CASE STUDY

Hogere productiviteit en meer flexibiliteit met snelle digitale inkjet

EDIACA Increasing productivity and flexibility with high-speed Digital Inkjet

Bedrijfsnaam: ÉDIACA
Sector: Defensie
Opgericht: 2000
Locatie: Saint-Étienne, Frankrijk
Services: Interne printfaciliteit
Samenwerking met Canon: sinds 2013

Doelstelling
De productie stroomlijnen door twee 74-inch offsetpersen en een digitale zwart-wit pers te vervangen door één hoogwaardige kleureninkjetpers.

Uitdagingen
• Een succesvolle overgang uitvoeren naar een 100% digital print-workflow
• De uitvoer van twee oude offsetpersen en meerdere digitale eenheden combineren in één digitale pers
• Met succes een grote transformatie van de productie-infrastructuur van de faciliteit beheren

Aanpak
ÉDIACA investeerde in een Canon ProStream 1000 online kleureninkjetpers met diverse afwerklijnen om al hun workflows te beheren.

Voordelen
• Grotere productiecapaciteit
• Offset-printkwaliteit
• Een ruime keuze uit geaccepteerde papiersoorten, waaronder gecoate materialen
• Lagere productie- en onderhoudskosten
• Kortere doorlooptijden

In dienst van het Franse leger

De consolidatie van verschillende entiteiten van het Franse ministerie van defensie, ÉDIACA - Établissement de diffusion, d'impression et d'archive du commissariat des Armées - beheert de pensioenen van actief en gepensioneerd personeel, evenals de archieven en print- en publicatieactiviteiten van de Franse strijdkrachten. "We zijn een organisatie met 122 werknemers, van wie er 33 werken op de print- en publicatieafdeling," aldus Bruno Danière, manager van de afdeling. Naast salarisstroken produceert ÉDIACA ook kantoorartikelen (planners, kalenders, notitieblokken enz.), flyers, brochures, posters en technische documentatie, handleidingen, registers en andere documenten met betrekking tot regelgeving. Elk jaar print ÉDIACA het equivalent van 22 miljoen A4-pagina's.

Canon heeft een trainings- en onderhoudsprogramma samengesteld van een omvang en reikwijdte die aan onze eisen voldeed. De ondersteuning van Canon was van cruciaal belang voor het succes van ons programma voor verandermanagement. Zelfs nu vieren we nog dagelijks de kwaliteit van hun ondersteuning."

Overstappen op een volledig digitale printbewerking

ÉDIACA is al enige tijd zeer vertrouwd met digitaal printen. De faciliteit was van oudsher uitgerust met twee 74-inch offsetpersen met 4 kleuren, maar al in 2010 werd geïnvesteerd in digitaal printen met de aankoop van een VarioStream 7000 online zwart-wit digitale eenheid voor het produceren van salarisstroken en een VarioPrint 6160 zwart-wit systeem. In 2017 breidde ÉDIACA het digitale assortiment uit met een Canon imagePRESS C10000 en een imagePRESS C650 kleurensysteem. In 2022 fuseerde ÉDIACA met een grotere printorganisatie binnen de Franse strijdkrachten. Als gevolg daarvan, en rekening houdend met de investeringsstrategie van ÉDIACA, worden nu alle opdrachten die al lang worden uitgevoerd, verzonden naar een offsetfaciliteit in Tulle, Frankrijk. Hierdoor kan ÉDIACA zich richten op een volledig geïntegreerde digitale printomgeving.
"Onze offsetpersen bereikten het einde van hun levenscyclus en digitaal leek de beste optie te zijn om verder te gaan, zonder de capaciteiten van onze partnerfaciliteit te overlappen," legt Cédric Peyrard uit, hoofd van het publicatiebureau van ÉDIACA. "Daarom zijn we gaan onderzoeken welke digitale pers onze twee offsetpersen en onze VarioStream 7000 kon vervangen en een printkwaliteit kon bieden die vergelijkbaar is met offset." Er werd een aanbesteding uitgeschreven. Het resultaat hiervan was de selectie van een 558 mm brede Canon ProStream 1000 met rolinvoer die in juni 2022 in de printruimte werd geïnstalleerd. De ondersteuning van de leverancier was ook een belangrijk element bij het sluiten van de deal.

