ARTIKEL

10 dingen waarvan je niet wist dat je Canon EOS 5D Mark IV ze kon

A rock climber scaling the side of an active volcano, with the red glow of the caldera behind.
Om de eerste rotsklim in een actieve vulkaan ooit te fotograferen, had avonturenfotografe Ulla Lohmann een betrouwbare, robuuste camera nodig. Gefotografeerd met een Canon EOS 5D Mark IV en een Canon EF 11-24mm f/4L USM-objectief ingesteld op 16 mm, 30 sec, f/5 en ISO800. © Ulla Lohmann

Canon's EOS 5D Mark IV zit sinds de lancering in 2016 standaard in de uitrusting van veel fotografen. Deze full-frame spiegelreflexcamera is de perfecte allrounder en biedt voor ieder wat wils, van actiefotografen die op zoek zijn naar een robuuste camera met superieure constructiekwaliteit en uitstekende prestaties tot videomakers die professionele functies willen zoals interne 4K-opnamen en Canon's bekende Dual Pixel CMOS AF. Met meer keuze dan ooit op de markt is het een goed moment om te kijken naar de minder bekende functies die deze camera zo speciaal maken.

Met hulp van Canon Ambassadors Jaime de Diego, Guia Besana en Ulla Lohmann, en voormalige Canon Ambassador Christian Anderl samen met Canon Europe Professional Imaging Product Specialist Mike Burnhill, kijken we hier naar de specificaties van de EOS 5D Mark IV om te ontdekken waarom deze nog steeds een uitstekende keuze is voor professionele foto's en video's.

Bekijk de 10 belangrijkste functies of ga direct naar een van de volgende rubrieken:

1. Actie vastleggen met burstopnamen

De Canon EOS 5D Mark IV kan foto's van 30,4 Megapixel maken, maar het grote aantal megapixels is niet alles: de camera kan ook opnamen maken met 7 fps, met volledige AF- en AE-tracking, voor maximaal 21 opeenvolgende RAW-bestanden of een onbeperkt aantal JPEG-bestanden. Daardoor is de camera ideaal voor fotografen die snelle actie moeten fotograferen, zoals sport of wilde dieren.

Sport- en commercieel fotograaf Jaime de Diego geeft aan dat deze functie nuttig is voor de diverse werkzaamheden. “Zeven frames per seconde is genoeg voor het vastleggen van mijn werk op het gebied van lifestyle, reclame of social media” aldus Jaime. “Het belangrijkste voor mij is dat ik, als ik dat wil, veel foto's in een reeks kan maken.”

Two scientists silhouetted on the lip of a lava lake inside a volcano.
Ulla zegt dat haar vertrouwde Canon EOS 5D Mark IV overal mee naartoe gaat – ook om deze wetenschappers te fotograferen tijdens het doen van metingen aan de binnenkant van de actieve vulkaan Yasur op het eiland Tanna in Vanuatu. Gefotografeerd met een Canon EOS 5D Mark IV en een Canon EF 11-24mm f/4L USM-objectief ingesteld op 20 mm, 20 sec, f/7.1 en ISO800. © Ulla Lohmann

2. Opnamen maken bij weinig licht

De Canon EOS 5D Mark IV zorgt voor snelle, consistente automatische scherpstelling, zelfs bij weinig licht, tot -3 EV via de zoeker, of tot -4 EV bij het maken van opnamen in de Live View-modus met de veelgeprezen Dual Pixel CMOS AF-technologie van Canon.

Canon Professional Services

Heb je Canon-apparatuur?

Registreer je apparatuur voor gratis advies van experts, onderhoud van apparatuur, toegang tot inspirerende evenementen en exclusieve aanbiedingen met Canon Professional Services (CPS).

Mode- en portretfotograaf Guia Besana zegt dat deze functie nuttig is, of je nu wel of niet in de studio werkt. "In studio-omgevingen bouw ik graag mijn licht vanaf nul op met continue belichting", geeft ze aan. “Ik heb dus de camera nodig om scherp te kunnen stellen in bijna volledige duisternis en om consequent opnamen te kunnen maken in de best mogelijke kwaliteit, totdat ik het gewenste licht heb bereikt.”

Het gaat niet alleen om scherpstellen in het donker: de camera moet ook in staat zijn om de juiste belichting te krijgen bij weinig licht en daar komt de ISO-capaciteit van de Canon EOS 5D Mark IV tot standaard ISO32,000 en uitbreidbaar tot ISO102,400 van pas.

