A man and two children sit in a sunny field enjoying a picnic. Photo by Hannah Clark on a Canon EOS 250D.

ZOMERFOTOGRAFIE

Met de Canon EOS 250D maak je prachtige, zonovergoten zomerfoto's

De zomerfoto's van de Zweedse fotografe Hannah Clark roepen de gevoelens op van een heerlijk zonnige zomerdag. De natuurlijke stijl waarin ze vrienden en familie fotografeert, heeft een mooie luchtige, warme uitstraling.

Voor Hannah was fotograferen jarenlang een hobby, waarbij ze met compactcamera's alles fotografeerde, van kleurrijke straten in Stockholm tot uitgestrekte landschappen tijdens haar reizen. Onlangs besloot ze om het fotograferen serieuzer aan te pakken: ze investeerde in een Canon DSLR-camera om haar hobby om te zetten in een bedrijfje dat ze nu naast haar dagelijkse werk heeft.

Hannah koos voor de lichte en gebruiksvriendelijke Canon EOS 250D. Deze is voorzien van een groot aantal functies die haar oude compactcamera's niet hadden, zoals compatibiliteit met EOS System-lenzen en Speedlite flitsers, een optische zoeker en een stapsgewijze gebruikersinterface (GUI) om haar snel goed op weg te helpen.

Met de Canon EOS 250D, een Canon EF-S 55-250mm f/4-5.6 IS STM-lens en een Canon EF 50mm f/1.8 STM-lens in haar tas heeft Hannah een reeks fotografische uitdagingen aangepakt om haar vaardigheden uit te breiden. Deze uitdagingen variëren van het opnieuw bekijken van composities tot het experimenteren met verschillende brandpuntsafstanden, het verleggen van haar creatieve grenzen en het vertrouwd raken met haar nieuwe uitrusting. Hier zie je wat ze heeft geleerd, inclusief enkele technieken die je kunt gebruiken om je eigen zomerplezier vast te leggen.

1. Maak opnamen vanuit ongebruikelijke hoeken

Hannah experimenteert in haar fotografie graag met het maken van opnamen vanuit onconventionele hoeken. "Ik denk veel na over de compositie," zegt ze. "Ik beeld mij de gebruikelijke manier in waarop ik de foto zou maken en ga hier vervolgens op variëren. Ik fotografeer vanuit hoge en lage standpunten en plaats de persoon op verschillende plekken in het kader. Als ik een beetje beweeg, kan ik een totaal nieuwe foto maken."

De Canon EOS 250D is de lichtste DSLR met een variangle scherm*. Dit kan heel praktisch zijn als je je camera boven je hoofd houdt of juist hurkt om een interessantere foto te maken.

A composite photo shows a yellow flower and a girl in a yellow dress, photographed by Hannah Clark on a Canon EOS 250D.

2. Gebruik Eye Auto Focus voor haarscherpe ogen

Met de automatische scherpstelling van de Canon EOS 250D krijg je nog gemakkelijker scherpe resultaten. Eye Auto Focus zorgt ervoor dat de ogen van het onderwerp scherp zijn wanneer je het scherm in Live View gebruikt. Dit kan eenvoudig worden geactiveerd met een druk op de knop Live View aan de achterzijde van de camera.

"Ik gebruik bijna altijd de Eye Auto Focus-modus bij het maken van foto's van spelende kinderen, omdat hun ogen het meest expressief zijn," zegt Hannah.

"Ik beeld mij de gebruikelijke manier in waarop ik de foto zou maken en ga hier vervolgens op variëren."

3. Speel met verschillende brandpuntsafstanden

Hannah experimenteert met zowel primelenzen (met een vaste brandpuntsafstand) als zoomlenzen, om precies te zijn met de Canon EF 50mm f/1.8 STM-primelens en de Canon EF-S 55-250mm f/4-5.6 IS STM-zoomlens. Hoewel ze met de primelens graag van positie verandert in een compositie, zegt ze: "Het is leuk om de zoom te gebruiken, omdat ik daarmee het spel van kinderen vanuit verschillende hoeken kan vastleggen, zelfs als ze ver weg zijn."

