ARTIKEL

Hoe de fashionsector dagelijks duizenden overtuigende productfoto's maakt

A man wheels a set of mannequin legs into a StyleShoots Vertical photography rig.
De StyleShoots Vertical is een productfotografiesysteem met ingebouwde verlichting, bediening via een tablet en een Canon EOS 5D Mark III (binnenkort de full-frame spiegelloze Canon EOS R) met een Canon EF 70-200mm f/4L IS II USM-objectief om de foto's te maken. © StyleShoots BV

Heb je wel eens kleding of schoenen online gekocht? Dan weet je hoe een goede productfoto je kan verleiden om iets te kopen wat je niet kunt aanraken of passen. Bij de grootste retailers komen zoveel nieuwe producten zo snel op de markt dat een traditionele fotostudio moeite zou hebben om ze allemaal consistent te belichten en te fotograferen. Hoe worden al deze foto's dan gemaakt, en consistent ontdaan van de achtergrond, net zo snel als de fashion verandert? Het antwoord ligt in een fascinerende combinatie van Canon-camera's en automatisering.

Internationaal hebben meer dan 300 fashionretailers – zoals Zalando, Forever 21, Kaufhof en Marks & Spencer – een soort fotomachines geïnstalleerd. Met deze machines – het resultaat van een samenwerking tussen Canon en StyleShoots uit Nederland – kunnen retailers duizenden foto's en video's per dag maken voor hun online winkels. Ze werken als volgt.

Een complete oplossing

Canon Professional Services

Heb je Canon-apparatuur?

Registreer je apparatuur voor gratis advies van experts, onderhoud van apparatuur, toegang tot inspirerende evenementen en exclusieve aanbiedingen met Canon Professional Services (CPS).

De fotografiemachines van StyleShoots zijn groot – de StyleShoots Vertical is 260 cm hoog. Modellen en stilisten kunnen gemakkelijk het overdekte bouwsel binnenlopen. Ze kunnen etalagepoppen naar binnen rijden en voor een grote achtergrond met continue verlichting plaatsen. De StyleShoots Horizontal bestrijkt een vlak van ongeveer 220 x 280 cm. Je kunt de producten plat uitstallen op een groot tafelblad. Van boven is dit een metalen chassis met ingebouwde verlichting en een camera die op de display eronder is gericht.

De camera is een Canon EOS 5D Mark III (opgevolgd door de huidige Canon EOS 5D Mark IV) met een Canon EF 70-200mm f/4L IS II USM-objectief in de StyleShoots Vertical of een Canon EF 24-105mm f/4L IS USM in de StyleShoots Horizontal. Binnenkort worden beide uitgerust met de full-frame systeemcamera Canon EOS R. "De Canon-EOS R, met minder bewegende delen dan een traditionele DSLR [met spiegel], is ideaal voor onze geautomatiseerde fotografie-opstellingen die zonder problemen continu moeten werken," vertelt Anders Jorgensen, producthoofd bij StyleShoots. In de machine is een stappenmotor op maat ingebouwd om het zoomobjectief te laten draaien wanneer gebruikers een opname van dichterbij willen maken.

De camera kan het onderwerp vastleggen vanuit verschillende hoeken, terwijl de software de ideale belichting en instellingen regelt – naar de voorkeuren van de gebruiker – en zelfs de achtergrond wegneemt. Alles wordt bediend vanaf een tablet met de ingebouwde software van StyleShoots. Via de Software Development Kit (SDK) van Canon kan de software communiceren met de camera, en de zoom, kanteling en elevatie aanpassen. Met één druk op het scherm kan de operator ook technische instellingen wijzigen, zoals scherpstelling, belichting, witbalans en nog veel meer.

A woman lays clothing on the bed of a StyleShoots Horizontal photography rig.
De StyleShoots Horizontal voor flatlay fotografie van producten is uitgerust met een Canon EOS 5D Mark III en een Canon EF 24-105mm f/4L IS USM-objectief (binnenkort een Canon EOS R). © StyleShoots BV

Automatisering en bediening

Complexe berekeningen worden overgelaten aan de apparatuur. Zo krijgen gebruikers een eenvoudige interface om snel hoogwaardig materiaal te maken. Dankzij de snelle functietoetsen is deze niet alleen door fotografen, maar door iedereen in het stylingteam te gebruiken. Dit was de belangrijkste eis voor Anders en zijn team. "We beseften dat we alles zelf moesten maken met de beste materialen om zo geautomatiseerd te werken als we wilden", zegt Anders. "De Canon-apparatuur die we gebruiken, is een belangrijk onderdeel. Zonder de SDK van Canon is dit niet mogelijk."

Met de speciale app kunnen gebruikers hun product zien in de live weergave, en licht en schaduw wijzigen door langs de X- en Y-coördinaten op het touchscreen te vegen. Met de eenvoudige, krachtige Click-WB-functie kunnen ze de witbalans aanpassen door de kleurtemperatuur van de ingebouwde full-spectrum LED's in de StyleShoots-machine te wijzigen.

