PRINTEN

Promoot je organisatie met printen op groot formaat

Met de combinatie van de compacte Canon imagePROGRAF TC-20M en de gebruiksvriendelijke Canon PosterArtist-software kan zelfs het kleinste kantoor printen groots aanpakken.
Een laptop waarop een kalender voor 2024 te zien is, die is gemaakt met Canon PosterArtist. De laptop staat op een grootformaat printer van Canon. Er komt een print van het ontwerp uit de printer.

De Canon imagePROGRAF TC-20M heeft ingebouwde USB-, Ethernet- en Wi-Fi-connectiviteit. De printer ondersteunt ook hybride werken met Canon Direct Print Plus. Hiermee kun je eenvoudig schakelen tussen zakelijke en persoonlijke prints. © Keith Cooper

Soms is groter gewoon beter. Door posters en banners op een groot formaat te printen, kun je echt een statement maken en je organisatie onderscheiden. Als complexe, technische tekeningen op een groot formaat worden geprint, worden die belangrijke kleine details duidelijk zichtbaar.

Grootformaat printers staan er echter om bekend dat ze log zijn en veel plaats innemen, en in huis of een klein kantoor is de ruimte vaak maar beperkt. En dan is de Canon imagePROGRAF TC-20M precies wat je nodig hebt.

Keith Cooper is een professioneel fotograaf die zich heeft gespecialiseerd in commerciële, architectonische en industriële fotografie. Hij is ook erg geïnteresseerd in printen en de technische kant van digitale fotografie. Bovendien helpt hij graag anderen op weg door les te geven, te schrijven, gratis bronnen op zijn website te zetten en zijn kennis te delen via zijn YouTube-kanaal.

Keith gebruikt de imagePROGRAF TC-20M, een van de beste grootformaat printers voor fotografen die ook nog eens ideaal is voor gebruik in een kantoor aan huis dankzij zijn relatief compacte formaat. Als je de printer met Canon's gratis PosterArtist-software gebruikt, kun je bovendien thuis of in een klein kantoor posters printen, direct vanaf je eigen computer.

In dit artikel deelt Keith tips en tricks op basis van zijn ervaring met de printer en software voor persoonlijk en zakelijk gebruik.

Een technicus met witte handschoenen maakt de sensor van een Canon-camera schoon.

Heb je Canon-apparatuur?

Registreer je apparatuur voor advies van experts, onderhoud van apparatuur, toegang tot inspirerende evenementen en exclusieve aanbiedingen met Canon Professional Services (CPS).
Professioneel fotograaf Keith Cooper bestudeert een grote print die bovenop een grootformaat printer van Canon ligt. Naast de print ligt een tablet met daarop dezelfde afbeelding en een kleinere print.

De Canon imagePROGRAF TC-20M biedt ondersteuning voor de cloud en heeft een secundaire USB-poort op het voorpaneel. Hiermee kun je scannen of printen vanaf een USB-stick, 1 zonder dat je een computer hoeft aan te sluiten. Verder heeft de printer een intuïtief bedieningspaneel met drukknoppen en een kleurenscherm. © Keith Cooper

Wat zijn de voordelen van een grootformaat printer?

Als je een indruk wilt maken met je prints, is groter beter. Voor alles van posters tot fotoprints, technische tekeningen en banners zijn A4-prints simpelweg te klein. Met de Canon imagePROGRAF TC-20M kun je prints maken van maximaal 610 mm breed en 4 meter lang, waardoor er een wereld voor je opengaat. De printer kan A1- en A3-designs maken en continu tot 100 A4-vellen of 50 A3-vellen produceren. Bovendien hoef je je dankzij de schachtloze rolhouder geen zorgen te maken dat het papier vast komt te zitten. Nog een extra voordeel is de handige ingebouwde A4-flatbedscanner.

Past de Canon imagePROGRAF TC-20M in mijn kleine kantoor of kantoor aan huis?

Keith heeft printers in allerlei vormen en maten getest en beoordeeld, maar vindt de Canon imagePROGRAF TC-20M een klasse apart. "Het is de eerste 24-inch printer die je op een bureau kunt zetten en als een gewone printer kunt gebruiken", zegt hij. "Grootformaat printers zijn doorgaans vrijstaand, dus ze zijn groot en log en staan op poten. Ze nemen veel ruimte in beslag in een klein kantoor of kantoor aan huis. Deze kun je gewoon op een bureau of kast zetten, de rolhouder is geïntegreerd en de opvangbak die je eraan kunt bevestigen, kan netjes lange prints opvangen." De printer is maar 968 x 525 x 245 mm, waardoor deze zelfs in de kleinste ruimtes past.

Een hand met daarin een fles pigmentinkt in de buurt van de open kleurentank van een grootformaat printer van Canon.

De Canon imagePROGRAF TC-20M gebruikt geen cartridges, maar heeft tanks die kunnen worden bijgevuld met flessen pigmentinkt in cyaan, geel, magenta en zwart. De inkt loopt vanzelf in de tank, zodat je niet in de flessen hoeft te knijpen. Elke fles heeft een ventiel dat alleen opengaat wanneer de fles in de bovenkant van de tank wordt geplaatst, en dat weer sluit wanneer de tank vol is. © Keith Cooper

Een hand voert een rol papier in in de achterkant van een grootformaat printer van Canon.

