PRINTEN EN KNUTSELEN

Een papieren kerstkrans maken

Ontdek hoe je deze winter een kerstkrans voor aan de deur kunt maken met een PIXMA-printer, Canon Creative Park en een vleugje creatieve flair.
Een prachtig versierde Creative Park-krans van papier hangt aan een voordeur; een hand verschuift een van de cadeautjes in de krans.

Nog even en dan is het weer kerstmis. Laat je van je creatieve kant zien en maak een unieke krans voor aan de deur om je huis helemaal in de kerstsfeer te zetten. Misschien maak je normaal gesproken een kerstkrans met takken van je dennenboom of haal je elk jaar weer dezelfde kunstkrans tevoorschijn. Maar door je eigen papieren krans te maken, kun je laten zien hoe creatief je bent en de kerstsfeer thuis extra feestelijk maken.

Knutselen met papier kan een leuke en mindful bezigheid zijn, en is bovendien een ideale activiteit om met het hele gezin te doen in de aanloop naar kerst. Je kunt je krans bewaren en hem volgend jaar weer gebruiken, of hem in januari recyclen.

Grafisch ontwerper Chris Stenner koos voor de kerstkrans van klimop voor zijn kerstversiering, maar als je je krans eenvoudiger wilt houden of samen met kleine kinderen wilt maken, zijn er in Creative Park veel andere ontwerpen met verschillende moeilijkheidsgraden.

Bekijk hoe Chris te werk ging en ontdek de beste tips voor het maken van je eigen papieren krans.

Je hebt het volgende nodig:

• Canon Creative Park-app of -website
Canon Matte Photo Paper
• Canon PIXMA-printer, zoals de PIXMA TS7650i.
• Schaar
• Liniaal
• Plakstift/lijmpistool/lijmbolletjes/plakband

Je sjablonen selecteren

Een uitgestrekte hand die een geprinte Creative Park-sjabloon van een kerstkrans uit een Canon PIXMA-printer gaat halen.

Zorg ervoor dat je printer een volle kleureninktcartridge heeft voordat je je kranssjablonen print, en lees de instructies goed door zodat je geen stappen overslaat.

Een jongen zit aan een tafel en knipt voorzichtig een sjabloon van een klimopblaadje uit een stuk papier.

Ondanks het complexe ontwerp kon Eli, de zoon van Chris, meehelpen bij het maken van de uiteindelijke krans.

Ga voordat je met je kerstkrans begint naar de Creative Park-app of -website en zoek je favoriete sjabloon. Vergeet daarbij niet om te letten op de moeilijkheidsgraad en de tijd die nodig is om de krans te maken. Als je de krans met kleinere kinderen gaat maken, is deze eenvoudigere kerstkrans een goede keuze. Chris koos voor de kerstkrans van klimop, maar er zijn ook kransen voor Halloween, een hartvormige fotokrans en een bloemenkrans, zodat je voor elk seizoen wel iets leuks voor aan de deur kunt maken.

Chris heeft zijn ontwerpen geprint door zijn smartphone te verbinden met een PIXMA-printer en de Creative Park-website gebruikt om zijn sjablonen te downloaden. Je kunt dit ook doen via de app.

Chris was onder de indruk van de levendige kleuren van de PIXMA TS7650i. "De kleuren waren zo levendig en helder, en daardoor staken de rode bessen en klimopbladeren echt af tegen het bruin van de krans", zegt hij.

Vouwen, plakken en in elkaar zetten

Twee handen houden een papieren Creative Park-krans vast die is versierd met kleine kerstcadeautjes van papier.

Chris en Eli hebben de belangrijkste elementen van hun krans een rijke bruine tint geverfd, wat ook helpt om restjes lijm te verbergen. Het gebruik van verf en pennen is een geweldige manier om kinderen je te laten helpen bij complexere ontwerpen.

Handen die een papieren geschenkdoosje vastmaken op een Creative Park-kerstkrans.

