ONDERWIJS

Innoveren onder druk: het streamen van colleges met Canon's PTZ-camera's

Canon's PTZ-systemen met meerdere camera's luiden een nieuw tijdperk in bij de Università IULM in Milaan.
Een Canon CR-N300 PTZ-camera op een statief, met een bureau vol AV-apparatuur op de achtergrond.

De Italiaanse Università IULM in Milaan heeft een opnamesysteem geïnstalleerd bestaande uit twee verschillende modellen Canon PTZ-camera's: de hier weergegeven CR-N300 en de CR-N500. "Met deze installatie kan de universiteit alle belangrijke evenementen ter plekke streamen, met minder interne mankracht en minder planning," aldus Simone Cavalcoli van Canon Italy. "Hiermee kunnen ze meerdere evenementen gelijktijdig beheren, met dezelfde kwaliteit als die van een externe dienstverlener." Foto met dank aan de Università IULM, Milaan.

"We hebben geprobeerd om de manier waarop we lesgeven te veranderen. We zaten in een vervelende situatie, maar wisten goede oplossingen te vinden," zegt Angelo Miglietta, vicerector van de Università IULM in Milaan, Italië. Hij blikt terug op de manier waarop de universiteit zich tijdens de coronapandemie wist aan te passen aan nieuwe vormen van lesgeven, waarbij Canon PTZ-camera's een belangrijke rol speelden. "De pandemie versnelde de ontwikkelingen waar we al aan werkten. Ondertussen zijn er een aantal cursussen die alleen online worden gegeven: niet om geld te besparen, maar omdat het veel effectiever is."

 

De IULM biedt programma's voor (postdoctoraal) studenten in de richtingen geesteswetenschappen, business en communicatie, waaronder PR, taal en cultuur, tolken, toerisme, marketing en media. De universiteit combineert haar culturele afkomst met professionele vaardigheden, voor het "knooppunt tussen de academische wereld en de arbeidsmarkt".

 

Door gebruik te maken van Canon's PTZ-camera's (Pan, Tilt, Zoom, oftewel pannen, kantelen en zoomen) biedt de IULM haar studenten verbeterde online mogelijkheden, waaronder vooraf opgenomen colleges en livestreams van evenementen zoals inhuldigingen en diploma-uitreikingen. "We zochten een manier om tijd te besparen en minder werknemers te hoeven inzetten bij het maken van opnamen, voor meer effectiviteit en efficiëntie bij evenementen die tegelijkertijd plaatsvinden met minder werknemers", legt professor Miglietta uit.

 

De universiteit beschikt over een systeem met meerdere 4K UHD-camera's: zes CR-N300-camera's, drie CR-N500-camera's en één RC-IP100 remote camera controller om de camera's op afstand te kunnen bedienen in de aula en collegezalen, voor betere en professionele resultaten in de komende jaren.

Een blik op de campus van de Università IULM in Milaan

De installatie van de universiteit bestaat uit Canon PTZ-camera's in meerdere gebouwen, waaronder CR-N500-camera's in de aula "waar we de volgende opening van het academische jaar, onze open dagen, onze diploma-uitreikingen, concerten en toneelstukken kunnen opnemen en streamen," zegt professor Angelo Miglietta van de IULM. "Canon's 4K PTZ-camera's hebben gezorgd voor een enorme verbetering van de kwaliteit. Hierdoor kunnen we onze klanten beter van dienst zijn wanneer we onze aula aan bedrijven verhuren." Foto met dank aan de Università IULM, Milaan

Een verbeterd opnamesysteem dankzij de CR-N500 en CR-N300

Aangezien de IULM veel waarde hecht aan communicatie, waren hoogwaardige audio en video van essentieel belang. "Tijdens onze eerste besprekingen met de IULM werd al snel duidelijk dat we het niet alleen over foto's of video's hadden, maar over het volledige Canon-ecosysteem", zegt Simone Cavalcoli, Pro Sector and Industries Business Development Manager bij Canon Italy. Tijdens de voorbereidende fase ging elke IULM-afdeling om de tafel zitten met experts van Canon om de specifieke behoeften te bespreken. Hieruit bleek dat PTZ-camera's de beste oplossing waren.

 

"Met Canon's PTZ-oplossingen kan de universiteit evenementen delen met personen die niet ter plekke zijn, of het nu gaat om een college, een concert, een uitreiking of een openbaar debat", aldus Simone. "De oplossingen verwijderen fysieke grenzen en bieden toegang tot alle culturele evenementen die plaatsvinden in de IULM, waardoor de universiteit een groter publiek kan bereiken."

