BASISBEGINSELEN FOTOGRAFIE

Daag jezelf uit en ontdek wat je in zeven opeenvolgende dagen kunt fotograferen.

Het zal je verrassen wat je in een week kunt vastleggen. Fotografeer zeven dagen op rij elke dag wat anders en verleg je creatieve grenzen.
Een landschapsfoto van de kust van Dorset met de rotsformatie Durdle Door.

Je gewoonten doorbreken kan lastig zijn, maar als je je creativiteit een impuls wilt geven en iets nieuws wilt proberen, is een zevendaagse challenge een goed beginpunt. Maak zeven dagen op rij elke dag een nieuwe foto van een ander onderwerp en herontdek alle redenen waarom je ooit met fotografie bent begonnen.

Fotograaf Ellis Reed pakte zijn Canon EOS 550D (nu opgevolgd door de Canon EOS 850D) acht jaar geleden toen hij achttien was voor het eerst op, gedreven door een wens om mooie momenten vast te leggen. Nu gebruikt hij een Canon EOS R en is hij gespecialiseerd in reis-, lifestyle- en landschapsfotografie. Hij verlegt voortdurend zijn creatieve grenzen.

De passie van Ellis voor zijn lokale omgeving en zijn vermogen om bekende locaties met nieuwe ogen te bekijken, maakten hem tot de ideale fotograaf voor Canon's zevendaagse fotografie-challenge. Hij maakt gedurende zeven dagen zeven verschillende foto's met het thema mindfulness om alle mooie momenten van zijn reis aan elkaar te koppelen. Dat thema past volgens hem perfect bij het herontdekken.

Hier vertelt hij hoe het hem is vergaan en geeft hij advies over hoe je zelf met de zevendaagse fotografie-challenge aan de slag kunt gaan.

Dag één: leg de zonsopgang vast

De zon weerkaatst vroeg in de ochtend in een raam van een rij huizen.

"Het is zo'n mooi iets om jezelf er vroeg op uit te sturen met je camera en iets creatiefs te doen terwijl er nog niemand op straat is", zegt Ellis. Hij maakte deze sfeervolle foto van de zon die wordt weerkaatst in een raam vroeg in de ochtend. Gefotografeerd met een Canon EOS R en een Canon RF 24-70mm F2.8L IS USM-lens ingesteld op 57mm, 1/800 sec, f/2.8 en ISO100. © Ellis Reed

De honingkleurige Pulteney Bridge wordt gereflecteerd in de kalme rivier.

Ellis maakte deze prachtige foto van de Pulteney Bridge in zijn woonplaats Bath bij zonsopgang. Wat zou jij in de buurt kunnen fotograferen? Gefotografeerd met een Canon EOS R en Canon RF 24-70mm F2.8L IS USM-lens ingesteld op 26mm, 1/400 sec, f/2.8 en ISO160. © Ellis Reed

Volgens Ellis is fotograferen rond zonsopkomst de perfecte manier om op creativiteit te focussen.

"Alleen op pad gaan voordat anderen wakker zijn is een heel goede manier om je hoofd leeg te maken en jezelf voor te bereiden op de rest van de dag, maar ook de rest van de challenge. Zo'n begin werkt heel erg goed als je probeert om je niet te laten beïnvloeden door de dagelijkse druk van je werk of sociale media", zegt hij.

Ellis vertrok van huis om de zonsopkomst te fotograferen met alleen zijn Canon EOS R en een Canon RF 24-70mm F2.8L IS USM-lens, een combinatie die hij erg veelzijdig vindt. "Ik raad je aan om je telefoon thuis te laten en je alleen te richten op je camera en te genieten van het buiten zijn rond zonsopkomst."

"Mijn favoriete lens is de RF 24-70mm F2.8L IS USM. Het is echt mijn werkpaard en de lens waar ik 90% van de tijd mee fotografeer. Het formaat van de EOS R is veel prettiger dan dat van een standaard spiegelreflexcamera."

Dag twee: ga tot het uiterste met je uitrusting

Een close-up van witte bloesem die aan een tak groeit.

