ARTIKEL

Indringende videoportretten filmen met een Canon EOS 5D Mark IV

Video still of a man with his eyes closed, a woman looking neutral, and a man with arms folded, frowning. Filmed on a Canon EOS 5D Mark IV.
Canon-ambassadeur Dafna Tal gebruikte een Canon EOS 5D Mark IV om de spontane reacties van mensen op geluiden van verschillende culturen en religies te filmen. Vervolgens presenteerde ze deze videoportretten tegelijkertijd, zodat de kijker de reacties van verschillende mensen op dezelfde geluiden kan zien. © Dafna Tal

Volgens experts is 55% van alle communicatie lichaamstaal. Kunnen de vaak subtiele en soms complexe non-verbale reacties van verschillende mensen op geluiden uit diverse culturen en religies in Jeruzalem worden vastgelegd in spontane video's, die alle op dezelfde manier nauwkeurig zijn scherpgesteld en gefilmd met Canon DSLR's? Dat is het uitgangspunt van een intrigerend videoportrettenproject van de Israëlische kunstenaar Dafna Tal.

"Hoe meer ik mij ontwikkel als visuele kunstenaar, hoe meer ik op zoek ga naar nieuwe en verschillende manieren om fotografie, video en geluid te gebruiken. Zowel afzonderlijk als samen", zegt Dafna. De internationaal erkende kunstenaar en Canon-ambassadeur heeft een achtergrond in fotografie, maar raakt steeds meer bekend om haar veelzijdige installaties waarin hedendaagse thema's en ideeën worden verkend in een combinatie van fotografie, video en geluid.

You Don't Have To Do A Thing is een serie videoportretten waarin de spontane reacties van deelnemers op geluiden geassocieerd met verschillende culturen en religies worden onderzocht. De beelden werden tussen 2016 en 2017 gefilmd met de Canon EOS 5D Mark III en het nieuwste model in de 5D-serie, de Canon EOS 5D Mark IV, samen met een Canon EF 70-200mm f/2.8L IS II USM-objectief (nu vervangen door het Canon EF 70-200mm f/2.8L IS III USM-objectief).

Canon Professional Services

Heb je Canon-apparatuur?

Registreer je apparatuur voor gratis advies van experts, onderhoud van apparatuur, toegang tot inspirerende evenementen en exclusieve aanbiedingen met Canon Professional Services (CPS).

"De Canon EOS 5D Mark IV heeft zoveel handige functies", legt Dafna uit. "Een van de belangrijkste voor mij is de Dual Pixel CMOS AF, die zorgt voor nauwkeurige pull-focusovergangen in elke resolutie. In combinatie met de gezichtsdetectie en het verbeterde volgsysteem heeft deze functie altijd ongelooflijk scherpe videoportretten gecreëerd en me heel veel werk bespaard.

"De verbeteringen van de Canon EOS 5D Mark IV [ten opzichte van de Mark III], waaronder de DIGIC 6+ processor en de grotere CMOS-sensor, zorgen onder andere voor betere prestaties en meer helderheid, kleur, contrast, scherpte en dynamisch bereik, wat ik duidelijk kon zien tijdens het filmen van dit project."

Voor deze serie was consistentie bij het maken van de opnamen essentieel, omdat dit hielp de unieke reacties en kenmerken van elke deelnemer te benadrukken. Met de camera op een statief gebruikte Dafna haar Canon EF 70-200mm f/2.8L IS II USM-teleobjectief met een diafragma van f/8 voor de meeste videoportretten. "Voor de kleur heb ik de handmatige witbalans gebruikt in het witbalans-menu. Dat betekent dat ik een foto heb gemaakt van mijn grijze kaart in mijn belichtingsset en deze heb geüpload om de gewenste witbalans te bepalen", zegt ze. "Ik heb vervolgens proefopnamen gemaakt en een paar extra correcties aangebracht met de functie witbalanscorrectie."

De complete fotosessie vond plaats in een studio met donkere muren. Er was geen natuurlijk licht. Dafna gebruikte drie continue kunstlichten die geschikt zijn voor video, samen met een grote witte reflector om elk onderwerp te belichten. "De camera was verborgen achter een zwart gordijn om de deelnemers een maximaal gevoel van privacy te geven", legt ze uit. "Hoewel ze wisten dat ze werden gefilmd, wilde ik ze dat tijdens de sessie laten vergeten."

A wide view of a video installation in a dark exhibition space, with pairs of video portraits playing on the walls.
De video-installatie in Sydney in 2018, op zo'n manier opgesteld dat de kijker de reacties van verschillende mensen op dezelfde geluiden kan zien. © Dafna Tal
A man wearing a dark blue shirt leans forward, laughing.

Studioportretten met de EOS R

Zo hielp de EOS R Christian Anderl om zijn ontroerende, intieme serie studioportretten over vaderschap te maken.

