ARTIKEL

"Ik word gemotiveerd door de zoektocht naar onverwachte schoonheid."

The sun shines through dark clouds at Faraid Head, Sutherland, Scotland, 2019.
Architectuurfotograaf Quintin Lake wandelt al fotograferend langs de 10.600 km lange kustlijn van Groot-Brittannië voor The Perimeter, een persoonlijk project waarvoor hij vijf jaar heeft uitgetrokken. Hij legt een breed scala aan beelden vast die het veranderende weer en landschap van het Verenigd Koninkrijk in beeld brengen, zoals deze foto van weelderig gras en het wolkendek in Faraid Head in Schotland (een deel van de volledige foto). Gefotografeerd met een Canon EOS 5DS R met een Canon EF 16-35mm f/4L IS USM-objectief, ingesteld op 22mm, 1/1000 sec, f/13 en ISO2000. © Quintin Lake

The Perimeter van Quintin Lake is ontegenzeggelijk een van de meest ambitieuze persoonlijke projecten denkbaar: een wandeling langs de hele kustlijn van Groot-Brittannië, een reis van ongeveer 10.600 km. Alleen en zonder enige begeleiding maakt Quintin foto's van de schoonheid die hij onderweg op zijn vijf jaar durende route tegenkomt.

Waarom koos hij voor deze fysiek en mentaal veeleisende en tijdrovende uitdaging? Aan het begin van zijn reis langs de kust zei hij dat hij hoopte meer te leren over "onze mysterieuze" eilandnatie. "Ik kan geen andere plek bedenken waar elke voetstap tot zulke verrassingen, schoonheid en curiositeiten leidt", zegt hij.

Hij loopt ongeveer 26 km per dag en heeft de route opgedeeld in stukken, zodat hij telkens maar een maand tot twee maanden van zijn gezin weg is. In de tussentijd hervat hij zijn dagelijkse werk als architectuurfotograaf, waarmee hij The Perimeter financiert, in combinatie met de verkoop van artistieke prints van foto's die hij tijdens zijn reis langs de kust heeft gemaakt.

Canon Professional Services

Heb je Canon-apparatuur?

Registreer je apparatuur voor gratis advies van experts, onderhoud van apparatuur, toegang tot inspirerende evenementen en exclusieve aanbiedingen met Canon Professional Services (CPS).

Een buitengewone reis

De fotografische benadering van Quintin op zijn expeditie verschilt aanzienlijk van zijn dagelijkse werk. "Architectuurfotografie is langzaam en voorzichtig", zegt hij. "Het gaat om het begrijpen van wat je van tevoren ziet en het visualiseren van de gewenste creatie. Tijdens The Perimeter word ik 's ochtends wakker en weet ik niet wat er op mijn pad komt of wat me gaat inspireren. Die onontdekte momenten maken het zo leuk."

The Perimeter begon in april 2015 bij St Paul's Cathedral in Londen en Quintin hoopt de reis te voltooien wanneer hij in 2020 terugkeert naar zijn startpunt. Quintin stelt zichzelf niet alleen doelen qua tijd en afstand, maar heeft ook een aantal regels opgesteld. Zo volgt hij altijd het pad dat zich het dichtste bij de kust bevindt en maakt hij geen enkel gebruik van voertuigen, zoals boten en veerboten.

Het is een buitengewone reis geweest, waarin hij zich door vaak uitdagende omstandigheden heeft geworsteld, van de hitte in de zomer tot de stormachtige wind en harde regen midden in de winter. Onderweg heeft hij zowel dichtbevolkte gebieden als ongerepte en afgelegen gebieden gefotografeerd. Zijn foto's laten de natuurlijke wereld zien, zoals landschappen, zeegezichten, strandtaferelen en kliffen, maar ook een overvloed aan kunstmatige elementen, zoals strandhutten, kribben, pieren, vuurtorens, scheepswerven, fabrieken en elektriciteitscentrales. Hij legt de gevarieerde Britse kustlijn in al haar glorie vast.

