ARTIKEL

Nieuwsprogramma
Sette Storie opnemen met de
CN-E70-200mm T4.4 L IS

CEO en art director Riccardo Mastropietro gebruikte het Canon Compact Cine Servo-objectief om uitdagende wandelinterviews op te nemen in de bruisende straten van Italië.
Een man houdt een Canon EOS C300 Mark II-camera met een Canon CN-E70-200mm T4.4 L IS-objectief vast.

Hoewel het team van het Italiaanse productiebedrijf Pesci Combattenti regelmatig de Canon EOS C300 Mark II gebruikt (nu opgevolgd door de Canon EOS C300 Mark III), samen met Cinema EOS-camera's zoals de Canon EOS C200, was het voor Sette Storie de eerste keer dat ze met CN-E-objectieven gingen werken, en ze waren compleet onder de indruk. "We zagen dat ze perfect samen gingen met de EOS C300 Mark II, dus nu gebruiken we ze elke dag, met name de Canon CN-E70-200mm T4.4 L IS," zegt CEO Riccardo Mastropietro.

Toen het Italiaanse productiebedrijf Pesci Combattenti de afgelopen zomer de opdracht kreeg om een verfrissend actualiteitenprogramma te maken voor de toonaangevende zender RAI1, begon CEO en art director Riccardo Mastropietro meteen na te denken over welke objectieven het beste zouden werken met hun vertrouwde Canon Cinema EOS-camera's om de verhalen tot leven te brengen. Sette Storie (Zeven verhalen) zou unieke eisen stellen aan zowel de camera's als de ploeg, omdat de interview-teasers werden opgenomen terwijl journalist Monica Maggioni en haar geïnterviewden door de straten van steden liepen.

De wekelijkse uitzending, die was geïnspireerd door het Franse programma Conversation Secrète, richt zich op de dringende kwesties van de actualiteit. Studio-interviews worden voorafgegaan door een eerste ontmoeting van de presentator en de geïnterviewde op straat, waarbij de opnamen worden gemaakt met een verborgen camera om het gevoel te creëren dat er een privégesprek wordt afgeluisterd.

"We moesten een aantal obstakels overwinnen, zoals hoe we in één take van ongeveer een uur een wandelinterview van bijna een kilometer moesten opnemen", zegt Riccardo. "We hadden hoogwaardige cinema-objectieven nodig met een grote brandpuntsafstand, maar tegelijkertijd iets dat makkelijk kon worden overgedragen tijdens estafetten onder de cameramensen."

Riccardo en zijn team zijn gespecialiseerd in feitelijke docuseries en documentaires. Ze zeggen dat het filmen van grote namen in Italië, van de voormalige Italiaanse minister-president Giuseppe Conte in de straten van Rome tot de popster Mika op de iconische brug Ponte Vecchio in Florence, zowel een ware uitdaging als een 'groot avontuur' was.

De ploeg koos voor de Compact Cine Servo-serie van Canon en combineerde de Canon EOS C300 Mark II-camera’s met CN-E70-200mm T4.4 L IS-objectieven en de Canon Extender EF 2xs (nu opgevolgd door de Canon Extender EF 2x III) voor een hoogwaardige esthetiek met een grote veelzijdigheid en gebruikssnelheid op locatie.

Een CN-E70-200mm T4.4 L IS-objectief met een gemonteerde extender.

Voor Sette Storie werd de Canon EOS C300 Mark II gebruikt met een Canon CN-E70-200mm T4.4 L IS en een Canon Extender EF 2x voor een compacte, draagbare uitrusting die toch het benodigde zoombereik had om van veraf te filmen.

Verborgen beelden van beroemde gasten tijdens een gesprek

Voor elke uitzending moesten Riccardo en zijn team een uur aan opnamen maken, terwijl de geïnterviewde en de journalist in gesprek waren en door de bruisende Italiaanse straten liepen. Daarna werd alles bewerkt tot een introductie van 20 minuten voorafgaand aan het studioprogramma.

"Het moest in een soort spionage- of paparazzistijl worden opgenomen", legt Riccardo uit. "De geïnterviewden mochten de verborgen camera’s niet zien tijdens de wandeling. Ze wisten natuurlijk wel dat er werd gefilmd, maar we moesten ver weg blijven zodat we niet werden gezien." Soms betekende dit dat de cameramensen een afstand van 100 tot 200 meter moesten aanhouden, hoewel dit in de smalle straten van bijvoorbeeld het centrum van Rome werd teruggebracht naar ongeveer 50 meter.

