ARTIKEL

Canon EOS-1D X Mark III: Blijf scherp. Blijf gefocust.

Canon EOS-1D X Mark III
© Ben Thouard

Of je nu opnamen maakt met de sensationele optische zoeker van de Canon EOS-1D X Mark III of met het royale 3,1 inch touchscreen, het valt meteen op hoe snel, nauwkeurig en precies het revolutionaire AF-systeem werkt. Deep learning-algoritmen zijn geprogrammeerd om verschillende sporten te identificeren, terwijl gezichts- en oogdetectie zijn gecombineerd met geavanceerde volgfuncties die atleten zelfs volgen wanneer ze een bril of een helm dragen.

Hoe snel de bewegingen ook zijn, de Canon EOS-1D X Mark III beweegt sneller en past de scherpstelling aan zodat je op het juiste moment het onderwerp scherp in beeld hebt.

Een speciale beeldsensor en processor voor scherpstellen

Toen Canon in 1987 de EOS 650 introduceerde, betekende dat een radicale verandering van de SLR-markt met line-type CMOS-autofocussensoren. Deze zijn zo krachtig dat ze nog steeds in EOS DSLR's worden gebruikt. Maar de Canon EOS-1D X Mark III gaat een stap verder, met een nieuwe technologie.

Canon EOS-1D X Mark III

Wanneer je composities maakt, scherpstelt en opnamen maakt via de optische zoeker van de Canon EOS-1D X Mark III, ervaar je een revolutie in het ontwerp van de autofocus. Een speciale CMOS-beeldsensor wordt uitsluitend gebruikt voor de autofocus en biedt een betere nauwkeurigheid en precisie, en veel meer scherpstelpunten in de zoeker. De AF-verwerking wordt uitgevoerd door een speciale DIGIC 8-processor die uitsluitend dient voor de AF-functie als de optische zoeker wordt gebruikt.

De Canon EOS-1D X Mark III beschikt over 191 AF-punten, waarvan 155 ‘cross-type’ voor extra gevoeligheid. Dit is bij uitstek geschikt om bij weinig licht scherp te stellen op snel bewegende atleten en dieren. Deze AF-punten kunnen afzonderlijk worden gebruikt voor zeer selectieve scherpstelling in kleine groepen en zones die over het frame kunnen worden verplaatst, of gezamenlijk waarbij de camera automatisch de beste punten selecteert om te gebruiken.

Canon EOS-1D X Mark III

De werking van het systeem voor continue scherpstelling van de camera kan worden aangepast aan het soort actie dat je fotografeert. Kies uit vier voorinstellingen of gebruik de nieuwe automatische voorinstelling om de werking te selecteren die het meest geschikt is voor de taak.

Spiegelsysteem

Om te zorgen dat de Canon EOS-1D X Mark III nauwkeurig scherpstelt bij hoge continue opnamesnelheden, heeft Canon een volledig vernieuwd spiegelreflexsysteem ontwikkeld. Het is essentieel dat de spiegels van de camera na elke opname zo snel mogelijk zonder spiegeltrillingen terugkeren naar hun rustpositie om het licht op de AF-sensor te kunnen blijven richten. Dit gebeurt binnen de Canon EOS-1D X Mark III tot zestien keer per seconde, een buitengewoon staaltje van mechanische techniek.

Dual Pixel CMOS AF

Wanneer je de Canon EOS-1D X Mark III als een systeemcamera gebruikt in de Live View-modus, wordt de autofocus uitgevoerd door het befaamde Dual Pixel CMOS AF-systeem van Canon. Hierdoor wordt vrijwel elke pixel op de sensor van de camera omgezet in een beeldpixel en een AF-pixel met fasedetectie.

Dual Pixel CMOS AF werkt snel bij het maken van foto's, het volgen van bewegende onderwerpen in het frame, en bij het soepeler opnemen van video, waardoor professionele focuspulleffecten van het ene onderwerp naar het andere mogelijk zijn.

De implementatie van Dual Pixel CMOS AF-technologie in de Canon EOS-1D X Mark III creëert pixels met scherpstelmogelijkheden over de gehele hoogte van het frame en over meer dan negentig procent van de breedte. De prestaties zijn verhoogd tot een niveau waarbij het mogelijk is om opnamen te maken met 20 fps met snelle, precieze en continue scherpstelling. Hetzelfde deep learning-algoritme voor autofocus dat beschikbaar is wanneer je de camera in de zoekermodus gebruikt, is ook beschikbaar voor Dual Pixel CMOS AF. Wat voor object, dier of persoon je ook volgt, je kunt er zeker van zijn dat je het onderwerp scherp vastlegt.

Canon EOS-1D X Mark III

< Terug naar het Canon EOS-1D X Mark III overzicht

Gerelateerde artikelen