The timber ponds of the River Clyde in Scotland with Dumbarton Castle just visible in the background.
De houten vijvers van River Clyde in Schotland met Dumbarton Castle net zichtbaar op de achtergrond. Gefotografeerd met een Canon EOS 5DS R met een Canon EF 70-300mm f/4-5.6L IS USM-objectief, ingesteld op 244mm, 1/1600 sec, f/13 en ISO1600. © Quintin Lake
The sun sets in front of Dylan Thomas Boathouse in Laugharne, Dyfed, Wales.
Dylan Thomas Boathouse in Laugharne, Dyfed, Wales. Het huis waar de dichter de laatste vier jaar van zijn leven woonde, ligt op een klif met uitzicht op het Tâf-estuarium. Gefotografeerd met een Canon EOS 5DS R met een Canon EF 16-35mm f/4L IS USM-objectief, ingesteld op 20mm, 1/1000 sec, f/13 en ISO800. © Quintin Lake

Hoge resolutie met de Canon EOS 5DS R

Aangezien hij elke dag grote afstanden loopt, moet Quintin zijn uitrusting zo licht mogelijk houden. Zijn rugzak weegt tussen de 14 en 20 kg en bestaat uit een tent, een slaapzak en al het voedsel en de apparatuur voor ongeveer vijf dagen. Hij heeft ook een satelliettelefoon om contact te houden met thuis en powerbanks om zijn telefoon en camera's op te laden. "Ik ben obsessief over gewicht - ik ben die man die zijn tandpasta in tweeën snijdt en probeert elke mogelijke gram te besparen", lacht Quintin. "Maar één gebied waarop ik geen concessies kon doen, was mijn camerakeuze."

De prints die hij verkoopt zijn tot 1,1 vierkante meter groot, dus hij heeft een camera met hoge resolutie en krachtige objectieven nodig die bestand zijn tegen de zware omstandigheden. "Voor mij waren de Canon EOS 5DS R en de weerbestendige objectieven uit de L-serie van Canon de enige juiste keuzes voor dit project", zegt hij. Quentin kocht de camera direct toen deze op de markt kwam en werd vooral aangetrokken door de resolutie van 50,6 Megapixel.

Omdat hij rekening moet houden met gewicht, gebruikt hij tijdens zijn reizen steeds dezelfde twee objectieven, namelijk een Canon EF 16-35mm f/4L IS USM- en een Canon EF 70-300mm f/4-5.6L IS USM-objectief. "Ik vind het fantastisch dat ik een bereik van 16-300 mm heb en zo ook opnamen op middellange afstand kan maken", zegt hij. "Het betekent dat ik elk landschap op een verbazingwekkende manier kan interpreteren, van supergroothoek tot telefoto, met slechts twee objectieven."

Pro-quintin-lake-project-related-article-252

Langlopende projecten fotograferen: acht tips van een veteraan

Magnum-fotograaf Chris Steele-Perkins, die in de afgelopen 40 jaar 12 boeken met persoonlijke projecten heeft gepubliceerd, deelt zijn adviezen.

Hij vond het vooral prettig om met het Canon EF 70-300mm f/4-5.6L IS USM-objectief te fotograferen. "Ik gebruik dat voor het grootste deel van mijn werk omdat ik landschapsbeelden graag wil verkleinen", zegt hij. "Het verbetert de abstracte kwaliteit, en dat is wat me zo inspireert aan kustlandschappen. De geometrie van het onderliggende beeld wordt benadrukt, terwijl je met een groothoekobjectief meer vastlegt, en dus selectief moet zijn om een succesvolle compositie te maken."

Tijdens een lange en zware reis zoals deze, wil er hier en daar wel eens wat slijtage optreden. Zo heeft Quintin al zes paar wandelschoenen versleten en ook zijn cameraset heeft geleden onder het vele gebruik, de regen, het zand en is zelfs een aantal keer samen met Quintin op de grond gevallen.

"Ik had een flinke scheur in de statiefbevestiging en een gebroken voorelement en bovenkant die ik allebei heb moeten vervangen", zegt hij. "Als er iets kapot is, kan ik voor een oplossing altijd bij Canon Professional Services terecht, wat betekent dat ik met slechts minimale vertraging kan blijven werken."

De zoektocht naar onverwachte schoonheid

Hoewel Quintin een ervaren langeafstandsbackpacker is, heeft deze reis hem soms tot het uiterste gedreven. Een gescheurde pees en een aandoening aan zijn schenen zorgden ervoor dat hij maanden uit de roulatie was, en na lange eenzame dagen wandelen in koude en afgelegen gebieden liep hij tijdens het kamperen soms risico op onderkoeling.