Toen ze de Canon EF-S 55-250mm f/4-5.6 IS STM testte tijdens het fotograferen van haar kinderen op grasvelden en bij een meer, was ze aangenaam verrast door het lichte gewicht. "Ik vond het heerlijk om met de Canon EF-S 55-250mm f/4-5.6 IS STM te experimenteren," vertelt ze. "Ik was er verbaasd over hoe licht hij is. Hij zou zeker mee gaan op vakantie en ik zou hem absoluut veel gebruiken."

Met de Canon EF 50mm f/1.8 STM-lens kon ze echter een kleine scherptediepte en achtergrondvervaging creëren in haar portretten. Daarom zit hij nog steeds in haar tas. "De 50 mm heeft een groter diafragma en is daardoor ideaal als het iets donkerder is of als ik een onscherpe achtergrond wil krijgen. In combinatie met de Canon EOS 250D is de 50mm lens fantastisch voor portretten. Als ik maar één lens mocht kiezen om mee te werken, zou het deze zijn," zegt ze.

Gerelateerde artikelen
A woman and girl look at the back of a Canon EOS 250D

FAMILIEFOTOGRAFIE

Perfecte familiefoto’s maken met de EOS 250D

Ontdek hoe je de Canon EOS 250D gebruikt om familiefoto’s te maken met een betere compositie, perfecte belichting en zelfs een persoonlijke stijl.

A mother holds her sun, wearing sunglasses.

FAMILIEFOTOGRAFIE

Zo maak je natuurlijke, creatieve familieportretten

Professioneel portretfotograaf Christian Anderl vertelt hoe je je Canon-camera kunt gebruiken om spontane foto's te maken van leuke familiemomenten.

A girl in a playwark holds a frisbee up, framing her face.

FAMILIEFOTOGRAFIE

Maak betere portretten: leuke uitdagingen voor familiefotografie

Gezinsblogger Katja Gaskell ruilde haar smartphone in voor een Canon EOS M50 en stond versteld van de resultaten. Probeer deze technieken uit en verbaas jezelf.

A baby sits with an abacus.

BABYFOTOGRAFIE

12 babyfotografietips die je nu kunt gebruiken

Bewaar de dierbare momenten en leg de ontwikkeling van je baby vast met Canon's slimme manieren om babyfotografie leuk te maken en geweldige resultaten te behalen

A composite shows two children looking at a flower, and a boy sitting on a dock, photographed by Hannah Clark on a Canon EOS 250D.

4. Maak een portret bij weinig licht

De zachte lichtval als de zon laag staat, met name rond zonsopgang en zonsondergang tijdens het ‘gouden uur’, is populair bij fotografen. Dit zachte licht maakt deel uit van het persoonlijke fotografische kleurenpalet van Hannah en zorgt voor een warme uitstraling, waarbij de zon prachtig oplichtende huidtinten laat zien.

"Ik houd het meeste van het avondlicht en maak liever opnamen bij weinig licht dan in fel zonlicht; het is subtieler", zegt ze. Maar met de Canon EOS 250D kun je binnenshuis of wanneer de zon ondergaat eenvoudig opnamen maken. "Ik heb geëxperimenteerd tot ISO 3200 en de opnamen zijn niet korrelig", zegt Hannah. "Ik speel graag met de ISO-waarde: als ik deze verhoog, kan ik een snellere sluitertijd gebruiken en zelfs bij weinig licht beweging vastleggen. Veel mensen zijn bang om de ISO-waarde te verhogen, maar de Canon EOS 250D levert ook bij een hogere ISO-waarde nog steeds geweldige resultaten."

Bovendien is de automatische scherpstelling op de Canon EOS 250D geschikt voor een niveau dat voor je ogen behoorlijk donker is (tot -4EV in Live View). De camera ziet 's nachts meer dan jij; vertrouw er daarom op dat deze het onderwerp voor je scherpstelt.

A composite shows a girl in a field of long grass, then standing with a boy in the same field, photographed by Hannah Clark on a Canon EOS 250D.

5. Kijk hoe ver je komt met Auto

Naarmate Hannah zich verbetert, maakt ze steeds meer opnamen in de handmatige modus. Maar ze ziet ook veel voordelen in de automatische instellingen waarmee je met één druk op de knop hoogwaardige resultaten krijgt en waarvan je tegelijkertijd kunt leren. Ze heeft de Auto-instellingen van de Canon EOS 250D verkend, waaronder de volledig automatische Scene Intelligent Auto-modus, die de scène voor je analyseert en de beste instellingen voor de omgeving kiest.