De automatische belichting en de witbalans zijn eenvoudig aan te passen via de interface. Zo kunnen we met de StyleShoots-machines gemakkelijk heldere, natuurlijke kleuren en realistische huidtinten van modellen realiseren. We kunnen de instellingen opslaan als voorinstellingen in de StyleShoots-software, samen met vooraf bepaalde camerahoeken. Deze voorinstellingen kunnen we later oproepen, zodat de beelden consistent zijn in alle productlijnen.

A model stands in the lights of a StyleShoots Live photography rig.
De StyleShoots Live is een compacte studio voor foto en video met een Canon EOS 5D Mark III-camera (binnenkort een Canon EOS R) en een Canon EF 24-105mm f/4L IS USM-objectief. Via aanpasbare voorinstellingen zijn de camerapositie, kanteling en zoom te configureren om snel de opstelling en consistente resultaten te realiseren. © StyleShoots BV

Naadloos van foto naar video

Commerce photo and video

Commerciële foto en video

Maak voordelige en hoogwaardige content om je producten tot leven te brengen en je merken te laten groeien

Met de combinatie van het StyleShoots-systeem en Canon-technologie kunnen de StyleShoots Live- en Eclipse-machines snel naadloos schakelen tussen foto- en videoproductie. Hierdoor kunnen retailers in allerlei formats uitvoer produceren op verschillende platforms, waardoor de productie een stuk sneller gaat dan met een traditionele studio-opstelling.

Dat is een van de redenen waarom StyleShoots-machines volgens StyleShoots vier maal sneller, negen maal goedkoper en twee en een half keer zo efficiënt werken als de traditionele benadering voor foto's en video's.

En dit gaat niet ten koste van het creatieve aspect. "Fashion moet goed ogen", zegt Joerg Siemes, Canon Europe-directeur Professional Imaging Sales en B2B Business Development. Hij benadrukt dat gebruikers met de StyleShoots-workflow juist creatieve controle hebben. "Dankzij de gebruiksvriendelijke, efficiënte, compatibele Click-WB op de tablet kunnen ze op intuïtieve wijze content op maat – en van hoge kwaliteit – maken."

A stylist adjusts a jumper on a mannequin, with a tablet previewing the scene as the camera sees it.
Dankzij de live weergave op de tablet kunnen stilisten gemakkelijk alles in orde maken voor de opname en vervolgens met de eenvoudige interface op de tablet alles aanpassen – van de camerapositie tot de witbalans – om precies de juiste look te krijgen. © StyleShoots BV

Creatieve bediening, minder nabewerking

Anders benadrukt de creatieve voordelen van deze vereenvoudigde workflow. "Pas als je het probeert, geloof je dat deze apparatuur zo goed is als we zeggen," zegt hij. "Dan zie je de mogelijkheden. Deze apparatuur wordt gebruikt door stilisten en fotografen. Zij maken de opstelling en de foto's, maar hebben ook de stylingexpertise om te beoordelen of het resultaat voldoet aan de stijlgids van het bedrijf bijvoorbeeld.

"Om een optimale afbeelding te krijgen kunnen de stilisten een paar verschillende versies maken alvorens ze te exporteren. Als ze de bestanden onmiddellijk opslaan [zoals in een traditionele workflow], kunnen ze de versies niet vergelijken en geen fouten corrigeren, voordat de bestanden worden doorgegeven aan de nabewerking. Dan gaat iemand misschien aan de slag met een beeld dat niet per se het beste is. Dit voorkomen we dankzij onze zorgvuldig ontwikkelde algoritmen en knippaden."

De software kan de verlichting intelligent aanpassen en complexe berekeningen uitvoeren. Zo kan de achtergrond automatisch worden verwijderd, zonder dat de bewerker daar iets voor hoeft te doen. "De krachtige algoritmes detecteren de achtergrond tot op één pixel, zodat je ook voor producten met een fijne maasstructuur, zoals effen sjaals, met de StyleShoots-machines een strakke hoogwaardige afbeelding van professionele kwaliteit kunt produceren, zonder vervorming of een achtergrond die er doorheen schijnt," zegt Anders.

Geschreven door Jason Parnell-Brookes and Kathrine Anker


Uitrusting van StyleShoots

De kit waarmee professionals geautomatiseerde productfoto's maken

A high-heeled shoe being photographed inside a StyleShoots Eclipse machine, with its Canon lens.

Camera's

Canon EOS 5D Mark IV

De EOS 5D Mark IV is ontworpen voor elke situatie, heeft een prachtige vormgeving en is een uitstekende allrounder. Hij vervangt de EOS 5D Mark III in de het huidige Canon-assortiment.

Canon EOS R

Deze ongeëvenaarde, innovatieve full-frame systeemcamera met een full-frame 30,3-Megapixel sensor biedt indrukwekkende details, ISO-prestaties en Dual Pixel CMOS AF.

Objectieven

Gerelateerde artikelen

Alles weergeven

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Klik hier voor inspirerende verhalen en het laatste nieuws van Canon Europe Pro

Meld je nu aan