Voor deze challenge gebruikte Ellis zijn RF 24-70mm F2.8L IS USM-lens, die doorgaans niet voor macro-opnamen wordt gebruikt, om close-ups van de bloesem aan een boom in de buurt te maken. Gefotografeerd met een Canon EOS R en Canon RF 24-70mm F2.8L IS USM-lens ingesteld op 70mm, 1/2000 sec, f/2.8 en ISO1000. © Ellis Reed

Roze bloesem aan een boom.

Met de snelle en toch compacte Canon RF 24-70mm F2.8L IS USM-lens kan Ellis uitzonderlijke details vastleggen, of hij nu scherpe portretten maakt of de amberkleurige landschappen waar hij bekend om staat. Hier heeft hij zijn karakteristieke stijl op iets anders toegepast, namelijk bloeiende bloemen, om zijn uitrusting uit te testen.
Gefotografeerd met een Canon EOS R en een Canon RF 24-70mm F2.8L IS USM-lens ingesteld op 70mm, 1/2000 sec, f/2.8 en ISO250. © Ellis Reed

Nieuwe mogelijkheden ontdekken met maar één lens kan een eenvoudige manier zijn om de wereld om je heen vanuit een nieuw perspectief te bekijken, volgens Ellis. Hij heeft zelf alleen de veelzijdige Canon RF 24-70mm F2.8L IS USM-lens gebruikt op elke dag van de challenge.

"Het idee is om mezelf te dwingen alles met één lens vast te leggen, in plaats van aparte lenzen voor bepaalde onderwerpen mee te nemen", vertelt hij. "Of ik nu groothoekopnamen van de stad of close-ups maak, het gaat om het ontdekken hoe je die lens het beste kunt gebruiken."

Dag drie: fotografeer iets wat belangrijk voor je is

Een Canon EF 85mm f/1.8 USM-lens, een telefoon en een Canon Zoemini S op een gemarmerd tafelblad.

Ellis gebruikte tijdens zijn shoot op dag drie een Canon-lens die een emotionele betekenis voor hem heeft. "Mijn grootvader was ook fotograaf en een groot Canon-fan, dus Canon is in de familie gebleven. Voor mij is mijn Canon EF 85mm f/1.8 USM-lens gekoppeld aan de tijd die ik met mijn grootvader heb doorgebracht, dus het is bijna een soort tattoo, iets wat ik altijd bij me draag", zegt Ellis. © Ellis Reed

"Mijn Canon EF 85mm f/1.8 USM-lens is van mijn grootvader geweest. Hoewel hij een beetje versleten is, is het iets dat hij aan mij gaf voordat hij overleed."

Iets fotograferen wat erg belangrijk voor je is, kan een goede manier zijn om herinneringen levend te houden.

"Het is een oude lens, maar ik gebruik 'm graag", zegt hij. "Ik doe 'm nooit weg omdat ik er erg gehecht aan ben. Elke keer dat ik de lens pak, word ik eraan herinnerd aan mijn grootvader en hoe fotografie al generaties in de familie zit."

Hoewel hij deze lens niet heeft gebruikt voor de zevendaagse challenge, fotografeert Ellis er vaak mee op zijn EOS R met behulp van een EF-EOS R Canon-vattingadapter.

Ellis fotografeerde niet alleen de voor hem zo belangrijke lens, maar gebruikte ook de Canon Zoemini S om wat prints te maken om in een scrapbook te bewaren.

Dag vier: maak iemand blij

Een man omhelst een vrouw, die een geprinte foto van haarzelf en de man vasthoudt.

"Ik denk dat het fijn is om een paar foto's te hebben waarbij je even stilstaat en van elkaars gezelschap geniet", zegt Ellis over deze foto die hij maakte van zijn vrienden. Gefotografeerd met een Canon EOS R en Canon RF 24-70mm F2.8L IS USM-lens ingesteld op 46mm, 1/100 sec, f/2.8 en ISO800. © Ellis Reed

Een man staat achter een vrouw en omhelst haar in een steegje tussen historische gebouwen.