Om zo opnamen te kunnen maken, had Riccardo een flexibel objectief nodig met de juiste scherptediepte, snelle zoommogelijkheden en een betrouwbare beeldstabilisatie die ook nog eens kon worden gebruikt met een lichte camera. "We probeerden interne cameraobjectieven uit, maar ik vond de beeldkwaliteit niet goed genoeg", zegt Riccardo. "Toen herinnerde ik me een Canon CN-E-objectief dat ik een paar jaar geleden in Canada had uitgeprobeerd en ik realiseerde me dat ik dat soort objectieven nodig had."

Met een 2,85x optische zoom, 4K geoptimaliseerd beeld en een iris met 9 lamellen, levert het Canon CN-E70-200mm T4.4 L IS-objectief hoogwaardige cinematografische prestaties en prachtige, vloeiende bokeh-effecten in een lichte behuizing. Dankzij de EF-vatting kon het worden gebruikt met de Canon EOS C300 Mark II voor beeldstabilisatie en geavanceerde autofocus, hoewel het team voor Sette Storie koos voor een handmatige focus.

Een technicus met witte handschoenen maakt de sensor van een Canon-camera schoon.

Heb je Canon-apparatuur?

Registreer je apparatuur voor gratis advies van experts, onderhoud van apparatuur, toegang tot inspirerende evenementen en exclusieve aanbiedingen met Canon Professional Services.

De toevoeging van de Canon Extender EF 2x bood de grote brandpuntsafstand die nodig was om op afstand te filmen. Het bereik werd van 70-200 mm vergroot naar 140-400 mm, terwijl de uitrusting compact genoeg bleef om mobiel te blijven op locatie. "Dat was een flexibel objectief, licht genoeg om er makkelijk en snel mee te kunnen rennen door de straten en met stabilisatie wat zorgde voor een spectaculair resultaat wat betreft beeldkwaliteit", aldus Riccardo. "Bij dit programma konden we de interviewopnamen nooit overdoen. Met de Canon EOS C300 Mark II en het Canon CN-E70-200mm T4.4 L IS-objectief hadden we de perfecte combinatie gevonden."

Een man maakt beelden vanuit de lucht op het balkon van een crèmekleurig gebouw op een zonnige dag.

"Steeds als we de brandpuntsafstand van de Canon CN-E70-200mm T4.4 L IS moesten vergroten, voegden we er de Canon Extender EF 2x aan toe", zegt Riccardo. Zo kon het team nog grotere brandpuntsafstanden halen tijdens het opnemen op een afstand van wel 200 meter in de straten van Italiaanse steden zoals Rome en Florence.

Een Canon CN-E70-200mm T4.4 L IS-objectief met grip.

Toen Riccardo uitrusting ging uitkiezen om Sette Storie op te nemen, waren de belangrijkste criteria dat deze licht moest zijn en een compact formaat moest hebben. "Zelfs als je een lichte camera gebruikt met een licht objectief, worden ze na een half uur alsnog behoorlijk zwaar", legt hij uit.

Een estafette met vier camera’s op straat

Het team had slechts een uur de tijd om een natuurlijk gesprek te filmen tussen Monica en haar beroemde gast, terwijl het te maken kreeg met alle onvoorspelbaarheid van drukke straten in een stad. "Het was een zeer uitdagende productie omdat we buiten waren en daardoor veel dingen niet konden beïnvloeden", zegt Riccardo. "Dingen die je tien minuten eerder had gepland, veranderden. Je hebt te maken met schreeuwende mensen, auto's, bestelwagens die in de weg staan. Je moet snel van gedachte kunnen veranderen, andere ideeën bedenken en een andere plek vinden om vanaf daar te filmen."

De ploeg moest lange routes van ongeveer 800 meter afleggen, waarbij er soms één camera-operator luchtopnamen maakte vanaf balkons. "We moesten alle hoeken met slechts vier camera’s dekken, dus we moesten kunnen rennen met alle video-apparatuur", legt Riccardo uit. "We hadden minimaal één opname nodig, maar om deze te kunnen bewerken hadden we in werkelijkheid twee hoeken nodig, en dit alles terwijl we onzichtbaar moesten blijven voor de journalist en gast.

"Het was een estafette tussen camera’s om elke plek te filmen en de perfecte opname te maken. Soms gebruikten we een bromfiets om de camera naar de volgende plek te brengen. Bij een broadcast mag je geen fouten maken."

Canon Cinema EOS cameras set up on tripods in a studio.

Professionele resultaten met de basisprincipes voor filmmakers

Van framerates en HDR tot codecs en composities – ontdek de zes gouden tips om meeslepende beelden vast te leggen.

