn ontworpen voor een snelle bediening.

"Waarom zouden we een EOS 5D Mark IV gebruiken in plaats van een Cinema EOS of systeemcamera? De grootte en veelzijdigheid van de EOS 5D Mark IV biedt ons de mogelijkheid om snel te reageren in situaties wanneer dit van belang is en te bewegen in omgevingen waarin de logistiek soms een uitdaging kan zijn. De mogelijkheid om te schakelen tussen het maken van foto's en video's is zeer geruststellend in een omgeving waarin we geen grip hebben op zoveel andere elementen."

A Canon EOS R camera.

Canon EOS R

Een full-frame 30,3 Megapixel-sensor en indrukwekkende detailweergave, ISO-prestaties en Dual Pixel CMOS AF. Naast de nieuwe RF-objectieven biedt de Canon EOS R de ultieme opname-ervaring waarmee je je verhalen nog beter kunt vertellen.

Full-frame systeemcamera: Canon EOS R

De Canon-ambassadeurs Julia Blumenthal en Gil Gropengiesser uit Leipzig zijn bruiloftsfotografen en -videografen die op een natuurlijke en spontane manier willen werken.

Gil zegt: "Als bruiloftsvideografen of -fotografen met een documentairestijl willen we geen nagemaakte scènes of nepscènes opzetten. We willen onszelf in al die verschillende situaties zetten op een trouwdag. Mensen bewegen en er is geen moment rust, dus we willen niet nadenken over onze uitrusting, alles moet gewoon werken. En dat is precies wat de EOS R en Canon over het algemeen voor ons betekenen. Bij het maken van video's gebruiken we dezelfde instellingen als bij het maken van foto's, dus het is heel eenvoudig.

"Het kleinere formaat van de EOS R maakt voor ons een verschil, want hoe groter de camera, hoe enger de camera voor de mensen ervoor is. Het is dus goed als camera's kleiner worden, maar toch een geweldige kwaliteit bieden. Wanneer we veel reizen en veel aandacht willen besteden aan video, willen we niet altijd een DSLR meenemen. Voor ons is de EOS R dus de perfecte oplossing voor het werk dat we voor onze klanten moeten doen en voor het werk dat we doen voor branding en marketing op sociale media.

A bride and groom walk between two rows of wedding guests throwing confetti.
"De EOS R biedt ons alles wat we nodig hebben om datgene te produceren waar wij van houden," aldus Gil Gropengisser. Zijn partner, Julia Blumentthal, retoucheert zijn foto's. © Julia Blumenthal en Gil Gropengiesser
An Indian bride holds a henna-covered hand over one eye.

Een weelderige bruiloft fotograferen met de Canon EOS R

Bruiloftsfotograaf Sanjay Jogia vertelt over zijn ervaringen bij het fotograferen van een uitbundige Indiase bruiloft met de Canon EOS R.

"We hebben video-opnamen gemaakt [hierboven] bij een pre-bruiloftshoot in Barcelona en hebben veel verschillende lichtomstandigheden uitgeprobeerd, van fel licht tot schaduwlicht en binnen en buiten. De automatische scherpstelling was verbluffend. Deze was heel snel en als bruiloftsvideografen konden we ervoor zorgen dat we minder mooie momenten zouden missen op een trouwdag. Op een bepaald moment rende ik rond met de EOS R en het paar dat we hebben gefilmd, liep naar me toe. De zon stond ook direct op het objectief. Maar de automatische scherpstelling leek haast vastgeplakt aan het stel. Het was geweldig om de video te maken en de beelden achteraf op de computer te bekijken.

"Het volledig draaibare touchscreen is een voordeel voor ons, omdat we veel foto's uit de hand nemen en veel verschillende hoeken uitproberen. We kunnen foto's maken vanaf de grond of onze armen omhoog brengen en een paar foto's van bovenaf maken.

"Het beeldmateriaal was naderhand ook gemakkelijk te bewerken. De kleuren waren prachtig, ik hou van de tinten in de huid, en we hadden veel flexibiliteit bij de kleurcorrectie. De EOS R biedt ons alles wat we nodig hebben om datgene te produceren waar we van houden."

