ARTIKEL

De vijf beste Rugby World Cup 2019™-foto's geselecteerd door een Getty Images-redacteur

Fans wave French flags at the Wales v France quarter final match in the Oita Stadium. Taken on a Canon EOS-1D X Mark II.
Dankzij zijn ultragroothoekobjectief legde fotograaf Shaun Botterill in het Oita Stadium het hele spektakel vast, met fans die met Franse vlaggen zwaaiden vóór het begin van de kwartfinale van de Rugby World Cup 2019™ tussen Wales en Frankrijk. Gefotografeerd met een Canon EOS-1D X Mark II en een Canon EF 11-24mm f/4L USM-objectief ingesteld op 11mm, 1/1400 sec, f/5.6 en ISO1600. © Shaun Botterill/Getty Images

Rugby World Cup 2019™ was voor sportliefhebbers over de hele wereld een fantastisch spektakel. Voor de betrokken sportfotografen was het een hectische tijd. Terwijl fans helemaal opgingen in het spel en hun teams toejuichten, maakten fotografen in rap tempo duizenden actiefoto's, die snel door redacteuren werden beoordeeld, bewerkt en de hele wereld rondgestuurd.

Een van deze redacteuren was James Chance, die al ruim drie jaar bij Getty Images werkt en tijdens de Rugby World Cup 2019™ hoofdredacteur rugby van het bureau was. Hij werkte met een team van vier tot negen redacteuren in het kantoor van Getty in Londen.

James was verantwoordelijk voor het 'taggen' van de foto's die de fotografen van het bureau hadden ingezonden: hij bekeek ze en besloot welke ervan moesten worden bewaard, bewerkt en verzonden. Hij zorgde ervoor dat het bureau van elke wedstrijd beelden had van de belangrijkste actie, cruciale gebeurtenissen en nieuwswaardige incidenten, plus foto's die het spektakel en de sfeer lieten zien.

Canon Professional Services

Heb je Canon-apparatuur?

Registreer je apparatuur voor gratis advies van experts, onderhoud van apparatuur, toegang tot inspirerende evenementen en exclusieve aanbiedingen met Canon Professional Services (CPS).

Andere teamleden sneden de foto's bij en corrigeerden kleur en helderheid, of schreven bijschriften en verstuurden beelden naar klanten en de website van Getty Images. Het team zat geen minuut stil - tijdens de finale van de Rugby World Cup™ ontvingen ze bijvoorbeeld meer dan 2000 foto's van fotografen.

"Tijdens een live wedstrijd voel je een enorme druk, maar het is een fantastische klus omdat we deze prachtige beelden live zien", zegt James. "Het is een voorrecht. We zagen als eersten hoe er geschiedenis werd geschreven, bijvoorbeeld via beelden van een winnende try, penalty of drop goal. We schrijven deze geschiedenis deels ook zelf, door de foto's te bewerken en naar klanten over de hele wereld te verzenden."

Uit de vele duizenden Rugby World Cup 2019™-beelden die James zag, sprongen enkele foto's er uit. Van alle beelden die in dit spannende toernooi boordevol fantastische momenten zijn gemaakt zien we hier zijn vijf favorieten en hij legt uit waarom hij ze bijzonder vindt.

Two England players tackle a New Zealand player during the England v New Zealand Rugby World Cup 2019™ semi-final match, lifting him off the ground.
In deze klassieke actieopname legde Stu Forster het moment vast dat Jack Goodhue van Nieuw-Zeeland in het International Stadium Yokohama door twee Engelse spelers werd getackeld in de halve finale van de Rugby World Cup 2019™ tussen Engeland en Nieuw-Zeeland. Gefotografeerd met een Canon EOS-1D X Mark II en een Canon EF 400mm f/2.8L IS III USM-objectief ingesteld op 1/2500 sec, f/2.8 en ISO3200. © Stu Forster/Getty Images
As the referee blows the final whistle, South Africa players celebrate their win over England in the Rugby World Cup 2019™ final.
Alles draait om timing: Michael Steele legde het moment vast dat Zuid-Afrika in het International Stadium Yokohama de Rugby World Cup 2019™ won. We zien scheidsrechter Jerome Garces die het eindsignaal geeft in de finale tegen Engeland. Gefotografeerd met een Canon EOS-1D X Mark II en een Canon EF 400mm f/2.8L IS III USM-objectief ingesteld op 1/2500 sec, f/2.8 en ISO4000. © Michael Steele/Getty Images

4. Vreugde en teleurstelling na eindsignaal, door Michael Steele

"De contrasterende emotie van de twee teams in deze opname is gewoon ongelooflijk," aldus James. "De foto is gemaakt bij het eindsignaal van de Rugby World Cup™-finale. De scheidsrechter heeft zijn hand in de lucht en de fluit in zijn mond, dus je weet dat het precies het eindmoment van de wedstrijd is. Het is het moment waarop de Zuid-Afrikaanse spelers wisten dat ze de Rugby World Cup™ hadden gewonnen en de Engelse spelers beseften dat die aan hun neus voorbij ging.

"De foto is gemaakt met een Canon EF 400mm f/2.8L IS III USM-objectief. De fotograaf, Michael Steele, maakte de opname duidelijk vanuit een hoge positie en heeft veel spelers in beeld. Fotografen bevinden zich meestal langs de lijn en concentreren zich dan op één specifieke speler die dichtbij is. Maar als je vanaf de tribune fotografeert, wil je de sfeer en de contrasterende emoties van zoveel mogelijk spelers vastleggen. De acties van elke speler vertellen een verhaal na een ongelofelijk hard bevochten wedstrijd."

Members of the Japan team celebrate a try during the Japan v Scotland Rugby World Cup 2019™ Group A match. Taken on a Canon EOS-1D X Mark II.
Stu Forster legde de vreugde van het Japanse team en de reactie van de spelers uit Schotland vast nadat Kenki Fukuoka (nummer 11) in het International Stadium Yokohama een try had gescoord in de wedstrijd Japan-Schotland in Groep A van de Rugby World Cup 2019™. Gefotografeerd met een Canon EOS-1D X Mark II en een Canon EF 70-200mm f/2.8L IS III USM-objectief ingesteld op 110mm, 1/2000 sec, f/3.5 en ISO3200. © Stu Forster/Getty Images

5. Vreugde bij de spelers van Japan na een try, door Stu Forster

James: "Het team van Japan heeft erg goed gepresteerd in het toernooi en zorgde steeds voor een frisse wind. Deze foto werd gemaakt net nadat Japan een try had gescoord tijdens de wedstrijd tegen Schotland, een van de grote overwinningen van Japan in de groepswedstrijden. In deze foto zie je de pure emotie van het moment en de grote waarde ervan voor het Japanse team.

"De foto is gemaakt door Stu Forster, een van onze meest ervaren rugbyfotografen. Hij koos voor een Canon EF 70-200mm f/2.8L IS III USM-objectief en de zoom gaf hem de flexibiliteit om een compositie te maken op een contextrijke manier. Naast de opgetogen Japanse spelers zie je ook twee teleurgestelde Schotse spelers. Met name in de uitdrukking van Stuart Hogg helemaal rechts, die naar de Japanse spelers kijkt, wordt het moment perfect vastgelegd. De foto die Stu heeft gemaakt, vat de hele wedstrijd samen en is veel meer dan alleen een beeld van het moment van vreugde."

Geschreven door David Clark


Gerelateerde artikelen

Alles weergeven

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Klik hier voor inspirerende verhalen en het laatste nieuws van Canon Europe Pro

Meld je nu aan