 

De twee soorten camera's worden op twee verschillende manieren ingezet. De drie CR-N500's zijn geïnstalleerd in de aula van de IULM voor het streamen van diploma-uitreikingen, gala's en optredens. De zes kleinere CR-N300's worden gebruikt voor colleges in kleinere ruimtes, zowel op vaste plekken voor de sprekers als op flexibele plekken voor de studenten.

"Het CR-N300-systeem is zo licht dat we in elke collegezaal twee camera's aan het plafond hebben bevestigd, met de derde camera op een statief", legt professor Miglietta uit. "De Wi-Fi-functionaliteit en NDI-compatibiliteit zorgen voor uitstekende flexibiliteit." Beide modellen ondersteunen een groot aantal protocollen voor streaming en bediening, zoals NDI|HX en RTMP/RTMPS, voor naadloze connectiviteit tijdens het streamen.

 

De Canon CR-N500 heeft een 1-inch CMOS-sensor voor 4K UHD-video via een 15x zoomobjectief, en het befaamde Dual Pixel CMOS AF-systeem. De CR-N300 beschikt over hetzelfde nauwkeurige bedieningssysteem als de CR-N500, maar is compacter en heeft een 1/2,3-inch CMOS-sensor en hybride AF – en legt ook 4K UHD-video vast.

Een technicus met witte handschoenen maakt de sensor van een Canon-camera schoon.

Heb je Canon-apparatuur?

Registreer je apparatuur voor gratis advies van experts, onderhoud van apparatuur, toegang tot inspirerende evenementen en exclusieve aanbiedingen met Canon Professional Services.

Professor Miglietta legt uit dat het systeem het opnameproces aanzienlijk heeft gestroomlijnd. "Als we vroeger een college wilden filmen, gebruikten we een of twee bemande camera's, een videomixer en een uitgebreide set-up. Het was een langdurig proces, waar telkens vier of vijf personen bij betrokken waren. Dankzij de NDI-functionaliteit en de vaste profielen voor pannen, kantelen en zoomen, zijn we binnen een paar minuten klaar om het college te starten, met slechts één medewerker. Het systeem is veel effectiever, tegen lagere kosten – een combinatie die elke manager graag ziet!"

Twee Canon CR-N300-camera's staan op statieven voor het publiek in een aula, met een Canon RC-IP100 remote camera controller op een tafel ertussenin.

Canon's PTZ-camera's hebben niet alleen een resolutie van 4K, maar beschikken ook over bewezen scherpstelsystemen voor flexibiliteit en snel scherpstellen. De hier weergegeven CR-N300 heeft hybride AF, wat goed van pas komt bij weinig licht. De CR-N500 beschikt over Dual Pixel CMOS AF, met gezichtsdetectie en Tracking AF, zodat onderwerpen altijd scherp in beeld zijn.

Een medewerker met de RC-IP100 remote camera controller, met twee Canon PTZ-camera's aan de zijkanten, achter in een aula.

Canon's PTZ-camera's zijn speciaal ontworpen om naadloos samen te werken dankzij een uitgebreide reeks protocollen voor streaming en bediening, zoals NDI|HX en RTMP/RTMPS, zijn. Met de hier weergegeven RC-IP100 remote camera controller kunnen tot wel 100 camera's op afstand worden bediend vanaf één locatie.

Klaar voor de toekomst met 4K en geavanceerde camerabediening

"Medewerkers van de IULM gebruiken al langere tijd Canon, al sinds de Canon EOS C100", zegt professor Miglietta. "Dat was de perfecte camera omdat we daarmee filmische video's konden maken, zelfs in onvoorspelbare omstandigheden. We filmen veel spontane gesprekken en de EOS C100 heeft ons keer op keer uit de brand geholpen." Het team is nu overgestapt op de EOS C70: een soepele overgang dankzij de continuïteit van het Cinema EOS System. "De kwaliteit is uitmuntend, met hetzelfde gebruiksgemak."

 

De universiteit beschikt over veel andere Canon-apparatuur, van systeemcamera's als de EOS R tot Cinema EOS-installaties met RF- en Cine Prime-objectieven, XEED-laserprojectoren voor digitale beelden en multifunctionele imageRUNNER ADVANCE DX-printers met uniFLOW-software.