Een van de grootste uitdagingen was het weer aan de kust. "In Schotland regent het vaak dagen achter elkaar", zegt Quintin. "Stormachtige omstandigheden komen vaker wel dan niet voor. Wanneer je ergens schuilt, voel je een soort stilte in je schedel omdat de wind niet meer rond je hoofd raast. Het is vrij meedogenloos."

Quintin moet niet alleen een vaste afstand per dag afleggen, maar er daarnaast ook voor zorgen dat hij genoeg mentale energie heeft om creatief te zijn. Hij probeert ongeveer drie uur per dag foto's te maken tijdens het afleggen van de route en vindt inspiratie in verschillende locaties, gebouwen of objecten.

The sky is streaked orange and pink behind the outline of Ben Nevis in the Highlands, Scotland.
Ben Nevis vanuit Kingairloch in de Schotse Hooglanden. Gefotografeerd met een Canon EOS 5DS R met een Canon EF 70-300mm f/4-5.6L IS USM-objectief, ingesteld op 300mm, 1/4000 sec, f/13 en ISO1250. © Quintin Lake
The bright blue waters of Gourock Outdoor Pool in Inverclyde, Scotland, under grey storm clouds.
Gourock Outdoor Pool, een buitenzwembad met zeewater in Inverclyde, Schotland. Gefotografeerd met een Canon EOS 5DS R met een Canon EF 16-35mm f/4L IS USM-objectief, ingesteld op 25mm, 1/500 sec, f/13 en ISO800. © Quintin Lake

"Soms is het iets wat ik nog nooit eerder heb gezien dat me een tinteling in mijn rug geeft, en dan denk ik: "Dit is gewoon prachtig", zegt hij. "Of ik benader het meer academisch en denk: "Dit is echt een uniek beeld van dit eiland", en ik probeer met dat beeld te werken om een foto te maken."

Quintin maakt dagelijks ongeveer 450 foto's en tot op heden heeft hij bij elkaar ongeveer 140.000 foto's gemaakt. Elke dag selecteert hij zijn 16 favoriete afbeeldingen. Om de paar dagen kiest hij een "afbeelding met een intense schoonheid". Tot nu toe heeft hij ongeveer 800 foto's geselecteerd die op de website van The Perimeter te zien zijn om zowel interesse te wekken in zijn project als om prints te verkopen. Zijn uiteindelijke doel is om een fotoboek en een expositie te maken die mensen langs de locaties brengt die hij heeft bezocht.

"Elke dag is zo anders geweest", zegt hij, terugkijkend op zijn reis. "Dat was de openbaring. De unieke geografie en geologie van dit eiland is net zo gevarieerd als de accenten die je hoort. Ik word gemotiveerd door de zoektocht naar onverwachte schoonheid. Elke landtong verbergt mogelijk een aantal mooie dingen en die schoonheid proberen te vinden is wat me iedere dag weer inspireert om door te gaan."

Geschreven door David Clark


De uitrusting van Quintin Lake

De essentiële kit waarmee professionals fotograferen

Quintin Lake with a Canon EOS 5DS R camera.

Camera

Canon EOS 5DS R

Een camera die is ontwikkeld voor optimale DSLR-beeldkwaliteit, met een resolutie van 50,6 Megapixel en een low-pass cancellation filter waarmee de scherpte van de sensor van de camera wordt geoptimaliseerd. "Voor mij was de Canon EOS 5DS R de enige optie voor dit project", zegt Quintin.

Objectieven

Canon EF 16-35mm f/4L IS USM

Leg adembenemende landschappen en architectonische beelden vast met dit compacte en lichte, hoogwaardige objectief met f/4 vast diafragma. "Dankzij de combinatie van groothoek en beeldstabilisatie kun je zonder statief scherpe opnamen maken bij verrassend weinig licht", zegt Quintin.

Canon EF 70-300mm f/4-5.6 L IS USM

Uitstekende prestaties met een veelzijdig zoombereik en superieure beeldkwaliteit in een robuust en compact ontwerp. Quintin zegt: "Dit weerbestendige objectief is betrouwbaar en scherp over het gehele zoombereik tot 300 mm, en ook nog eens relatief licht."

Gerelateerde artikelen

Alles weergeven

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Klik hier voor inspirerende verhalen en het laatste nieuws van Canon Europe Pro

Meld je nu aan