NIEUWSARTIKEL

Canon verwelkomt de grootste instroom van nieuwe Ambassadors ooit

Het Canon EMEA Ambassador-programma groeit nog steeds. Dit jaar doen er meer dan 50 nieuwe, internationale fotografen en videografen mee aan het 12-jarige initiatief.
Wildlifefotograaf Lucia Griggi knielt neer in de sneeuw om pinguïns te fotograferen.

Reis- en wildlifefotografe Lucia Griggi, voormalig winnaar van de National Geographic Traveller Award, is een van de nieuwe Canon Ambassadors van 2020. © Lucia Griggi

Een interessante groep internationale fotografen en filmmakers neemt deel aan het Canon EMEA Ambassador-programma voor 2020. Dit is de grootste uitbreiding in de geschiedenis van het 12-jarige initiatief. Canon heeft meer dan 50 nieuwe professionals mogen ontvangen, waardoor het totale aantal Canon Ambassadors boven de 100 is gestegen.

Het Canon EMEA Ambassador-programma brengt toonaangevende fotografen en videografen uit Europa, het Midden-Oosten en Afrika (EMEA) samen. Ze zijn gekozen uit allerlei genres, waaronder nieuws-, documentaire-, wildlife-, huwelijks-, portret-, sportfotografie en meer. Ambassadors vertegenwoordigen Canon door presentaties en workshops te geven en inspirerende projecten uit te voeren met behulp van de Canon-kit. Ook geven ze regelmatig productfeedback op basis van hun eigen ervaringen.

"Het Ambassador-programma is een kans om samen te werken met de mensen die Canon beschouwt als de besten in de foto-, video- en printbranche", zegt Susie Donaldson, directrice Europese marketing voor ITCG bij Canon EMEA.

"Het is belangrijk dat de Canon Ambassadors niet alleen inspirerend en invloedrijk zijn, maar ook een aanknopingspunt vormen voor mensen die net beginnen in de branche, of dat nu professionals zijn of liefhebbers."

Het aantal Ambassadors groeit mede om ervoor te zorgen dat alle grote genres zijn vertegenwoordigd, legt Susie uit. "Genres zoals wildlife-, landschaps- en huwelijksfotografie zijn allemaal belangrijk voor Canon en daarom wilden we de leemtes opvullen die eerder aanwezig waren. Daarnaast wilden we ervoor zorgen dat fotografen met verschillende achtergronden, waaronder leeftijd, geslacht en ras, in het programma worden vertegenwoordigd."

Heb je Canon-apparatuur?

Heb je Canon-apparatuur?

Registreer je apparatuur voor gratis advies van experts, onderhoud van apparatuur, toegang tot inspirerende evenementen en exclusieve aanbiedingen met Canon Professional Services (CPS).

Selectieproces voor Canon Ambassadors

De nieuwe Ambassadors zijn uitgekozen via een grondig selectieproces. De regionale kantoren van Canon hebben meer dan 450 fotografen genomineerd, die elk een aanvraag hadden ingediend met een selectie van hun werk. Het team, bestaande uit deskundigen voor alle grote genres, inclusief fotoredacteurs, curatoren en gevestigde fotografen, beoordeelde het werk van de genomineerden. Er zijn naar schatting 20.000 foto's bekeken als deel van dit proces. Nadat de jury een aanbeveling heeft gegeven, wordt er collectief besloten of een bepaalde fotograaf wordt uitgekozen om deel te nemen aan het programma.

Elke fotograaf is beoordeeld op een aantal criteria, zoals persoonlijke visie, visuele communicatievaardigheden en technische bekwaamheid. De bepalende factor was de algemene kwaliteit van zijn/haar werk. De vooraanstaande fotoredacteur Francis Kohn heeft de kandidaten uit het genre fotojournalistiek beoordeeld. Francis: "De diversiteit binnen het Canon EMEA Ambassador-programma is een enorm pluspunt. De Ambassadors hebben allemaal verschillende persoonlijkheden, benaderingen van fotografie en culturele achtergronden.

Twee zeehonden gaan rechtop zitten en tonen zich aan elkaar bij de waterkant in Antarctica.

Lucia Griggi's wildlife: orde scheppen in de chaos met Prime-telelenzen

Reis- en wildlifefotografe Lucia Griggi over waarom Canon-Prime-telelenzen haar eerste keus zijn voor het fotograferen op extreme plekken.

Er zijn natuurlijk gemeenschappelijke factoren, zoals expertise, enthousiasme, toewijding, betrokkenheid, creativiteit, eigenheid, communicatievermogen en een goede dosis charisma. Talent is erg belangrijk, maar een goede Ambassador heeft ook de wens en de vaardigheden om zijn/haar kennis door te geven, met name aan de jeugd."

Als je meer wilt lezen over hoe de Canon Ambassadors worden gekozen, ga dan naar de pagina Hoe het Canon EMEA Ambassador-programma werkt.

Een jongen lijkt in de lucht te zweven, terwijl hij vanaf een pier de zee in springt.

