Een van de extreemste wintersporten

Wat vroeger een manier om tijdens de winter door de sneeuw te reizen was, is nu een van de extreemste wintersporten: skijöring. Iemand op ski's houdt de teugels vast terwijl hij wordt voortgetrokkken door speciaal getrainde paarden zonder ruiter. Deelnemers racen met duizelingwekkende snelheden van maar liefst 50 km/u.

Skijöring was tijdens de Winterspelen van 1928 een demonstratiesport en tegenwoordig worden er in veel landen races gehouden, zoals de VS, Canada, Frankrijk en delen van Scandinavië. De meeste races zijn tussen vijf en twintig kilometer lang. In de meeste gevallen worden de paarden gefokt en getraind om tijdens de wedstrijden rustig te blijven en zich op hun gemak te voelen met teugels en de skiër erachter.

Om de spanning en adrenaline van skijöring van dichtbij mee te maken, volgde een filmploeg de 55-jarige Franco Moro – regerend wereldkampioen, snelheidsduivel en sneeuwjager – tijdens zijn training in Argentinië. Al 31 jaar lang is hij bezeten van skijöring en hij doet al meer dan drie decennia mee aan het White Turf-evenement in het Zwitserse Sankt Moritz. Zijn passie voor de sport toont een andere manier waarop je de koudste periode van het jaar kunt ervaren; geniet van de besneeuwde extremen in plaats van je binnen op te sluiten. Come and see.

Beelden © Richard Walch. Ambassadeur van Canon