Artikel

Duurzame IT: wat is het verschil tussen remanufactured en refurbished?

Duurzame IT: wat is het verschil tussen remanufactured en refurbished?

imageRUNNER Advance C5500 ES

Duurzaamheid staat hoog op de agenda van zowel organisaties als de consument. De beschikbare keuzes om bedrijfsactiviteiten duurzamer te maken, betreffen in toenemende mate de IT-afdeling.

Dat komt door de enorme impact van e-afval. In 2007 maakten producten als PC's, laptops en smartphones 1% uit van de wereldwijde ecologische voetafdruk. Dit cijfer is inmiddels verdrievoudigd en is hard op weg in 2040 de 14% te overstijgen1.

Als het gaat om duurzame keuzes, moeten organisaties niet alleen kijken naar de ecologische voetafdruk van een apparaat tijdens het gebruik, maar gedurende de volledige levenscyclus van het product. Dit houdt in dat we moeten erkennen dat een ecologische voetafdruk niet een eenmalige meting is. Het is een beoordeling van de volledige levenscyclus van een apparaat, van het winnen van de grondstoffen tot de productvervaardiging, het transport, het gebruik en uiteindelijk de verwerking na het einde van de levensduur. Canon schat dat de eerste fasen van de winning van grondstoffen en de productie verantwoordelijk zijn voor 60% van de ecologische voetafdruk2. Organisaties moeten dus niet alleen de ecologische voetafdruk gedurende de gebruiksfase van een apparaat bekijken, maar ook de voetafdruk gedurende de gehele levenscyclus.

En hier komen remanufactured en refurbished om de hoek kijken. Beide methoden zijn een geweldige manier om bestaande hardware en onderdelen nieuw leven in te blazen, waarmee de milieubelasting op de lange termijn wordt verminderd en een bijdrage wordt geleverd aan de circulaire economie. Maar er is een groot verschil tussen beide, en ze moeten dan ook niet door elkaar worden gehaald. Dit is de reden.

Wat is een refurbished apparaat?

Refurbishment is het proces waarbij producten – doorgaans elektrische apparaten en elektronica – die naar een fabrikant of verkoper zijn geretourneerd, opnieuw in de handel worden gebracht. Dit kunnen 'nieuwe' artikelen zijn die niet gewenst waren, defecte producten die onder garantie zijn geretourneerd, of producten waarvoor een update noodzakelijk is (dit is vaak het geval bij smartphones).

Refurbishing kan bestaan uit het simpelweg uitvoeren van enkele testen tot het grondig reinigen en volledig opnieuw opbouwen van het product. In tegenstelling tot tweedehandsapparaten worden refurbished producten getest om er zeker van te zijn dat ze naar behoren werken en presteren. Garantie op refurbished producten varieert van een garantie die gelijk is aan die van een soortgelijk nieuw apparaat tot het volledig ontbreken van garantie.

Hoe zit het dan met remanufacturing?

Het belangrijkste verschil met remanufactured apparaten is de grondigheid, standaardisering en alomvattendheid van het proces. Een remanufactured apparaat is opnieuw opgebouwd van afzonderlijke onderdelen die voldoen aan dezelfde verwachtingen van de klant als deze heeft van onderdelen van nieuwe machines. Hiervoor wordt het product volledig opnieuw opgebouwd conform de specificaties van het originele product, met een combinatie van hergebruikte, gerepareerde en nieuwe onderdelen.

Om een product te mogen classificeren als 'remanufactured', moeten versleten of verouderde onderdelen en modules worden gerepareerd of vervangen. Hierbij is het belangrijk te vermelden dat alle versleten onderdelen tijdens remanufacturing worden vervangen, als onderdeel van de kwaliteitsborging.

Canon's remanufacturingproces

Canon is van mening dat duurzaamheid geen compromis moet zijn tussen milieuvriendelijkheid en functie. Daarom zorgt Canon ervoor dat de remanufactured apparaten bij elke stap voldoen aan de strenge eisen voor kwaliteit en uitvoer. Canon's imageRUNNER ADVANCE EQ80-serie multifunctionele apparaten is zodanig ontworpen dat het gebruik van natuurlijke hulpbronnen en de milieubelasting gedurende het remanufacturingproces worden verminderd.