Vaak filmde het team met één van de Canon EOS C300 Mark II-camera’s op een statief en de andere drie vanuit de hand, dus ze vertrouwden op beeldstabilisatie om scherpe opnamen te kunnen maken. Daarnaast gebruikten ze opnamen in BTS-stijl waarbij er werd ingezoomd en gefocust op de journalist en gast die in gesprek waren. "Om het verhaal vorm te geven, gebruikten we de zoomfunctie erg veel en pasten we de focus aan, en hoewel dit later meestal uit de eindversie werd gehaald, was dat wel de grote lijn van deze stijl", zegt Riccardo. "We gebruikten dit erg vaak om het publiek het gevoel te geven dat ze erbij waren. Dat was het doel van deze stijl: het publiek moest voelen dat het zich had verschuild en het gesprek tussen deze twee mensen die door de straten wandelden aan het afluisteren was."

Een close-up van een Canon CN-E70-200mm T4.4 L IS-objectief op een camera die vanuit de hand wordt gebruikt.

"De soort opnamen die Canon kan maken is naar mijn mening de beste", zegt Riccardo. "Het is net als het maken van een film: de beelden zijn niet zozeer als die van een tv-film, maar meer als die van een bioscoopfilm. Dat is de kwaliteit die ik wil."

Sensor van hoge kwaliteit en prachtige 4K-beelden

Voor het filmen van belangrijke gasten voor de toonaangevende Italiaanse omroep, was betrouwbare apparatuur die een fantastische beeldkwaliteit leverde van essentieel belang. Riccardo vindt dat het 4K-beeld en de kleurtechnologie van het Canon CN-E70-200mm T4.4 L IS-objectief perfect samengaan met de hoogwaardige 35mm CMOS-sensor van de Canon EOS C300 Mark II.

"Een van de hoofdeigenschappen van de EOS C300 Mark II met CN-E-objectief was de hoogwaardige camerasensor", legt hij uit. "We hebben enkele interviews met erg weinig licht opgenomen en soms 's avonds zonder de Canon Extender EF 2x. Hierbij filmden we in 4K om de beelden dan digitaal te vergroten tijdens het bewerkingsproces. De camera is in alle lichtomstandigheden erg gevoelig, zowel in HD als 4K. We kregen geweldige beelden met een lichte uitrusting."

Deze gevoeligheid kwam vooral naar voren tijden het filmen van een van de meest belangrijke interviews van de serie. "We werden slechts 12 uur van tevoren gebeld, omdat onze voormalige minister-president Giuseppe Conte zou worden geïnterviewd", vertelt Riccardo. "Waar hij aanwezig zou zijn moest volledig geheim blijven, niemand mocht het weten. De ploeg wist niet wie ze zouden gaan filmen totdat ze aankwamen op de plek van de opnamen. En de opnamen werden 's avonds gemaakt voor extra veiligheid, dichtbij het Colosseum. We hebben geweldige beelden gemaakt met weinig licht, want ik kan je vertellen dat de straat van het Colosseum tot Della Cina Roma erg donker is."

Na de supersnelle opnamen, was er altijd een mooie beloning voor het team. "Het beste gedeelte van dit project waren de gezichten van de beroemde gasten aan het einde van de opnamen, omdat ze de camera's tijdens het hele interview niet konden zien", zegt Riccardo. "Ze waren erg verbaasd over hoe ver en verscholen we waren. Ik zal nooit vergeten hoe we dit zo hebben gefilmd omdat het erg moeilijk was, maar het was een stijl vol adrenaline. Het was een fantastisch avontuur".

Lucy Fulford

Gerelateerde artikelen

 • UITRUSTING

  Goedgekeurd door Netflix: Cinema EOS-camera's van Canon

  Van de EOS R5 C tot de EOS C500 Mark II: ontdek hoe de Cinema EOS-serie voldoet aan de opnamenormen voor Netflix Originals.

 • ARTIKEL

  Cyn filmen met Canon Sumire Primes

  Filmmaakster Tania Freimuth legt uit hoe de Sumire Prime-objectieven van Canon John Lennons eerste vrouw Cynthia uit zijn schaduw hielpen komen.

 • ARTIKEL

  Epische landschappen, adrenaline… en 'een waanzinnige sport'

  Ontdek hoe regisseur Regan Hall de extreme sport basejumpen vastlegde met Canon Cinema EOS-camera's.

 • ARTIKEL

  Hoe filmmakers dankzij productie op afstand konden blijven werken

  Twee filmmakers vertellen hoe ze door de wereldwijde lockdowns gedwongen waren om te innoveren om producties draaiende te houden, en wat dit betekent voor de toekomst.

 • Meld je aan voor de nieuwsbrief

  Klik hier voor inspirerende verhalen en het laatste nieuws van Canon Europe Pro