De beroemde fotojournalist Paolo Pellegrin reisde naar Ol Pejeta Conservancy in Kenia om 's werelds laatst overgebleven noordelijke witte neushoorns, Najin en Fatu, te fotograferen. Op sommige neushoornfoto's zijn ze te zien samen met een zuidelijke witte neushoorn, een ras dat, in tegenstelling tot de noordelijke witte neushoorn, een gezonde populatie heeft. "De moeder en dochter kwamen uit een dierentuin en moesten opnieuw in het wild worden uitgezet," legt Paolo uit. "Deze andere neushoorn was hun begeleider." Gefotografeerd met een Canon EOS R5 en een Canon RF 24-70mm F2.8L IS USM-objectief, ingesteld op 35mm, 1/400 sec, f/7.1 en ISO 125. © Paolo Pellegrin
Eerder dit jaar bracht Paolo Pellegrin vijf dagen door in Ol Pejeta Conservancy in Kenia om de neushoorns te documenteren. "Dit verhaal leek alles te omvatten", zegt hij. "Het zijn wilde dieren, ze zijn magnifiek, de op één na grootste [land]zoogdieren ter wereld, en dit zijn de laatste twee." Als je kijkt naar zijn beelden van Najin en Fatu, kijk je naar een wereld die binnenkort ophoudt te bestaan.
Dit paar witte neushoorns zijn de enige twee van hun soort die nog over zijn op aarde, als gevolg van habitatverlies en wijdverspreide historische en moderne stroperij vanwege hun hoorns. Na de dood van het laatste mannetje in 2014 zal er nooit meer een noordelijke witte neushoorn op natuurlijke wijze geboren worden, hoewel er wel pogingen worden ondernomen om hun DNA te behouden. In Paolo's minimalistische zwart-witfoto's en bewegende beelden voel je de zwaarte van hun hachelijke situatie en tegelijkertijd de kracht, schoonheid en magie van het werken met deze bijzondere 3.000 kg wegende wezens.
"In ons dagelijks leven worden we niet geconfronteerd met wilde dieren", zegt Paolo. "We hebben misschien een kat, maar dit is compleet anders." Als Magnum-lid is Paolo een gerenommeerd fotojournalist en winnaar van meerdere prijzen voor zijn beelden van conflicten en natuurrampen over de hele wereld. De laatste tijd richt hij zich op het verslaan van ecologische verhalen door het fotograferen van smeltende gletsjers en vulkanen, en het weergeven van deze geologische fenomenen als deel van een levend, ademend geheel.