ARTIKEL

De juiste partners kiezen om de toekomst van uw organisatie veilig te stellen

De expertisedriehoek voor uitgeverijen

Three colleagues working together on a project

Een veranderend landschap

Tot voor kort brachten uitgevers nieuwe boeken op de markt volgens de strategie 'eerst printen, dan verkopen'. Op basis van verkoopvoorspellingen werden duizenden boeken geproduceerd op offsetpersen, die de beste marge bieden voor dat soort grote oplagen. Vervolgens werden de boeken naar winkeliers gestuurd in de door hen bestelde aantallen.

Dit betekende vaak dat uitgevers moesten betalen voor de opslag van duizenden boeken en het risico moesten aanvaarden dat niet alle geproduceerde exemplaren verkocht zouden worden. Dit alles leidde tot een lagere winst. Met geautomatiseerde voorraadaanvullingssystemen en een digitale printtechnologie die kleine oplagen mogelijk maakt, zijn uitgevers nu echter veel flexibeler wat betreft de aantallen die ze tegelijkertijd produceren.

In 2020, tijdens Canon's virtuele Future Book Forum, vertelde Grupo Planeta, de belangrijkste publicatie-, media- en educatiegroep van Spanje, over veranderende eisen van klanten en hoe dit van invloed is op de marktintroductiestrategie van de organisatie. Met fysieke boekhandels in heel Spanje en een steeds populairdere e-commercewinkel stond Planeta voor de uitdaging om het voorraadniveau te handhaven, het overschot aan boeken te beperken en de tijd tussen bestelling en distributie te verkorten.

Ignasi Conde Cancells, Purchasing Director bij Grupo Planeta, vertelt hoe ze op zoek gingen naar een drukker die een efficiënte service, concurrerende prijzen en superieure kwaliteit kon leveren. "De meeste commerciële drukkers bieden hoge kwaliteit en korte levertijden, maar alleen voor gestandaardiseerde producten. Met zo'n breed productaanbod zochten we een drukker die dat allemaal kon leveren en met variërende omslagontwerpen, papierkwaliteiten, boekformaten en bindopties."

Vervolgens ontmoette Grupo Planeta tijdens Future Book Forum 2019 Liber Digital, een in Madrid gevestigd boekdruk- en bindbedrijf. Liber Digital heeft zich grondig verdiept in de uitdagingen van Grupo Planeta en werkt nu met hen samen aan zeer efficiënte bestelling-tot-print- en productieworkflows.

Efficiëntie voor een snellere marktintroductie

Liber Digital, in 2014 opgericht door Grupo Gómez Aparicio, is gespecialiseerd in de digitale productie van paperbacks en hardcoverboeken, fictie en non-fictie, educatieve en hoogwaardige nicheboeken. Liber Digital print meer dan 75.000 boeken per maand en werkt samen met grote uitgevers en kleine tot middelgrote bedrijven, waardoor die de markt op een economisch haalbare manier kunnen benaderen.

Digitaal printen staat tegenwoordig centraal in het aanbod van Liber Digital, omdat de Managing Director Luis Hedo zag dat steeds meer uitgevers overschakelden op bedrijfsmodellen die zijn gebaseerd op kleinere bestellingen.

Daarom is Liber Digital in 2014 begonnen met het migreren van offsetvolumes naar de ColorStream 3500-rotatie-inkjetpers van Canon. Luis legt uit: "Met de ColorStream 3500-pers kunnen we in een recordtijd boeken printen en door de grote efficiëntie kunnen we lagere tarieven aanbieden dan onze concurrenten zonder op onze winstmarge in te leveren. Dankzij deze nieuwe technologie en de mogelijkheid om kleine oplagen aan te nemen, kunnen we voor onze klanten nieuwe zakelijke opdrachten uitvoeren die tot nu toe niet mogelijk waren omdat we niet over de juiste apparatuur beschikten."