Van de vier leveranciers die hebben gereageerd, was Canon de enige die aan al onze vereisten voldeed" "In combinatie met de PRISMAproduction Workflow Manager-tool is de ProStream een robuuste, snelle en productieve oplossing die een offsetkwaliteit biedt en een grote verscheidenheid aan papiersoorten accepteert."

Invoer per vel of online?

"We hebben twee scenario's overwogen voor de investering: een pers met invoer per vel en een online pers," legt Bruno Danière uit. "We printen posters in B2-formaat en digitale systemen met invoer per vel zijn momenteel beperkt tot A3-formaat. Met een rolinvoersysteem is de printbreedte de enige beperking, wat betekent dat we B2-documenten kunnen printen als we ze in de lengte plaatsen." Er waren nog meer voordelen van de ProStream 1000 die Canon hielpen aan de eisen te voldoen. "Met een snelheid van 80 meter per minuut is de productiviteit van de ProStream uitstekend en de pers biedt een hoge mate van flexibiliteit. Bij het printen van tijdschriften zijn meerdere papierrollen nodig en kunnen we de paginavolgorde zodanig indelen dat we het afwerkingsproces kunnen starten zodra de eerste rol is geprint. Met onze offsetworkflow moesten we wachten tot de volledige taak was geprint voordat we konden gaan afwerken. Nu kunnen we de eerste eindproducten in minder dan een dag klaar hebben."

We hebben onze organisatie snel veranderd en binnen een paar maanden waren alle vereiste transformaties voltooid en waren onze operators op de hoogte van onze nieuwe processen. Tegenwoordig waarderen ze het comfort van de ProStream 1000-workflow."

Nieuwe zakelijke kansen genereren

Cédric Peyrard benadrukt ook hoeveel comfortabeler een volledig digitale productieruimte het werk van de operators maakt: "Onze persmedewerkers werken nu in een gezondere omgeving. Ze hoeven geen chemicaliën meer te gebruiken om het inktsysteem van een offsetpers te reinigen. Bovendien is het onderhoudsproces veel eenvoudiger. Digitaal bracht ons echt in een nieuwe wereld." Vandaag de dag verwerkt de ProStream 1000 een groot deel van de printproductie van ÉDIACA, maar de volledige capaciteit is nog steeds veel groter. Daarom heeft ÉDIACA een ambitieus bedrijfsontwikkelingsplan geïmplementeerd dat ook uitbestede taken herintegreert. "We willen dat ook andere legerafdelingen en partners onze mogelijkheden leren kennen. Dat levert meer banen op en vermindert het uitbesteden van werk," concludeert Bruno Danière. "Ons doel op de middellange termijn is om het equivalent van 40 miljoen A4-pagina's per jaar te produceren. Onze communicatiecampagne is al begonnen en alles ziet er tot nu toe best goed uit."

Van vel naar online

Voor een offsetdrukfaciliteit die wordt gebruikt voor systemen met invoer per vel, is het mogelijk lastig om over te stappen op online productie. Maar bij ÉDIACA leverde de omschakeling geen grote problemen op. "De stap die de meeste aandacht vroeg, was de verandering in ons papierinkoopproces, vooral omdat dit gebeurde op het hoogtepunt van de papiercrisis," herinnert Cédric Peyrard zich.

Gerelateerde producten en oplossingen

Ontdek meer

  • De marketingkracht van gepersonaliseerde prints

    Group Joos investeerde in de ProStream 1800, omdat deze hoogwaardige, gepersonaliseerde prints mogelijk maakt, evenals snelle doorlooptijden.

  • Pixartprinting behoudt concurrentievoordeel

    Ontdek hoe Pixartprinting het gebruiksgemak, de productiviteit en de uptime heeft verbeterd met een gestroomlijnde end-to-end workflow en behoud van kwaliteit.

  • reTHINK Commercial Print

    Ontdek wat de toekomst u als commerciële drukker kan brengen: hoe u processen kunt optimaliseren met totaaloplossingen en hoe u de organisaties van uw klanten toegevoegde waarde kunt leveren.

Lees meer en neem contact op met onze experts