CREATIEF PRINTEN

Knutseluitdaging 4: winterdecoraties

In het laatste deel van onze serie knutseluitdagingen ontdek je hoe grafisch ontwerper Chris Stenner en zijn zoon Eli feestelijke decoraties hebben gemaakt voor de kerstboom.
Een beeld van bovenaf van een aantal papieren kerstdecoraties verspreid over een houten tafel, naast geprinte Creative Park-sjablonen, Canon-printerpapier, dennenappels, touw en een feestelijk versierde tak.

Als onderdeel van de PIXMA-knutseluitdaging heeft Canon knutselaars en gezinnen gevraagd om prachtige papieren creaties te maken voor gelegenheden gedurende het jaar.

In het laatste deel van deze vierdelige serie hebben we grafisch ontwerper Chris Stenner en zijn zoon Eli uitgedaagd om de kerstsfeer extra feestelijk te maken met sjablonen van Canon Creative Park en een Canon PIXMA-printer.

Uitdaging 4: kerstdecoraties

Een Canon PIXMA-printer op een klein kastje, bedekt met een aantal papieren kerstdecoraties en met een Creative Park-sjabloon in de printerlade.

Kerstmis met jonge kinderen betekent vaak een overvloed aan plastic speelgoed en niet-recyclebaar inpakpapier. Waarom zou je dan niet de stap nemen naar een eenvoudigere kerst met handgemaakte, recyclebare decoraties die thuis kunnen worden geprint?

Of je nu kerst viert of niet, je huis versieren voor de winter kan een gezellig klusje zijn voor alle leeftijden. Je eigen decoraties ontwerpen is een betaalbare manier om je huis een vrolijke en kleurrijke sfeer te geven naarmate de dagen korter en donkerder worden. Bovendien kun je de papieren sjablonen daarna recyclen of bewaren voor later gebruik.

Is het familietraditie om elk jaar dezelfde decoraties te kiezen of wil je de kerstboom dit jaar eens een ander thema geven? Canon Creative Park heeft een reeks feestelijke sjablonen, van rode en gouden sterren tot kleine sneeuwmannetjes. Tenslotte werden kerstdecoraties vroeger gemaakt met wat er voorhanden was, in plaats van alles in winkels te kopen. In de aanloop naar kerst kwamen hele families bij elkaar en waren ze avonden bezig met het knutselen van afzonderlijke versieringen voor de kerstboom.

Alle Creative Park-sjablonen zijn beschikbaar van eenvoudig tot ingewikkeld, wat betekent dat je altijd iets vindt voor iedereen, ongeacht leeftijd of vaardigheden.

Maak kennis met de knutselaar

Wie: Chris Stenner

Wat: Grafisch ontwerper

Extra deelnemer: Eli

Chris werkt in een creatieve sector en heeft oog voor alles wat met kunst en design te maken heeft. Hij wilde graag de uitdaging aangaan en iets doen dat hij en Eli nog nooit hadden geprobeerd. "Ik vond het geweldig om dit alternatief voor eenmalig gebruikt plastic te maken," zegt hij. "Het is geweldig om te weten dat ik deze versieringen kan recyclen als ze kapot zijn of als ik er genoeg van heb, in plaats van ze op de afvalberg te gooien. Als ik het thema van de boom wil wijzigen, kan ik de sjablonen opnieuw gebruiken en meer decoraties maken in een ander kleurenschema."

Chris zegt dat hij iedereen zou aanraden om te knutselen met papier, want hij vond het echt de moeite waard. "Het is goed om iets te doen om jezelf uit te dagen en iets helemaal vanaf nul te maken," zegt hij. "Eli houdt van het kleuren en tekent graag tekenfilmfiguren, maar het knippen, lijmen en aan elkaar plakken is een leuke verandering, vergeleken met wat we normaal doen."

Je hebt het volgende nodig:

Sjablonen kiezen

Een hand houdt een smartphone omhoog met een sjabloon voor een papieren kerstversiering in de Creative Park-app. Op de achtergrond zie je een Canon PIXMA-printer met een Creative Park-sjabloon in de printerlade.

"Ik wilde een stersjabloon voor onze kerstboom omdat we al veel kerstballen hebben en ik op zoek was naar een andere vorm," zegt Chris. "Ik heb gezocht onder 'Decoration' in het kerstgedeelte en de twee kleuren in het kleurenschema gekozen die ik leuk vind: rood en goud."