"Ik vond het een briljante uitdaging en we vonden het allebei echt heel leuk om de krans te maken", zegt Chris. "Het gaf nog meer voldoening dan ik had verwacht, en dankzij alle pret en giechelbuien die ik samen met Eli had, was het de moeite meer dan waard."

Lees de instructies goed door voordat je aan de slag gaat en volg daarna de stappen voor het maken van de krans. Knip je ontwerpen uit met een schaar of gebruik een knutselmes voor de lastigste delen, en leg die opzij. Let erop dat je de verschillende elementen niet met elkaar verwart. Zodra je ze hebt uitgeknipt, moet je een scherpe vouw langs de stippellijnen maken zodat de vorm van de sjablonen beter behouden blijft wanneer je begint met lijmen.

Chris heeft PVA-lijm gebruikt, maar welke methode je ook kiest, zorg ervoor dat je modellen helemaal droog zijn voordat je ze gebruikt. Chris kwam erachter dat je, als je PVA gebruikt, je ontwerpen misschien moet vastzetten of vastklemmen terwijl je ze laat drogen zodat ze de juiste vorm behouden. "De lijm droogde niet zo snel als ik wilde, maar het was een goed idee om wasknijpers te gebruiken om de verschillende delen aan elkaar vast ze zetten om ze te laten drogen", legt hij uit. "Terwijl we het hoofdgedeelte lieten drogen, konden we alvast de kleinere elementen maken."

Als je een ontwerp hebt gekozen waarvoor je het papier moet laten golven, kun je een sneller drogende lijm gebruiken met een lijmpistool om dit gemakkelijker te maken.

Zodra alle afzonderlijke elementen klaar en droog zijn, is het tijd om ze aan elkaar te lijmen. Bij de krans die Chris heeft gemaakt, komen de ster- en klimop-elementen onderaan te zitten en de banner met 'Merry Christmas' bovenaan, maar de andere elementen, zoals de cadeautjes en de rode bessen, kun je waar je maar wilt op de krans vastmaken. Voeg rode, recyclebare glitter toe aan de bessensjablonen om het geheel een extra feestelijk tintje te geven.

Puntjes op de i

Een vader en zoon die aan een eettafel zitten, buigen zich over een papieren krans die ze samen maken op basis van een Creative Park-sjabloon.

Je zou van het maken van een papieren krans een kersttraditie bij je thuis kunnen maken. Waarom probeer je het niet eens? Naast kerstkransen zijn er nog veel meer feestelijke papieren decoraties te vinden in Creative Park, waaronder slingers, banners en adventkalenders.

Zodra je krans is gemaakt, kun je de laatste details toevoegen, bijvoorbeeld glitter, lovertjes of zelfs plukjes watten als sneeuw. Als de krans klaar is, haal je een stukje touw of lint door de lus om de krans aan je deur te hangen. Je kunt hem aan een deurknop hangen of een zelfklevend haakje gebruiken.

Als je je kerstkrans liever niet in weer en wind buiten wilt laten hangen, kun je hem ook op een spiegel of raam in je huis hangen, of zelfs aan de binnenkant van je voordeur. "Ik denk dat de krant heel mooi zou staan aan de trapleuning in de hal", stelt Chris voor. "Voor iedereen die door de voordeur naar binnen gaat, is de krans het eerste wat ze zien, dus hij maakt meteen impact."

Sommige kleinere Creative Park-sjablonen zijn ook ideaal als je je eigen krans wilt ontwerpen. Je kunt bijvoorbeeld sneeuwvlokken aan elkaar plakken of hulsttakjes uit dit wandboeket gebruiken om iets unieks te maken. Of pak het creatief aan en gebruik je favoriete onderdelen van meerdere sjablonen. De kleine geschenkdoosjes in de krans van Chris en Eli kunnen bijvoorbeeld ook in een ander ontwerp worden gebruikt.

Of je nu met vrienden of familie wilt gaan knutselen of gewoon je eigen kerstversiering wilt maken, in Creative Park vind je alle inspiratie die je nodig hebt om je eigen kerstdecoraties te maken.

Tamzin Wilks

Gerelateerde producten

Gerelateerde artikelen