A table display with cakes, meringue, iced donuts and pastries.

FOODFOTOGRAFIE

Smakelijke meesterwerken: beheers de kunst van foodfotografie

Dankzij Instagram kent foodfotografie de afgelopen jaren een opleving, maar iedereen die heeft geprobeerd om een foto van hun lunch te maken, zal je vertellen dat dit specifieke uitdagingen met zich meebrengt. De Zweedse foodfotografe Linda Lomelino heeft de kunst onder de knie gekregen - haar foto's van eten, met een sprookjesachtige charme, maar met sfeer, hebben meer dan 750.000 Instagram-volgers opgeleverd.

"Ik ontdekte ongeveer 11 jaar geleden een passie voor het bakken ," zegt Linda, die fotografie studeerde. "Cupcakes waren de trend op dat moment, dus ik heb een paar foto's gemaakt en ze gedeeld op Facebook. Mensen vonden ze geweldig, dus ik dacht: 'misschien moet ik een blog beginnen'" Dankzij deze blog, Call Me Cupcake, zijn de overheerlijke meesterwerken van Linda nu in vier boeken verzameld en in verschillende talen vertaald.

Hier deelt ze een aantal geheimen voor succes...

1. Profiteer optimaal van natuurlijke belichting

Natuurlijke belichting accentueert de randen in het roze ijs, terwijl de donkere achtergrond voor een edgy sfeer zorgt. Linda adviseert om te experimenteren met licht om verschillende sferen te creëren.

Als je over de optie beschikt, kun je met Canon Speedlites in een studio je belichtingsomgeving regelen. Je kunt ook natuurlijk licht gebruiken, wat moeilijker te regelen is, maar wat je onderwerp er beter laat uitzien als je het correct toepast. "Experimenteer met het licht waar je woont", zegt Linda. "De grootte van het raam, de richting waar het naartoe is gericht, het tijdstip en het weer kunnen allemaal van invloed zijn op het licht," zegt ze. "Ramen gericht op het noorden zijn meestal het gemakkelijkst om mee te werken - het licht verandert overdag minder en je kunt nooit in direct zonlicht fotograferen."

Een bewolkte dag die niet te donker is, is ideaal voor Linda, die voor de lunch vanaf de zijkant in haar op het westen gerichte studio fotografeert, en in de op het oosten gerichte keuken in de namiddag en avond. Om haar kenmerkende sfeervolle look te bereiken, doet ze een paar donkere gordijnen dicht voor het raam.

"Elk raam is geschikt als je experimenteert en oefent, maar als je in een land woont waar het meestal zonnig is en je alleen een raam op het zuiden hebt, zal de uitdaging groter zijn", zegt ze. "In deze omstandigheden kun je misschien een dun wit gordijn gebruiken om het licht zachter te maken."

2. Gebruik kleuren en textuur om de compositie samen te stellen

Door bijvoorbeeld rekwisieten met een vergelijkbare tint en aanvullende kleuren toe te voegen, kun je voor een goede compositie zorgen.

Eén manier om originaliteit te vinden is door de compositie en Linda's truc is om zich te richten op kleur. "Ik gebruik meestal slechts twee of drie kleuren in een opname," legt ze uit. Ze gebruikt tinten van dezelfde kleur en introduceert vervolgens complementaire kleuren - die tegenover elkaar liggen op het kleurenwiel - voor een visueel contrast. "Als ik bijvoorbeeld een taart met paars glazuur wil stylen, probeer ik iets geels of geel-groens aan de foto toe te voegen. Oranje en groenblauw is een van mijn favoriete combinaties - het laat de foto echt knallen!"

Naast kleur adviseert Linda om te experimenteren met texturen om interesse te wekken. "Als ik een taart met veel textuur of glazuur fotografeer, kan ik ervoor kiezen om een effen achtergrond te gebruiken om de focus op de taart te leggen. In andere situaties wil ik misschien dat alles een gladde textuur heeft, of zorg ik voor veel verschillende texturen. Dat kan al door een gekreukelde linnen servet toe te voegen."

3. Creëer een gevoel van diepte

Gerelateerde artikelen
A hollow chocolate ball filled with ice cream and garnished with petals and chocolate sprinkles.