Chris en Eli besloten om sterren en sneeuwvlokken te kiezen als hoofdthema voor hun kerstboomdecoraties. Om sjablonen te vinden, zoek je naar 'ornamenten' in Creative Park of gebruik je de bredere zoekopdracht 'Kerstmis'. Als je geen van de ornamentsjablonen aantrekkelijk vindt, kun je elk ontwerp kiezen dat je leuk vindt en met een perforator een gaatje maken om het aan een koordje in de boom te hangen. Je kunt een niet-traditioneel vlinderthema kiezen en aan elke decoratie een lintje bevestigen. Laat je creativiteit de vrije loop.

Met Creative Park-sjablonen kunnen vrienden en familie op een leuke en bewuste manier samen aan de slag gaan op een knutselavond tijdens de schoolvakantie. Zo kan iedereen alvast de feestelijke kerstsfeer proeven.

Je sjablonen printen

Creative Park-sjablonen voor het maken van sterren die uit een Canon PIXMA-printer komen.

Chris heeft zijn PIXMA TS7650i-printer aangesloten op zijn Wi-Fi-thuisnetwerk en vervolgens gekoppeld aan zijn smartphone en de Creative Park-app. Dit is een eenvoudige manier om aan de slag te gaan en je kunt meerdere exemplaren van sjablonen printen als je weet dat je er meer nodig hebt, zoals Chris met zijn sterren.

Jongenshanden snijden voorzichtig een Creative Park-sjabloon van een ster uit.

Eenvoudigere projecten, zoals deze sterren, zijn ideaal om met kinderen te knutselen, omdat je maar weinig hoeft te knippen, snijden en plakken om een prachtig eindresultaat te krijgen.

Je kunt verbinding maken met PIXMA-printer via je smartphone en je kunt je sjablonen printen nadat je ze hebt gedownload via de Creative Park-app of van de website. Let op dat je ze niet per ongeluk dubbelzijdig print.

"Ik was erg onder de indruk van de kleuren van de PIXMA-printer. Ze waren zo levendig en de textuur van de glitter op de stersjablonen was echt realistisch," zegt Chris.

Nadat je de gekozen sjablonen hebt geselecteerd en geprint, is het tijd om te gaan knippen. Je kunt een schaar gebruiken, of een knutselmes en snijmat voor de complexere ontwerpen. Wanneer al je ontwerpen zijn uitgeknipt of uitgesneden, vouw je ze netjes langs de lijnen. Volg de online instructies om te zien of je van boven naar beneden of van beneden naar boven moet vouwen. Gebruik een liniaal om precies op de lijnen te vouwen, zodat de sjablonen naadloos op elkaar passen wanneer je begint met lijmen. "Ik zou zeker aanraden om de vouwen te scoren," zegt Chris. "De vormen zijn dan na afloop veel scherper."

Na het scoren kun je de sjablonen aan elkaar plakken volgens de online richtlijnen. Je kunt lijmstippen, een lijmstift, PVA, een lijmpistool of een milieuvriendelijk alternatief gebruiken, maar laat je modellen eerst drogen voordat je verder gaat. De lijm die je gebruikt, kan ook bepalen of je de decoraties kunt recyclen. Lijmpistolen kunnen erg heet worden, dus als je met jonge kinderen knutselt, kun je misschien beter PVA gebruiken, zodat ze mee kunnen blijven doen. Houd er wel rekening mee dat het iets langer duurt om je ontwerpen te laten drogen.

Je decoraties samenstellen

Chris helpt zijn zoon om een koordje door een gaatje in de bovenkant van zijn papieren ster te halen.

Je kunt het maken van papieren decoraties zelfs veranderen in een leuke, knutselwedstrijd voor familie en vrienden, met warme chocolademelk en peperkoek voor een feestelijke avond.

Handen houden een papieren kerstman omhoog met een lusje van gestreept knutseldraad eraan.

Papieren decoraties printen, zoals deze leuke kerstmannetjes is een geweldig alternatief voor plastic versieringen. Je kunt je favoriete ontwerpen elk jaar opnieuw gebruiken, of eenvoudig recyclen.

Als de decoraties in elkaar gezet en droog zijn, kun je er een koordje of lintje aan bevestigen. Hiervoor kun je een perforator gebruiken of je kunt het koordje door de bovenkant van het ontwerp voeren als er ruimte is. Je kunt je decoraties nog persoonlijker maken door ze te versieren met pen, verf of stickers.

