ARTIKEL

Canon EOS-1D X Mark III: beeldkwaliteit

Canon EOS-1D X Mark III
© Marina Cano – Canon Ambassador

Goed licht, slecht licht, vrijwel geen licht... De Canon EOS-1D X Mark III biedt een superieure beeldkwaliteit, ongeacht de omstandigheden. Van de diepte van de schaduwdetails tot de nauwkeurigheid van de kleur, je kunt erop vertrouwen dat de foto's die je maakt er simpelweg uitzonderlijk uitzien.

Speciale CMOS-sensor met 20,1 Megapixel

De Canon EOS-1D X Mark III maakt gebruik van de volgende generatie geavanceerde CMOS-beeldtechnologie van Canon. De speciaal ontworpen full-framesensor heeft een resolutie met 20,1 Megapixel en biedt de ideale balans tussen beeldkwaliteit, prestaties en snelheid.

Canon EOS-1D X Mark III

Vergeleken met zijn voorgangers biedt de Canon EOS-1D X Mark III een groter dynamisch bereik, meer geavanceerde ruisonderdrukking bij alle ISO-gevoeligheden en snellere uitlezing van beeldgegevens. De systeemeigen ISO-gevoeligheid varieert nu van ISO 100 tot ISO 102,400 en kan worden uitgebreid tot een verbazingwekkende ISO 50-819,200, waarmee nieuwe normen voor prestaties bij weinig licht worden gesteld.

De Canon EOS-1D X Mark III heeft ook een Gaussiaans low-pass filter (LPF) dat moiré effectiever vermindert dan standaard LPF-ontwerpen en tegelijkertijd een scherper beeld levert met meer details.

DIGIC X-beeldprocessor

De Canon EOS-1D X Mark III is voorzien van één DIGIC X-processor die ongekende prestaties biedt. De perfecte keuze voor fotografen die alleen het beste willen. De camera stelt ook nieuwe normen op het gebied van energiezuinigheid. De levensduur van de accu is namelijk meer dan twee keer zo lang als die van de EOS-1D X Mark II.*

Je kunt opnamen maken met 20 fps in de Live View-modus en met 16 fps via de optische zoeker van de Canon EOS-1D X Mark III, in beide gevallen met continue AF en AE en een opnamebuffer voor meer dan 1000 opnamen. Maar de DIGIC X biedt meer dan alleen snelheid.

Dankzij een verbeterde Auto Lighting Optimizer (ALO) en lichtetonenprioriteit biedt de DIGIC X ook lagere ruisniveaus bij alle ISO-gevoeligheden, verbeterde scherpte met een geheel nieuwe aanpassing van de helderheid en extra dynamisch bereik.

*Op basis van CIPA-standaarden

Canon EOS-1D X Mark III

De DIGIC X vormt ook het brein achter de deep learning-AF van de Canon EOS-1D X Mark III en voedt tevens de geïntegreerde digitale Digital Lens Optimizer. Deze beeldverwerking herstelt optische problemen die niet alleen op te lossen zijn door het lensontwerp, zoals aberraties en diffractie. Omdat de Digital Lens Optimizer zonder vertraging werkt, kan de Canon EOS-1D X Mark III worden gebruikt door nieuws-, sport- en natuurfotografen die op topsnelheid fotograferen.

Keuze uit verschillende bestandsindelingen

Met de Canon EOS-1D X Mark III heb je een ruime keuze uit indelingen voor beeldbestanden. Zo heb je altijd de perfecte indeling voor je opdracht.

CR3 RAW-bestanden

De bestandsindeling CR3 RAW is nu beschikbaar voor de EOS-1D-serie.

  • Hiermee kan ongecomprimeerd worden gefotografeerd, wat een maximale beeldkwaliteit oplevert met een enorm dynamisch bereik en 16.384 gradaties per kleurkanaal. Dit komt van pas wanneer beelden intensief worden nabewerkt.
  • Je kunt ook met gecomprimeerde bestanden werken, waarmee je tot veertig procent aan bestandsgrootte bespaart zonder dat dit zichtbaar ten koste gaat van de beeldkwaliteit.

CR3 RAW-bestanden worden volledig ondersteund door de Digital Photo Professional-software van Canon, die gratis wordt meegeleverd bij de Canon EOS-1D X Mark III en tevens wordt aangeboden door andere populaire softwareontwikkelaars, zoals Adobe en Apple.

JPEG- en HEIF-bestanden

Er is geen alternatief voor het snel verzenden van JPEG-bestanden. Canon brengt daar verandering in. Met de Canon EOS-1D X Mark III kun je ook HEIF-bestanden (high efficiency image format) vastleggen die zijn gebaseerd op de HVEC-videocodec.

HEIF-bestanden bieden een betere beeldkwaliteit in vergelijking met JPEG-bestanden, maar met ongeveer dezelfde bestandsgrootte. De indeling maakt 10-bits kleuren mogelijk voor een groter dynamisch bereik, waarmee je HDR PQ-beelden kunt vastleggen.

De compatibiliteit van HEIF-bestanden neemt voortdurend toe. Deze bestanden kunnen ook in de camera worden verwerkt om standaard JPEG-bestanden te leveren.

Zeer nauwkeurige belichtingsmeting

Een speciale 400K RGB+IR-meetsensor tilt de nauwkeurigheid van de belichting naar ongekende hoogte, met 400.000 pixels gegroepeerd in 216 meetzones. Wanneer je de optische zoeker van de camera gebruikt, wordt de helderheid in elke zone beoordeeld en wordt de belichting met uiterste nauwkeurigheid berekend.

Dit is een belichtingssensor die net als jij ziet: in kleur. De sensor kan gezichten en andere objecten detecteren en ondersteunt het AF-systeem van de camera om deze scherpgesteld te houden terwijl ze door het frame bewegen.

Canon EOS-1D X Mark III

De sensor detecteert zowel infrarood als zichtbaar licht. Dit helpt bij het herkennen van onderwerpen die infraroodlicht sterk weerkaatsen en het compenseren hiervoor bij het berekenen van de belichting. Infraroodgevoeligheid helpt ook bij het voorkomen van fouten bij automatisch scherpstellen in situaties met gemengd licht en verbetert de precisie van de Automatische witbalans, Automatische Picture Style, Auto Lighting Optimizer en technologie voor knipperdetectie.

Canon EOS-1D X Mark III
© Marino Cano

E-TTL-balans

De 400K RGB+IR-meetsensor van de Canon EOS-1D X Mark III biedt ook nauwkeurige flitslichtmeting, en de nieuwe E-TTL-balansoptie geeft fotografen meer controle over de manier waarop flitslicht en omgevingslicht met elkaar worden gecombineerd.

De lichtverhouding kan worden ingesteld op Sfeervoorkeuze (waarbij natuurlijk licht de dominante lichtbron is en de flitser als extra licht dient) en Flitsvoorkeuze (waarbij de rollen worden omgedraaid). Er is ook een standaardmodus beschikbaar, waarbij het flitslicht en het omgevingslicht dezelfde weging krijgen als in bestaande EOS-camera's.


< Terug naar het Canon EOS-1D X Mark III-overzicht

Gerelateerde artikelen