"Ik gebruikte de razendsnelle, betrouwbare en nauwkeurige Eye Autofocus-instelling van de Canon EOS R om te zorgen dat mijn portretten zo scherp mogelijk waren en een diafragma van f/2.8 om het koppel te isoleren voor die mooie scherptediepte", zegt Ellis. Gefotografeerd met een Canon EOS R en een Canon RF 24-70mm F2.8L IS USM-lens ingesteld op 70mm, 1/100 sec, f/2.8 en ISO800. © Ellis Reed

Ellis paste dit concept toe voor dag vier om twee van zijn beste vrienden vast te leggen tijdens een koppelshoot en mini-prints voor ze te maken met de Canon Zoemini S. Als professionele fotografen krijgen ze bijna nooit de kans om samen op de foto te gaan, wat deze shoot extra bijzonder maakt.

"Het mes snijdt aan twee kanten: wanneer je iemand anders blij maakt, word je daar zelf ook gelukkig van", zegt Ellis. "Ik geloof dat teruggeven aan je gemeenschap, iemand waar je om geeft of zelfs iemand die je niet kent, tot een positievere instelling leidt."

"Dat ik het stel instant prints van de shoot kon geven die ze kunnen inlijsten of in een boek kunnen plakken, was een leuke manier om de shoot af te sluiten."

Dag vijf: trek eropuit

Een wilde pony op een weg in de Brecon Beacons.

Of je nu naar een nieuwe plek gaat of je favoriete wandelroute neemt, buiten kun je met je camera van alles vastleggen, van lokale flora en fauna tot wolken en de nachtelijke hemel. Gefotografeerd met een Canon EOS R en Canon RF 24-70mm F2.8L IS USM-lens ingesteld op 70mm, 1/6400 sec, f/2.8 en ISO320. © Ellis Reed

Twee wilde pony's staan met hun hoofden dicht bij elkaar in de Brecon Beacons.

Ellis reisde af naar Wales voor zijn outdoorfoto's, maar een foto van een roodborstje in je tuin kan met de juiste compositie net zo mooi zijn. Gefotografeerd met een Canon EOS R en een Canon RF 24-70mm F2.8L IS USM-lens ingesteld op 70mm, 1/6400 sec, f/2.8 en ISO320. © Ellis Reed

De natuur biedt je de mogelijkheid om meer in contact te komen met de wereld om je heen, weg van alle schermen, wat je mentale gezondheid ten goede komt. Ellis reisde af naar de Brecon Beacons om wilde pony's te fotograferen, een challenge die hem veel voldoening gaf.

"Dit heeft verband met het thema van een positieve instelling, omdat de natuur je leert geduldig te zijn. Zodra je de perfecte foto hebt, voel je je zoveel beter dat je hebt afgewacht", voegt hij toe. "Het geeft je echt een voldaan en tevreden gevoel."

Dag zes: stap uit je comfortzone

Een landschapsfoto van witte kliffen aan de kust met sterren in de lucht erboven.

"De uitdaging van uit je comfortzone komen, is ervan te leren en tegelijk van het proces te leren", zegt Ellis. Gefotografeerd met een Canon EOS R en een Canon RF 24-70mm F2.8L IS USM-lens ingesteld op 24mm, 20 sec, f/4 en ISO400. © Ellis Reed

Sterren stralen aan een nachtelijke hemel boven kliffen en een strand.

"Ik gebruikte meestal rond ISO400, een sluitertijd van 15 sec en een diafragma van rond de f/5 om voor genoeg details en licht in de opnamen te zorgen zonder te veel sterrensporen", zegt Ellis. "De zoeker en het roterende LCD-scherm zijn echt handig om je opnamen te bekijken en te zorgen dat alles uitgelijnd is." Gefotografeerd met een Canon EOS R en een Canon RF 24-70mm F2.8L IS USM-lens ingesteld op 70mm, 15 sec, f/5 en ISO400. © Ellis Reed

"Door iets te doen dat je eng vindt of waar je onzeker over bent, word je uit je comfortzone geduwd. Ik denk dat de beperkingen van de lockdown extra benadrukten hoezeer mensen afhankelijk zijn van hun comfortzone, dat geldt ook voor mij. Door iets nieuws te doen, prikkel je jezelf en kun je iets leren."

