In het afgelopen jaar zijn we allemaal anders gaan werken. In de filmindustrie wereldwijd werden producties stopgezet vanwege lockdowns. Door de nieuwe situatie moesten productiemaatschappijen en filmmakers wereldwijd innovatieve, creatieve manieren vinden om veilig en volgens de maatregelen te werken.
"De grond zakte onder onze voeten weg", zegt Richard da Costa, directeur van productiebedrijf Floating Harbour Films in Bristol, Engeland. "In de eerste paar maanden wist niemand echt wat te doen."
Doordat het vastleggen van internationale en live-evenementen volledig stil was gevallen, legde Richard zich toe op virtuele evenementen. Zo produceerde hij voor het Wildscreen Festival een virtueel festival van een week over wildlife-films met grote namen als regisseur James Cameron, tv-maker Sir David Attenborough en milieu-activiste Greta Thunberg.
Een andere filmmaker die producties niet meer kon maken zoals hij gewend was, was Alan Griswold, director of photography en eigenaar van het productiebedrijf Monkey Deux uit Los Angeles. Dit bedrijf produceert de populaire serie Our Star Wars Stories voor Lucasfilm en Disney.
"Een van de belangrijkste factoren bij het produceren van films, is het grote aantal mensen dat erbij betrokken is", legt Alan uit. "Het idee dat mensen niet bij elkaar konden zijn, was een grote schok voor de industrie." Voor Alan was een oplossing voor opnemen op afstand met Canon EOS R-camera's en Canon's EOS Utility-software cruciaal om zijn serie te blijven maken.
In dit artikel leggen de twee filmmakers uit hoe ze bleven filmen, hoe de filmindustrie is veranderd en waarom sommige vormen van werken op afstand mogelijk blijvend zijn.
Heeft COVID-19 videoproductie voor altijd veranderd? Beluister het gesprek in deze aflevering van de Shutter Stories-podcast van Canon: