ARTIKEL

Canon EOS-1D X Mark III: Professioneel filmen

Canon EOS-1D X Mark III

Creatieve filmmakers en vertellers van beeldverhalen kunnen de Canon EOS-1D X Mark III gebruiken om full-frame 4K video-opnamen te maken met zestig frames per seconde en intern beeldmateriaal op te nemen met de 10-bits HEVC/H.265-codec met Canon Log of 12-bits RAW, voor een groter dynamisch bereik en eenvoudige kleurgradatie tijdens het bewerken.

4K-opnamen en 5,5K RAW

Hoe je bewerkingsworkflow ook is, met de Canon EOS-1D X Mark III kun je beeldmateriaal vastleggen dat bij je past en je nieuwe niveaus van kwaliteit en creativiteit biedt.

Leg DCI 4K/60p-video met oversampling intern vast met de volledige breedte van de sensor*, wat betekent dat je lenzen hetzelfde zien als wanneer je foto's maakt. De Canon EOS-1D X Mark III kan opnamen maken in de beeldverhoudingen 17:9 DCI of 16:9 UHD en de resultaten opnemen met de H.264-codec of de 10-bits H.265-codec bij gebruik van Canon Log. Opnamen die op deze manier worden vastgelegd, hebben opzettelijk een laag contrast zodat de kleurgradatie bij de nabewerking eenvoudiger is.

Canon EOS-1D X Mark III

De Canon EOS-1D X Mark III kan ook 5,5K RAW-video intern opnemen op de CFexpress-kaarten van de camera, wat filmmakers een ongekende beeldkwaliteit biedt. Je kunt een natuurlijkere kleurgradatie en een groter dynamischer bereik verwachten, zodat je details kunt zien in hooglichten en schaduwen die twaalf stops uit elkaar liggen.

Deze 5472x2886 pixel, 12-bits, CRM-bestanden kunnen worden opgenomen in standaard of gecomprimeerde formaten en worden verwerkt met de meegeleverde Digital Photo Pro-software of met de meeste toonaangevende niet-lineaire bewerkingssoftware. De Canon EOS-1D X Mark III kan ook tegelijkertijd een 4K-proxybestand opnemen dat kan worden gebruikt om de bewerkingsworkflows te versnellen.

Full HD-opnamen met Dual Pixel AF zijn ook beschikbaar, bij framerates tot 120 fps. Ideaal voor slow motion-effecten met een kwart van de snelheid.

* UHD 4K maakt geen gebruik van de volledige breedte van de camerasensor.

Dual Pixel CMOS AF

Bij het opnemen van video zorgt Dual Pixel AF voor een vloeiende scherpstelling op onderwerpen die zijn geselecteerd door op het camerascherm te tikken (of op het scherm van een smartphone waarop de Canon Camera Connect-app actief is).* Gezichten en andere onderwerpen kunnen in het frame worden gevolgd, terwijl de camera soepel blijft scherpstellen om de onderwerpen scherp in beeld te houden. Je kunt zelfs selecteren aan welk oog het scherpstelsysteem voorrang moet geven, of laat het aan de camera over om het dichtstbijzijnde oog te selecteren.

* Dual Pixel AF werkt in alle modi, behalve voor 4K- of RAW-opnamen bij 60p/50p zonder bijsnijden.

Focus Peaking

Wanneer je handmatig scherpstelt, wordt met focus peaking aangegeven op welke gebieden is scherpgesteld door deze te markeren met een gekleurde omlijning. Dit toont ook de scherptediepte door gebieden te markeren die er scherp uitzien in het geselecteerde diafragma.

Beeldstabilisatie voor video's

Movie Digital IS zorgt voor zeer effectieve 5-assige beeldstabilisatie wanneer je vanuit de hand filmt. Hiermee worden bewegingen die worden veroorzaakt door cameratrilling vereffend. Een verbeterde modus detecteert en corrigeert het soort beweging dat optreedt bij het lopen met de camera, wanneer je bijvoorbeeld een bewegend onderwerp volgt.

De resultaten zijn gewoonweg fantastisch. Stabiele, vloeiende, professionele beelden die niet onderdoen voor opnamen van speciale hoogwaardige videocamera's.

Foto's met hoge resolutie extraheren

Video's die zijn opgenomen in 4K kunnen worden gebruikt om foto's met 8,8 Megapixel te produceren. Speel de beelden in kwestie in slow motion af op de achterkant van de camera en gebruik de sluiterknop om een stilstaand beeld te extraheren. Dit is een geweldige aanpak voor snel bewegende onderwerpen die nu in 4K 60p kunnen worden opgenomen. Na afloop kun je vervolgens eenvoudig een stilstaand beeld extraheren.


< Terug naar het Canon EOS-1D X Mark III overzicht

Gerelateerde artikelen