Artikel

Circulaire economie, duurzaamheid en zakelijke kansen

Canon Camera

De compromisloze circulaire economie: hoe een veranderende inkoopmentaliteit geld kan besparen en kan helpen de planeet te redden.

De helft van de uitstoot van broeikasgassen en 90% van het verlies aan biodiversiteit wordt veroorzaakt door winning van grondstoffen en verwerking van materialen, levensmiddelen en brandstoffen. En toch lijkt het erop dat het wereldwijde gebruik van grondstoffen in 2060 zal zijn verdubbeld1. Daarom is het voor organisaties essentieel dat zij werkwijzen doorvoeren waarmee de hoeveelheid afval zoveel mogelijk wordt geminimaliseerd. Een belangrijk onderdeel hiervan is het omarmen van de circulaire economie.

Volgens de Ellen MacArthur Foundation is een circulaire economie 'gebaseerd op de principes van ontwerpen met eliminatie van afval en vervuiling als uitgangspunt, het in circulatie houden van producten en materialen en het regenereren van natuurlijke systemen'.

Organisaties bevinden zich in het centrum van de overgang van een lineaire naar een circulaire economie. Met het integreren van circulariteitsprincipes in de kern van het zakelijke besluitvormingsproces, bijvoorbeeld via het invoeren van duurzame inkoopprincipes, kunnen organisaties zowel kosten besparen als voldoen aan hun verplichtingen op het gebied van maatschappelijke verantwoordelijkheid.

Remanufactured: het nieuwe 'nieuw'

Goede bedoelingen op het gebied van hergebruik en recycling zijn belangrijk, maar geaccepteerde best practices op de werkvloer kunnen een behoorlijke belemmering vormen voor duurzaamheidsbeleid dat een daadwerkelijke gedragsverandering teweeg moet brengen. Tijdens een onlangs in Zweden gehouden seminar over inkoop en duurzaamheid werd duidelijk dat producten waarvoor gerecyclede onderdelen zijn gebruikt, vaak terzijde worden geschoven omdat ze niet voldoen aan de vereisten van 'nieuw uit de fabriek'2.

Dergelijke regels dat producten 'fabrieksnieuw' moeten zijn, kunnen inkoopteams ertoe brengen de mogelijkheid van een upgrade of reparatie van bestaande apparaten te negeren, wat vervolgens leidt tot overtollig afval en onnodige kosten. Deze teams denken vaak niet na over hoe ze de levensduur van hun kantoorapparatuur kunnen verlengen, maar negeren om dezelfde reden de mogelijkheden om apparatuur op een verantwoorde manier af te voeren.

Organisaties moeten leren inzien dat het inzetten van 'niet-nieuwe' apparatuur of onderdelen niet noodzakelijkerwijs een compromis is. Het is weliswaar voor elke organisatie belangrijk om de best aansluitende technologie te gebruiken, maar die best aansluitende technologie hoeft echt niet altijd de meest recente technologie te zijn. De sleutel is granulariteit. Een organisatie die de specifieke behoeften van het personeel volledig begrijpt, heeft ook een beter idee van de benodigde IT-apparatuur. Voor sommigen is snelheid en veelzijdigheid uiteindelijk doorslaggevend; anderen hebben juist een apparaat nodig dat het werk nauwkeurig en betrouwbaar uitvoert en dat naadloos in hun workflow past.

Voortdurende verbetering van energie-efficiëntie

Wat zijn remanufactured apparaten?

Dit is het mooie van remanufactured apparaten. In tegenstelling tot refurbished of tweedehandsproducten worden deze apparaten volledig gestript, opnieuw opgebouwd met een mix van gereinigde oude en nieuwe onderdelen en vervolgens grondig getest. Hierdoor zijn ze in feite gloednieuw. Zelfs de teller staat weer op nul. Zodoende zijn er ook aanzienlijke kostenbesparingen te behalen ten opzichte van 'nieuwe' apparaten, zowel op praktisch vlak als milieutechnisch. En wat voor organisaties natuurlijk het belangrijkste is: er hoeft geen compromis te worden gesloten tussen productprestaties en duurzaamheid.

Canon's imageRUNNER ADVANCE EQ80-serie brengt deze principes in de praktijk, door de best verkopende modellen uit de afgelopen jaren te selecteren en deze, met behulp van jarenlange productie-expertise, volledig opnieuw op te bouwen om zo betaalbare multifunctionele printers van hoge kwaliteit te maken.

