ARTIKEL

Klaar voor alle mogelijkheden:
familiefotografie met de
Canon EOS-1D X Mark III

A black-and-white shot of a little boy at the park climbing a wooden climbing frame. Photo by Helen Bartlett.
Familiefotografe Helen Bartlett werkt met energieke, onvoorspelbare onderwerpen, dus ze moet meebewegen om foto's te maken en natuurlijk licht gebruiken, wat vaak werken in omstandigheden met weinig licht betekent. Hier komt het nieuwe paradepaardje van Canon's actiecamera's helemaal tot zijn recht. Gefotografeerd met een Canon EOS-1D X Mark III met een Canon EF 85mm f/1.4L IS USM-objectief, ingesteld op 1/3200 sec, f/1.6 en ISO320. © Helen Bartlett

Het fotograferen van levendige kinderen bij weinig licht heeft misschien minder glamour dan het schieten van bijvoorbeeld een internationaal ski-evenement of een zeearend die een vis uit het water plukt, maar is net zo uitdagend. Canon-ambassadeur Helen Bartlett is al 16 jaar professioneel familiefotografe en heeft in die tijd veel ervaring opgedaan in het maken van geweldige foto's onder moeilijke omstandigheden.

Helen maakt informele, natuurlijke familieportretten bij klanten thuis, en vaak in parken of speeltuinen. Kunstlicht instellen is meestal niet praktisch voor deze opnamen, dus ze moet werken bij het licht dat die dag beschikbaar is.

Het is van essentieel belang om te zorgen voor scherpe, goed belichte opnamen van topkwaliteit. Haar foto's worden op groot formaat geprint, ingelijst en opgehangen aan de muren van haar klanten, tot 150 x 100 cm groot, of vaak tot 60 cm breed over twee pagina’s geplaatst in een album van 30 x 30 cm.

Canon Professional Services

Heb je Canon-apparatuur?

Registreer je apparatuur voor gratis advies van experts, onderhoud van apparatuur, toegang tot inspirerende evenementen en exclusieve aanbiedingen met Canon Professional Services (CPS).

Tot nu toe heeft Helen vooral gewerkt met een Canon EOS-1D X Mark II, wat ongebruikelijk is voor een familiefotograaf, aangezien deze camera meestal wordt gebruikt voor het fotograferen van sport en wildlife. Ze kon niet wachten om de opvolger, de Canon EOS-1D X Mark III, te proberen. De sessie vond plaats tijdens regenachtige dagen, maar de combinatie van regen, bewolking, slecht licht en enkele zeer actieve kinderen bood de ideale omstandigheden om de geavanceerde functies van de camera te testen, zoals automatische scherpstelling op basis van AI, hoge ISO-prestaties en een hogere framerate.

Hier vertelt Helen over de eisen die ze stelt aan haar uitrusting en hoe de Canon EOS-1D X Mark III haar verwachtingen overtrof.

Wat is voor jou belangrijk in een camera?

"Ik weet dat de Canon EOS-1-serie camera's de beste zijn die je kunt vinden; camera's die me helpen goede foto's te maken in lastige situaties. Als je in het hoogste segment van de markt werkt, moet je op elk niveau een topproduct leveren. Ik maak het leven voor mezelf gemakkelijk door de beste camera ter wereld te gebruiken die me daarbij kan helpen."

A  small child standing by the side of a park bench, photographed through the ironwork of the arm of the bench.
Creatief samengestelde portretten leiden vaak tot interessante foto's, maar het kan moeilijk zijn om ze vast te leggen, want Helen weet dat "kinderen nooit lang stilzitten". Ze maakt dus goed gebruik van de snelle automatische scherpstelling van de Canon EOS-1D X Mark III en continu fotograferen tot 20 fps (16 fps bij gebruik van de optische zoeker). Gefotografeerd met een Canon EOS-1D X Mark III met een Canon EF 35mm f/1.4L II USM-objectief, ingesteld op 1/1000 sec, f/1.6 en ISO250. © Helen Bartlett

In welke lichtomstandigheden werk je?

"Soms ga ik ergens heen en kom ik bijvoorbeeld in een prachtig, licht huis en soms zijn mensen hun woning aan het renoveren en verblijven ze in de kleinste flat waar ze nog in passen. Het komt voor dat ik op een regenachtige dag foto's maak van vier kleine jongens in een souterrain. Dat is een hele uitdagende situatie. Je hebt te maken met stuiterende kinderen en afschuwelijk licht."

Waarom gebruik je geen kunstlicht?

