ARTIKEL

Canon EOS-1D X Mark III versus EOS-1D X Mark II: 12 belangrijke verbeteringen en innovaties

The Canon EOS-1D X Mark III and its predecessor, the EOS-1D X Mark II.
De Canon EOS-1D X Mark III is radicaal vernieuwd, met verbeterde AF-tracking en opnamesnelheid, verbeterde video-opnamen en zelfs nog langere accuduur.

De Canon EOS-1D X Mark III is de opvolger van de Canon EOS-1D X Mark II als het vlaggenschip van de EOS-camera's voor professionele wildlife-, actie- en sportfotografen. Maar als je deze twee camera's naast elkaar legt, wat zijn dan de verschillen tussen de EOS-1D X Mark III en zijn voorganger?

De nieuwe camera is voorzien van een aantal belangrijke upgrades, waaronder deep learning-technologie en de introductie van de DIGIC X-processor, maar bevat ook meer dan 100 kleinere verbeteringen.

Hier volgt een vergelijking van de belangrijkste verschillen tussen de Mark III en de Mark II, voorzien van deskundig commentaar van Mike Burnhill, de European Technical Support Manager van Canon Europa.

1. Meer AF-punten

De Canon EOS-1D X Mark III maakt een sprong voorwaarts in de prestaties van de automatische scherpstelling. In tegenstelling tot zijn voorganger, die over een 61-punts AF-systeem beschikte, biedt de nieuwe camera 191 afzonderlijk selecteerbare AF-punten, waarvan er 155 kruissensoren zijn, vergeleken met 41 kruissensoren in de Canon EOS-1D X Mark II.

"De oude sensor was een zogenaamde lijnsensor. Dat wil zeggen: veel vaste lijnen van één pixel, zoiets als een flatbedscanner", legt Mike uit. "De AF-sensor die nu wordt gebruikt, is gemaakt van een raster van kleinere pixels, meer vergelijkbaar met een conventionele beeldsensor. In vergelijking met de oude AF-sensor kan deze nieuwe sensor veel meer details vastleggen en herkennen. In veel situaties is hij daardoor nauwkeuriger."

Canon Professional Services

Heb je Canon-apparatuur?

Registreer je apparatuur voor gratis advies van experts, onderhoud van apparatuur, toegang tot inspirerende evenementen en exclusieve aanbiedingen met Canon Professional Services (CPS).

2. Deep learning-technologie voor intelligentere automatische scherpstelling

Naast de nieuwe AF-sensor beschikt de Canon EOS-1D X Mark III over een intelligenter AF-algoritme dan zijn voorganger en introduceert hiermee de deep learning-technologie in een EOS-camera.

"Deep learning houdt in feite in dat je een computer een aantal basisparameters aanleert met behulp van een hele grote groep gegevens", legt Mike uit. "Door de computer tienduizenden afbeeldingen te laten zien van wat fout en wat goed is, leert de computer een scène op de juiste manier te analyseren.

"Fotografen zullen merken dat ze met deep learning een nauwkeurigere scherpstelling krijgen. De autofocus volgt onderwerpen beter en leert niet alleen op welke dingen scherpgesteld moet worden, maar ook de precieze plek. Je wilt bijvoorbeeld een hardloper fotograferen. Andere camera's stellen dan scherp op de grote zwart-witcijfers op de borst van de hardloper, maar het eerste waar je naar kijkt op een foto is het gezicht. Je leert in feite de camera scherp te stellen zoals een fotograaf dat zou doen."

A close-up of a hand inserting a card into one of the CFexpress slots on a Canon EOS-1D X Mark III.
De Canon EOS-1D X Mark III komt met ondersteuning voor de supersnelle CFexpress-standaard, met snelheden die ongeveer drie keer zo snel zijn als de CFast 2.0™ in zijn voorganger. © Fergus Kennedy

3. Ultrahoge snelheid bij continu-opnamen

Met ca. 14 fps en volledige AF/AE-tracking bij gebruik van de zoeker bepaalde de Canon EOS-1D X Mark II de benchmark voor snelheid van continu-opnamen. Maar de opvolger overtreft dit met snelheden tot wel 16 fps met volledige AF/AE-tracking. "Dit is echt een enorme verbetering", zegt Mike. "Op een zeker moment werd 12 fps beschouwd als het maximum dat je ooit zou kunnen bereiken met autofocus in een SLR-systeem. Maar deze camera bewijst nu het tegendeel, met 16 fps en zelfs een verbeterde autofocus met diezelfde framerate."

