Live View versus zoeker

PCA - Live View Vs Viewfinder - live-view-versus-viewfinder-opener.jpg

Maak je foto's met behulp van de Live View-weergave of met je oog door de zoeker? Of misschien ben je op zoek naar een nieuwe camera? Hoe dan ook, beide manieren van fotograferen hebben grote voordelen en potentiële nadelen die je moet weten.

Voorbeeld

Een foto maken in de Live View-modus.
Dezelfde afbeelding waarop verschillende filters zijn toegepast, zoals te zien in de Live View-modus.
Dezelfde afbeelding waarop verschillende filters zijn toegepast, zoals te zien in de Live View-modus.
Dezelfde afbeelding waarop verschillende filters zijn toegepast, zoals te zien in de Live View-modus.

Er zijn twee soorten zoekers voor EOS-camera's. Optische zoekers, die bij DSLR's worden gebruikt, tonen het beeld rechtstreeks door de lens. Elektronische zoekers, die op sommige van de systeemcamera's worden gebruikt, zijn hoofdzakelijk kleine Live View-weergaven die het beeld tonen nadat het kleur- en contrastaanpassingen heeft gehad en eventuele digitale filters zijn toegepast. Hoewel je met optische zoekers niet op dezelfde manier een voorbeeld van je foto kunt bekijken, bieden zij een duidelijke en ononderbroken weergave waardoor je je meer in de scène kunt verdiepen.

De mogelijkheid om een voorbeeld van de afbeelding te bekijken is een van de belangrijkste voordelen van de opname met Live View-modus. Het stelt je in staat om de effecten van camera-instellingen zoals Picture Style en Creatieve filters te zien, en ze fijn af te stellen voordat je op de ontspanknop drukt. Je kunt ook een live histogram bekijken en, met belichtingssimulatie ingeschakeld, kun je de afbeelding helderder of donkerder maken terwijl de belichting wordt gewijzigd.

Scherpstellen

Een afbeelding van een bloem in de Live View-modus met een autofocuspunt in het midden.
Dezelfde afbeelding vijf keer vergroot.
Dezelfde afbeelding tien keer vergroot.

Autofocus met een optische zoeker is veel sneller dan met Live View, vooral als het gaat om het volgen van bewegende objecten. Je moet er echter wel voor zorgen dat het onderwerp onder één van de zwarte AF-punten staat die je ziet in het midden van het beeld. Live View-autofocus is trager, maar het behandelt een breder gebied, waardoor het makkelijker scherpstellen is op onderwerpen die niet in het midden van het beeld staan.

Als je camera een touchscreen heeft, kun je het gedeelte van het beeld aanraken waarop je wilt scherpstellen. Met touch shutter ingeschakeld kun je door op het scherm te tikken de lens scherpstellen en de sluiter activeren, wat een snellere manier is om een foto te maken en nuttig kan zijn in sommige situaties.

Live View haalt het giswerk uit handmatig scherpstellen. Je kunt een deel van het beeld vergroten met een factor van x5 of x10, zodat je kunt controleren of de kleinste details scherp zijn. Het is een geweldig hulpmiddel voor astrofotografie en macrofotografie, hoewel je moet fotograferen met de camera gemonteerd op een statief om optimaal te profiteren van handmatig scherpstellen op deze manier. Als je het beeld niet kunt vergroten, selecteer je een andere Live View AF-modus in het menu en probeer je het opnieuw.

Stabiliteit

PCA - Live View Vs Viewfinder - tips-live-view-viewfinder-hold.jpg

Het is gemakkelijker om een camera stabiel vast te houden wanneer je de optische zoeker gebruikt; met Live View moet je de camera misschien van je lichaam houden om het scherm te zien, en dit kan leiden tot onscherpe foto's. Een varianglemonitor kan hier helpen, aangezien je de camera dichter bij je kunt houden voor extra stabiliteit tijdens het gebruik van het display.

Het gebruik van Live View op een varianglemonitor maakt het ook gemakkelijker om te fotograferen vanuit onhandige hoeken, zoals laag bij de grond of op armlengte boven een menigte. Als je camera Wi-Fi heeft, kun je de Camera Connect-app gebruiken om het Live View-beeld op je mobiele apparaat te zien, waardoor je nog meer vrijheid hebt als het gaat om opnamen maken vanuit verschillende hoeken.

Zonneschijn

PCA - Live View Vs Viewfinder - live-view-v-viewfinder-brightness-dutch copy.jpg

In zeer heldere omstandigheden kan het beeld door de zoeker beter zichtbaar zijn dan op de monitor achter. Je kunt de helderheid van het scherm verhogen, maar het kan nog niet genoeg zijn om je focus, belichting en compositie nauwkeurig te controleren.

Voeding

PCA - Live View Vs Viewfinder - tips-live-view-batteries.jpg

Camera-accu's gaan ongeveer tweemaal zo lang mee met zoekerfotografie dan met Live View-opnamen. Als je wilt vertrouwen op het scherm achterop je camera voor langere perioden van foto- en video-opnamen, dan kan het de moeite waard zijn om een tweede accu te overwegen. De Live View-modus mag sowieso niet worden gebruikt voor langere perioden om te voorkomen dat de camera oververhit raakt. Het is ook niet de beste optie als je snelle continue-opnamen wilt maken, aangezien de continue opnamesnelheid wordt verminderd.

Gerelateerde producten

Gerelateerde artikelen