A person stands in front of a building with triangular windows larger than them, leaning diagonally. Photo by Daniel Rueda and Anna Devís.

ARCHITECTUURFOTOGRAFIE

Maak kennis met 'geometriezoekers’ Daniel Rueda en Anna Devís

Canon sprak met de kleurrijke en creatieve architectuurfotografen Anna Devís en Daniel Rueda.

Ontdek de wereld achter hun fantasierijke/vindingrijke en abstracte manier van storytelling en lees hoe hun passie voor gebouwen en reizen Instagram-sterren van hen maakte (waar ze te vinden zijn onder de accounts @anniset en @drcuerda).

Hoe is het begonnen voor jullie beiden? Hoe zijn jullie begonnen met fotografie?

Daniel: "In onze jeugd waren er altijd camera's in huis en dus was fotografie iets waarmee ik al op jonge leeftijd kon experimenteren. Het was vaak een kwestie van vallen en opstaan, maar ik vond het altijd erg leuk om de foto's die ik had gemaakt te delen op websites als MySpace en Flickr. Zo heb ik de ontwikkeling van mijn eigen stijl goed kunnen bijhouden. Ik zag al mijn foto's daar bij elkaar en geleidelijk aan hadden mijn feeds ook steeds vaker een onderwerp."

Anna: "Ik ben enig kind en daarom was ik altijd op zoek naar creatieve manieren om mezelf bezig te houden. Toen ik geen voldoening meer haalde uit schilderen, begon ik beeldmateriaal te maken middels fotografie. Al snel zag ik dat ik zoveel méér kon doen met een camera."

Architectuur speelt een zeer belangrijke rol in jullie foto's. Hoeveel invloed heeft dat gehad op jullie persoonlijke fotografiestijl?

Daniel: "Nou, we zijn beiden architect, dus we vinden alle facetten van architectuur boeiend en intrigerend. Het is iets waar we beiden ontzettend van houden, maar het is niet per se iets waarvan ook andere mensen, die zelf geen architect of ontwerper zijn, zullen houden. Daarom willen we onze foto's een beetje ongekunsteld en speels houden. Het allerbelangrijkste is dat ze een verhaal vertellen."

We vinden het menselijke element in jullie fotografie prachtig. Wat voor verhalen willen jullie daarmee eigenlijk vertellen?

D: "Wanneer je architectuur fotografeert, is het erg belangrijk dat je een soort schaal toevoegt. Daar komt het menselijke element eigenlijk vandaan. Daarna zijn we wat gaan experimenteren met het meer abstracte gebruik van dat menselijke element. Door de schaalverhouding of uniformiteit van een gebouw op een ongekunstelde, menselijke manier te presenteren, kunnen we een soort empathische band creëren tussen de kijker en de architectuur."

A: "We streven ernaar alles wat we maken zo minimalistisch en beeldend mogelijk voor te stellen. Ik denk dat je wel kunt stellen dat dat onze stijl van storytelling is geworden: beeldend minimalisme. We willen gewoon onze passies met anderen delen in eenvoudige, prachtige stijlen die iedereen kan begrijpen en waarderen. Het is belangrijk dat alles toegankelijk is."

Jullie verhalen zijn allemaal nauwgezet opgebouwd. Hoe bereiden jullie elke opname voor?

D: "Ik ben best wel een perfectionist. Ik probeer me altijd voor te stellen hoe de opname moet worden gemaakt. Welke ISO-waarde er wordt gebruikt, of de niveaus wel of niet goed zijn, dat soort dingen. Anna is creatiever. Ze is minder geïnteresseerd in de cijfertjes en overdenkt alles juist meer vanuit een conceptuele visie. Onze verschillende persoonlijkheden vormen volgens mij de belangrijkste reden dat onze foto's zo goed in elkaar zitten."

A: "Voor 90% van onze opnamen maken we eerst thuis een plan voordat we op pad gaan. Alles wat we maken gebeurt op basis van een vooraf gemaakte schets. We weten altijd welke rekwisieten we nodig hebben voor elke foto. Sommige elementen ontstaan wat spontaner, maar we gaan wel altijd goed voorbereid op pad."

"Het beste advies is denk ik om plaatsen te verkennen die niet in je reisgids staan. Dat zijn de plekken waar je de schitterendste foto's maakt."

Gerelateerde artikelen
Get creative with portable printers

INSTANTCAMERA'S

Wees creatief met mobiele printers.

Lees de beste tips van een influencer voor het ontwikkelen van jouw stijl in print.

10 tips for better travel photography

REISFOTOGRAFIE

10 Tips & Tricks voor betere reisfoto's

10 manieren om reisfoto's met meer impact vast te leggen, waaronder de beste camera-instellingen voor vakantiefoto's en manieren om ongewone foto's te maken.

Two young people skateboard down a city street at night.

REISFOTOGRAFIE

Je camera tijdens een stedentrip optimaal benutten

11 Tips & Tricks om je te helpen de spirit van de stad vast te leggen.

Heb je misschien een favoriete opname die jullie samen hebben gemaakt?

A: "We hebben het idee dat we onze beste foto nog moeten maken. Maar blijkbaar vinden we onze meest recente foto altijd de mooiste, omdat we het idee hebben dat we constant bijleren en beter worden."

D: "Elke foto gaat gepaard met heel veel tijd, planning en ook mislukking. En wanneer je dan uiteindelijk de opname hebt die je zoekt en die je kunt delen, is dat ook meteen je nieuwe favoriet. Zo werkt dat nou eenmaal, want dat is altijd de opname waarmee je je op dat moment het meest verbonden voelt."

Portrait of photographers Daniel Rueda and Anna Devís, taken by Francesc Planes.

Hebben jullie een favoriete locatie?

D: "Er zijn er zoveel mooie locaties. Sommige zijn bijzonder beroemd op Instagram, zoals La Muralla Roja [waar de bovenstaande roze foto werd gemaakt]. Dat is een enorm labyrint dat bestaat uit prachtige pastelkleuren. Het bevindt zich hier in Spanje in Calpe. Helaas is dit een particulier woonhuis en is de toegang tegenwoordig verboden."

A: "Sommige andere locaties zijn gewoon goed verstopte juweeltjes in de stad die erop wachten om te worden ontdekt, zoals L'Atrium de Jussieu [waar de bovenstaande foto met de gekleurde ramen werd gemaakt]. Tijdens onze laatste trip naar Parijs ontdekten we deze veelkleurige ruimte in de Universiteit Pierre en Marie Curie."

Welk advies zouden jullie iemand geven die deze zomer voor het eerst zijn stadsverhaal wil vastleggen?

A: "Het beste advies is denk ik om plaatsen te verkennen die niet in je reisgids staan. In de buurt van de belangrijkste toeristische trekpleisters vind je nooit iets dat nog niemand is opgevallen. Daarom moet je je voorbereiden voordat je eropuit trekt om een indruk krijgen van waar de boeiendste plekken zijn. Dat zijn de plekken waar je de schitterendste foto's maakt."

D: "En hou het eenvoudig!"


Geschreven door Donna Williams

Gerelateerde producten

Gerelateerde artikelen

Get Inspired is je belangrijkste bron van nuttige fotografietips, aankoopgidsen en leerrijke interviews - alles wat je nodig hebt om de beste camera of de beste printer te vinden, en breng je volgende creatieve idee tot leven.

Terug naar alle verhalen