"Nachtfotografie en astrofotografie zijn genres waar ik niet bekend mee ben maar al heel lang heb willen proberen", vertelt Ellis. Hij ging naar Durdle Door in Dorset om zijn manier van fotograferen nieuw leven in te blazen.

De Canon EOS R kon de omstandigheden met weinig licht van Ellis' nachtshoot prima aan dankzij de grote full-frame sensor met 30,2 Megapixel, zodat hij prachtige beelden met een lange sluitertijd kon vastleggen. Dankzij het heldere LCD-scherm was het bovendien eenvoudig om in het donker de compositie te bepalen.

Dag zeven: fotografeer samen met een vriend

Twee mannen staan op een rots voor een vallei waar een rivier doorheen loopt.

Een vriend betrekken bij je zevendaagse challenge kan een leuke manier zijn om samen tijd door te brengen en iets anders te doen. Gefotografeerd met een Canon EOS R en een Canon RF 24-70mm F2.8L IS USM-lens ingesteld op 24mm, 1/1600 sec, f/2.8 en ISO250. © Ellis Reed

Een hand houdt een Canon Zoemini S vast met daarboven twee prints voor een heuvellandschap.

"Als je een bepaalde manier hebt waarop je doorgaans een compositie maakt voordat je je camera ook maar voor je oog houdt, dan helpt dat denk ik om de foto's aan elkaar te koppelen", zegt Ellis. "Een manier waarop ik zelf probeer om al mijn foto's met elkaar te verbinden, is hoe ik ze bewerk. Ik heb doorgaans een behoorlijk vaste stijl van bewerken. Ik benadruk de rustgevende, warme tonen." Gefotografeerd met een Canon EOS R en een Canon RF 24-70mm F2.8L IS USM-lens ingesteld op 24mm, 1/1600 sec, f/2.8 en ISO160. © Ellis Reed

Fotograferen hoef je niet altijd alleen te doen. Volgens Ellis kan op ontdekking gaan met een vriend een geweldige manier zijn om je humeur en sociale leven een boost te geven.

"De gemeenschap is zo belangrijk voor mij: het afspreken met gelijkgestemde vrienden en het sluiten van nieuwe vriendschappen via Instagram en fotografiecommunity's. Na maanden niet te hebben kunnen afspreken, is het geweldig om een andere fotograaf een bericht te sturen en te zeggen 'Hey, wil je afspreken om wat te fotograferen?' en om samen verhalen en herinneringen te maken."

Een man maakt een selfie met een Canon Zoemini S.

Ellis gebruikte de Canon Zoemini S instant camera om sommige van zijn portretten te maken en zijn favoriete foto's van de week vanaf zijn EOS R over te zetten en te printen.

Een foto van een Canon Zoemini S omringd door zeven prints.

Je kunt jouw unieke kijk op de wereld gebruiken om je foto's van een zevendaagse challenge zoals die van Ellis aan elkaar te koppelen, of je dat nu doet met de compositie of de nabewerking. Een leuk idee is om je foto's van je week vol challenges te printen met een Canon Zoemini S en deze vervolgens door te geven aan een andere fotograaf die wel wat inspiratie kan gebruiken.

Ellis is het levende bewijs dat een zevendaagse fotografie-challenge je als fotograaf kan helpen een nog betere verhalenverteller te worden. Zijn thema van mindfulness is gekoppeld aan zijn doel om zijn kijk op fotografie te veranderen, maar jouw thema kan zijn wat je maar wilt.

"Door een challenge als deze ga je anders nadenken," zegt hij, "omdat je vaak een vaste stijl ontwikkelt en telkens hetzelfde proces herhaalt. Jezelf uitdagen helpt echt te ontdekken hoe je locaties benadert en verhalen vertelt."Geschreven door Lorna Dockerill

Gerelateerde producten

Gerelateerde artikelen