ARTIKEL

Uit liefde voor het spel: het fotograferen van amateurvoetbal met een Canon EOS-1D X Mark III

Footballers silhouetted against the early morning fog.
Dit is een van de favoriete foto's van Eddie Keogh; een tijdloos beeld van de silhouetten van amateurvoetballers in de mist tijdens een wedstrijd in de vroege ochtend tussen Yacht Tavern en CDA in Southampton, Engeland. Gefotografeerd met een Canon EOS-1D X Mark II (nu opgevolgd door de Canon EOS-1D X Mark III) met een Canon EF 70-200mm f/2.8L IS II USM-objectief (nu opgevolgd door de Canon EF 70-200mm f/2.8L IS III USM), ingesteld op 70mm, 1/3200 sec, f/4,0 en ISO200. © Eddie Keogh

Canon Ambassador Eddie Keogh verdient zijn brood met het fotograferen van topsport. Hij is de officiële fotograaf van het Engelse voetbalteam en fotografeert Premier League-voetbal, maar ook internationale rugbywedstrijden en andere topsportevenementen. Maar als hij niet bezig is met zijn dagelijkse werk, doet hij niets liever dan het fotograferen van amateurvoetbal.

Eddie's zorgeloze en warme foto's van de Engelse Sunday League tonen de passie en toewijding van de mannen en vrouwen die week na week amateurvoetbal spelen, puur uit liefde voor het spel. "Het gaat niet om actiefoto's", zegt Eddie. "Dat is het laatste waar ik belangstelling voor heb in dit project, tenzij het een ongewone actiefoto is. Ik wil het verhaal van zondagvoetbal vertellen: de eigenheid en de vriendschap. Het gaat om de sociale kant, de kleedkamers, de modder, de wankele doelpalen en de teamgesprekken. Ik bekijk het leven altijd graag van de humoristische kant en ik maak graag foto's die je verrassen of laten glimlachen."

Eddie is sinds zijn jeugd een enthousiaste voetballer en heeft veel van zijn vaardigheden geleerd door als tiener lokale wedstrijden te fotograferen. Maar wat heeft hem, na een 35-jarige carrière als topsportfotograaf, bewogen om zijn vrije tijd op te geven en in modderige velden te gaan staan, wind en regen trotserend, om lokale teams te fotograferen?

A shot from behind the goal of a ball hurtling into the corner of the net during a game at Hackney Marshes, East London, England.
Bij het fotograferen van de zondagcompetitie kan Eddie foto's maken vanuit posities die bij een internationale match of Premier League-wedstrijd niet mogelijk zijn. Ongewone composities, zoals dit doelpunt tijdens een wedstrijd op Hackney Marshes in Oost-Londen, zorgen voor boeiendere opnamen. Gefotografeerd met een Canon EOS-1D X Mark II met een Canon EF 24-70mm f/2.8L II USM-objectief, ingesteld op 24mm, 1/1000 sec, f/6,3 en ISO800. © Eddie Keogh
Canon Professional Services

Heb je Canon-apparatuur?

Registreer je apparatuur voor gratis advies van experts, onderhoud van apparatuur, toegang tot inspirerende evenementen en exclusieve aanbiedingen met Canon Professional Services (CPS).

Terug naar zijn roots

"Ik wilde altijd ooit teruggaan naar zondagcompetitie, maar had nooit de kans. Je moet toch de hypotheek betalen", legt Eddie uit. "Maar de laatste jaren, toen mijn kinderen uit huis gingen, voelde ik dat ik er tijd voor kon vrijmaken.”

Eddie begon zijn project in 2014 in het Hackney Marshes Centre in Oost-Londen. Het is de grootste locatie in het Verenigd Koninkrijk voor Sunday League-voetbal en er worden in het voetbalseizoen elk weekend tientallen wedstrijden gespeeld. Hoewel het meer dan een uur rijden is van waar hij woont in Oxfordshire, voelde Eddie zich er meteen thuis.

"Ik vond het gewoon geweldig om daar te zijn", zegt hij. "Het was zo fijn om terug te gaan naar mijn roots en de dingen te horen die voetballers zeggen op het veld. Die zijn gewoon zo grappig. Voor mij is het een beetje alsof ik naar het theater ga. Iedereen neemt het zo serieus, ongeacht het niveau. Het is een kant van het leven die niet veel mensen zien. Iedereen zou een keer mee moeten gaan, vooral als ze in hun jeugd hebben gevoetbald.”

Haddenham United players in their dressing room, with just their muddy legs and feet in shot.
Spelers van Haddenham United in de kleedruimte na een wedstrijd tegen Long Crendon, Buckinghamshire, Engeland. Dit soort foto's tonen de vriendschap in het team en onthullen een kant van de sport die de meeste mensen niet te zien krijgen. Gefotografeerd met een Canon EOS-1D X Mark II en een Canon EF 14mm f/2.8L II USM-objectief ingesteld op 1/125 sec, f/2.8 en ISO3200. © Eddie Keogh

Eddie terugkeren naar Hackney Marshes wanneer zijn topsportfotografie dit toeliet. Meer dan de helft van zijn project is daar gefotografeerd, samen met foto's op andere Sunday League-velden in het Verenigd Koninkrijk. Eddie beschrijft zijn project nog steeds als een werk in uitvoering, en verwacht het de komende tijd niet te exposeren of publiceren. Toch heeft het project al onderscheidingen gewonnen, waaronder een prijs in de categorie Away from the Action bij de British Sports Journalism Awards in 2019.