Alle producten uit de EQ80-serie worden gebouwd met 80% of meer van de bestaande componenten, waardoor ze bijdragen aan de circulaire economie en de CO2-uitstoot van de productie met maar liefst 80% verminderen. En net als bij het volledige assortiment Canon-apparaten wordt de EQ80 geleverd met verschillende opties en functies, van A3 zwart-wit tot kleurenprinten, hoge printsnelheden van 25 tot 75 ppm en een vermindering in grondstoffengebruik tot wel 80%.

Al deze apparaten worden als volledig nieuw verkocht, met volledige garantie en een nieuw serienummer. Er is dan ook geen reden om ze buiten het zakelijke printernetwerk te houden: met de nieuwste firmware en standaard robuuste beveiliging kunnen ze volledig worden opgenomen in de printervloot, met de garantie dat op zowel efficiënte als kosteneffectieve wijze aan alle zakelijke behoeften kan worden voldaan.

Het totaalplaatje

Canon's bedrijfsfilosofie 'Kyosei' (samen leven en werken voor het algemeen belang) houdt in dat de principes van duurzaamheid en verantwoordelijkheid al sinds de oprichting zijn verankerd in Canon's waarden. Sinds Canon ruim 20 jaar geleden begon met remanufacturing, zijn technische innovaties en doorlopende verbeteringen voortdurend toegepast op de Canon-series. Canon is op dit moment de enige OEM die remanufactured apparaten aanbiedt. Dit betekent tevens dat Canon een voorsprong heeft gehouden op recente wetgeving voor de imageRUNNER ADVANCE EQ80-serie: de EU heeft onlangs de regels ten aanzien van 'recht op reparatie' uitgebreid naar apparaten als vaatwassers en koelkasten. Vanaf 2021 zijn fabrikanten verplicht om 10 jaar lang reserveonderdelen te leveren, zodat apparaten kunnen worden gerepareerd, in plaats van vervangen.

In de hele EU zoeken landen naar manieren om de circulaire economie in hun wetgeving vast te leggen. Als het gaat om het leveren en aanschaffen van veel producten, variërend van auto-onderdelen tot consumententechnologie, moeten zaken als recyclebaarheid, het gebruik van gerecyclede materialen, remanufacturing en repareerbaarheid in aanmerking worden genomen. Al sinds 2009 werkt de EU aan een kader voor het instellen van vereisten voor het milieuvriendelijk ontwerpen van energiegerelateerde producten om de milieuprestaties te verbeteren.3

En er zijn nog meer voordelen aan het aanschaffen van remanufactured apparaten als onderdeel van een duurzamere inkoopstrategie, omdat zowel klanten als medewerkers kiezen voor organisaties met een betere duurzaamheidsreputatie.

Waarborgen dat circulariteit wordt geïntegreerd in inkooppraktijken staat niet alleen leuk; het is essentieel voor toekomstig bedrijfssucces en het toekomstige welzijn van de planeet. En als deze praktijken met zorg worden geïmplementeerd, vormen ze geenszins een compromis.

Gerelateerde producten en oplossingen

 • Multifunctionele kleurenprinters

  imageRUNNER ADVANCE C5500 ES-serie

  Verbeter de efficiëntie en productiviteit op kantoor met multifunctionele A3-apparaten, ontworpen om uw duurzaamheidsinitiatieven te ondersteunen.
 • Multifunctionele zwart-wit printers

  imageRUNNER ADVANCE 4545i ES

  Ondersteun de circulaire economie en verminder uw impact op het milieu met uitstekende, gereviseerde zwart-witapparaten.
 • Ontdek meer

 • Artikel

  Remanufactured vs. refurbished: wat is voor u de beste keuze?

  Een subtiel verschil: refurbished vs. remanufactured. Het creëren van een duurzame IT-omgeving.

  25 Jan 2021

 • ARTIKEL

  3 redenen waarom uw organisatie zich zou moeten interesseren voor duurzaamheid

  Duurzaam handelen is niet alleen een gebaar naar het milieu - het is op de lange termijn economisch gezien een zinvolle keuze.

  25 Jan 2021

 • ARTIKEL

  Duurzame toekomst

  Lees meer over Canon's duurzaamheidsstrategie, doelstellingen voor verbetering en het beheer van duurzaamheidsgerelateerde naleving en certificering.

 • Benieuwd naar de best passende oplossingen voor uw organisatie?

  1. OESO, vooruitzicht wereldwijde grondstoffenreserves
  2. https://miljo-utveckling.se/canons-hallbarhetschef-dubbelmoral-vid-upphandling/
  3. https://www.eurovaprint.eu/fileadmin/eurovaprint_files/Member_Only/VA_Revision/Joint_VA_2020/VA_on_Imaging_Equipment_Consolidated_FINAL_Clean_07.10.2020.pdf
  4. https://www.statista.com/outlook/cmo/consumer-electronics/computing/printers-copiers/worldwide#revenue