De Canon imagePROGRAF TC-20M heeft een schachtloos rolhoudersysteem voor gebruiksgemak en ruimtebesparing. De rolhouders kunnen aan de achterzijde van de printer worden geplaatst. De geïntegreerde snijder snijdt papier van de rol automatisch op het juiste formaat af. De invoerlade voor losse vellen is geschikt voor losse vellen van maximaal A3-formaat. © Keith Cooper

Hoe duur is de printer in gebruik?

Net als bij de populaire PIXMA en MAXIFY MegaTank-printers van Canon biedt het gebruik van voordelige navulbare inktflessen om tanks bij te vullen enorme besparingen vergeleken met Inkjet Printers met cartridges. Daarnaast kun je op een smartphone de inktniveaus controleren om ervoor te zorgen dat de printer nooit zonder inkt komt te zitten. De navulflessen van 70 ml zijn niet alleen voordeliger maar ook duurzamer, waardoor de imagePROGRAF TC-20M het EPEAT Gold-label heeft gekregen.2

"De navulflessen zijn zo ontworpen dat je de inkt niet in de verkeerde tank kunt gieten, en het is een eenvoudig proces zonder geknoei", zegt Keith. "Er zijn nog een paar factoren die ik erg goed vind. De grote inkttanks voorkomen dat je midden in het maken van een heel grote print zonder inkt komt te zitten, zoals bij cartridges wel kan gebeuren. En bij printers met cartridges heb ik vaak gehad dat zodra ik de ene cartridge verving, de andere leeg raakten terwijl ik de nieuwe plaatste. Dat is bij deze printer geen probleem."

Hoe gebruiksvriendelijk is de printer?

Je zou kunnen denken dat het plaatsen en instellen van een grootformaat printer complex en tijdrovend is. Ondanks al zijn ervaring met uiteenlopende typen printers, was Keith oprecht verbaasd over hoe snel en gemakkelijk het is om met de Canon imagePROGRAF TC-20M aan de slag te gaan. "De installatie is net zo eenvoudig als bij een gewone desktopprinter", legt hij uit. "De rollen papier kunnen aan de achterkant van de printer worden geplaatst, zonder dat er een spindle nodig is. Het papier wordt vervolgens automatisch doorgevoerd voor het formaat print dat je wilt maken. Voor mij is het belangrijk dat de printer een automatische snijder heeft, waardoor prints op het juiste punt worden afgesneden en ik dit klusje niet zelf hoef te doen. En als ik losse vellen wil gebruiken, zoals speciaal fotopapier of fine art-media, kan ik in de papierinvoer voor losse vellen tot A3-formaat invoeren."

De imagePROGRAF TC-20M is nog eenvoudiger in gebruik dankzij het kleurenscherm en de intuïtieve bediening voor kopiëren, compleet met opties om kleine originelen te vergroten, en voor scannen en printen rechtstreeks naar of van een USB-stick, en dat allemaal zonder computer.11 Met Canon's Direct Print Plus-software kun je eenvoudig schakelen tussen zakelijke en persoonlijke prints. Bovendien beschikt de printer over USB-, Wi-Fi- en Ethernet-connectiviteit voor als je wel een computer moet gebruiken.

Iemand raakt met zijn rechterduim het touchscreen van een grootformaat printer van Canon aan. Op de printer ligt een print van een foto van een gebouw.

De Canon imagePROGRAF TC-20M kan worden gebruikt met de Canon PRINT-app. Hiermee kun je op Android- en iOS-smartphones en -tablets printen, kopiëren en scannen. Je kunt via de app ook verbinding maken met de cloud, de status en inktniveaus van de printer bekijken en onderhoud zoals controles van de spuitmondjes uitvoeren. © Keith Cooper

Hoe hoog is de printkwaliteit?

De printer is voornamelijk ontworpen voor kleine kantoren, winkels, scholen en andere branches, maar als professioneel fotograaf wilde Keith nog wat andere tests doen. "Ik ben erg onder de indruk van de kwaliteit van de fotoprints die ik op glanzend, semiglanzend en fine art-papier heb gemaakt", zegt hij. "Voor een printer met vier inkten is hij verrassend goed in het maken van grootformaat prints van heel hoge kwaliteit, op basis van zowel kleurenfoto's als zwart-witfoto's." Dat is natuurlijk een behoorlijke stap hoger dan het hoofddoel van de printer, maar het bevestigt hoe goed de printkwaliteit is voor posters en banners met fotocontent, tekst en graphics, en voor technische tekeningen.

Hoe lang gaan de prints mee?

