Three Senegalese models in flowing pink dresses show off a fashion line in front of a building in Dakar with flaking blue walls.
Canon Ambassadors hebben net als Canon een passie voor verhalen. Fotojournalist Finbarr O'Reilly heeft zich in 2020 aangesloten bij het Canon EMEA Ambassador-programma. Zijn opname van de fashionwereld in Dakar (Senegal) leverde hem de eerste prijs op in de categorie Portraits, Singles van de World Press Photo Contest 2019. Gefotografeerd met een EOS 5D Mark III (opgevolgd door de Canon EOS 5D Mark IV) met een Canon EF 24-70mm f/2.8L II USM-objectief, ingesteld op 24mm, 1/320 sec, f/4en ISO250. © Finbarr O'Reilly

Het Canon EMEA Ambassador-programma werd gelanceerd in 2008. Het was een baanbrekend initiatief dat enkele van de beste fotografen en videografen uit Europa, het Midden-Oosten en Afrika (EMEA) samenbracht om zich samen met Canon uit te leven in hun passie voor visuele verhalen.

In 2020 voegde een aantal nieuwe Ambassadors zich bij deze selecte groep fotografen die het voortouw neemt op het gebied van veranderingen en net als Canon een passie heeft voor visuele verhalen. Het inspirerende en ambitieuze Ambassador-programma van Canon EMEA vertegenwoordigt en helpt huidige en toekomstige generaties fotografen en videografen.

"De Ambassadors zijn een geweldige groep mensen die vanuit een uniek perspectief over de industrie, onze producten en hun specifieke tak van fotografie kunnen praten," zegt Susie Donaldson, ITCG European Marketing Director bij Canon Europe. "Dat doen ze door middel van workshops of training of door middel van de prachtige foto's en video's die ze maken en die onze klanten ertoe inspireren een stap verder te gaan en zichzelf uit te dagen.''

Uitdagingen en kansen

De nauwe band tussen Canon en de fotografiegemeenschap is gebaseerd op wederzijds respect en op waardering van de problemen die professionals vandaag de dag het hoofd moeten bieden. Monica Allende is fotoredactrice, curator en panellid van het Canon EMEA Ambassador-programma. Zij denkt dat steeds vaker van fotografen wordt verwacht dat ze diverse soorten uitvoer en veel verschillend materiaal produceren. "Er zijn documentairemakers die foto's, video's en soundscapes maken. Ze onderzoeken elk aspect van een scène en bekijken hun onderwerp vanuit meerdere perspectieven. Die verschillende invalshoeken worden dan voorgesteld als een documentaire-ervaring waarbij al je zintuigen betrokken zijn."

Maar wat ze ook produceren, het blijft van cruciaal belang dat ze een verhaal kunnen vertellen dat blijft hangen. "Ik ben bezeten door verhalen," vertelt Monica. "Net zoals ik altijd heb gewerkt en nog steeds werk als curator, ben ik op zoek naar verhalen. Voor mij maakt het medium deel uit van de taal die je gebruikt om je verhaal tot leven te brengen. Maar ik verwacht ook van elk verhaal dat het diepgang heeft en goed doordacht is."

Het is deze mix van uitdagingen en kansen, veroorzaakt door de razendsnelle evolutie van technologie en van de samenleving, waarop het Ambassador-programma van Canon Europa zich wil richten.

A couple sit back-to-back beside a motorbike, silhouetted against the star-filled night sky.
De Italiaanse trouwfotograaf Fabio Mirulla is in 2020 lid geworden van het Canon EMEA Ambassador-programma. Hij zegt dat hij elk jaar een foto van de sterrenhemel maakt, in dit geval op het platteland buiten Siena. Hij maakt dan gebruik van lichtvervuiling om een kleurcontrast tot stand te brengen. Gefotografeerd met een Canon EOS 5D Mark IV en een Canon EF 24mm f/1.4L II USM-objectief ingesteld op 24mm, 30 sec, f/5 en ISO800. © Fabio Mirulla / Canon Ambassador

Wie zijn de Ambassadors?

De lijst met actuele Canon EMEA Ambassadors is te vinden op de Ambassador Programme Hub, met koppelingen naar de profielen van de fotografen en filmmakers en hun werk.

Sinds het programma werd gelanceerd, heeft het altijd gerenommeerde experts uit de branche en de beste fotografen en filmmakers ter wereld samengebracht. Dat verandert niet. Ze delen hun passie en technische kennis met andere professionals en met alle enthousiaste liefhebbers die hun vaardigheden verder willen ontwikkelen. Je kunt deze boegbeelden het hele jaar door vinden op diverse Canon-workshops, seminars en branche-evenementen in de EMEA-regio. De Ambassadors geven Canon ook advies bij de productontwikkeling. Ze testen nieuwe camera’s en objectieven en zorgen ervoor dat alle producten precies bieden wat de klanten van Canon nodig hebben.