FOODFOTOGRAFIE

De beste lenzen voor foodfotografie

Serveer foodfoto's om van te smullen met deze selectie onmisbare Canon-lenzen.

A father and son flick through the pages of a homemade recipe book.

TIPS VOOR HET PRINTEN

Ontdek hoe je je eigen receptenboek kunt printen

Natasha Alipour-Faridani deelt haar beste tips voor foodfotografie en laat zien hoe je foto's kunt printen die eruitzien om op te eten.

Becoming a food influencer

FOODFOTOGRAFIE

Een food-influencer worden

Tips voor foodfotografie van Instagram-influencer en Canon Ambassador Yasmin AlBatoul.

Rekwisieten achter het onderwerp zorgen voor een gevoel van diepte, terwijl de gezeefde poedersuiker die in beweging is het beeld dynamischer maakt.

Naast kleur en textuur raadt Linda aan om met details te spelen om een glansloze opstelling op te fleuren en tegelijkertijd een gevoel van schaal en diepte te introduceren. "Onscherpe items op de voorgrond en achtergrond zijn een goed voorbeeld", zegt ze. "Ik zou een vaas met bloemen achter het eten kunnen plaatsen en vervolgens, met ongelijke aantallen, ingrediënten voor het recept, zoals bloem, bessen en bladeren eromheen kunnen strooien."

Voor extra precisie moedigt Linda beginnende foodfotografen aan om scherp te stellen met een variangle touchscreen, als de camera deze heeft. "Camera's zoals de Canon EOS 850D en Canon EOS 250D, met hun beweegbare touchscreens, zijn ideaal voor foodfotografie. Touchscreens zijn vooral handig voor foto's van bovenaf. Als de camera hoog is, kun je het scherm kantelen en selecteren waar je wilt scherpstellen. Hetzelfde geldt voor opnamen vanuit een zeer lage hoek - je hoeft niet op de vloer te liggen, want je hoeft alleen het scherm te kantelen."

4. Selecteer rekwisieten en achtergronden om het verhaal op te bouwen

De bladeren, de bloemen, de doordachte rekwisieten en het ingehouden kleurenpalet werken allemaal samen om deze dromerige idylle te creëren.

Degenen die Linda's werk hebben gezien, hebben de liefde voor rekwisieten van de Scandinavische fotografe gezien, die van cruciaal belang zijn voor het toevoegen van extra texturen en kleuren, en die bijdragen aan de algehele sfeer van de opname. "Ik heb zoveel rekwisieten," zegt ze. "Vooral oudere items die ik heb gevonden in kringloopwinkels en antiekwinkels - ze helpen om het verhaal te vertellen. Als ik op zoek ben naar een rustieke, sfeervolle look gebruik ik antieke rekwisieten, terwijl ik als ik een heldere, moderne look wil, kies voor rekwisieten met strakkere lijnen en met minder patroon en kleur."

Linda's arsenaal aan achtergronden is net zo uitgebreid als haar rekwisietencollectie en bevat allerlei materialen, zoals behang, cadeauverpakking, linnen gordijnen, houten kratten, oude deuren en stoelen en zelfs vintage koffers. "Het hoeft niet altijd een houten tafel te zijn," zegt ze. "Je kunt van alles een achtergrond maken. Waarom beschilder je niet een paar stukken hout? Je kunt elke kant een andere kleur geven en opnieuw verven wanneer je de look wilt veranderen."

5. Experimenteer met lenzen om je stijl te verbeteren

Selecteer je lens afhankelijk van de compositie van de opname.

Linda combineert haar Canon EOS 5D Mark II (nu opgevolgd door de Canon EOS 5D Mark IV) met een van haar vier meest gebruikte lenzen - de Canon EF 50mm f/1.2L USM, de Canon EF 85mm f/1.2L II USM, de Canon EF 100mm f/2.8 Macro USM en de the Canon EF 24-70mm f/2.8L II USM Welke lens ze wil gebruiken, hangt af van het verhaal dat ze wil maken.