In 2018 plaatste Liber Digital ook een Canon ProStream 1000. Luis legt uit waarom: "In 2018 constateerden we een grote klantenvraag naar hoogwaardige hardcoverboeken, zoals kunstboeken. De ProStream is de enige pers die hoge snelheden en superieure kwaliteit kan leveren. Vroeger was het printen van kleine oplagen een probleem voor ons, maar met de technologie van Canon kunnen we op een rendabele manier kleine oplagen printen met alle voordelen van offset."

Grupo Planeta heeft ook de voordelen van flexibele printoplossingen ervaren, zoals Ignasi onderstreept: "Nu kunnen we hoogwaardige boeken in oplagen van slechts 200 exemplaren bestellen tegen een commercieel haalbare prijs en worden de exacte voorraadvereisten geprint. Bovendien is de marktintroductietijd aanzienlijk verbeterd, wat essentieel is omdat klanten een snelle levering en service verwachten."

Grupo Planeta and Liber Digital at Future Book Forum 2020

De toeleveringsketen voor boekproductie verbeteren

Liber Digital combineert het printen op digitale inkjetprinters met voorraaddetectiesoftware en heeft samen met Grupo Planeta het beheer van de levenscyclus van boeken geïmplementeerd, waardoor de productie kan worden afgestemd op de vraag.

Luis legt uit: "Inzicht in het verkoopkanaal en de levenscyclus van elk boek is essentieel in de toeleveringsketen. Wanneer boeken voor het eerst worden gepubliceerd of een bestseller worden, zijn er oplagen van meer dan 2.000 exemplaren nodig, maar wanneer de vraag afneemt, willen uitgevers zoals Grupo Planeta geen voorraad meer. Door onze kennis van de verkoopcyclus te combineren met het beheer van de levenscyclus van boeken, kunnen we op basis van de feedback van voorraaddetectietechnologie efficiënt de gewenste vraag printen."

De expertisedriehoek

Het is misschien een beangstigend idee om het traditionele bedrijfsmodel te verlaten. Maar zoals Grupo Planeta en Liber Digital hebben ondervonden, kan het met partners die de uitdagingen en ambities van u en uw klant begrijpen, eenvoudig worden. Dankzij de begeleiding en expertise van Liber Digital kon Grupo Planeta uitdagingen het hoofd bieden, de marktintroductietijd aanzienlijk verkorten, de voorraad beter beheren en aan de verwachtingen van klanten voldoen.

Ignasi vertelt over het belang van de relatie: "De pandemie heeft blootgelegd hoe belangrijk het is om in onzekere tijden flexibele toeleveringsketens te hebben. Dankzij onze samenwerking met Liber Digital voldoen we niet alleen aan de eisen van klanten, maar profiteren we ook van nieuwe verkoopkansen."

Ook voor boekdrukkers is het essentieel om samen te werken met vertrouwde partners. Luis benadrukt de waarde van Liber Digital's samenwerking met Canon: "Canon wil echt doorgronden welke behoeften wij, de drukker, de uitgevers en de distributeurs hebben, zodat de hele toeleveringsketen kan worden verbeterd. Het team luistert naar wat wij nodig hebben om ons op het juiste spoor te zetten en door nauw met hen samen te werken, kunnen we ons op de toekomst richten, in de wetenschap dat zij ons de beste tools bieden om onze organisatie te laten groeien."

Meeting demand for short-run book production

Voldoen aan de vraag naar gedrukte boeken in kleine oplagen

Voldoen aan de vraag naar gedrukte boeken in kleine oplagen

Lees hoe Liber Digital investeerde in twee inkjetpersen voor grote volumes en zakelijke support van Canon om de efficiëntie bij kleine oplagen te verbeteren, nieuwe markten te veroveren en on-demand te kunnen printen.

Gerelateerde producten en oplossingen

Ontdek meer

Voor meer informatie over hoe Canon u kan helpen het beheer van de levenscyclus van boeken in uw organisatie te integreren.