Videoportretten maken: het project

"Dit videoportrettenproject is een observatie van de manier waarop mensen in en rond Jeruzalem reageren op verschillende religieuze gebeden, zowel uit hun eigen cultuur als die van anderen. Het is een onderzoek naar de vele gevoelens en concepten die worden uitgedrukt in lichaamstaal. Deze worden op expressieve wijze gecommuniceerd via een serie individuele videoportretten, gepresenteerd op verticale tv-schermen", legt Dafna uit.

"Tijdens het project vroeg ik enkele tientallen mensen om mee te doen aan mijn experiment. Ik zei dat ze zouden worden gefilmd terwijl ze naar geluiden luisterden, zonder te weten wat voor geluiden. Vervolgens werden hun reacties gefilmd terwijl ze naar geluiden van christelijke, moslim- en joodse gebeden zaten te luisteren."

"Het project omvatte niet alleen deelnemers met een van deze drie religies en hun verschillende variaties, maar ook deelnemers met een gemengde religieuze achtergrond. Het uiteindelijke werk geeft de kijker echter geen enkele informatie over deze deelnemers. Sommige reacties zijn meer 'standaard', maar andere zijn veel complexer."

Het eindresultaat is een serie videoportretten die tegelijkertijd op gesynchroniseerde schermen worden weergegeven, zodat je de lichaamstaal en reacties van meerdere mensen op dezelfde geluiden kunt zien.

Tips & tricks van Dafna

Voor fotografen die video's willen opnemen in hun projecten, heeft Dafna een aantal eenvoudige adviezen: "Met heldere, scherpe kwaliteitsobjectieven zoals die uit de L-serie van Canon en een videocamera met automatische scherpstelling en C-Log zoals de Canon EOS 5D Mark IV zullen je video's er geweldig uitzien!

"Daarnaast is het belangrijkste advies voor een fotograaf die nog niet eerder video heeft opgenomen, om gewoon te beginnen en het eerst eenvoudig te houden. Neem de tijd om te leren en te experimenteren, in je eigen tempo, en maak je in dit stadium geen zorgen over alle extra uitrusting die je wellicht nodig hebt. Vergeet niet dat je als fotograaf al veel weet over belichting, compositie en andere belangrijke technieken.

"Als je genoeg hebt geëxperimenteerd, kun je een eerste project kiezen en er zo achter komen wat voor soort video je wilt maken. Ik raad je natuurlijk aan om te investeren in hoogwaardige audioapparatuur, professionele statieven met vloeistofkop en materiaal voor beweging en stabilisatie van de camera."

Na even nadenken zegt Dafna: "Ik heb het gevoel dat elk projectidee waar ik mee bezig ga, twijfels en angsten oproept. Maar desondanks zet ik door en zie ik gaandeweg niet alleen mijn ideeën in tastbare kunstwerken veranderen, maar geniet ik ook van speciale ervaringen en krijg ik inzichten in het leven en de gevoelens van andere mensen - inzichten die ik nooit zal vergeten."

Dafna legt uit hoe ze in het tentoonstellingscircuit terechtkwam: "Voornamelijk door musea, galerieën en fotofestivals over de hele wereld te bezoeken, door curators te ontmoeten, in contact met hen te blijven en opnieuw met ze af te spreken."

Ze is van plan te blijven experimenteren met video en heeft onlangs nog een project gemaakt met bewegende portretten met de Canon EOS 5D Mark IV. Het project, You're Gorgeous, You're Mad genaamd, is een verkenning van zelfbeeld en reflectie. "Ik weet zeker dat video een prominente rol zal spelen in mijn toekomstige projecten," zegt ze.

Geschreven door Rebecca Greig


De uitrusting van Dafna Tal

De essentiële kit waarmee professionals videoportretten vastleggen

Dafna Tal's Canon photography kit, including two Canon EOS 5D Mark IV DSLRs.

Camera

Canon EOS 5D Mark IV

Deze full-frame 30,4 Megapixel DSLR legt ongelooflijk scherpe details vast, zelfs bij extreem contrast. Door de continue 7fps-opnamen wordt het perfecte moment gegarandeerd vastgelegd, terwijl de 4K-video ongekend scherp beeldmateriaal oplevert volgens de DCI-norm (4096x2160). "Deze camera maakte altijd ongelooflijk scherpe videoportretten," zegt Dafna. "Een aanwinst voor elke fotografie- en videoprofessional. De kwaliteit en kleuren van Canon zijn ongeëvenaard."

Objectief

Canon EF 70-200mm f/2.8L IS III USM

Een krachtig telezoomobjectief met een duurzaam ontwerp, een 4-stops beeldstabilisator die ideaal is voor handheld fotograferen bij weinig licht, en UD-lenselementen (Ultra-low Dispersion) voor hoog contrast en natuurlijke kleuren. "Dit is een zoomobjectief met de hoogwaardige resultaten van een prime-objectief! Een onmisbaar, multifunctioneel objectief", aldus Dafna.

Gerelateerde artikelen

Alles weergeven

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Klik hier voor inspirerende verhalen en het laatste nieuws van Canon Europe Pro

Meld je nu aan