Canon EOS 5D Mark IV with Dual Pixel RAW

Dual Pixel RAW

Wat is Dual Pixel RAW?

Dual Pixel RAW is een innovatie van Canon die beide fotodiodes van de 30,4 Megapixel Dual Pixel CMOS AF-sensor van de EOS 5D Mark IV gebruikt.

Canon EOS 5D Mark IV sensor with Dual Pixel RAW

Hoe werkt dit?

De pixels van de Dual Pixel-sensor hebben een dubbele fotodiodeconstructie. Dit sensorontwerp zorgt ervoor dat de sensor A- en B-signalen van het onderwerp kan ontvangen en faseverschillen tussen de twee signalen kan detecteren. Zo wordt de scherpstelling behouden als onderdeel van het Dual Pixel AF-systeem. Wanneer je een foto maakt, krijgt de sensor de beeldgegevens van de gecombineerde A- en B-beeldsignalen. Met deze technologie wordt zowel scherpstellen als opnamen maken met dezelfde sensor mogelijk. 


Bij het maken van Dual Pixel RAW-opnamen slaat een enkel RAW-bestand twee afbeeldingen op in het bestand. De ene afbeelding bestaat uit de gecombineerde A- en B-afbeeldingsgegevens en de andere afbeelding uit alleen de A-afbeeldingsgegevens. Dit betekent dat de Dual Pixel RAW-bestanden niet alleen de normale afbeelding bevatten, maar ook de parallaxgegevens die kunnen worden gemeten. Bovendien kan informatie over de afstand van het onderwerp worden bepaald. Aangezien Dual Pixel RAW-afbeeldingen twee afbeeldingen bevatten, zijn ze twee keer zo groot als normale RAW-afbeeldingen. 


Met de Dual Pixel RAW Optimizer in de Digital Photo Professional-software kunnen gebruikers de Dual Pixel-gegevens benutten die zijn opgeslagen in de Dual Pixel RAW-afbeelding, voor kleine aanpassingen van de positie van maximale scherpte met de diepte-informatie die is opgeslagen in het bestand.

Canon EOS 5D Mark IV sensor Dual Pixel RAW

Image Microadjustment

Wanneer een afbeelding niet scherp genoeg is in een bepaald gebied, bijvoorbeeld de ogen van het onderwerp, is het mogelijk de afbeelding aan te passen en de scherpte in het gewenste gebied te herstellen.

Bokeh Shift

Met Dual Pixel RAW is het mogelijk om de positie van onscherpe delen, of ‘bokeh’, aan te passen om de compositie te verbeteren, bijvoorbeeld door een onscherp voorwerp dat het onderwerp hindert te verplaatsen.

Reflecties verminderen

In tegenstelling tot overstraling van de lens, wat soms creatief kan worden gebruikt om een afbeelding weinig contrast en een sfeervolle schemering te geven, zijn interne lensreflecties niet gewenst. Met Dual Pixel RAW kan dit met zorgvuldige aanpassingen worden geminimaliseerd.

Voor de beste resultaten

Om het meeste uit Dual Pixel RAW te halen, zijn zorgvuldige aanpassingen van de opnamewaarden van de EOS 5D Mark IV nodig. Voor de beste resultaten maak je foto's met een brandpuntsafstand van de lens van minimaal 50 mm en een diafragma van f/5.6 of minder en zorg je ervoor dat de ISO-waarde 1600 of kleiner is.

Er kan verschil zijn tussen foto's in een staande of verticale positie. Voor het beste resultaat zorg je ervoor dat je binnen de volgende parameters foto's maakt:

Brandpuntsafstand

Afstand onderwerp

50 mm

1 - 10 m

100mm

2 - 20 m

200 mm

4 - 40 m