AMBASSADORS

Hoe werkt het Ambassador-programma van Canon EMEA?

Wat is het Canon Ambassador-programma? Wie zijn de Ambassadors, wat is hun rol en hoe word je een Canon Ambassador? Hier vind je de antwoorden op deze en andere vragen en lees je meer over dit innovatieve en inspirerende programma van Canon.
Een halsbandarassari vliegt in de lucht tegen een onscherpe groene achtergrond. Gefotografeerd met een Canon EOS R5 door Canon Ambassador Jan Stria.

Canon Ambassadors hebben net als Canon een passie voor verhalen. Jan Stria, een wildlife- en natuurfotograaf uit Tsjechië, werd in 2023 toegevoegd aan het Ambassador-programma van Canon EMEA. Deze treffende opname laat een halsbandarassari zien, een vogel die in Mexico en Zuid-Amerika voorkomt. Jan kon deze haarscherpe opname maken dankzij de Eye Detection AF van de Canon EOS R5, waarmee onder meer de ogen van vogels in de lucht automatisch worden gevolgd. Gefotografeerd met een Canon EOS R5, een Canon RF 100-500mm F4.5-7.1L IS USM-objectief en een Canon Extender RF 1.4x, ingesteld op 454mm, 1/800 sec, f/8 en ISO 6400. © Jan Stria – Canon Ambassador

Het Ambassador-programma van Canon EMEA werd gelanceerd in 2008. Het is een baanbrekend initiatief dat enkele van de beste fotografen en videografen uit Europa, het Midden-Oosten en Afrika (EMEA) samenbrengt om zich samen met Canon uit te leven in hun passie voor visuele verhalen.

Het inspirerende en ambitieuze Ambassador-programma van Canon EMEA vertegenwoordigt en helpt huidige en toekomstige generaties fotografen en videografen. In 2023 zijn een aantal nieuwe Ambassadors aan het programma toegevoegd: visuele verhalenvertellers die speciaal zijn geselecteerd om hun innovatieve werk.

"De Ambassadors zijn een geweldige groep mensen die vanuit een uniek perspectief over de industrie, onze producten en hun specifieke tak van fotografie kunnen praten," zegt Susie Donaldson, ITCG European Marketing Director bij Canon Europe. "Dat doen ze door middel van workshops of training of door middel van de prachtige foto's en video's die ze maken en die onze klanten ertoe inspireren een stap verder te gaan en zichzelf uit te dagen.''

Mix van uitdagingen en kansen

De nauwe band tussen Canon en de fotografiegemeenschap is gebaseerd op wederzijds respect en op waardering van de problemen die professionals vandaag de dag het hoofd moeten bieden. Monica Allende is fotoredactrice, curator en panellid van het Canon EMEA Ambassador-programma. Zij denkt dat steeds vaker van fotografen wordt verwacht dat ze diverse soorten uitvoer en veel verschillend materiaal produceren. "Er zijn documentairemakers die foto's, video's en soundscapes maken. Ze onderzoeken elk aspect van een scène en bekijken hun onderwerp vanuit meerdere perspectieven. Die verschillende invalshoeken worden dan voorgesteld als een documentaire-ervaring waarbij al je zintuigen betrokken zijn."

Maar wat ze ook produceren, het blijft van cruciaal belang dat ze een verhaal kunnen vertellen dat blijft hangen. "Ik ben bezeten door verhalen", vertelt Monica. "Net zoals ik altijd heb gewerkt en nog steeds werk als curator, ben ik op zoek naar verhalen. Voor mij maakt het medium deel uit van de taal die je gebruikt om je verhaal tot leven te brengen. Maar ik verwacht ook van elk verhaal dat het diepgang heeft en goed doordacht is."

Het is deze mix van uitdagingen en kansen, veroorzaakt door de razendsnelle evolutie van technologie en van de samenleving, waarop het Ambassador-programma van Canon EMEA zich wil richten.

Watersporter Nikolas Plytas waterskiet door een baai omgeven door rotsen, op een foto gemaakt met een Canon EOS R3 door Canon Ambassador Alex Grymanis.

Deze treffende opname toont professioneel watersporter Nikolas Plytas bij het waterskiën nabij het Sarakiniko-strand op het Griekse eiland Milos. De foto is gemaakt door de Griekse actiesportfotograaf Alex Grymanis die in 2023 deel is gaan uitmaken van het Ambassador-programma van Canon EMEA. Gefotografeerd met een Canon EOS R3 en een Canon RF 70-200mm f/F2.8L IS USM-objectief, ingesteld op 70mm, 1/5000 sec, f/2.8 en ISO 400. © Alex Grymanis – Canon Ambassador

Wie zijn de Ambassadors?

De lijst met actuele Canon EMEA Ambassadors is te vinden op de Ambassador Programme Hub, met koppelingen naar de profielen van de fotografen en filmmakers en hun werk.