Hij heeft een scala aan onderwerpen gefotografeerd, van een wanhopige doelman die de bal uit het net vist, tot de met modder bedekte benen van spelers in de kleedkamer en een hond met een kapotte voetbal in zijn bek. Er is echter één foto die er als persoonlijke favoriet uitspringt en dat is een opname van spelers op een mistige ochtend (boven).

"Ik zou om 4 uur 's middags een Premier League-wedstrijd fotograferen in Southampton en bedacht dat ik tijd had om eerst naar een lokale wedstrijd in de buurt te gaan", zegt hij. "De spelers waren bijna silhouetten in de nevel. Het is net een foto uit de jaren 40 of 50 van de vorige eeuw, omdat je de trendy gekleurde kicks van de spelers niet kunt zien. Soms heeft een foto gewoon een bepaalde sfeer. Het is moeilijk uit te leggen waarom het werkt, maar je kijkt er gewoon naar en denkt 'dat ziet er goed uit'. Ik heb geluk gehad.'"

Goalposts on Hackney Marshes, East London, England.
Dit schot door de doelpalen op Hackney Marshes is een beetje schuin, om het amateurkarakter van het spel te benadrukken. Gefotografeerd met een Canon EOS-1D X Mark II en een Canon EF 70-200mm f/2.8L IS II USM-objectief ingesteld op 200mm, 1/1000 sec, f/6.3 en ISO400. © Eddie Keogh
A wakesurfer at night holding a flare.

Wakesurfen met fakkels: testen van de Canon EOS-1D X Mark III

Weinig licht, snelle actie en veel water... fotograaf van extreme sporten, Richard Walch, onderwerpt de EOS-1D X Mark III aan zijn zwaarste beproeving tot nu toe.

Een minimale uitrusting

Bij het fotograferen van professionele wedstrijden bevat de uitrusting van Eddie twee Canon EOS-1D X Mark III-body's en twee van diens voorganger, de Canon EOS-1D X Mark II, die hij als camera's op afstand gebruikt. Hij heeft een scala aan objectieven, van groothoekzoomobjectieven tot lange telezoomobjectieven, plus een statief voor de langere objectieven. Voor zijn zondagvoetbalproject maakt Eddie echter gebruik van een minimale uitrusting met een Canon EOS-1D X Mark III en twee belangrijke objectieven: de Canon EF 24-70mm f/2.8L II USM en de Canon EF 70-200mm f/2.8L IS III USM.

"De Canon EOS-1D X Mark III is gewoon fantastisch en van een nog hoger niveau dan de Mark II", zegt hij. "De automatische scherpstelling en trackingfunctie zijn ongelooflijk. In mijn professionele werk heb ik basketbalspelers binnen bij ISO4000 gefotografeerd. Ze droegen zwarte T-shirts en werden voortdurend gevolgd, zelfs als ze helemaal achter andere spelers verdwenen. Het beeld is zeer scherp, met prachtige kleuren."

A dog carrying a torn football at Wanstead Flats, Epping Forest, London, England.
Er kan van alles gebeuren bij Sunday League-voetbal. Toen een hond het veld oprende en de bal wegkaapte in Wanstead Flats in Londen, was dit voor Eddie een perfecte gelegenheid om de minder serieuze kant van het spel vast te leggen. Gefotografeerd met een Canon EOS-1D X met een Canon EF 70-200mm f/2.8L IS II USM-objectief ingesteld op 106mm, 1/1000 sec, f/2.8 en ISO2000. © Eddie Keogh
Players prepare to defend an incoming shot during a game at Hackney Marshes, East London, England.
Er is echter niets zo erg als een mogelijk tegendoelpunt, zoals blijkt uit dit beeld van alle spelers; met hun blik gericht op de bal terwijl ze zich voorbereiden op het aankomende schot. Genomen met een Canon EOS-1D X Mark III met een Canon EF 24-70mm f/2.8L II USM-objectief, ingesteld op 45mm, 1/1000 sec, f/3 en ISO1600. © Eddie Keogh

"Wat objectief betreft heb ik geen langere brandpuntsafstanden nodig voor de foto's van de Sunday League, omdat ik over het algemeen groothoekopnamen maak. Soms gebruik ik ook het Canon EF 16-35mm f/2.8L III IS USM-objectief. Ik neem niet veel uitrusting mee omdat ik niet te veel wil opvallen. Het is prettig om er gewoon als een man met een camera uit te zien."

