ARTIKEL

Duurzaamheid, het zit hem in de details

De implementatie van nieuwe werkprocedures biedt een geweldige kans om Canon's benadering van duurzaamheid te beoordelen en aan te passen.

a man sitting on a bench working on laptop

Kleine winsten, grote impact

De implementatie van nieuwe werkprocedures biedt een geweldige kans om Canon's benadering van duurzaamheid te beoordelen en aan te passen. Veranderingen hoeven niet extreem te zijn; ze kunnen een reeks kleine maar effectieve acties omvatten, zoals recycling en het opnieuw gebruiken van materiaal, het overschakelen op duurzamere productiemethoden en het opnieuw beoordelen van transport- of verpakkingsprocedures. Kleine winsten op een groot aantal gebieden kunnen een grote impact hebben.

Reduceren, hergebruiken, recyclen

Duurzaamheidsinitiatieven beginnen vaak met de details, van het scheiden van papier, plastic en karton dat op kantoor wordt gebruikt tot het verminderen van het gebruik van wegwerpbestek. Een van die details moet bestaan uit beslissingen over apparatuur en technologie. De reden is duidelijk: technologieën zoals pc's, laptops en smartphones vertegenwoordigden in 2007 slechts 1 procent van de wereldwijde CO2-uitstoot. Momenteel is dat al verdrievoudigd en in 2040 zal dit meer dan 14 procent zijn.1 Hoewel technologie een onlosmakelijk onderdeel is van moderne organisaties, kunnen er nog steeds kleine, maar zeer nuttige, veranderingen worden doorgevoerd om een van de ernstigste problemen voor het milieu aan te pakken.

Als u bijvoorbeeld een zakelijke telefoon drie jaar in plaats van twee jaar of een laptop zes jaar in plaats van vijf kunt gebruiken, kan dit van invloed zijn op het gebruik van materialen door een bedrijf. Als ondernemingen dit op nationale schaal doen, is er minder vraag naar nieuwe apparaten en is er minder behoefte aan verse grondstoffen. Als organisaties nieuwe producten nodig hebben, kunnen ze kiezen voor hergeproduceerde of gereviseerde apparatuur.2 Dit is niet alleen beter voor het milieu, maar ook kunnen organisaties hierdoor gemiddeld 30 tot 50 procent van de verkoopprijs besparen in vergelijking met dezelfde nieuwe apparatuur.3 Daarnaast hebben klanten dankzij beoordelings- en prijsprogramma's een beter zicht op merken en producten die minder schadelijk zijn voor het milieu en bijdragen aan de circulaire economie.4

Minder woon-werkverkeer

Groenere manieren voor het dagelijkse woon-werkverkeer - of helemaal geen woon-werkverkeer - kunnen ook nuttig zijn. De gemiddelde samenwerkingsruimte, bijvoorbeeld een gemeenschappelijk kantoor dichter bij huis, kan jaarlijks 118 ton CO2 besparen.5 Vóór de pandemie had een beperkt aantal organisaties een flexibeler werkbeleid, waardoor mensen vanuit huis konden werken of een samenwerkingsruimte konden creëren in een flexibele omgeving. Nu ondersteunen veel organisaties een combinatie van werken op afstand en op kantoor6, waardoor de CO2-uitstoot wordt verminderd en het welzijn van het personeel wordt verbeterd.

Technologie maakt dit allemaal mogelijk. Met de juiste oplossingen en printmogelijkheden kunnen werknemers naadloos overschakelen tussen het kantoor en hun externe werkomgeving. Voor 2020 waren bijvoorbeeld videovergaderingen al een essentieel onderdeel geworden van communicatie op de werkplek, waardoor collega's over de hele wereld met elkaar verbonden waren. Maar onder pandemische werkomstandigheden nam het gebruik ervan drastisch toe om dagelijkse vergaderingen mogelijk te maken die niet persoonlijk konden worden gehouden.

two work professionals working on laptops

Profiteer van de voordelen

Met zoveel mogelijkheden om duurzaamheidsdoelen te behalen door middel van incrementele stappen, is het belangrijk om te onthouden waarom ze de komende tien jaar zo waardevol zullen blijven. Uit een rapport dat in 2020 werd gepubliceerd, bleek dat 80 procent van de Europeanen denkt dat grote organisaties en de industrie niet genoeg doen om het milieu te helpen.7 In het rapport werd gesteld dat bedrijven die een positief verschil willen maken, klanten kunnen winnen, terwijl bedrijven die hiertoe niet bereid waren ze zouden kunnen verliezen.

Het nemen van acties op het gebied van duurzaamheid kan ook de kans op het aantrekken en behouden van talent vergroten. Zo'n 26 procent van de Britse werknemers gaf aan dat ze een lager salaris zouden accepteren om voor een duurzame organisatie te werken, terwijl de helft van de ondervraagden aangaf dat ze zouden overwegen om een aanbod van een organisatie met schadelijke praktijken af te wijzen.8 Wereldwijd onderzoek heeft ook uitgewezen dat millennials en de generatie Z een aanzienlijke loyaliteit zullen vertonen bij werkgevers die hun visie op positieve sociale verandering delen.9

Duurzaamheid voor organisaties draait tegenwoordig minder om 'als' en meer om 'hoe'. Het goede nieuws is dat organisaties een aanzienlijke impact kunnen hebben door aan de details te werken en kleine veranderingen door te voeren. U hoeft alleen maar een eerste stap vooruit te zetten.

Laat u inspireren om kleine veranderingen door te voeren, te beginnen met uw printerpark. Download Canon's fotoboek EQ80 - A Life In Pictures.

"Duurzaamheid voor organisaties draait tegenwoordig minder om 'als' en meer om 'hoe'"

Andy Tomkins, EMEA Sustainability Engagement Manager, Canon Europe

FOTOBOEK

imageRUNNER ADVANCE EQ80: vandaag zorgen voor morgen

Lees meer over hoe uw technologische keuzes u kunnen helpen uw duurzaamheidsdoelen te bereiken.

Gerelateerde producten en oplossingen

Ontdek de remanufactured multifunctionele printers van hoge kwaliteit in Canon's EQ80-serie.

Ontdek meer

Lees meer over het verminderen van uw CO2-uitstoot en het behalen van uw doelstellingen voor duurzame ontwikkeling.

 • ARTIKEL

  Duurzame IT: hergeproduceerd versus gereviseerd

  Wat is het verschil tussen gereviseerde multifunctionele printers?

 • ARTIKEL

  Het belang van duurzaamheid en de circulaire economie

  Ontdek hoe u met het doorlopen van de volledige cirkel klimaatverandering kunt bestrijden.

 • ARTIKEL

  Circulaire economie, duurzaamheid en zakelijke kansen

  Verander uw inkoopmentaliteit om geld en het milieu te besparen.

 • ARTIKEL

  Drie redenen waarom uw organisatie zich zou moeten interesseren voor duurzaamheid

  Wat is de circulaire economie en waarom zou u er deel van moeten uitmaken?

 • ARTIKEL

  Vier manieren om uw organisatie duurzamer te maken

  CSRD komt eraan: duurzame bedrijfsvoering is niet langer optioneel.

 • HULP NODIG?

  Wilt u meer informatie over het duurzamer maken van uw organisatie?