A Canon EOS C200 video camera.

Canon EOS C200

De nieuwe EOS C200 is een compacte en veelzijdige hoogwaardige camera voor filmmakers die haarscherpe beelden in 4K 50p willen maken.

Cinema EOS: Canon EOS C200

Marco Abba heeft zich gevestigd in Rimini, Italië, en maakt al sinds 2009 bruiloftsvideo's. Samen met zijn vrouw Stefy is hij gespecialiseerd in cinematografie van bruiloften, zowel in Italië als op locaties over de hele wereld.

Marco zegt: "Ik begon bruiloften te fotograferen met de Canon EOS 5D Mark II, maar ik werk al jaren met Cinema EOS-camera's. Ze hebben de EOS C100 Mark II en de EOS C300 Mark II toegevoegd, maar momenteel ik gebruik de Canon EOS C200. Deze camera biedt veel voordelen. De camera is ergonomisch in gebruik, de accu's hebben een lange levensduur en dankzij de dubbele SD-kaartsleuf kunnen we real-time back-ups van beeldmateriaal maken. De hoofdfuncties zijn ook eenvoudig toegankelijk via de desbetreffende toetsen (zoals WB, ND, Zebra en Waveform).

"Met ND-filters hebben we altijd een opnamehoek van 180 graden met een framerate van 50 fps, zelfs bij fel licht. We hoeven het diafragma niet te sluiten om te voorkomen dat onze beelden overbelicht worden of zelfs een te hoge sluitertijd in te stellen. Zo zijn onze beelden altijd heel natuurlijk en zacht.

"Een andere functie die ik niet zou kunnen missen, is de dual pixel-autofocus. Die functie is fantastisch, werkt altijd en is handig bij sterk licht. Ik weet altijd zeker dat het onderwerp scherp is, zelfs als ik het scherm niet goed zie omdat ik opnamen maak in de volle zon. We hoeven ons alleen maar te concentreren op de juiste opname en de juiste bewegingen, omdat we weten dat de camera het onderwerp scherp houdt. De AF werkt goed, zelfs met gezichtsdetectie. Dat is handig wanneer we bijvoorbeeld de toost van de vader van de bruid opnemen tijdens de receptie. Hij kan bewegen, maar de AF blijft bij zijn gezicht en daarom blijft hij scherp, zelfs bij weinig licht.

A blonde bride stands in front of a swimming pool.
"De fotokwaliteit van de Canon EOS C200 is erg hoog. Als we de juiste belichting gebruiken en we goede cameraregisseurs zijn, krijgen we filmachtige beelden", zegt Marco Abba, gespecialiseerd in cinematografie op bruiloften. © Marco Abba

"We hebben ook ontdekt dat de EOS C200 uitstekend presteert bij fel licht en een groot dynamisch bereik heeft. De beelden zijn echt van hoge kwaliteit. Als we de juiste belichting gebruiken en we goede cameraregisseurs zijn, krijgen we filmachtige beelden.

"Ook C-Log 3 [een functie die beelden produceert met een extra groot dynamisch bereik] is een groot voordeel. In vergelijking met C-Log 2 heeft het een iets lager dynamisch bereik, maar de kleurcorrectie achteraf is eenvoudig en snel en we hebben nog steeds veel creatieve mogelijkheden in de kleurcorrectiefouten. C-Log 3 geeft ons een filmachtig beeld en stelt ons in staat ons werk onze favoriete look te geven.

"We gebruiken de EOS C200, omdat deze relatief licht en discreet is voor een cinemacamera en omdat we intern kunnen opnemen op SD-kaarten, allemaal met 4K tot 50 fps. De interne codec XF-AVC is licht en efficiënt en ik heb nooit problemen tijdens het bewerken."

Geschreven door David Clark


Gerelateerde artikelen

Alles weergeven

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Klik hier voor inspirerende verhalen en het laatste nieuws van Canon Europe Pro

Meld je nu aan