Hoe word je Canon Ambassador?

Canon ontvangt vaak vragen van mensen die willen weten hoe ze een Ambassador kunnen worden en die meer willen weten over het selectieproces. Fotografen en filmmakers uit de hele EMEA-regio worden genomineerd door hun regionale Canon-kantoor (vaak het Canon-kantoor van het land waar ze wonen). Deze nominatie wordt dan beoordeeld door een onafhankelijk panel.

"De regionale kantoren sturen een shortlist naar het centrale Canon EMEA-team," legt Susie uit. "In de kantoren zijn soms dan al meerdere gesprekken gevoerd over wie ze willen nomineren. We werken nauw samen met de regionale kantoren, zodat ze ons zoveel mogelijk informatie kunnen verschaffen wat onze selectiecriteria betreft.

Dan is het aan het selectiepanel, dat uit onafhankelijke deskundigen op het gebied van verschillende stijlen en genres bestaat, om elk portfolio op de shortlist te analyseren aan de hand van een aantal vaststaande criteria. Na een openhartige discussie stellen de panelleden dan een lijst op met kandidaten die volgens hen geschikt zijn. "Het is een bijzonder lang en grondig proces," zegt Susie. "We respecteren de mening van het panel, omdat ze een blik kunnen werpen op zaken die ons ontgaan. Ze weten hoe actief een genomineerde is in de industrie, hoe hun werk wordt ontvangen en of er misschien een tentoonstelling of een prijs voor ze in het verschiet ligt."

Wat de gekozen personen betreft: "We zijn niet op zoek naar één specifieke factor, we kijken naar een combinatie van dingen: het werk van een fotograaf, de prijzen die hij heeft gewonnen, hoe actief hij is, zijn verhalen, presentatievaardigheden en nog veel meer," zegt Susie.

We kijken ook naar de praktische bijdrage die iemand kan leveren, zoals bijvoorbeeld deelnemen aan een handelsbeurs, evenementen of workshops. Bovendien produceren zij de inhoud die helpt de belangrijkste Canon-producten op de markt te brengen. Dat doen we aan de hand van interviews, omdat zij al de kans hebben gehad met de producten te werken of omdat ze een verhaal hebben waarin de functies van een product de hoofdrol spelen. Goede voorbeelden daarvan zijn de introductie van de Canon EOS R5 en EOS R6. Ambassadors konden in praktische termen hun eigen ervaringen bespreken, hoe ze de camera hadden getest, hoe de camera aanvoelde en hoe deze hen een andere kijk op hun verhaal gaf.

"Ik zou mensen die deel willen uitmaken van het Ambassador-programma aanraden niet gewoon te gaan zitten wachten," gaat ze door. "Zorg dat we weten wie je bent, dat we je werk onder ogen krijgen, dat je een reputatie opbouwt en gaat nadenken over je Ambassador-inzending."

A surfer duck dives his board in crystal-clear ocean waters.
Ook fotograaf Lucia Griggi is in 2020 geselecteerd voor het Canon EMEA Ambassador-programma. Ze reist naar de verste uithoeken van de wereld om wildlifefoto's te maken, maar maakt ook prachtige actiefoto's zoals deze surfer die met zijn board onder het water van de Stille Oceaan duikt. Gefotografeerd met een Canon EOS 5D Mark III (opgevolgd door de Canon EOS 5D Mark IV) met een Canon EF 15mm f/2.8 Fisheye-objectief, ingesteld op 1/1250 sec, f/3.5 en ISO200. © Lucia Griggi

Tips om geselecteerd te worden als een Canon Ambassador

Maar als je Canon Ambassador wilt worden, heb je meer nodig dan contacten om je heen. Je werk moet ook voldoen aan bepaalde normen. Enkele juryleden voor het programma vertellen wat zij zoeken in potentiële Ambassadors.

Lars Lindemann, fotograaf, curator en senior fotoredacteur bij GEOkompakt, maakt sinds 2020 deel uit van het panel. Volgens hem zijn goede communicatieve vaardigheden onmisbaar, maar gaat het vooral om de kwaliteit van het werk. "Je moet echt een uitzonderlijk portfolio aan foto's hebben," zegt hij. "Alles draait om het vertellen van een verhaal, dus de manier waarop je je portfolio ordent en bewerkt, is bijzonder belangrijk. Maar ook de technische kant is van essentieel belang. Je moet technisch uitstekende foto's presenteren waaruit een nieuwe benadering en nieuwe stilistische ideeën blijken. Probeer de kijker te verrassen en herhaal geen stereotypen."