Een andere nieuwe Ambassador is de Russische documentairefotografe Ksenia Kuleshova. Deze foto, gemaakt in Soechoemi, een stad aan de kust van de Zwarte Zee, toont een jongetje dat vanaf een hoge, metalen constructie bij de pier in het water springt. © Ksenia Kuleshova

Nieuwe Canon Ambassadors van 2020

Twee van de nieuwe, vrouwelijke Ambassadors zijn de Noorse modefotografe Julie Pike en de Duits/Russische documentairefotografe Nanna Heitmann, winnaar van de Ian Parry Scholarship in 2019. De Brits-Egyptische fotografe Laura El-Tantawy en de Russische fotografe Ksenia Kuleshova, die beiden zijn erkend door het W. Eugene Smith Fund in 2020, nemen ook deel aan het programma.

De Afrikaanse vertegenwoordiging in het programma is versterkt dankzij de komst van fotografen als Yagazie Emezi uit Nigeria en Clement Kiragu uit Kenia. Emezi is de eerste zwarte, Afrikaanse vrouw die fotografeerde voor het tijdschrift National Geographic. De fotografie van Kiragu is gericht op de spectaculaire wildlife en prachtige landschappen van zijn thuisland.

Het aantal jonge fotografen is ook aanzienlijk gestegen. Voorbeelden zijn de Belgische natuurfotograaf Michel d'Oultremont, tweevoudig winnaar van de Rising Star-award van de Wildlife Photographer of the Year-wedstrijd, en de pas afgestudeerde, Britse sportfotografe Molly Darlington.

"Nieuw talent ontwikkelen en samenwerken met jonge mensen is een groot onderdeel van Canon's bestendigheidsdoelen", zegt Susie. "Het feit dat het aantal Ambassadors jonger dan 30 jaar is gestegen van twee naar 17 is fantastisch."

Fotojournalist Brent Stirton, die al een Canon Ambassador is sinds 2008, spreekt vol lof over het programma en prijst het werk dat Canon samen met jongere fotografen doet. "[Een Ambassador zijn] is vanaf de eerste dag een voorrecht geweest. Niet alleen heb ik kunnen werken met een goede uitrusting, ik heb ook steun gekregen die echt van pas kwam. Nadat mijn uitrusting was gestolen heeft Canon zelfs nieuwe camera's naar de grens tussen Namibië en Angola gestuurd. Ik had de spullen binnen 24 uur ontvangen.

"Het beste wat Canon nu doet, is workshops geven aan honderden studenten over de hele wereld. Ik kon daar alleen maar van dromen toen ik hun leeftijd had. Deze workshops worden gehouden met de allerbeste fotografen en redacteuren. Praten over investeren in jonge fotografen is één ding, maar het ook echt doen is een ander verhaal."

De Canon Ambassadors vertegenwoordigen een breed scala aan genres, mede dankzij de nieuwe Ambassadors zoals de Duitse natuurfotograaf Robert Marc Lehmann, de National Geographic Photographer of the Year van 2015, en de Ierse fotojournalist Finbarr O'Reilly, winnaar van de World Press Photo awards in 2006 en 2019 en al meer dan 15 jaar een Canon-liefhebber. Finbarr zegt: "Het is een eer om deel te nemen aan het Canon Ambassador-programma in een tijd dat fotojournalistiek met allerlei problemen kampt.

"Ik heb onlangs samen met Canon aan verschillende projecten gewerkt, waaronder de Nobel Peace Prize Exhibition, om het werk van Afrikaanse fotografen tentoon te stellen en om zo meer diversiteit en betere vertegenwoordiging in de sector te promoten. Ik kijk ernaar uit om dit soort gezamenlijke, educatieve projecten te blijven doen als Canon Ambassador."

Een andere nieuwe Ambassador, Lucia Griggi, is een expeditie-, wildlife- en reisfotografe. "Geaccepteerd worden in het Canon Ambassador-programma heeft me een overweldigend gevoel van voldoening gegeven", zegt ze.

"Er zijn zoveel getalenteerde fotografen in de wereld en ik vind het echt een voorrecht dat ik ben uitgekozen. Ik kijk ernaar uit om mijn creatieve visie met anderen te delen met de ondersteuning van 's werelds meest toonaangevende cameramerk." 

Bezoek de Canon-website om meer te weten te komen over alle Canon Ambassadors.

David Clark

Gerelateerde artikelen

 • ARTIKEL

  Luchtfotografie: volg de patronen

  Luchtfotografe Lucia Griggi legt de abstractie van de wonderen der natuur vast door van bovenaf gletsjers, meren en vlechtende rivieren te fotograferen.

 • ARTIKEL

  Kunstzinnige actiesportfoto's maken

  Lorenz Holder vertelt hoe hij de Canon EF 70-200mm f/2.8L IS II USM-lens gebruikte om een foto te maken van een skateboarder in actie onder een geometrisch viaduct.

 • ARTIKEL

  Het mysterie van de oceaan fotograferen

  Laat je creativiteit de vrije loop met drie onconventionele zeefotografen die hun favoriete technieken delen.

 • ARTIKEL

  Mijn zwaarste wildlifeshoot

  Vijf topwildlifefotografen onthullen de verhalen achter hun meest uitdagende shoots en hoe ze er uiteindelijk in zijn geslaagd om de foto's te maken die ze wilden maken.

 • Meld je aan voor de nieuwsbrief

  Klik hier voor inspirerende verhalen en het laatste nieuws van Canon Europe Pro