"Als je nog niet eerder hebt gefotografeerd, is de Canon EF 50mm f/1.8 STM een fantastische lens om mee te beginnen", zegt ze. "Hij is betaalbaar en het feit dat je bij een lage f-stop met een groot diafragma kunt fotograferen, helpt bij situaties met weinig licht, wat erg belangrijk is als je in een land woont waar de winters lang en donker zijn. Bovendien is dit de perfecte brandpuntsafstand voor het vastleggen van een scène zonder dat je te dichtbij hoeft te komen. Een andere goede optie is de Canon EF-S 60mm f/2.8 Macro USM, die vergelijkbaar is met mijn macrolens, die ongelooflijk scherp is."

Voor het maken van opnamen op afstand raadt Linda een grotere lens aan. "Als je de hele tafel wilt fotograferen, kies je voor een lens zoals de Canon EF-S 35mm f/2.8 IS Macro STM, die ook mijn keuze zou zijn voor opnamen van bovenaf." Denk eraan dat als je opnamen maakt met een camera met APS-C- of crop-sensor, zoals de Canon EOS 850D, een 35mm-lens met een vergrotingsfactor van 1,6x een vergelijkbaar beeld geeft als een 50mm-lens op een full-frame camera.

6. Opnamen maken uit uiteenlopende hoeken

Linda kiest haar opnamehoek afhankelijk van wat ze wil benadrukken van het eten. In deze opname was dit het decoratieve rabarberpatroon bovenop de taart, dus een hoek van bovenaf werkte het best.

Hoewel de meeste mensen foodfotografie associëren met opnamen van bovenaf in Instagram-stijl, zegt Linda dat het ook belangrijk is om andere hoeken te overwegen. "De hoek die ik fotografeer is afhankelijk van wat ik wil benadrukken. Ik zou waarschijnlijk een grote taart met lagen op een standaard vanaf de zijkant fotograferen en dan van bovenaf foto's maken van taartpunten op de borden."

Omdat het meeste werk van Linda op haar blog verschijnt, zegt ze dat kwantiteit net zo belangrijk is als kwaliteit. "Ik plaats veel opnamen, dus ik probeer vanuit verschillende hoeken foto's te maken om variatie toe te voegen en de content een betere flow te geven."

7. Stel een groot diafragma en een lage ISO in

Door het onderbelichten van de opname worden de omringende rekwisieten donkerder en krijgt de opname een sfeervol herfstgevoel.

Om haar betoverende sfeervolle stijl te creëren, maakt Linda meestal opnamen met een groot diafragma en een lage ISO. "Ik gebruik meestal een diafragma van f/1.8 tot f/3.2 en ga zelden hoger", zegt ze. "De enige keer dat ik een kleiner diafragma zou gebruiken, zou zijn voor foto's van bovenaf met veel items op verschillende hoogten waarop ik wil scherpstellen, maar ik ga zelden hoger dan f/5."

"Ik raad ook aan om opnamen te maken met een lage ISO zonder de sluitertijd te veel te verlagen. Ik probeer rond 1/125 seconde te blijven als ik vanuit de hand fotografeer, maar als je een statief gebruikt en een onderwerp fotografeert dat niet beweegt, kun je lager gaan." De ISO-mogelijkheden zijn afhankelijk van het model van je camera, maar het maken van opnamen met de laagst mogelijke ISO is een goede aanpak. Lage ISO-waarden betekenen minder korreligheid, wat vooral belangrijk is als je je foto's wilt vergroten of printen.

Linda's sfeervollere foto's worden 'low-key' foto's genoemd, wat betekent dat het onderwerp correct wordt belicht en dat de omringende objecten donkerder zijn. Linda bewerkt haar foto's om haar gewenste esthetiek te bereiken, maar ze zegt dat nieuwkomers geen dure software nodig hebben. Digital Photo Professional van Canon is gratis voor alle Canon-fotografen en er zijn veel gratis bewerkings-apps beschikbaar voor je smartphone. Maak optimaal gebruik van de Wi-Fi-connectiviteit van je camera door de foto's met behulp image.canon over te zetten naar je telefoon of computer om ze direct te bewerken en te delen.Geschreven door Natalie Denton

Gerelateerde producten

Gerelateerde artikelen

Get Inspired is je belangrijkste bron van nuttige fotografietips, koopgidsen en interessante interviews - alles wat je nodig hebt om de beste camera of de beste printer te vinden, en breng je volgende creatieve idee tot leven.

Terug naar alle tips en technieken