Reis- en avonturenfotografe Ulla Lohmann vindt dit buitengewoon waardevol. “Ik heb de ISO 's nachts meestal erg hoog ingesteld”, zegt ze, “dus ik hoef geen 30 seconden of een minuut te wachten om te zien of mijn compositie goed is. Eigenlijk kwam een van mijn testbeelden ooit in de laatste selectie voor een gedrukt tijdschrift terecht, en weet je wat? Het werd geprint. De ruis was niet zo merkbaar, dus het was bruikbaar voor printwerk.”

3. Elke keer nauwkeurig scherpstellen

De slimme Dual Pixel CMOS AF van de Canon EOS 5D Mark IV biedt gezichtsdetectie, Tracking AF en FlexiZones voor het consistent scherp houden van onderwerpen. Voor videomakers maakt de camera soepele en precieze focusovergangen in elke resolutie van 4K tot full HD mogelijk. Op het lcd-scherm hoeven alleen de punten worden aangeraaktwaarop moet worden scherpgesteld en laat de camera doet de rest.

Voor sport- en natuurfotografen die extenders gebruiken op lange teleobjectieven, helpen de 61 AF-punten, waarvan er 21 cross-type AF-punten zijn en die allemaal selecteerbaar zijn op f/8, ervoor te zorgen dat de scherpstelling nauwkeurig is.

De Dual Pixel CMOS-technologie van Canon heeft nog een andere handige functie. Het opslaan van foto's in de indeling Dual Pixel RAW (DPRAW) voegt de mogelijkheid toe om het optimale scherptepunt te wijzigen, door het naar behoefte naar voren of naar achteren te bewegen in de nabewerking met behulp van de software Digital Photo Professional (DPP) van Canon. DPP kan de dieptekaartgegevens in het DPRAW-bestand lezen en deze gebruiken om micro-aanpassingen uit te voeren van waar het gebied met de maximale scherpte in het beeld zich bevindt en om de bokeh te verschuiven en de beeldschaduwen te verminderen. "Dit is een van de beste functies die ik in jaren heb gezien," aldus portretspecialist Christian Anderl. "In portretfotografie zijn er talloze voorbeelden waar ikt 'dat' oog niet 100% scherp heb kunnen krijgen en de scherpstelling voor of achter iets afwijkt. Ik vind het nog steeds geweldig dat ik dit via de nabewerking kan corrigeren.”

En ook dat is nog niet eens alles. Met de PPL-plug-in (Professional Print & Layout) van Canon die is ontwikkeld voor de Canon imagePROGRAF PRO-serie, kun je scherpgestelde gebieden selectief verscherpen wanneer je DPRAW-beelden print die zijn gemaakt met de Canon EOS 5D Mark IV. Dit levert galeriewaardige prints op met een grotere diepte en rijkere kleuren dan mogelijk is met software die het hele beeld scherper maakt.

A man in a white shirt and dark trousers with suspenders strides through an abandoned warehouse holding a motorbike hemet. His bike can be seen in the background.
Jaime maakte dit sfeervolle portret tegen de zon en zegt dat de Canon EOS 5D Mark IV het enige apparaat voor deze klus was. Gefotografeerd met een Canon EF 24-70mm f/2.8L USM-objectief (nu opgevolgd door de Canon EF 16-35mm f/2.8L III USM), ingesteld op 24 mm, 1/1000 sec, f/3.2 en ISO1000. © Jaime de Diego
Two older Chinese fishermen at night on the lake.

Een verdwijnende traditie vastleggen met de Canon EOS 5D Mark IV

Joel Santos maakt in uitdagende lichtomstandigheden foto's van de laatste traditionele Chinese aalscholvervissers.

4. Aangepaste menu's gebruiken voor snelle toegang

Op de Canon EOS 5D Mark IV is het mogelijk om aangepaste menu's te maken. Dat is geweldig nieuws, ongeacht of je nu individueel werkt of deel uitmaakt van een groter team, of werkt aan foto's of video's. Canon Europe Product Specialist Mike Burnhill onderstreept het voordeel van deze mogelijkheid die soms over het hoofd wordt gezien.

“In fotostudio's wil je de camera misschien vergrendelen zodat alleen bepaalde instellingen kunnen worden aangepast, zoals de tijd en datum,” geeft hij aan. "Dit biedt bescherming tegen toevallige fouten wanneer het apparaat in een team rondgaat. Zelfs als je alleen werkt kan het worden ingesteld op basis van de verschillende soorten opdrachten die je hebt, bijvoorbeeld een landschapsmenu, een portretmenu of een straatmenu. Dit kan ook worden gebruikt om de meest gebruikte menu-items op één plek onder te brengen voor snellere toegang.” Het aanpasbare menusysteem is dus ideaal, of je nu bepaalde instellingen wilt blokkeren of ze gewoon anders wilt indelen voor een gemakkelijkere toegang en een snellere workflow.

