ARTIKEL

Een primeur van Storror: via parkour van Europa naar Azië

Two men leap in opposite directions on a domed roof in Istanbul.
Het parkour-team Storror waardeerde hoe klein en licht de Canon EOS M50 aanvoelde toen ze hun acties vastlegden in Istanboel, Turkije, omdat de meeste actie plaatsvond op de daken. Gefotografeerd met een Canon EOS-1D X Mark II met een Canon EF 24-70mm f/2.8L II USM-objectief bij 1/1000 sec, f/7.1 en ISO400. © Samo Vidic

Rennend over de iconische daken van Istanboel gaan ze van koepel naar koepel. De jonge mannen laten het heel gemakkelijk lijken terwijl ze door het stadse landschap gaan – maar ze werken al tien jaar aan hun vaardigheden. Dit is het toonaangevende freerunning-collectief Storror, dat de uitdaging van Canon aanneemt om als eerste ter wereld een intercontinentaal parkour af te leggen.

Met de Canon EOS M50-systeemcamera en de Canon EOS C200-camcorder is het team van zeven de straten op en de lucht in gegaan in het historische Istanboel in Turkije – een stad waarin twee continenten samenkomen – om een traject van Europa naar Azië te freerunnen. De videoresultaten laten alle fysieke en mentale uitdagingen zien waarmee het team te maken krijgt terwijl ze over obstakels rennen en jumps maken tussen allerlei objecten, van kranen en vrachtcontainers tot traditionele Turkse tapijten die door smalle steegjes worden gedragen. De film bereikt zijn hoogtepunt tijdens een complexe stunt waarbij een teamlid op het dak van een veerboot springt die onder een brug door vaart en hem vervolgens over de Bosporus vervoert, naar de vrachthaven Haydarpaşa in het Aziatische deel van de stad.

"We hadden nog nooit eerder overwogen om een intercontinentaal parkour af te leggen, en dus leek het ons een geweldige uitdaging," zegt Sacha Powell, die samen met Toby Segar de voornaamste filmmaker is van de groep. Storror is uitgegroeid van bescheiden video's van jumps tot een prominent team in de wereld van parkour, omdat ze het onmogelijke mogelijk hebben gemaakt. Ze gaan nu richting de twee miljoen volgers op YouTube.

Christian Ziegler’s

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Klik hier voor inspirerende verhalen en het laatste nieuws van Canon Europe Pro

Crossing Continents bracht het team naar de meest fantastische historische monumenten in Istanboel, van de Galatabrug tot de koepeldaken bij de Süleymaniye-moskee. Voor Sacha en Toby, zelf ook parkour-atleten, maakten deze locaties het mogelijk hun video’s naar een hoger niveau te tillen – en er geheel op te focussen dat ze achter de camera stonden.

"Sommige plekken waren echt bizar, plekken waar we al jaren naartoe wilden gaan, maar waarvoor we nooit toestemming kregen," zegt Toby. "Voor dit project treden Sacha en ik uitsluitend op als cameraman en regisseur. We hebben overwogen zelf ook wat parkour te doen, maar zagen in dat dit sinds lange tijd onze enige kans was om alles te geven voor het filmen en onszelf daarin verder te pushen."

Het soort filmen dat hier nodig was – snelle bewegingen vastleggen, razendsnelle beslissingen nemen en complexe acties volgen, vaak op grote hoogten – was alleen mogelijk omdat ze op hetzelfde niveau presteerden als de rest van het team, waarvan ze lid zijn sinds 2010. "Omdat we zelf ook parkour-atleten zijn, weten hoe we bewegingen moeten vastleggen en hoe we de jongens kunnen volgen op de obstakels en ondertussen verschillende shots kunnen maken," zegt Sacha. "Je kunt dichterbij komen en meerennen met de atleten. We volgen geen boekje, we experimenteren zelf en als we ergens tevreden over zijn, dan produceren we dat. Het is nu ons levensdoel om nieuwe content te creëren voor Storror.”

Als je alle actie wil vastleggen, moet je proberen de nadruk te leggen op de bewegingen en skills van je teamleden. "Als een move heel moeilijk is maar er niet echt bizar uit ziet, is het onze taak om die beweging zo goed mogelijk vast te leggen, zodat het er zo moeilijk mogelijk uit ziet," zegt Toby. "Daarna kijken we naar welke hoeken meer geschikt zijn voor de film en de videobewerking."

 A man does a backflip on a stack of shipping containers as the sun sets on the minarets of Istanbul.
Een lid van Storror doet een backflip op een stapel containers terwijl de zon ondergaat in Istanboel. Gefotografeerd met een Canon EOS-1D X Mark II met een Canon EF 70-200mm f/2.8L IS II USM-objectief bij 1/6400 sec, f/3.5 en ISO200. © Samo Vidic
A man leaps over the camera under a blue sky.
De filmmakers maakten gebruik van gimbals om hun video’s zo dynamisch mogelijk te maken. Gefotografeerd met een Canon EOS-1D X Mark II met een Canon EF 24-70mm f/2.8L II USM-objectief bij 1/1000 sec, f/4.5 en ISO1000. © Samo Vidic

Met Crossing Continents stapte Storror af van de gebruikelijke werkwijze. Hun hechte team werd een groep van meer dan 50 man, waaronder drone-operators en fotograaf Samo Vidic. "Dit is de eerste keer dat we zo veel hulp hebben ingeschakeld," zegt Toby. "Canon en het team hebben ons idee praktisch gezien mogelijk gemaakt, dat is geweldig. De productie lag volledig op onze schouders en het was fantastisch om zo veel flexibiliteit en vrijheid te hebben om iets te doen dat we altijd al wilden doen."