Sinds het programma werd gelanceerd, heeft het altijd gerenommeerde experts uit de branche en de beste fotografen en filmmakers ter wereld samengebracht. Dat verandert niet. Ze delen hun passie en technische kennis met andere professionals en met alle enthousiaste liefhebbers die hun vaardigheden verder willen ontwikkelen. Je kunt deze boegbeelden het hele jaar door vinden op diverse Canon-workshops, seminars en branche-evenementen in de EMEA-regio. De Ambassadors geven Canon ook advies bij de productontwikkeling. Ze testen nieuwe camera’s en objectieven en zorgen ervoor dat alle producten precies bieden wat de klanten van Canon nodig hebben.

Hoe word je Canon Ambassador?

Canon ontvangt vaak vragen van mensen die willen weten hoe ze een Ambassador kunnen worden en die meer willen weten over het selectieproces. Fotografen en filmmakers uit de hele EMEA-regio worden genomineerd door hun regionale Canon-kantoor (vaak het Canon-kantoor van het land waar ze wonen). Deze nominatie wordt dan beoordeeld door een onafhankelijk panel.

"De regionale kantoren sturen een shortlist naar het centrale Canon EMEA-team," legt Susie uit. "In de kantoren zijn soms dan al meerdere gesprekken gevoerd over wie ze willen nomineren. We werken nauw samen met de regionale kantoren, zodat ze ons zoveel mogelijk informatie kunnen verschaffen wat onze selectiecriteria betreft.

Dan is het aan het selectiepanel, dat uit onafhankelijke deskundigen op het gebied van verschillende stijlen en genres bestaat, om elk portfolio op de shortlist te analyseren aan de hand van een aantal vaststaande criteria.

Na een openhartige discussie stellen de panelleden dan een lijst op met kandidaten die volgens hen geschikt zijn. "Het is een bijzonder lang en grondig proces," zegt Susie. "We respecteren de mening van het panel, omdat ze een blik kunnen werpen op zaken die ons ontgaan. Ze weten hoe actief een genomineerde is in de industrie, hoe hun werk wordt ontvangen en of er misschien een tentoonstelling of een prijs voor ze in het verschiet ligt."

Wat de gekozen personen betreft: "We zijn niet op zoek naar één specifieke factor, we kijken naar een combinatie van dingen: het werk van een fotograaf, de prijzen die hij heeft gewonnen, hoe actief hij is, zijn verhalen, presentatievaardigheden en nog veel meer," zegt Susie.

We kijken ook naar de praktische bijdrage die iemand kan leveren, zoals bijvoorbeeld deelnemen aan een handelsbeurs, evenementen of workshops. Bovendien produceren zij de inhoud die helpt de belangrijkste Canon-producten op de markt te brengen. Dat doen we aan de hand van interviews, omdat zij al de kans hebben gehad met de producten te werken of omdat ze een verhaal hebben waarin de functies van een product de hoofdrol spelen. Goede voorbeelden daarvan zagen we bij de introductie van de Canon EOS R3. Ambassadors konden in praktische termen hun eigen ervaringen bespreken, hoe ze de camera hadden getest, hoe de camera aanvoelde en hoe deze hen een andere kijk op hun verhaal gaf.

"Ik zou mensen die deel willen uitmaken van het Ambassador-programma aanraden niet gewoon te gaan zitten wachten," gaat ze door. "Zorg dat we weten wie je bent, dat we je werk onder ogen krijgen, dat je een reputatie opbouwt en gaat nadenken over je Ambassador-inzending."

In een woestijnlandschap haalt een groep mensen water uit een put in Naga, Soedan, geholpen door ezels. Gefotografeerd met een Canon EOS R5 door Canon Ambassador Camilla Ferrari.

Camilla Ferrari, die in 2023 aan het Ambassador-programma van Canon EMEA is toegevoegd, combineert persoonlijke projecten met werk als fotoredacteur. De foto is gemaakt in de oude ruïnestad Naga, Soedan, in 2023. Te zien is een groep mensen in een woestijnlandschap die, geholpen door ezels, water halen uit een van de putten in het gebied. Gefotografeerd met een Canon EOS R5 en een Canon RF 24-70mm f/F2.8L IS USM-objectief, ingesteld op 24mm, 1/1000 sec, f/3.5 en ISO 100. © Camilla Ferrari – Canon Ambassador

Tips om geselecteerd te worden als een Canon Ambassador

Potentiële Canon Ambassadors moeten over specifieke talenten, eigenschappen en vaardigheden beschikken. We vroegen panellid van 2023 Fiona Shields, die ook hoofd fotografie is bij de Britse krant The Guardian, waar zij en andere panelleden naar op zoek zijn in potentiële Ambassadors bij het maken van hun selectie.

"We hebben natuurlijk gekeken naar de kwaliteit van hun werk", zegt Fiona. "Maar Ambassadors moeten meer kunnen en doen dan het maken van geweldige foto’s. Mensen moeten zich met ze kunnen identificeren, en niet alleen hun eigen generatie."