"Het koordje aan onze decoratie bevestigen was heel eenvoudig," zegt Chris. "Ik dacht dat het lastig zou zijn, maar we hebben gewoon een gaatje gemaakt en het koordje erdoor gehaald. Het was heel gemakkelijk om ons kunstwerk aan de boom te hangen." Chris en Eli hebben gestreept knutseldraad gebruikt, maar je kunt je decoraties een persoonlijk tintje geven met wat je maar wilt, van bruin touw tot rood lint of zelfs een dun reepje klatergoud.

Chris beschreef het opbouwen van de sjablonen als een 'mindful' ervaring. "Er is iets heel bevredigends aan het uitknippen van sterren en sneeuwvlokken. Je bent er zo mee bezig - van het knippen en snijden tot het verlijmen van de uiteindelijke creaties."

Voor Eli was dit een van de moeilijkste fasen in het proces, maar met een beetje hulp slaagde hij erin. "Sommige onderdelen waren moeilijk en een beetje onhandig, zoals het uitknippen, maar papa heeft me geholpen," zegt hij.

Versieren maar!

Een jongen hangt een papieren ster in een kerstboom.

Chris en zijn gezin houden van Kerstmis. Ze brengen de kerstdagen meestal door met familie in Bristol, in het Verenigd Koninkrijk, voordat ze weer naar hun huis in Wales gaan om te ontspannen. "We hebben twee huiskatten, die we niet graag te lang alleen willen laten omdat het ook hun kerst is," lacht hij.

Een Canon Creative Park-ster die aan een kerstboom hangt, met onscherpe lichtjes op de achtergrond.

"Ik ga zeker nog eens papieren decoraties voor de kerstboom maken of iets op het gebied van woninginrichting op een andere moment van het jaar," zegt Chris. "De volgende keer ga ik aan de slag met papierwerk met lentethema, want ik hoop dat de kerstversieringen ten minste een paar jaar meegaan."

Zodra je ontwerpen zijn afgewerkt met een lintje of een lusje, kun je de kerstboom gaan versieren, in de wetenschap dat je zelf de decoraties hebt gemaakt. Geef je favoriete ornament een ereplaats - je kunt zelfs een piek maken om de versiering helemaal af te maken.

"Ik denk dat ze er geweldig uitzien in de boom," zegt Chris. "De decoraties zijn echt kleurrijk en omdat ik weet dat ik ze samen met mijn zoon heb gemaakt, betekenen ze veel meer dan decoraties die ik in een winkel heb gekocht. Ik vond het echt de moeite waard, niet alleen omdat je je boom versiert met recyclebare materialen, maar ook omdat je ze van begin tot eind met je gezin maakt. Je zet niet alleen een ster op een boom, je versiert je boom met liefde."

Een foto van boven van een Canon-camera die op een Canon PIXMA-printer ligt, met een collage van foto's op de achtergrond.

CANON CLUB

Een exclusieve community voor creatievelingen zoals jij. Jaag je passie na met support, inspiratie, voordelen en veel meer. Lid worden is eenvoudig. Koop een product. Registreer je product. Sluit je aan bij de Canon Club.

Chris zegt dat hij nu met zijn gezin verknocht is geraakt aan knutselen met papier. "Dit is zeker iets wat we nog eens doen," zegt hij. "Het was geweldig om die tijd met mijn zoon door te brengen, aan tafel te zitten en iets te maken in plaats van te verdwalen in je telefoon." Eli vond het proces ook erg leuk en hoopt met zijn vader meer Creative Park-ontwerpen te maken.

Papieren kerstversieringen zijn niet alleen leuk voor het hele gezin, maar zorgen ook voor blijvende herinneringen. Je kunt zelfs je vrienden en familie een papieren decoratie geven. Zelfgemaakte cadeaus zijn immers vaak de cadeaus die het meest betekenen.

Als je het leuk vindt om ook op het gebied van woninginrichting te knutselen, bekijk dan de andere delen in deze serie om te zien wat er nog meer mogelijk is met Creative Park-sjablonen. Bekijk onze Pinterest-pagina voor inspiratie en vergeet niet je creaties te delen met de hashtag #MadeWithPixma!

Tamzin Wilks

Gerelateerde producten

Gerelateerde artikelen