Het project draait erom anderen te inspireren hun eigen ‘primeur’ te vinden, zegt Lee Bonniface, Marketing Director van Canon Europa. "We zijn er trots op dat we Storror konden ondersteunen in hun missie de eerste parkourgroep te worden die intercontinentaal te werk gaat. We hebben hen uitgedaagd iets gedurfds te ondernemen en hun ervaring vast te leggen om anderen te inspireren hetzelfde te doen. Hoewel we niet van iedereen zoveel lef verwachten, kan er iedere dag een primeur worden beleefd en Canon kan helpen die ervaring vast te leggen."

Het concept kwam tot leven tijdens een shoot van een week in april. "We waren aan het filmen met de Canon EOS M50 en de Canon EOS C200 en gebruikten gimbals om een mooie, dynamische beelden te kunnen krijgen," zegt Sacha. "De Canon EOS M50-camera's lijken erg op wat we normaal gesproken gebruiken; als we op pad zijn en op daken proberen te klimmen, willen we geen zware camera's. De M50 is compact en daarom perfect voor ons."

"Sinds deze shoot gebruiken we de M50 continue om te vloggen en gewoon te filmen, omdat het een perfecte, hybride camera is," voegt Toby toe. "Het is fijn om iets te hebben dat het allemaal tegelijkertijd kan. En tijdens de videobewerking was ik oprecht verbaasd over hoe dicht de kwaliteit van de M50 bij die van de C200 komt." De Canon EOS M50 werd uiteindelijk gebruikt voor alle shots met snelle bewegingen, waardoor Toby en Sacha de actie van dichtbij konden volgen. Tegelijkertijd werd de Canon EOS C200 gebruikt op een statief en op de drone.

A group of men run up a crane and jump on to a shipping container.
Freerunnen van Europa naar Azië: het parkour-collectief Storror doorkruiste de historische stad Istanboel, de Bosporus en de vrachthaven Haydarpaşa in Istanboel. Gefotografeerd met een Canon EOS 5D Mark IV met een Canon EF 24-70mm f/2.8L II USM-objectief bij 1/1000 sec, f/6.3 en ISO200. © Samo Vidic

Een van de meest opvallende kenmerken van de Canon EOS M50 was autofocus, volgens Sacha. "Tot nu toe lukte het nooit om de focus te veranderen terwijl we al rennend opnames maakten met gimbals. Het geweldige aan deze camera was dat we degene die we filmden konden volgen en dat de autofocus van de camera die persoon ook vasthield. Ik vond het fantastisch."

Hoeveel van hun zenuwslopende actieshots zijn nou echt vooraf gepland? "Het is een combinatie van beide. We plannen zoveel we kunnen en laten het dan aan het lot over," zegt Toby lachend. "Bepaalde elementen zijn veranderlijk, bijvoorbeeld of de jongens zich sterk genoeg voelen voor de moves die ze willen doen."

Sommige scènes zijn in detail uitgewerkt, bijvoorbeeld de stunts in de containerdepots. Hier was voor de shoot een speciaal parkour opgebouwd, geheel ontworpen door Storror, zodat freerunners met zekerheid veilig op oppervlakten konden landen en de afstand tussen de containers precies goed was. Andere opnamen waren natuurlijker en spontaner, bijvoorbeeld de ‘intense’ reeks jumps van een brug op een varende boot. "We realiseerden ons dat niets hetzelfde is als je filmt op het water," zegt Sacha. "Je kunt wel proberen de scène nog een keer precies hetzelfde te doen, maar de boot ligt waarschijnlijk al een meter verder dan bij de vorige opname."

Het uiteindelijke resultaat bleek erg speciaal voor Storror. "Het was een bizarre ervaring de eerste paar dagen – je kon niet bevatten hoe groot dit project was," zegt Toby. "Uiteindelijk werd het een van de beste video's die we ooit hebben gemaakt."

Geschreven door Lucy Fulford


Storrors uitrusting

De essentiële kit waarmee professionals filmen

A man in a baseball cap sits in front of a wall with graffiti on. Another man takes his photo.

Camera's

Canon EOS M50

Deze compacte en veelzijdige connected systeemcamera beschikt over 4K-video, een variangle touchscreen, een 24,1 Megapixel CMOS-sensor en DIGIC 8 voor het maken van onvergetelijke herinneringen met prachtige kleuren en details.

Canon EOS C200

De nieuwe EOS C200 is een compacte en veelzijdige hoogwaardige camera voor filmmakers die haarscherpe beelden in 4K 50p willen maken.

Lenzen

Canon EF 24-70mm f/2.8L II USM

Dit standaard zoomobjectief van professionele kwaliteit biedt een uitstekende beeldscherpte en de robuuste constructie van een product uit de L-serie. Met zijn continue f/2.8-diafragma maak je zelfs bij weinig licht prachtige foto's en heb je alle controle over de scherptediepte.

Gerelateerde artikelen

Alles weergeven

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Klik hier voor inspirerende verhalen en het laatste nieuws van Canon Europe Pro

Meld je nu aan