5. Het menu Snel instellen op het lcd-scherm aanpassen

Als professionele fotografen de Canon EOS 5D Mark IV gebruiken, willen ze dat deze betrouwbaar en snel werkt. Daarom is het menu Snel instellen op het lcd-scherm ook volledig aanpasbaar.

Druk op de Q-knop om toegang te krijgen tot essentiële opname-instellingen, zoals informatie over diafragma en AF-punt. Deze instellingen kunnen worden omgewisseld voor iets anders, worden verplaatst en aangepast al naargelang de behoeften van de fotograaf. Jaime voegt bijvoorbeeld de Wi-Fi-optie toe. “Ik werk altijd met Wi-Fi aan”, zegt hij. “Het is een zeer belangrijke functie voor mij om foto's in real-time aan klanten te laten zien, of als ik de camera van een afstand moet bedienen en trillingen wil verwijderen.”

A portrait of Spanish Chef Ferran Adrià dressed in black and standing against a white wall.
Guia nam dit gewaagde portret tijdens een project met de Spaanse chef-kok Ferran Adrià. Zelfs met het scherpe contrast van donker en licht heeft de camera over het hele tintbereik goede details vastgelegd. Gefotografeerd met een Canon EOS 5D Mark IV met een Canon TS-E 50mm f/2.8L Macro-objectief ingesteld op 1/160 sec, f/6.3 en ISO400. © Guia Besana
A man works out in an abandoned building, lunging with an ankle strap on one foot. Weights and other equipment are behind.
Het actieportret van Jaime was een scène met een hoog contrast waarvoor een camera met uitzonderlijke scherpstelling, dynamisch bereik en resolutie nodig was. Gefotografeerd met een Canon EOS 5D Mark IV met een Canon EF 24-70mm f/2.8L II USM-objectief, ingesteld op 61mm, 1/200 sec, f/7.1 en ISO250. © Jaime de Diego

6. Handige functies aan de AF-ON-knop toewijzen

De AF-ON-knop regelt standaard het automatisch scherpstellen, maar kan worden toegewezen aan het oproepen van voorinstellingen van andere belangrijke opnamefuncties, zoals de sluitertijd, het diafragma, de ISO, de meetmodus en de selectie van het AF-gebied. Dit is handig voor fotografen die de ontspanknop gebruiken om scherp te stellen, omdat deze de AF-ON-knop vrijmaakt voor toegang tot favoriete instellingen en sneller opnamen maken.

7. Spraakmemo's op foto's opnemen

Met een firmware-upgrade kan de Canon EOS 5D Mark IV spraakmemo's opnemen op foto's.

“Dit is handig voor iedereen die gebeurtenissen opneemt en snel een notitie moet maken voor later”, aldus Mike. "Een trouwfotograaf kan bijvoorbeeld de namen van familieleden vastleggen, of een fotojournalist kan dit nodig hebben om politici te identificeren die niet onmiddellijk herkenbaar zijn. Als je een spraakmemo hebt over wie het is, wordt het labelen van je metadata zo veel makkelijker.” Het toevoegen van een Voice Tag helpt ook bij het catalogiseren en indexeren van fotobestanden bij opslag in het archief.

8. Canon Log gebruiken voor een betere workflow voor het maken van films

Spraakmemo's zijn geweldig voor fotografen, maar videomakers zullen een alternatieve upgrade* nog handiger vinden. Omdat de Canon EOS 5D Mark IV niet alleen de weg effent voor hybride opnamen, maar ook 4K-video-opnamen biedt met 30 fps en in 4:2:2 (8-bits), is de camera favoriet bij videomakers en hybride shooters. Met de optionele Canon Log-upgrade past de camera nog beter in een professionele videoworkflow.

Canon Log gebruikt een logaritmische tooncurve toe voor het produceren van beelden met een extra groot dynamisch bereik en een royaal belichtingsbereik die eenvoudig aan te passen is. Deze is ontworpen voor professionele filmmakers en biedt een eenvoudigere manier voor kleurcorrectie en het naadloos combineren van videobeelden van meerdere opnameapparaten, waaronder Canon Cinema EOS-camera's. Ook biedt deze een groter dynamisch bereik: 12 stops bij ISO400.