Canon heeft een lange geschiedenis als het gaat om investeren in de circulaire economie en de EQ80 vermindert grondstoffengebruik en CO2-emissies die gepaard gaan met de productie met 80% ten opzichte van soortgelijke nieuwe modellen. Zo werkt het:

• De best verkopende modellen worden in heel Europa verzameld en naar Canon's speciale remanufacturingfabriek in het Duitse Giessen gebracht.
• Hier wordt gecontroleerd of ze geschikt zijn voor remanufacturing.
• Vervolgens worden ze tot het kale frame gestript en worden alle onderdelen grondig gereinigd, gecontroleerd op kwaliteit en indien nodig gerepareerd of vervangen.
• Het apparaat wordt vervolgens opnieuw gemonteerd op een standaard productielijn, met een combinatie van bestaande en nieuwe onderdelen. Harde schijven worden gewist en opnieuw geformatteerd en het apparaat wordt bijgewerkt naar de nieuwste firmware. De tellers worden weer op nul gezet en het apparaat krijgt een nieuw serienummer. Het resultaat: een nieuw apparaat.
• Elk remanufactured apparaat krijgt bovendien weer volledige garantie, volgens dezelfde voorwaarden als die voor nieuwe machines. Hiermee laat Canon zien hoeveel vertrouwen de onderneming in deze machines heeft.
• Tot slot doorloopt elk EQ80-model voordat het de fabriek verlaat een reeks tests en ondergaat het een strenge kwaliteitscontrole om te garanderen dat het apparaat in uitstekende staat is voordat het wordt verkocht.

De circulaire economie: kan uw organisatie hieraan bijdragen?

Remanufactured producten moeten niet worden beschouwd als 'gebruikt', 'refurbished', 'gerepareerd' of 'hergebruikt'. In plaats daarvan spreekt Canon van terugwinnen, demonteren, repareren en reinigen van onderdelen voor doorverkoop, met dezelfde kwaliteit, prestaties en specificaties als een volledig nieuw product.

Het proces dat de EQ80-apparaten bij Canon doorlopen, is essentieel: jaarlijks worden ruim 2,4 miljoen multifunctionele printers verkocht, en dit aantal bestaat voornamelijk uit nieuwe apparaten die bestaande apparaten moeten vervangen. Voor klanten die een bijdrage willen leveren aan de circulaire economie of hun milieuscore willen verbeteren, kan een remanufactured apparaat een bijdrage leveren aan het terugdringen van grondstoffenverbruik, terwijl ze nog steeds kunnen rekenen op uitmuntende printkwaliteit. 

Door te kiezen voor remanufactured apparaten, levert een organisatie een bijdrage aan de circulaire economie, doordat de levensduur van hergebruikte onderdelen wordt verlengd en waarde wordt gecreëerd. En zo dragen organisaties die een of meer remanufactured producten gebruiken tevens bij aan een duurzamere samenleving.

Omdat remanufacturing een kostbaarder proces is dan refurbishing, is het eindresultaat een hoogwaardiger product, wat deels te danken is aan de grondigheid van het proces. Wat voor de ene organisatie goed is, hoeft niet goed te zijn voor de andere. Bovendien moeten organisaties die overwegen de IT te vergroenen, er zeker van zijn dat ze niet inboeten aan kwaliteit en functie. Daarom raadt Canon organisaties aan zich te verdiepen in wat remanufacturing voor hen kan betekenen bij het vinden van de balans tussen maatschappelijke verantwoordelijkheid en uitstekende bedrijfsfunctie.

Gerelateerde producten / oplossingen

Ontdek meer

 • ARTIKEL

  Circulaire economie, duurzaamheid en zakelijke kansen

  Creëer waarde met zorg voor het milieu.

 • Sustainability competition 2 - man on top of mountain

  ARTIKEL

  Hoe remanufacturing een cruciale rol speelt bij een circulaire economie

  Remanufacturering: Een duurzame oplossing voor technologie. Ontdek hoe remanufactured apparaten bijdragen aan een circulaire economie. Het omarmen van deze benadering kan leiden tot kostenbesparingen en een duurzamere toekomst.

 • ARTIKEL

  3 redenen waarom uw organisatie zich zou moeten interesseren voor duurzaamheid

  Duurzaam handelen is niet alleen een gebaar naar het milieu - het is op de lange termijn economisch gezien een zinvolle keuze.

 • ARTIKEL

  Duurzame toekomst

  Lees meer over Canon's duurzaamheidsstrategie, doelstellingen voor verbetering en het beheer van duurzaamheidsgerelateerde naleving en certificering.

 • Benieuwd naar de best passende oplossingen voor uw organisatie?

  Privacybeleid

  Praat met een expert tijdens kantooruren

  Heeft u een vraag of bent u op zoek naar informatie? Voer hieronder uw gegevens in en een van onze experts neemt tijdens kantooruren* contact met u op.

  * Ook wanneer er niemand beschikbaar is, kunt u een terugbelverzoek indienen. Onze experts nemen de volgende werkdag contact met u op.

  Klik hier voor technische ondersteuning voor uw Canon-product

  • Zo snel mogelijk
  • 10:00 - 11:00
  • 11:00 - 12:00
  • 12:00 - 13:00
  • 13:00 - 14:00
  • 14:00 - 15:00
  • 15:00 - 16:00
  • 16:00 - 17:00
  • +31

  Heeft u verder nog informatie voor ons, die onze expert kan helpen

  Dank u wel

  Eén van onze experts neemt telefonisch contact met u op

  [TIME]

  Graag tot ziens

  Sorry

  Fout