Toen de nieuwe camera's werden gekozen, was de hoogwaardige beeldkwaliteit een belangrijke factor, waaronder de mogelijkheid om in een hoge resolutie op te nemen voor een toekomstbestendig archief. "Het belang van de beeldkwaliteit neemt elk jaar toe", zegt professor Miglietta. "De ontwikkelingen volgen elkaar in razend tempo op en we moeten up-to-date blijven. 4K-livestreaming is nog niet heel populair, maar dat komt voornamelijk doordat je daarvoor je hardware moet updaten. Maar wij willen graag voorbereid zijn op de toekomst. Het is prettiger om langere tijd naar een opname in 4K te kijken, en de opnamen van colleges die we zeven jaar geleden hebben gemaakt in 720p zijn nu al enorm gedateerd zijn."

Een Canon CR-N500 PTZ-camera waarmee een live muziekoptreden wordt gefilmd. Op het podium op de achtergrond staat een keyboardspeler.

Welke kenmerken heeft een goede livestreaming-camera?

Van nauwkeurige autofocus tot hoogwaardige geluidsopname: ontdek de vijf kenmerken van Canon-camera's waarmee je goede livestreams kunt maken.

Het nieuwe systeem maakt ook opnamen die voor meer betrokkenheid zorgen. Dit komt door de op afstand bedienbare functies voor pannen, kantelen en zoomen met de RC-IP100 remote camera controller en een combinatie van verschillende invalshoeken. "Het is belangrijk om nauwkeurige camerabewegingen te maken die niet afleiden, vooral bij het opnemen van concerten en toneelstukken", legt professor Miglietta uit. "Daarnaast hebben sommige professoren de neiging om door een collegezaal te lopen. Met de RC-IP100 kunnen we reageren op hun onverwachte bewegingen, wat zeer effectief is. Daarnaast krijg je met maar een paar handelingen al toegang tot alle parameters van de camera."

Een multifunctionele imageRUNNER ADVANCE DX-printer van Canon.

De PTZ-camera's maken nu deel uit van een systeem van andere Canon-apparatuur dat al door de universiteit werd gebruikt, zoals multifunctionele imageRUNNER ADVANCE DX-printers. Foto met dank aan de Università IULM, Milaan

Een Canon XEED-laserprojector die aan het plafond is bevestigd, van onderaf gezien.
Een Canon EOS C70-videocamera op een statief waarmee een persoon wordt gefilmd die een presentatie geeft voor een whiteboard.

Canon's XEED-laserprojectoren (boven) worden gebruikt voor digitale beelden, en EOS C70-videocamera's (onder) bieden opnamen van bioscoopkwaliteit van vraaggesprekken en andere evenementen.

Leren op afstand en de toekomst van het onderwijs

De universiteit wil een knooppunt opstellen om de PTZ-camera's vanuit één plek te kunnen bedienen, voor een naadloze ervaring vanuit een centrale basis. "Dankzij de technologie die Canon ons te bieden heeft, kunnen we een controlekamer inrichten vanwaaruit we via NDI toegang hebben tot alle PTZ-camera's op onze campus", vertelt professor Miglietta. "De IULM bestaat uit zeven verschillende universiteitsgebouwen, en er komt ook een achtste gebouw. Het is voor ons heel belangrijk om colleges en gebeurtenissen te kunnen opnemen zonder ons team op te splitsen. We gebruiken deze technologie in een systeem en voegen er telkens nieuwe stukjes van dat mozaïek aan toe."

 

Er zijn al opnamen en livestreams beschikbaar voor de huidige studenten, maar de universiteit denkt aan nieuwe toepassingen voor hun audio-visuele producties. Nu de IULM hoogwaardige opnamen kan maken met meerdere camera's, kan de universiteit ook programma's op afstand aanbieden aan studenten van buitenaf.

 

"We wilden al colleges aanbieden, bijvoorbeeld via Coursera, maar waren nog niet gemotiveerd genoeg om de benodigde oplossingen te implementeren, aangezien de noodzaak nog ontbrak", legt professor Miglietta uit. "Innovaties ontstaan vaak onder hoge druk, en tijdens de pandemie herkenden we hier een oplossing in.

 

"Instanties kunnen heel veerkrachtig zijn zolang ze snel kunnen reageren, hun identiteit kunnen behouden en ook kunnen evolueren. Dat klinkt heel Darwinistisch, maar we moeten ons aanpassen. We zijn van plan om studenten van buiten de universiteit deel te laten nemen aan onze colleges en programma's. Dat zijn nieuwe opties die nu mogelijk zijn dankzij deze technologieën."

Lucy Fulford

Gerelateerde artikelen

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Klik hier voor inspirerende verhalen en het laatste nieuws van Canon Europe Pro