Hoewel Eddie liever incognito werkt, valt de DSLR spelers soms wel op. "Ik werd eens na een wedstrijd gevraagd om een teamfoto te maken, herinnert hij zich. "Ik zette ze bij elkaar en was bezig de groep te organiseren voor een goed beeld en toen zeiden ze: 'Je neemt het wel een beetje serieus'.

"Ik zei: 'geloof het of niet, maar het is de fotograaf van het nationale voetbalteam die nu jouw foto maakt'. Ze konden niet stoppen met lachen. Ze vonden het hilarisch dat deze man die in het park rondwandelde met een camera, de fotograaf van het Engelse voetbalteam bleek te zijn."

A wide shot of several football games being played on the pitches at Hackney Marshes, East London, England.
Tijdens het voetbalseizoen worden elk weekend tientallen wedstrijden gespeeld op Hackney Marshes, wat het belang van de Sunday League voor de omringende gemeenschappen onderstreept. Gefotografeerd met een Canon EOS-1D Mark IV (inmiddels opgevolgd door de Canon EOS-1D X Mark III) met een Canon EF 70-200mm f/2.8L IS II USM-objectief, ingesteld op 150mm, 1/1000 sec, f/6,3 en ISO200. © Eddie Keogh

De creatieve mogelijkheden van amateursportfotografie

Eddie heeft jarenlange ervaring in het fotograferen van zowel professioneel als amateurvoetbal, en geniet nog steeds van beide. "Ik werk graag met het Engelse nationale team, het is erg interessant werk", zegt hij. “Het grootste deel van mijn leven bevond ik me buiten deze wereld, en keek naar binnen. Nu maak ik echter volop deel uit van het team, bevind me in deze wereld en kijk naar buiten. Als ik Premier League-voetbal fotografeer, kan ik echter alleen vanaf bepaalde plekken fotograferen. Je kunt niet vrij bewegen en er staan vaak stewards in de weg.

"Bij wedstrijden op een lager niveau kan ik gaan en staan waar ik wil. Het is geweldig om de vaardigheden die ik in meer dan 35 jaar voetbalfotografie heb geleerd, terug kan brengen naar de plek waar ik ben begonnen, omdat ik nu veel meer zie. Ik zie de mogelijke plaatjes sneller en heb geen beperkingen. Als het licht verandert, kan ik naar de plek gaan waar het beste licht is. Het is erg leuk om vanuit hoeken te kunnen fotograferen die niet mogelijk zijn bij een Premier League-wedstrijd. Ik kan ook heel dichtbij de jongens komen, als ze een teamgesprek voeren tijdens de rust of toestemming vragen om foto's te maken in de kleedkamers. Het geeft me absoluut meer creatieve ruimte."

Eddie adviseert ambitieuze sportfotografen om hun vaardigheden te verbeteren op een amateurniveau. "Veel mensen vragen me hoe ze zich kunnen verbeteren en ik raad ze altijd aan om te gaan fotograferen bij hun lokale sportclub, ongeacht of dat nu voetbal, rugby of hockey is", zegt hij. "Het belangrijkste is dat je ermee doorgaat. Begin ermee, maak de foto's, doe de bewerking en leer hoe je dit kunt verbeteren. Ga dan het volgende weekend weer terug en doe het opnieuw. Hoe meer je fotografeert, hoe beter je wordt.”

Geschreven door David Clark


De uitrusting van Eddie Keogh

De essentiële kit waarmee professionals fotograferen

Sports photographer Eddie Keogh with a Canon EOS-1D X Mark III.

Camera

Canon EOS-1D X Mark III

Dit is de ultieme creatieve uitrusting met uitstekende prestaties bij weinig licht, deep learning-AF en 5,5K RAW-video. "De Canon EOS-1D X Mark III is gewoon fantastisch en een niveau hoger ten opzichte van de Mark II", zegt Eddie. "De automatische scherpstelling en trackingfunctie zijn ongelooflijk."

Objectieven

Canon EF 16-35mm f/2.8L III USM

Een hoogwaardig ultragroothoekobjectief met een constant grootste diafragma van f/2.8 voor de best mogelijke beeldkwaliteit, zelfs bij weinig licht. Eddie zegt: "Ik bewaar dit in de tas voor als ik een supergroothoek nodig heb. De kwaliteit van rand tot rand is fantastisch."

Canon EF 24-70mm f/2.8L II USM

Een standaardzoomobjectief van professionele kwaliteit met uitstekende beeldkwaliteit en een snel diafragma van f/2.8 over het gehele zoombereik. "Dit objectief zit bijna altijd op een van mijn camera's, want het biedt een superieure, betrouwbare automatische scherpstelling", zegt Eddie.

Canon EF 70-200mm f/2.8L IS III USM

Dit telezoomobjectief met een snel diafragma is favoriet bij fotografen in vrijwel alle genres. "Dit objectief is mijn werkpaard", aldus Eddie. "Superscherpe, snelle scherpstelling, zonder deze goede vriend zou ik niet van huis gaan."

Gerelateerde artikelen

Alles weergeven

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Klik hier voor inspirerende verhalen en het laatste nieuws van Canon Europe Pro

Meld je nu aan