De dubbele CFexpress-kaartsleuven dragen daar zeker aan bij, waarbij zelfs de eenvoudige CFexpress-kaarten snelheden bieden die ongeveer drie keer zo hoog zijn als die van CFast 2.0™ in de Canon EOS-1D X Mark II.

"De eerste tests die Canon heeft uitgevoerd, laten zien dat je meer dan 1000 RAW-bestanden kunt maken bij 16 fps", vervolgt Mike. "Zelfs als je dat aantal foto's weet te schieten, hoef je maar twee seconden te wachten tot de buffer leeg is en kun je weer het volledige aantal foto's maken."

Live View heeft in de Canon EOS-1D X Mark III ook een flinke upgrade gekregen, van 16 fps tot 20 fps. Maar in tegenstelling tot zijn voorganger, waarbij de belichting en AF op het eerste beeld moesten worden vergrendeld, biedt de Canon EOS-1D X Mark III volledige AF-tracking en meetfuncties voor elke opname.

4. Nieuwe CMOS-beeldsensor met groter dynamisch bereik

De beeldsensor van de Canon EOS-1D X Mark III is een compleet nieuw ontwerp, maar behoudt dezelfde vergelijkbare 20MP-resolutie als die van de Canon EOS-1D X Mark II. "Deze resolutie is min of meer de 'sweet spot' wat betreft de uitleessnelheid, het dynamisch bereik en de ISO-prestaties", zegt Mike. "Van agentschappen is bekend dat ze geen bestanden met een heel hoge resolutie willen omdat daardoor de overdracht in hun systemen wordt vertraagd.

"Het is Canon gelukt om het dynamische bereik van de sensor te vergroten en in dit opzicht is de sensor waarschijnlijk ongeveer één stop beter dan die van de Mark II. De ISO-prestaties zijn ook met één stop verhoogd en daarnaast is er aandacht besteed aan de ruisprestaties van ISO3200 tot 6400, een bereik dat vaak wordt gebruikt door wildlife- en sportfotografen."

5. Innovatief low-passfilter

Net voor de sensor van de Canon EOS-1D X Mark III bevindt zich een gloednieuw low-passfiltersysteem, het eerste in zijn soort. "Normaal gesproken wordt met een low-passfilter het beeld vervaagd om moiré te voorkomen en dit vermindert de scherpte", vervolgt Mike. "Maar met dit nieuwe systeem wordt 16 keer subsampling toegepast en een ingewikkeld algoritme gebruikt voor uitmiddeling. Het resultaat is dan de gewenste middenweg tussen een camera met een low-passfilter en een camera zonder low-passfilter. Het nieuwe ontwerp biedt zelfs een iets hogere resolutie dan de Mark II, omdat er meer details kunnen worden vastgelegd, terwijl de kans op moiré nog steeds wordt verkleind."

A Canon EOS-1D X Mark III and EOS-1D X Mark II side-by-side.
Aan de buitenkant zijn de wijzigingen tussen de Canon EOS-1D X Mark III en de Canon EOS-1D X Mark II nauwelijks waarneembaar en delen beide modellen dezelfde vertrouwde bedieningslay-out.

6. Introductie van DIGIC X

De dubbele DIGIC 6+ beeldprocessoren van de Canon EOS-1D X Mark II hebben het veld geruimd voor één krachtige DIGIC X-processor. Eén processor in plaats van twee is een van de redenen waarom de levensduur van de accu aanzienlijk beter is in de nieuwe camera.

"Er is heel veel in code vastgelegd in deze nieuwe generatie processor", zegt Mike. "Met DIGIC X kun je niet alleen hoogwaardige video's maken, maar ook werken met deep-learningtechnologie en de nieuwe beeldformaten zoals HEIF, en heb je de mogelijkheid om meerdere netwerkfuncties tegelijkertijd uit te voeren."