"Ik ga meestal van kamer naar kamer, en kan niet elke kamer perfect uitlichten met lampen om de perfecte opname te maken. De kinderen blijven misschien niet op één plek of zijn er een paar seconden, voor ze weer verdergaan. Alles wat ik doe moet echt vloeiend zijn omdat ik altijd in beweging ben. Het is voor mij dus belangrijk dat ik iets heb wat werkt bij zeer weinig licht, met uitstekende automatische scherpstelling, en daar is de Canon EOS-1-serie het beste voor."

The Canon EOS-1D X Mark III and the Mark II.

12 redenen waarom de Canon EOS-1D X Mark III een verbetering is ten opzichte van de Mark II

In welke opzichten is de nieuwe EOS DSLR beter dan zijn voorganger? Ontdek 12 belangrijke upgrades die echt een verschil maken.

Is de kwaliteit van de constructie, inclusief een weersbestendige afdichting, belangrijk voor je werk?

"Ja. Als ik met kinderen werk, sta ik soms in de stromende regen of op het strand, of iemand tikt per ongeluk een flesje afwasmiddel over mijn camera. Het is erg handig om een camera te hebben die alle ongelukjes overleeft. Als ik naar het strand ga, probeer ik mijn camera niet op het natte zand te leggen, maar het gebeurt wel, dus ik heb een robuuste constructie en uitstekende betrouwbaarheid nodig. Met de Canon EOS-1-serie kan ik veel foto's maken in de wetenschap dat de camera altijd presteert en niet kapot gaat."

In welke situaties heb je de Canon EOS-1D X Mark III uitgeprobeerd?

"Ik had de camera een paar dagen in oktober en het was elke dag regenachtig of bewolkt. Ik heb één sessie gedaan met een jongen en zijn ouders bij het huis van de grootouders en een paar kortere sessies, zoals in een park met een gezin. Je weet nooit precies wat er tijdens de opnamen gebeurt, maar dat maakt ze juist interessant."

A father and child laugh as the child bounces into the air in the bedroom.
Helen merkte dat de AI-gebaseerde automatische scherpstelling van de Canon EOS-1D X Mark III zeer effectief was, terwijl deze de gezichten van haar onderwerpen volgde, zelfs als ze druk aan het ronddartelen waren. "De automatische scherpstelling deed het elke keer uitstekend. Het was ongelooflijk", zegt ze. Genomen met een Canon EOS-1D X Mark III met een Canon EF 24-70mm f/2.8L II USM-objectief, ingesteld op 24mm, 1/160 sec, f/2,8 en ISO8000. © Helen Bartlett

Wat was je eerste indruk van de camera?

"Ik vond dat hij vergelijkbaar aanvoelde, met een vergelijkbare constructie en menustructuur als de Canon EOS-1D X Mark II, en dat vind ik prima, want ik houd niet echt van verandering. Het is voor mij erg lastig om nieuwe apparatuur te leren gebruiken. Dus het feit dat ik de Canon EOS-1D X Mark III kon oppakken en deze aanvoelde als de Mark II, was een echte bonus — hij doet alles wat de Mark II doet, maar dan beter."

Wat vind je van de automatische scherpstelling?

"De automatische scherpstelling deed het elke keer uitstekend. Het nieuwe autofocusalgoritme, dat gebruik maakt van Deep Learning om een onderwerp te herkennen en te volgen, was ongelooflijk. Wanneer kinderen bijvoorbeeld op een bed rondspringen, weet de camera hun gezicht te vinden en te volgen. Als een kind springt en ronddraait, stelt de camera bij het terugdraaien weer scherp op het gezicht. De automatische scherpstelling van de Canon EOS-1D X Mark III was sneller dan die van de Mark II en lijkt nauwkeuriger, vooral binnenshuis."

A black-and-white shot of a little girl on a park swing, with the background blurred behind her.
Helen merkte dat de intelligente controller op de Canon EOS-1D X Mark III het eenvoudiger maakt om AF-punten te selecteren, die snel wisselt tussen de 191 focuspunten in de zoeker. Gefotografeerd met een Canon EOS-1D X Mark III met een Canon EF 35mm f/1.4L II USM-objectief, ingesteld op 1/25 sec, f/11 en ISO250. © Helen Bartlett

Je gebruikt geen kunstlicht. Met hoeveel ISO maak je dan opnamen?

"Met de Canon EOS-1D X Mark II ga ik meestal tot ISO8000. Op de Canon EOS-1D X Mark III maakte ik opnamen bij ISO10000 en de beelden zien er fantastisch uit bij hoge ISO's. Dat betekent dat ik een stapje verder kan gaan in mijn dagelijkse werk, wat echt handig is. Je kunt de ISO zonder problemen hoger instellen. Dat biedt zeker meer flexibiliteit bij weinig licht."