Thomas Borberg is een ervaren fotoredacteur en jurylid van meerdere internationale fotowedstrijden, waaronder de World Press Photo Contest van 2016 en 2018. Voor hem gaat het om een instinctieve reactie. "Er is geen goede of foute manier om een mooie foto te maken, maar als een foto mij in mijn onderbuik raakt, is het een goed verhaal."

Thomas vindt ook dat grensverleggende technieken net zo belangrijk zijn als je houden aan de fundamenten van goede fotografie. "Op het juiste moment op de juiste plek zijn om het verhaal op de beste manier te vertellen. Dat is geweldig en dat doet een bepaald type Ambassador. Maar je hebt ook mensen die hun eigen taal voor het vertellen van een verhaal ontwikkelen en heel andere foto's maken. Beide zijn even belangrijk. We hebben mensen nodig die de tradities in stand houden en we hebben mensen nodig die ons de toekomst in trekken, die grenzen verleggen."

De panelleden vinden allebei dat het Ambassador-programma belangrijker is dan ooit in deze zware tijden. "De fotografen die worden geselecteerd voor het Ambassador-programma zijn helden voor jonge fotografen en voor fotografen die al vele jaren meedraaien. Het is inspirerend," zegt Thomas. "Maar dit is geen traditionele fotowedstrijd. De Ambassadors worden gekozen vanwege de hoge kwaliteit van hun werk en omdat ze goede ambassadeurs zijn voor de fotografie."

Lars is het met hem eens: "Het wordt steeds moeilijker voor fotografen om hun projecten te financieren, om hun visuele taal te ontwikkelen en om te blijven werken aan langetermijnprojecten. We hebben verhalenvertellers nodig en de extra ondersteuning van Canon is bijzonder waardevol voor onze industrie."

Selectiepanel:

 • Tina Ahrens: directeur Fotografie bij Philosophie Magazin en zelfstandig visual consultant.
 • Monica Allende: artistiek directeur, consultant en trainer.
 • Dominic Bell: ervaring in galerieën en commerciële fotografie.
 • Thomas Borberg: docent fotojournalistiek, hoofdfotoredacteur en jurylid van internationale fotowedstrijden.
 • Tim Clarke: digital accountmanager bij LAT IMAGES LTD, partner van de FIA, en eigenaar van Motorsportsimages.com. Tim is toonaangevend op het gebied van moderne sportfotografie en ondersteunt de ontwikkeling van het redactionele framework van live evenementen voor de Formule 1 en andere klanten.
 • Francis Kohn: directeur Fotografie bij AFP en heeft in die hoedanigheid AFP twee Pulitzer-prijzen voor fotografie helpen winnen. Hij is met pensioen, maar blijft samenwerken met Canon aan het Ambassador-programma en het Canon Student Development-programma.
 • Lars Lindemann: lid van de Duitse vereniging voor fotografie (DGPH) en directeur Fotografie bij Geo en P.M. Magazines voor de Gruner + Jahr groep. Lars heeft meerdere internationale prijzen gewonnen en was in 2020 jurylid voor de categorie Nature and Environment van de World Press Photo.
 • Naima Mancini: journalist voor het Italiaanse dagblad La Gazzetta dello Sport en fotoredacteur voor SportWeek en G.
 • Ana Moreira: UK Market Director bij Dreambookspro, gespecialiseerd in trouwfoto's en onderdeel van LFM Corporate, de grootste fotobewerker op het Iberisch Schiereiland. Ana is een graag geziene gast op branche-evenementen en maakt vaak deel uit van internationale panels.
 • Richard Shepherd: Marketing Strategy and Professional Product Marketing Senior Manager van Canon EMEA.
 • Tommaso Gabba: Ambassador Programme Manager van Canon EMEA.
 • Susie Donaldson: ITCG European Marketing Director van Canon EMEA.

Geschreven door Mark Alexander


Canon Professional Services

Leden krijgen toegang tot CPS Priority Support, zowel lokaal als op grote evenementen, een snelle Fast Track-reparatieservice en mogen, afhankelijk van het niveau van het lidmaatschap, gratis materiaal lenen en profiteren van een kosteloze retourzending plus kortingen bij onderhoud. Ook kunnen ze gebruikmaken van exclusieve ledenaanbiedingen.

Aanmelden

Ontdek meer

Canon Professional Services