ARTIKEL

De redding van de walvis: hoe de fotografie van Audun Rikardsen heeft bijgedragen aan de redding van een walvis in nood

Below the water is a whale, caught in a yellow plastic cable, with cuts to its skin. Above the water, under a night sky filled with falling snowflakes, is an orange coastguard boat with rescuers on board.
Op deze foto van Audun Rikardsen is te zien hoe de Noorse kustwacht in november 2016 een bultrug probeert te bevrijden die verstrikt was geraakt in een kabel. De foto hielp ze om precies te bepalen hoe de walvis vastzat, waardoor een duiker de walvis kon redden. Gefotografeerd met een Canon EOS-1D X (inmiddels opgevolgd door de EOS-1D X Mark III) met een Canon EF 11-24mm f/4L USM-objectief, ingesteld op 11mm, 1/100 sec, f/5.6 en ISO3200. © Audun Rikardsen

Fotograaf en Canon Ambassador Audun Rikardsen vernam per telefoon dat er een bultrug in de buurt van zijn huis in Tromsø (Noorwegen) verstrikt was geraakt in een kabel. De walvis vocht wanhopig voor zijn vrijheid. Audun, die ook wetenschapper is, had al eerder walvissen gered. Samen met een vriend en een opblaasboot ging op hij het water op, op zoek naar de walvis.

De sterke wind zorgde voor een sneeuwstorm en de winterzon was nergens te bekennen – het was de hele dag donker. Na ongeveer een uur vonden ze de walvis. Hij vocht nog steeds en was zo groot dat hun boot erdoor had kunnen omslaan.

Eerst was de walvis bang voor de boot. "Maar toen kwam hij naar de boot voor hulp. Hij was zo dichtbij dat ik hem kon aanraken, een figuurlijke knuffel kon geven," zegt Audun. De walvis leek een andere positie aan te nemen, zodat de mannen een betere kans hadden om hem te bevrijden.

Canon Professional Services

Heb je Canon-apparatuur?

Registreer je apparatuur voor gratis advies van experts, onderhoud van apparatuur, toegang tot inspirerende evenementen en exclusieve aanbiedingen met Canon Professional Services (CPS).

Audun werkt fulltime als professor biologie aan de Universiteit van Tromsø. De meeste foto's maakt hij lokaal tijdens zijn veldwerk als wetenschapper. Hij gebruikte de flitsers van zijn camera om de walvis onder de golven te verlichten, zodat hij kon zien hoe de walvis in de kabel verstrikt zat. Uit zijn foto's bleek dat het ging om een versterkte internetkabel. Hij probeerde de kabel door te snijden, maar dat lukte niet.

De kustwacht arriveerde om te helpen. Dat was het moment waarop Audun deze foto maakte met zijn Canon EOS-1D X, een Canon EF 11-24mm f/4L USM-objectief en twee Canon Speedlite 600EX-RT-flitsers – één boven en één onder water. Daarbij gebruikte hij een zelfgemaakte behuizing. Audun maakte al zijn apparatuur vast aan een lange stok, zodat hij zelf het water niet in hoefde.

"De Canon EF 11-24mm f/4L USM was het perfecte objectief voor deze taak vanwege de extreme groothoekweergave en de geweldige optische kwaliteit," zegt Audun. "De Canon EOS-1D X biedt bovendien fantastisch hoge ISO-waarden en dynamische prestaties."

Wildlife photographer Audun Rikardsen smiles, holding a Canon camera.
Audun woont in een klein dorp aan de kust in de buurt van Tromsø, ook wel bekend als de toegangspoort tot de Noordpool. Door zijn werk als wetenschapper en fotograaf heeft hij unieke toegang tot spectaculair arctisch wildlife. © Audun Rikardsen
A split-level photo shows a whale underwater, beneath a fishing boat surrounded by seagulls.

De technische hoogstandjes van wildlifefotograaf Audun Rikardsen

Van arenden in de bergen tot walvissen, de fotograaf en wetenschapper neemt met ons zijn uitzonderlijke Arctische fotografietechnieken door.

Na vijf lange uren waarin ze probeerden de walvis te bevrijden, moesten ze wel opgeven. Ze besloten dat ze het de volgende dag opnieuw zouden proberen, als de walvis dan nog leefde.

De volgende dag kwam Audun terug met de kustwacht en de brandweer. De walvis leefde nog. Een duiker slaagde er uiteindelijk in om de walvis te bevrijden van de kabel. Audun hoopt dat de walvis er volledig bovenop is gekomen, maar de walvis is niet meer gezien.

Een aantal dorpen in de buurt van Tromsø moesten het dankzij de reddingsoperatie een paar weken zonder internet- en mobiele telefoonverbinding stellen. Het internetbedrijf gaf Audun en de brandweer de schuld van de storing en verzocht hen de reparatiekosten van 1,5 miljoen Noorse kronen (ongeveer 145.000 euro) te betalen.

"Dat hebben we natuurlijk nooit betaald," zegt Audun.

De foto is een van zijn persoonlijke favorieten. Hij geeft toe dat het geen leuke foto is, maar de foto is volgens hem wel belangrijk. "De paniek en wanhoop in de ogen van de walvis maken de foto zo goed", zegt hij. "Aan de littekens kun je zien hoe lang de walvis al wanhopig heeft gevochten. Je kunt zijn pijn bijna voelen.

Het is ook duidelijk te zien dat de foto is gemaakt onder ruige omstandigheden. De sneeuwvlokken in de lucht zien eruit als sterren en zorgen voor een bepaalde sfeer in de foto. Dit zoek ik in een goede foto: een verhaal, en nog net dat beetje extra."

Geschreven door Gary Evans


De uitrusting van Audun Rikardsen

De essentiële kit waarmee professionals fotograferen

Wildlife photographer Audun Rikardsen's photography kit on the snow.

Camera

Canon EOS-1D X Mark III

De opvolger van de professionele DSLR van Canon die over de hele wereld wordt gerespecteerd door sport- en wildlife-fotografen. Om de reddingsoperatie van de verstrikte walvis vast te leggen, gebruikte Audun de oudere Canon EOS-1D X. "De Canon EOS-1D X biedt fantastisch hoge ISO-waarden en dynamische prestaties," zegt hij.

Objectief

Canon EF 11-24mm f/4L USM

Het volledige bereik van ultragroothoekbrandpuntsafstanden in één hoogwaardig objectie, perfect voor het fotograferen van landschappen, architectuur en interieurs op locatie. "De Canon EF 11-24mm f/4L USM was het perfecte objectief voor deze taak vanwege de extreme groothoekweergave en de geweldige optische kwaliteit," zegt Audun.

Accessoires

Canon Speedlite 600EX II-RT

Ontworpen voor het maken van opnamen met snelle framerates en voor gebruik los van de camera of in een flitsschoen, waardoor je volledige controle hebt over de belichting. "Een zeer flexibele en sterke flitser met veel mogelijkheden voor lichtinstellingen," zegt Audun.

Canon 10x32 IS verrekijker

Geniet van prachtige uit de hand gemaakte foto's van vogels, wildlife en kijksporten met deze hoogwaardige verrekijker met krachtige Image Stabilizer. "Deze fantastische verrekijker gebruik ik al 15 jaar", zegt Audun.

Gerelateerde artikelen

Alles weergeven

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Klik hier voor inspirerende verhalen en het laatste nieuws van Canon Europe Pro

Meld je nu aan