7. Nieuwe indeling voor vastleggen van beelden

HEIF (High Efficiency Image Format) wordt geïntroduceerd als een optie voor beeldkwaliteit op de Canon EOS-1D X Mark III. Met dit bestandstype worden beelden theoretisch gezien gecomprimeerd tot een kwart van de grootte van een JPEG, met minder artefacten. "De manier waarop dit bestandstype wordt toegepast in de Mark III is door dezelfde bestandsgrootte als die van een JPEG aan te houden, maar met 10-bits afbeeldingen voor een dynamischer bereik en een grotere kleurdiepte in het beeld", merkt Mike op.

8. 5,5K 12-bits RAW interne video-opname

Het opnemen van video is aanzienlijk verbeterd in de Canon EOS-1D X Mark III. DIGIC X en CFexpress bieden de datarates die nodig zijn voor het intern opnemen van 5,5K 12-bits RAW-video bij 50/60 fps. "Er zijn geen andere camera's op de markt die dat evenaren, behalve hoogwaardige camcorders", zegt Mike. Naast de nieuwe RAW-optie beschikt de Canon EOS-1D X Mark III ook over de mogelijkheid om intern H.265/HEVC 4:2:2 10-bits video te schieten, compleet met Canon Log.

Terwijl de 4K DCI-beelden van zijn voorganger werden bijgesneden, wordt de 4K DCI-uitvoer (17:9, 4096 x 2160) en RAW-video van de Canon EOS-1D X Mark III overgesampeld waarbij de volledige breedte van de sensor wordt gebruikt. De met de 4K UHD-optie gemaakte video wordt aan beide zijden iets bijgesneden voor een TV-vriendelijke beeldverhouding van 16:9. Daarnaast is er een 4K-bijsnijdoptie waarbij de sensor van punt tot punt wordt uitgelezen zodat er een gezichtsveld van Super 35 ontstaat.

"Je kunt ook opnamen maken met 60 of 50p in al deze modi", voegt Mike toe. "Het enige nadeel van het fotograferen in 50 of 60p is dat je geen Dual Pixel AF krijgt. Dat krijg je alleen bij 30, 25 of 24p, maar Dual Pixel AF is wel mogelijk bij 50 en 60p met de 4K-bijsnijdoptie"

"Motion JPEG wordt nu niet gebruikt. Alles wordt opgenomen in MP4-wrappers; met Canon Log uit wordt de H.264-codec gebruikt en met Canon Log aan is dat HEVC/H.265. De RAW-optie gebruikt hetzelfde type Cinema RAW Light-container als in de Canon EOS C200, met de optie om tegelijkertijd een 4K-proxybestand op te slaan."

Removing the battery at the bottom-left of a Canon EOS-1D X Mark III.
De Canon EOS-1D X Mark III gebruikt dezelfde toonaangevende LP-E19 lithium-ionaccu als zijn voorganger, maar de accuduur ervan is twee keer zo lang. © Fergus Kennedy

9. Langere accuduur

Hoewel dezelfde LP-E19 lithium-ionaccu wordt gebruikt als in zijn voorganger, is de accuduur van de Canon EOS-1D X Mark III 2,3 keer langer dan die van het oudere model. "Veel dingen dragen hier aan bij", legt Mike uit. "Een nieuwe processor, nieuwe circuits, volledig nieuwe software in de camera. Dit alles maakt hem veel energiezuiniger dan de Mark II."

10. Meetsensor met een hogere resolutie

Een RGB+IR-meetsensor met 360.000 pixels vormde de kern van de belichtingsregeling in de Canon EOS-1D X Mark II, maar bij de opvolger is dit aantal verhoogd naar maar liefst 400.000 pixels. "De camera herkent nog steeds kleuren en infraroodlicht, maar door koppeling met de AF-sensor krijg je veel meer details om mensen en gezichten te herkennen", legt Mike uit.

"Wanneer de meetsensor aan de AF is gekoppeld, heeft deze eigenlijk zijn eigen DIGIC 8-processor. Dit is dezelfde processor die in de Canon EOS R wordt gebruikt, dus één processor die alles in een andere camera kan verwerken, heeft maar één, weliswaar grote, taak in de Canon EOS-1D X Mark III. DIGIC X doet al het andere werk en biedt AF-ondersteuning wanneer het deep learning-algoritme nodig is."