Omdat de printer gebruikmaakt van waterbestendige pigmentinkten in plaats van dye-inkten voor zwart en alle drie de kleuren, zijn de prints zelfs op gewoon papier sterk en bestand tegen vegen. "Ik ken een landschapsarchitect die de printer gebruikt om tekeningen te maken om naar opdrachtnemers te sturen, zodat ze die op locatie kunnen gebruiken", zegt Keith. "Verder kun je, als je posters of banners voor buiten maakt, waterbestendig papier gebruiken waardoor je prints er goed uit blijven zien. Ik heb dit zelf getest door prints te maken en ze onder de lopende kraan te houden, wat ik normaal natuurlijk nooit zou doen."

Een screenshot van een ontwerp in Canon PosterArtist. Het ontwerp is van een kalender voor 2024 met als achtergrond een foto van een kleurrijke tropische vis.

Canon PosterArtist is een gratis online toepassing met een uitgebreide reeks sjablonen voor banners, posters, flyers en andere media. Je kunt de sjablonen volledig aanpassen en je eigen foto's, kunst en tekst toevoegen. Voeg bestanden toe vanuit een cloudservice of upload bestanden rechtstreeks vanaf je apparaten. © Keith Cooper

Een screenshot van een ontwerp in Canon PosterArtist, met een pop-upvenster met printinstellingen. Het ontwerp is van een kalender voor 2024 met als achtergrond een foto van mensen die rond een boot staan bij een laad- en loskade.

Je kunt inzoomen om de kleinere details op het scherm te bekijken. Zodra je tevreden bent, kies je de juiste printinstellingen en print je je media. Het hele proces is ontworpen met het oog op eenvoud, zodat iedereen geweldige resultaten kan behalen, ook zonder enige ervaring met grafisch ontwerpen. © Keith Cooper

"Wat deze software zo uitzonderlijk maakt, is dat je geen ervaring met ontwerpen hoeft te hebben en dat het weinig tijd en moeite kost om te leren kennen, in tegenstelling tot een complex programma", zegt Keith. "Het is eenvoudig en geeft je de optie om kant-en-klare sjablonen aan te passen en je eigen tekst en afbeeldingen toe te voegen, naast de enorme collectie content die er bij inbegrepen is." Nog een voordeel is dat je automatisch QR-codes kunt genereren.

Een print van een skiër die minuscuul afsteekt tegen de enorme steile berg waar hij vanaf skiet. Foto door Richard Walch.

"Mijn printer geeft me een voorsprong"

Actiefotograaf Richard Walch legt uit hoe het printen van zijn foto's zijn bedrijf vooruit heeft geholpen.
Een laptop waarop een kalender voor 2024 te zien is, die is gemaakt met Canon PosterArtist. De laptop staat op een grootformaat printer van Canon. Naast de laptop is een grootformaat print van hetzelfde ontwerp te zien.

Canon PosterArtist is compatibel met Windows en macOS. Je kunt je aanmelden met een bestaand online account, zoals Google, Facebook of X, of je eigen beveiligde Canon ID aanmaken. Wanneer je voor de eerste keer gaat printen, moet je een printplug-in downloaden en installeren. © Keith Cooper

Hoe werkt PosterArtist?

Keith vindt het fijn dat je met Canon PosterArtist meteen aan de slag kunt gaan. "Alles gaat online, dus je hoeft geen software te kopen, downloaden of installeren op je computer", zegt hij. "In plaats daarvan kun je snel en eenvoudig online posters, banners en andere ontwerpen maken, en je werk online opslaan zodat je er overal bij kunt. De software is prettig en intuïtief in gebruik, en is duidelijk ontworpen met het oog op gebruiksgemak."

Thuis posters printen

Naar Keiths mening zijn de in PosterArtist ingebouwde middelen bijna oneindig, maar hij vindt het vooral geweldig dat hij zijn eigen foto's en ander artwork aan zijn sjablonen en ontwerpen kan toevoegen. "Als ik posters maak in mijn kantoor aan huis, leidt de software me naar het gebruik van royaltyvrije foto's en clip-art, die allemaal in het pakket zitten. Maar voor mij is het essentieel om mijn eigen content toe te voegen, voor die persoonlijke touch", zegt hij. Dat is natuurlijk ook essentieel als je posters ontwerpt voor je eigen bedrijf, club of school, en als je gepersonaliseerde kalenders, onderscheidingen en certificaten maakt.

Met de Canon imagePROGRAF TC-20M en Canon PosterArtist heb je alles wat je nodig hebt om snel, gemakkelijk en efficiënt documenten, posters en banners op groot formaat te maken. Dankzij het compacte formaat past de printer goed in een klein kantoor of kantoor aan huis. Doordat de printer voordelig is en de software gratis, is deze combinatie ook optimaal voor de winstgevendheid van je bedrijf. Zoals Keith het samenvat: "Het werkt gewoon."

Matthew Richards
  1. PDF (alleen bestanden die zijn gegenereerd door imagePROGRAF TC-20M en Canon IJ Scan Utility-software), JPEG (Exif ver2.2/2.21/2.3).
  2. EPEAT Gold-registratie in de VS.

Gerelateerde artikelen

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Klik hier voor inspirerende verhalen en het laatste nieuws van Canon Europe Pro