“Als ik echt de best mogelijke kwaliteit van mijn beeldmateriaal via de nabewerking wil krijgen, gebruik ik altijd Canon Log”, aldus Christian.

Ulla vindt dat klanten vaak Canon Log-beelden verwachten. “Meestal heb je heel specifieke instellingen van de bedrijven, en ze vragen vaak om Canon Log”, geeft ze aan. “Ik vind het handig als ik opnamen maak in opdracht voor verschillende professionele films, want dat is waar ze om vragen. Voor mijn eigen werk vind ik het nuttig om achteraf alle opties te hebben.”

A group on a beach seen from a distance, with one filming with a camera in a gimbal while two others hold a large reflector.
Christian Anderl filmde een muziekvideo op locatie met een Canon EOS 5D Mark IV in een professionele gimbal. Bekijk de film op de productpagina van de EOS 5D Mark IV.
Cinematographer Christian Anderl in the rear seat of a motor car, filming with a Canon EOS 5D Mark IV.
De Canon EOS 5D Mark IV is ook handig in situaties waarin het gebruik van een grote filmcamera misschien niet mogelijk is. Deze ondersteunt een reeks indelingen en functies voor naadloze integratie in de workflow van een professionele filmmaker.

9. Scherpstelling behouden met de AF-oriëntatiesensor

De AF-oriëntatiesensor is ideaal voor mensen die snel opnieuw de compositie moeten aanpassen en de snel scherp moeten blijven stellen. Je kunt de AF-modus en het AF-punt van je voorkeur vooraf instellen voor verschillende richtingen van de camera, en de camera schakelt automatisch over naar de juiste voorinstelling wanneer je deze draait. Als je dus bijvoorbeeld snel bewegende sporten fotografeert en het AF-punt linksboven in liggende richting hebt, zou het draaien van de camera 90 graden linksom normaal gesproken betekenen dat dit AF-punt zich linksonder bevond, wat waarschijnlijk niet de plek is waar het gezicht van de sporter zich bevindt. Met de functie oriëntatiegekoppeld AF-punt, kan de Canon EOS 5D Mark IV automatisch overschakelen naar een ander vooraf ingesteld AF-punt wanneer je de camera draait, bijvoorbeeld rechtsboven in dit geval, wat betekent dat je het AF-punt niet handmatig hoeft te wijzigen en het risico loopt dat je de actie mist. Dit is een functie die de Canon EOS 5D Mark IV onderscheidt van oudere apparaten.

Mike zegt: "Vroeger zou je het AF-punt moeten verplaatsen, of het in het midden moeten laten om scherp te stellen en vervolgens een nieuwe compositie te maken. Het probleem met deze methode is dat het onderwerp zich niet op dezelfde afstand van het objectief bevindt, dus de scherpstelling zal altijd iets buiten bereik zijn. Als je met een kleine scherptediepte speelt, en misschien opnamen maakt met een telefoto of een objectief met een snel diafragma, worden deze verschillen in scherpte stellen veel duidelijker. De AF-oriëntatiesensor houdt de scherpstelling dus sneller en nauwkeuriger.”

10. Realistische kleuren vastleggen met twee automatische witbalansmodi

Hoewel de automatische witbalans van een camera normaal gesproken fantastisch werk verricht door de scène te analyseren en elke kleurzweem te corrigeren om nauwkeurige kleuren weer te geven, willen fotografen soms een aantal van de natuurlijke kleurschakeringen behouden voor de authenticiteit van een beeld. Dit kan de oranje gloed van straatverlichting zijn of het diepblauwe van een schaduwrijk gebied. Daarom heeft de Canon EOS 5D Mark IV twee automatische witbalansmodi, ambient-priority en white priority.

Mike zegt: "Als je een reisfotograaf bent, kan de automatische witbalans van belang zijn om het gevoel van een bepaalde plek vast te houden. Andere camerafabrikanten kiezen voor de ene witbalansmodus boven de andere, maar Canon realiseert zich dat mensen de optie willen om beide te hebben.”

Geschreven door Jason Parnell-Brooks


*De upgrades voor Canon Log- en Voice Tag sluiten elkaar uit, wat betekent dat je camera niet met beide upgrades tegelijk kan werken. Als je eerder een Voice Tag-upgrade hebt aangeschaft en vervolgens een Canon Log-upgrade aanschaft, verlies je de Voice Tag-functionaliteit (en vice versa).

Gerelateerde artikelen

Alles weergeven

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Klik hier voor inspirerende verhalen en het laatste nieuws van Canon Europe Pro

Meld je nu aan