In deze foto van culinair fotograaf Sid Ali, zie je drie bruisende glazen cranberrysap. Maar het is eigenlijk een illusie. "Dit zou onmogelijk zijn zonder meerdere assistenten die tegelijkertijd de glazen inschenken," vertelt Sid. "Om dit te omzeilen, heb ik met behulp van een high-speed flits elk glas afzonderlijk gefotografeerd toen deze net begon met bruisen en vervolgens de verschillende foto’s gecombineerd in de nabewerking." Gefotografeerd met een Canon EOS 5DS R en een Canon EF 100mm f/2.8L Macro IS USM-objectief, 1/200 sec, f/5.6 en ISO100. © Sid Ali
Een stapel chocoladestukken verheft zich als een soort eetbare wolkenkrabber. Van bovenaf van het bouwwerk druipt gesmolten ganache aantrekkelijk naar beneden. De voorstelling heeft iets speels (zie laatste foto) – alsof het ontsproten is uit het brein van Willy Wonka, maar met een luxe uitstraling die bij volwassenen in de smaak valt. Sterker nog, niets is wat het lijkt in deze foto gemaakt door culinair fotograaf Sid Ali. "Ik heb verschillende foto’s gemaakt van de prachtig uitziende ganache die je vlekkeloos en met de perfecte lengtes vanaf alle zijden ziet druipen. Op elke foto staat een andere stroom afgebeeld," vertelt hij. Vervolgens maakte hij een compositie van de verscheidene foto’s in de nabewerking.
Sid, die zes jaar geleden is begonnen als professioneel fotograaf, heeft in rap tempo een reputatie opgebouwd voor het maken van foodfoto’s met een eigen persoonlijkheid. Of het nu voor Marks & Spencer, Deliveroo of KFC is, zijn foto’s bieden altijd iets meer dan een typisch stilleven. "Elke culinair fotograaf ontdekt, ontwikkelt en voedt zijn eigen unieke benadering, maar het gemeenschappelijke doel is om eten er heerlijk te laten uitzien," zegt hij. "Voor mij draait het om constante ontwikkeling door het vinden van nieuwe en innovatieve manieren om eten te fotograferen."
Hieronder vertelt Sid Canon over enkele van de huidige trends die hij omarmt.