"We waren dus op zoek naar personen die verschillende groepen zouden kunnen aanspreken. Dat was erg belangrijk. Ook hebben we bewust op verschillende stijlen geselecteerd. We hebben er dus vooral naar gekeken of ze mensen uit alle lagen van de samenleving bij hun werk zouden kunnen betrekken."

Een andere belangrijke vereiste voor potentiële Ambassadors is dat ze innovatief zijn in hun werk en de fotografie een nieuwe richting in kunnen sturen. "Als Canon Ambassadors zullen ze een grote invloed hebben op de nieuwe generatie fotografen, dus moeten ze vooruitstrevend zijn in hun werk", legt Fiona uit. "Ze moeten zich eenvoudig aan nieuwe technologie kunnen aanpassen, en werk op steeds andere manieren kunnen presenteren, vooral in digitale vorm."

De foto- en videografen die uiteindelijk door de panelleden als Canon Ambassadors werden geselecteerd, hebben laten zien over al deze belangrijke eigenschappen te beschikken. Fiona gelooft dat het Ambassador-programma van Canon nog steeds een grote rol speelt in het huidige fotografie- en filmlandschap.

"Ik denk echt dat we een soort 'pijlers' neerzetten in de fotografiecommunity, waar mensen naar kunnen opkijken en door wie ze zich kunnen laten inspireren", zegt ze. "Het is van essentieel belang dat we Ambassadors kiezen die innovatief zijn en in hun werk de grenzen verleggen van wat mogelijk is."

Het silhouet van een alpensteenbok verlicht door zonnestralen, gefotografeerd met een Canon EOS R6 Mark II door Canon Ambassador Christine Sonvilla.

De Oostenrijkse fotograaf en filmmaker Christine Sonvilla, die zich in haar werk toelegt op natuurbehoud en wildlife, is ook aan het Ambassador-programma van Canon EMEA toegevoegd in 2023, samen met haar partner Marc Graf. Deze foto toont een alpensteenbok die magisch wordt verlicht door zonnestralen, hoog in de Oostenrijkse Alpen. Gefotografeerd met een Canon EOS R6 Mark II en een Canon RF 100-500mm F4.5-7.1L IS USM-objectief, ingesteld op 428mm, 1/4000 sec, f/7.1 en ISO 800. © Christine Sonvilla – Canon Ambassador

Selectiepanel

 • Monica Allende: consultant, docent and artistiek directeur van het Landskrona Foto Festival in Zweden. 
 • Lucy Conticello: Director of Photography voor M, het onlangs nieuw vormgegeven weekendmagazine van Le Monde. 
 • Vincent Jolly: senior verslaggever voor Le Figaro Magazine en hoofdredacteur digitaal voor het Internationaal festival voor persfotografie Visa pour l’image, Perpignan, Frankrijk. 
 • Susan Lippe-Bernard: hoofdredacteur van het tijdschrift Bride & Groom en het vakblad voor de bruidsmodebranche Sposa Facts. 
 • Gloria Crespo MacLennan: fotoredacteur en cultureel journalist voor de Spaanse krant El País en werkzaam voor ARTS Magazine. 
 • Naima Mancini: journalist voor het Italiaanse dagblad La Gazzetta dello Sport en fotoredacteur voor SportWeek en G. 
 • Nestan Nijaradze: artistiek directeur en medeoprichter van het Tbilisi Photo Festival en jurylid voor World Press Photo 2022. 
 • Paul Ninson: oprichter en CEO van het Dikan Center en curator van de Dikan Gallery in Accra, Ghana.
 • Sigrid Nygaard: fotoredacteur voor de landelijke Deense krant Dagbladet Information, en jurylid voor meerdere grote nationale awards. 
 • Sara Ocón: fotoredacteur met 20 jaar ervaring bij Spaanse tijdschriften en websites, waaronder Vanity Fair, Vogue en Vogue Novias. 
 • Fiona Shields: hoofd fotografie van de Britse krant The Guardian en jurylid voor een groot aantal persfotografieawards. 
 • Andreas Trampe: senior fotoredacteur voor het tijdschrift Stern en medeoprichter van de Hamburg Portfolio Review. 
 • Leon Yearwood: beeldredacteur voor Sky Sports en jurylid voor de World Sports Photography Awards en de British Photography Awards.

Mark Alexander and David Clark
Canon Professional Services

CPS

Canon Professional Services

Leden krijgen toegang tot CPS Priority Support, zowel lokaal als op grote evenementen, een snelle Fast Track-reparatieservice en mogen, afhankelijk van het niveau van het lidmaatschap, gratis materiaal lenen en profiteren van een kosteloze retourzending plus kortingen bij onderhoud. Ook kunnen ze gebruikmaken van exclusieve ledenaanbiedingen.