FILMMAKING

Durf anders te zijn: Tier Zero en de EOS R5 C

De jonge creators van dit grensverleggende creatieve bureau werken al heel lang met Canon-apparatuur, maar dankzij de technische mogelijkheden van de hybride EOS R5 C-systeemcamera kunnen ze hun projecten naar een nog hoger niveau tillen.
Vier mensen zitten aan een ronde tafel en leunen naar voren om te kijken naar de Canon EOS R5 C in het midden van de tafel.

"Het leek ons leuk om mensen een inkijkje in onze manier van werken te geven en de camera op onze personaliteit te richten", zegt Charlie Lindsay over de video die het creatieve bureau Tier Zero maakte voor de Canon EOS R5 C-productlancering. Gefotografeerd met een Canon EOS R5 C en een Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM-objectief, ingesteld op 1/100 sec, f/11 en ISO3200. © Tier Zero

"In Canada zijn er niet echt creatieve bureaus waar letterlijk iedereen uit een ander land komt", zegt Jamal Burger, medeoprichter van het creatieve bureau Tier Zero uit Toronto. "Emigreren naar Canada als een minderheid, de invloed daarvan op onze creatieve processen en het gebrek aan ervaring op zakelijk gebied... We proberen hetzelfde te doen als onze ouders voor ons hebben gedaan: onze eigen weg vinden."

Vrienden Jamal, Charlie, Lindsay en Due Pinlac werkten in eerste instantie allemaal als zelfstandige creators met de goedkoopste uitrusting die ze zich konden veroorloven, waaronder de Canon EOS 600D (nu opgevolgd door de Canon EOS 850D) en de Canon EF 50mm f/1.8 STM. Toen ze ieder steeds meer en moeilijkere projecten aangeboden kregen, besloten ze de handen ineen te slaan.

De eerste volledige productie die ze samen maakten, was voor de Creator Class van Canon Canada. Met de Canon EOS-1D X Mark III reisden ze door India naar steden als New Delhi, Agra en Varanasi. "Door de Creator Class raakten we er nog meer van overtuigd dat we verhalen willen vertellen vanuit een menselijk perspectief en op een ethische manier willen reizen. De toerist en pottenkijker uithangen is niets voor ons", zegt Jamal over het project, dat nog steeds een van de favorieten van het team is.

Tier Zero filmde onlangs een campagne met de Canon EOS R5 C. Hier vertellen ze er meer over.

Een technicus met witte handschoenen maakt de sensor van een Canon-camera schoon.

Heb je Canon-apparatuur?

Registreer je apparatuur voor gratis advies van experts, onderhoud van apparatuur, toegang tot inspirerende evenementen en exclusieve aanbiedingen met Canon Professional Services.
Een zwart-witportretfoto van Jamal Burger.

Jamal Burger ziet erop toe dat Tier Zero altijd blijft groeien. Jamal zit altijd vol met ideeën en put graag uit persoonlijke ervaringen om verhalen te creëren. Hij begon zijn creatieve reis met een geleende Canon EOS 5D (nu opgevolgd door de Canon EOS 5D Mark IV). © Tier Zero

Een portretfoto van Trae Nguyen tegen een gele achtergrond.

Trae Nguyen begon als stagiaire en vond het meteen vanaf het begin te gek hoe anders de sfeer was op een Tier Zero-set. Vier jaar later is ze volledig onderdeel van het team en maakt ze graag verhalen waarin haar Vietnamese achtergrond en passie voor eten naar voren komen. "We zijn echt een familie", zegt ze. "Iedereen op de set doet ertoe. Dat is wat ons drijft en wat ons onderscheidt wanneer we samenwerken." © Tier Zero

Heden, verleden en toekomst

De leergierigheid is een element dat steeds weer terugkomt in het gesprek met Tier Zero. Het staat centraal bij dit jonge bureau dat volop in ontwikkeling is: ze weten niet alles, maar ze weten wel waar ze vandaan komen en gebruiken dat om als team te groeien.

"Iedereen in ons team is begonnen met een Canon. Mijn eerste camera was een Canon EOS 600D", aldus Due, creative director van Tier Zero. "Het was een toegankelijke camera qua prijs, maar ik kon er ook prachtige foto's mee maken, zelfs als beginner. Je hebt de 600D, de gave [Canon EF 50mm f/1.8 STM] en je merkt: 'Wauw, ik kan de scherptediepte instellen, ik kan net zulke scherpe foto's maken als de rest.' Het was een startersuitrusting die je echt het vertrouwen gaf om creatief werk te produceren en je aanzette om zelf dingen te gaan ontdekken en fotograferen, zelfs zonder klant of project."

De crew ruilde de EOS 600D in voor een Canon EOS 5D Mark III (nu opgevolgd door de Canon EOS 5D Mark IV) en stapte vervolgens over op de Canon EOS-1D X Mark III. Voor aanstaande projecten, en om de extra functies voor videoproducties te benutten, stapte het team over op de Canon EOS R5 C-systeemcamera. Door hun ervaring met de Canon-spiegelreflexcamera's was dit een moeiteloze overgang.

Een portretfoto van Charlie Lindsay tegen een rode achtergrond.

Charlie Lindsay is naast regisseur ook een gepassioneerde fotograaf. Tijdens de productie zorgt hij ervoor dat de onderwerpen in het verhaal het gevoel krijgen dat ze ook iets hebben meegemaakt, en hij wil mensen naar verschillende werelden te brengen. Zijn eerste Canon-camera was de Canon EOS 550D (nu opgevolgd door de Canon EOS 850D). © Tier Zero

Een portretfoto van Due Pinlac tegen een groene achtergrond.