Wat is je favoriete functie van de Canon EOS-1D X Mark III?

"Ik vind de nieuwe AF-puntselectiebediening geweldig, het is zo snel. Daar werd ik echt blij van. De Canon EOS-1D X Mark II heeft 61 AF-punten, maar ik stel deze in op de negen hoofdpunten, omdat het gemakkelijk is om met de joystick snel tussen die negen heen en weer te springen. Maar met de Canon EOS-1D X Mark III hoef ik mezelf niet te beperken tot negen. Ik kan alle 191 beschikbare focuspunten gebruiken, omdat je met de slimme controller veel sneller tussen deze punten kunt bewegen. Dat geeft me meer flexibiliteit voor interessante composities omdat ik het scherpstelpunt net zo snel kan verplaatsen als de kinderen heen en weer bewegen."

A laughing man hanging upside down from a metal frame in the playground, with a smiling child behind him.
Familieportretten maken betekent niet alleen werken onder moeilijke omstandigheden, maar ook dat je op alles voorbereid moet zijn. "Je weet nooit precies wat er tijdens de opnamen gebeurt", aldus Helen. Dat is precies waarom ze dezelfde camerafuncties nodig heeft als sport- en actiefotografen. Gefotografeerd met een Canon EOS-1D X Mark III met een Canon EF 85mm f/1.4L IS USM-objectief, ingesteld op 1/1600 sec, f/1.8 en ISO1600. © Helen Bartlett

Zijn er nog andere functies die bijzonder nuttig voor je zijn?

“Live View tracking. Wanneer je bij mensen thuis foto's maakt, werk je rond meubels en voorwerpen aan de muur. Het is geen strakke opnameomgeving, dus alles wat je kunt doen om het helderder te maken — zonder dingen te verplaatsen — helpt. Het gebruik van Live View en het maken van opnamen vanuit interessante hoeken, laag of hoog, geeft een ander perspectief. Soms pas je zelf niet in die hoeken, dus houd je de camera omhoog. Het gebruik van Live View-tracking wordt een doorbraak. Het geeft me veel creatieve voordelen op het gebied van compositie, met name met de beweging die ik in veel van mijn opnamen krijg, omdat kinderen nooit lang stilzitten."

Wat maakt de Canon EOS-1D X Mark III de investering waard?

"Veel van wat we als fotografen doen, doen we om een voorsprong te krijgen op de concurrentie. Ik gebruikte de Canon EOS-1D X Mark II omdat maar weinig mensen in mijn genre deze camera gebruiken. Dat betekent dat ik foto's kan maken die andere mensen niet kunnen maken. Ik krijg klanten die anderen niet krijgen, dus de camera's betalen zichzelf terug. Vanuit zakelijk oogpunt is er geen discussie. De Canon EOS-1D X Mark III biedt me nog meer voordeel. Daarom kan ik niet wachten de camera te gebruiken, want ik wil profiteren van alles wat hij biedt. Hiermee kan ik mezelf uitdagen en foto's maken die ik op dit moment niet kan maken, wat het ook leuk maakt. Je moet jezelf blijven uitdagen, de technologie tot het uiterste drijven en uitvinden hoe die technologie je kansen kan bieden."

Geschreven door David Clark


De uitrusting van Helen Bartlett

De essentiële kit waarmee professionals familieportretten maken

A Canon EOS-1D X Mark III on the bark of a tree. Photo © Fergus Kennedy / Verri Media Ltd

Camera

Canon EOS-1D X Mark III

Het leven zit vol unieke momenten. Leg er meer vast met de EOS-1D X Mark III en vertel je visuele verhaal aan de wereld. Dit is de ultieme creatieve toolkit met uitstekende prestaties bij weinig licht, deep learning-AF en 5,5K RAW-video. "Hiermee kan ik mezelf uitdagen en foto's maken die ik op dit moment niet kan maken, wat het ook leuk maakt”, aldus Helen.

Objectieven

Canon EF 35mm f/1.4L II USM

Een professioneel groothoekobjectief met een natuurlijk perspectief, een diafragma van f/1.4 en zeer goede prestaties bij weinig licht.

Canon EF 24-70mm f/2.8L II USM

Een standaardzoomobjectief van professionele kwaliteit met uitstekende beeldkwaliteit en een snel diafragma van f/2.8 over het gehele zoombereik.

Gerelateerde artikelen

Alles weergeven

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Klik hier voor inspirerende verhalen en het laatste nieuws van Canon Europe Pro

Meld je nu aan