"Ik heb eerst de scène-instellingen gebruikt, om de kennismaking met de handmatige modus te vereenvoudigen," zegt ze. "Ze zijn perfect voor iemand die lang niet heeft gefotografeerd of nog nooit een DSLR heeft gehad. De camera kiest de te gebruiken instellingen, waarvan je vervolgens kunt leren. Toen ik de camera net had, gebruikte ik de Sport-modus voor composities en de Portret-instelling om scherp te stellen op bewegende kinderen."

Hannah blinkt uit in het vastleggen van kleine details in haar foto's en stelde haar camera in op de Auto-stand om haar zoon te fotograferen terwijl hij zijn handen wast in een felroze emmer met water. "Ik leg graag details vast en gebruik de foto's om een verhaal te vertellen," zegt ze. "Dit kunnen handen zijn die een schouder beetpakken, voeten, een zonnebril op een tafel, een hoed op het strand: kleine details uit een groter plaatje." In dit geval zijn bij de Auto-instellingen f/5.6, 1/500 sec en ISO 200 gebruikt. Door de korte sluitertijd van 1/500 sec kon ze waterdruppels die op de handen spatten ‘bevriezen’.

6. Mis geen seconde van de actie

"Het belangrijkste dat ik heb geleerd, is dat ik mijn camera altijd bij mij moet hebben," zegt ze. "Als ik hem bij mij heb, leer ik voortdurend en raak ik er steeds meer vertrouwd mee en krijg ik steeds meer vertrouwen." Terwijl Hannah haar gezin fotografeerde voor deze uitdaging, volgde ze haar kinderen vaak en liet ze hen op een natuurlijke manier spelen. Ze laat mensen niet graag poseren, maar fotografeert ze veel liever terwijl ze zich vermaken. "Ik laat ze de dingen doen die ze willen doen en beweeg met ze mee. Ondertussen zorg ik ervoor dat ik de camera altijd bij mij heb. De mooiste foto's van spelende kinderen zijn de foto's waarbij ze zich weinig aantrekken van de camera."

Om ervoor te zorgen dat ze geen moment meer mist, maakt Hannah opnamen in de modus Continu opnemen, waarbij op de Canon EOS 250D vijf frames per seconde (fps) worden vastgelegd. "Ik heb altijd de instelling voor reeksopnamen ingeschakeld, zodat ik veel foto's per seconde kan maken", zegt Hannah. "Je hebt meer kans om een geweldige foto te maken als je een reeks frames hebt. Ik vind deze foto (onder), met het gespat aan de zijkant, echt geweldig. Hij straalt zo veel energie uit."

7. Gebruik de connectiviteit van de camera

Als je opnamen maakt tijdens een dagtochtje, is het geweldig als je je foto's kunt delen met vrienden en familie. De Canon EOS 250D kan via Bluetooth of Wi-Fi eenvoudig worden gekoppeld aan je smartphone of tablet en de Canon Camera Connect-app. Hiermee kun je foto's overzetten en uploaden naar sociale media of naar dierbaren sturen.

"Ik wil de foto's die ik maak vaak op Instagram zetten. Het is dus ideaal dat ik ze van de camera naar mijn telefoon kan overzetten en vervolgens kan publiceren", zegt Hannah. "Ik gebruik deze functie met de Canon EOS 250D. Ik vind hem echt supervlot en eenvoudig - en ik ben niet erg technisch! In de handleiding voor de Canon Camera Connect-app lees je hoe je je camera kunt koppelen."

Ga voor meer advies over hoe je de functies van je camera optimaal kunt benutten, naar de Canon Photo Companion-app. Je vindt er tips over hoe je je kunt bekwamen in elk soort fotografie, met deskundig advies, tutorials en tips die zijn afgestemd op jouw cameramodel.

Geschreven door Lucy Fulford

*EOS 250D (zwart/zilver) is 's werelds lichtste DSLR met APS-C-sensor en een volledig uitklapbaar LCD-scherm. Inclusief accu en geheugenkaart conform de CIPA-richtlijnen. Vanaf 9 april 2019 (onderzocht door Canon).

Gerelateerde producten

Gerelateerde artikelen

Get Inspired is je belangrijkste bron van nuttige fotografietips, koopgidsen en interessante interviews - alles wat je nodig hebt om de beste camera of de beste printer te vinden, en breng je volgende creatieve idee tot leven.

Terug naar alle verhalen