Due Pinlac is de creative director, regisseur, DoP én editor van Tier Zero. Hij werkt al vanaf dag één bij het bureau en heeft een passie voor het vertellen van echte verhalen. Hij hecht ook veel waarde aan creatieve transparantie, met veel aandacht voor het verhaal, maar ook de achterliggende productie en processen. De Canon EOS 600D is waar het voor hem allemaal mee begon. © Tier Zero

Tier Zero en de EOS R5 C

Vroeger werkte iedereen in het team met "spiegelreflexcamera's die toevallig konden filmen", zoals Due ze noemt, maar sindsdien is er veel veranderd op cameragebied. Dit is waarom Tier Zero oprecht enthousiast is over de Canon EOS R5 C.

De individuen zijn een collectief geworden, dat voor grotere klanten aan zowel foto- als videoprojecten werkt. Het team heeft gemerkt dat een hybride systeemcamera zoals de EOS R5 C het veel makkelijker maakt om tussen verschillende soorten opnames te schakelen. 8K-video met onbeperkte opnametijden en 45 Megapixel foto's zijn qua technologie een enorme stap vooruit, maar het is ook belangrijk dat de EOS R5 C dezelfde ergonomische eigenschappen heeft als de spiegelreflexcamera's waar het team vroeger mee werkte. "Dankzij de EOS R5 C konden we teruggaan naar onze roots: lekker experimenteren met een kleine camera", zegt Due.

Een close-up van een persoon die op borsthoogte filmt met een Canon EOS R5 C-camera.

De EOS R5 C is de kleinste Cinema EOS-camera van Canon. Naast de speciale interface, functies en instellingen die professionele filmmakers nodig hebben om 8K-video's te maken, kun je er met een druk op de knop ook 45 Megapixel foto’s mee maken. © Tier Zero

De Canon EOS R5 C ligt op een tafel naast een filmklapper.

"Op videogebied heeft de Canon EOS R5 C alles wat we nodig hebben. In de korte tijd dat we er foto's mee hebben gemaakt in een studio, zag alles er ook heel scherp en goed uit", zegt Charlie. © Tier Zero

"Wat ons vooral aansprak, was de flexibiliteit van de camera. Die past echt bij onze manier van werken", voegt Charlie toe. "De camera is ook niet te groot, wat handig is voor op reis en om flexibel te zijn op de set. En de beelden zijn echt haarscherp."

"De EOS R5 C is een heel compacte camera," vervolgt Trae, "maar biedt enorm veel mogelijkheden." Trae heeft de camera gebruikt om kookvideo's te maken in kleine keukens en functies zoals het kantelbare scherm kwamen daar volgens haar erg van pas. "Ik gebruik vaak het vogelperspectief, schakel veel over van foto naar video, en dat terwijl ik meestal mijn handen vol heb of ze onder het eten zitten. Met de EOS R5 C is het geen probleem. De camera is echt heel makkelijk om mee te werken", legt ze uit.

Een ander pluspunt van de camera op de set was de krachtige Dual Pixel CMOS-autofocus. "We konden vertrouwen op de interne autofocus", vertelt Due enthousiast. "Normaal gebruiken we een focus-puller, maar vanaf de allereerste opname voor 'We Are Tier Zero' tot aan de 'whip-pans' waren we onder de indruk van hoe snel en scherp de autofocus telkens was."

Een man, zittend op de rand van een boot, filmt met een Canon EOS R5 C-camera.

De beste Canon-camera's voor video

Advies van experts over de beste camera's voor video, of je nu een filmmaker of videograaf bent die op zoek is naar een upgrade, of net begint met het maken van films.
Een man houdt een Canon EOS R5 C voor zijn gezicht en kijkt door de zoeker.

"De Canon EOS R5 C is snel klaar voor gebruik, maar we kunnen 'm ook gauw weer inpakken en meenemen", zegt Jamal. "Zo konden we echt heel snel aan de slag en in een paar dagen veel werk verzetten. Normaal zouden we vier dagen nodig hebben voor zo'n shoot, nu deden we het in een dag of twee." © Tier Zero

Dankzij de efficiëntie en mogelijkheden van de Canon EOS R5 C heeft Tier Zero de helft minder productietijd nodig. De topfuncties van de camera maken de nabewerking bovendien een stuk prettiger. Zo biedt de 8K-videoresolutie extra flexibiliteit voor 4K-uitvoer. Due zegt: "Er zijn altijd wel van die vernuftige trucjes die je kunt gebruiken om de productiewaarde te verhogen. Daar kun je op vertrouwen om de kwaliteit te behouden tijdens een shoot met een groot budget, of zelfs wanneer je in je eentje werkt. De interne Canon Log 3 is voor ons ook een grote stap."

Jamal en het team kijken vooruit en dromen van ambitieuze projecten met de EOS R5 C, maar dit mag niet ten koste gaan van hun creatieve proces. "Onze droom is op een punt te komen waar we weer die kinderen van zo'n vijf tot tien jaar geleden met Canon-camera's kunnen zijn, maar dan op een hoger niveau", zegt hij. "We willen nog steeds die individuen zijn die zelf met ideeën op de proppen komen en ze op hun eigen manier nastreven."

Tim Coleman

Gerelateerde artikelen

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Klik hier voor inspirerende verhalen en het laatste nieuws van Canon Europe Pro