11. Verbeterde connectiviteit

De Canon EOS-1D X Mark III is verbeterd ten opzichte van zijn voorganger en is een volledig verbonden camera met wifi, Bluetooth Low Energy en GPS. "Met ingebouwde wifi zal het bereik altijd beperkt zijn", geeft Mike toe, "maar het is een geweldige optie voor veel nieuws- en bruidsfotografen."

Dankzij een andere verbetering kan deCanon EOS-1D X Mark III verbinding maken met twee netwerken en tegelijkertijd meerdere netwerkfuncties kan uitvoeren. "Als je fotograaf bent op een finalewedstrijd van het WK voetbal en de LAN-kabel voor je verbinding gebruikt, kun je deze na afloop eruit trekken en het veld op gaan om de overwinningsvreugde vast te leggen. De camera schakelt dan automatisch over naar wifi", legt Mike uit. "Of je gebruikt twee wifinetwerken. Als het signaal op verschillende tijden varieert, tussen netwerkproviders of aan elk uiteinde van het stadion, dan schakelt de camera automatisch over naar beste netwerk."

Alle netwerkfuncties van de Canon EOS-1D X Mark III zijn samengebracht onder een nieuwe menuoptie. En je kunt zelfs een snelkoppeling voor een functieknop maken om rechtstreeks naar die functie in het menu te gaan voor snellere toegang tot de netwerkinstellingen.

"Wanneer je de netwerkgegevens hebt ingevoerd, slaat de camera deze op in een lijst", voegt Mike toe. "Je maakt dus een lijst van de netwerken en functies die je het vaakst gebruikt en vervolgens kun je deze naar wens combineren."

A view of the Canon EOS-1D X Mark III at dusk, showing the buttons illuminated.
De knoppen op de achterkant van de Canon EOS-1D X Mark III zijn verlicht voor nog meer gebruiksgemak in situaties met weinig licht. © Fergus Kennedy

12. Verbeterde gebruiksvriendelijkheid, slimmere AF-puntselectie

De Canon EOS-1D X Mark III en zijn voorganger hebben dezelfde vertrouwde bedieningslay-out. "Canon introduceert steeds weer nieuwe kleine dingen. In principe kun je deze camera gebruiken alsof het een Mark II of zelfs een 1D X is, maar dan met betere resultaten", zegt Mike. "Maar aan de binnenkant blijft er van de Mark II maar heel weinig over. Er zitten nieuwe boards in, nieuwe interne componenten, een nieuwe zoeker, een nieuw prisma, nieuwe LCD-schermen en nog veel meer."

Er zijn een aantal opvallende wijzigingen aan de buitenkant: verlichte knoppen aan de achterkant van de camera en de nieuwe slimme bedieningsmogelijkheid voor het selecteren van AF-punten. Deze is ingebouwd in de AF-ON-knoppen.

"De camera werkt eigenlijk als een soort omgekeerde lasermuis: in plaats van dat je de muis beweegt, beweeg je het oppervlak en het oppervlak is in dit geval je duim", zegt Mike. "Door met je duim over de knop te bewegen, beweeg je het AF-punt met dezelfde vloeiende beweging als met een muis. Om van rand tot rand in de AF-puntmatrix te komen, moet je dit misschien twee keer doen, maar voor beweging rond het middenpunt houd je gewoon je duim op de knop en maak je kleine bewegingen.

"De Touch & Drag AF van de Canon EOS R is erg geliefd, maar dat is een capacitief touchsysteem. Je hebt dus speciale handschoenen nodig als je fotografeert in de kou en het systeem werkt niet in de regen. Dit nieuwe systeem werkt met vrijwel alle handschoenen die Canon heeft getest. Als je erg dikke handschoenen draagt, kun je ook de traditionele joystick gebruiken die beter voelbaar is."

Geschreven door Marcus Hawkins


Gerelateerde artikelen

Alles weergeven

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Klik hier voor inspirerende verhalen en het laatste nieuws van Canon Europe Pro

Meld je nu aan